Paul Jansen ontmaskert de asielindustrie

Twee mythes doorgeprikt.

De beste politiek commentator van Nederland fileert in dit (betaal)artikel de asielindustrie in Nederland. Want hoe komt het toch dat links en rechts roepen dat het Nederlandse asielbeleid streng is en hoe kunnen belangenclubs zo’n invloed hebben?

Wie in Nederland zegt dat het asielbeleid te ruimhartig is, kan net zo goed onmiddelijk een bruin hemd aantrekken, want hoon is zijn deel. Klagen over stromen asielzoekers zouden verwerpelijke onderbuikpraatjes zijn. De meeste politieke partijen willen er niets van horen.

Linkse partijen hebben hechte banden met de asielindustrie. De PvdA zit in de tang van deze belangenclubs (vandaar de moeilijkheden met het kinderpardon) en GroenLinks is praktisch zo’n belangenclub – Femke Halsema is voorzitter van Stichting Vluchteling en GroenLinks-senator Strik is bestuurslid bij Defence for Children. Dat heeft zijn weerslag in de moties van deze partijen. Niet heel gezond.

Het is dus verklaarbaar waarom links klaagt over ons asielbeleid. Maar waarom gaat rechts (met uitzondering van de PVV) hier nauwelijks tegenin? Volgens Jansen omdat die partijen de afgelopen jaren direct of indirect aan de macht zijn geweest en een streng asielbeleid beloofd hebben. Als links dat aldus framet, is dat voor rechtse partijen alleen maar gunstig, want het lijkt alsof ze woord houden. Het tegendeel is echter waar: maar liefst 58% van de asielaanvragen wordt door Nederland gehonoreerd, tegen een Europees gemiddelde van 27%. Dus nee: streng is de wetgeving niet, zeker niet als we denken aan de twee pardonregelingen van de afgelopen jaren. Daarmee is de mythe van hardvochtige immigratiewetgeving doorgeprikt.

De tweede mythe is die van de hulpindustrie als een kleine kern van halfzachte slobbertruien die zich uit overtuiging inzetten voor asielzoekers. Die mythe moet ook doorgeprikt: de asielindustrie is big business. Vluchtelingenwerk is daar een pijnlijk voorbeeld van. Het bestiert vanuit een duur Amsterdams kantoorpand een organisatie met een jaaromzet van vijftig miljoen euro. De stichting wordt geleid door een directeur die 113 duizend euro per jaar verdient. In 2012 – laatst beschikbare cijfers – gaf Vluchtelingenwerk 1,1 miljoen euro uit aan lobbypraktijken. Dit is actievoeren met groot geld, niet wat we associëren bij het zorgvuldig opgebouwde beeld van een kneuzig belangenclubje.

Tot slot nog even de kosten: die liggen voor een groot deel bij u. Hoewel de Postcodeloterij graag de portemonnee trekt voor dit soort activisten, is de overheid een trouwe donateur. Vluchtelingenwerk krijgt bijvoorbeeld miljoenen belastinggeld van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar hé, het Nederlandse asielbeleid is zo streng, daar kunnen we prima uw geld aan verbranden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. bettina

  Wat hier geschreven staat is oud nieuws. Dit weet heel denkend Nederland maar er mag niet over gesproken worden. Zelf heb ik een jaartje bij Vluchtelingenwerk  gezeten als vrijwilliger, maar ben er weg gegaan aangezien ik dingen zag waar ik me niet mee kon verenigen.  Er gaat zoveel geld om in deze kant van zakendoen dat niemand er in geintereseerd is om er mee op te houden, mocht dit mogelijk zijn.  Maar ja onze mond wordt gesnoerd door allerlei wetjes en regeltjes. Als je toch het lef eens zou hebben iets te zeggen over het beleid.  Maar goed heel veel mensen weten het en doen er niks aan want het is makkelijker je schouders op te halen en zeggen ze zoeken het maar uit. Toch ???

 2. Klukkluk

  dat zijn twee verschillende clubs, maar bijna niemand weet dat.

  Net zoals bij het Aidsfonds, Stop Aids Now etc.

 3. halo1

  ..dit is ook verreweg het belangrijkste en meest gevoelige politieke strijdpunt.. omdat de gevolgen natuurlijk rampzalig zijn : een financiele molensteen, ruimtegebrek, probemen met de openbare orde, zorgkostenexplosie (vooral niet daarom benoemen!).kortom algehele chaotisering van de maatschappij,. daarbij vergeleken is zemelen over een paar duizend banen  peanuts.. en moeten we ook weer z.s.m. onze toelatings-zelfstandigheid bereiken: dus met de PVV uit de EU… anders forget-it!

 4. Brave Hendrik

  Het gekke is dat tegenwoordig de gemiddelde asielzoeker komt uit islamitische landen, terwijl de islam naar eigen zeggen het geloof van de vrede is……

 5. tonzwart

  @ Brave Henderik

  Deze misvatting is wijdverbreid en onuitroeibaar. Ik zal het hier nog maar eens uitleggen: het woord Islam betekent NIET vrede! Het betekent ” onderwerping”! Dat is heel wat anders. Niks vrede…..

 6. nick

  hoe vaak moeten we het nog zeggen…….

   

  moedeloos aan het worden….

 7. Bes Tolen

  Hopelijk mogen we nog eens keihard afrekenen met al die clubs inclusief de politici en iedereen, die er op uit is dit land te bezoedelen en te ruïneren.  

 8. Hans Roodenburg

  We lezen eerst: “Femke Halsema is voorzitter van Stichting Vluchteling”. Die stichting is een ‘organisatie, die zich inzet voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen en ontheemden binnen de eigen landsgrenzen’ = in de regio, dus niet hier in Nederland. Dat lijkt me een nastrevenswaardig doel. Deze organisatie zetelt in een kantoorpand aan de Haagse Stadhouderslaan.

   

  Even verder lezen we: “Stichting Vluchtelingenwerk is daar een pijnlijk voorbeeld van. Halsema en de haren bestieren vanuit een duur Amsterdams kantoorpand”. Stichting Vluchtelingenwerk is een andere stichting en heeft – in tegenstelling tot bovengenoemde Stichting Vluchteling – wel haar doelgroep in Nederland, zie haar mission statement: ‘VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving.’ Deze organisatie heeft inderdaad een kantoorpand in Amsterdam, maar voor zover mij bekend heeft Fenke Halsema bij deze stichting geen functie.

   

  Er worden in bovenstaande column kennelijk twee verschillende stichtingen, met zeer uiteenlopende doelstellingen, door elkaar gehaald.

   

   

 9. Jessica

  van de politiek correcte eurofiele Telegraaf dat ze jaren geleden al aan de grote klok hadden moeten hangen. Alleen Smalhout, Leon de Winter en Nausica Marbe zijn nog de moeite van het lezen waard. Zou de MSM geld van Brussel krijgen?

 10. rinus

  Paul Jansen ontmaskert de asielindustrie? Iedereen die dit onderwerp een beetje volgt ziet dat Jansen niet nieuws zegt. Ook in de politiek is het al heel lang zo dat men elkaar ”helpt”. Links vindt het beleid altijd veel te hard en zou het liefst zien dat er 170 miljoen buitenlanders in Nederland zijn en dat de oorspronkelijke bevolking het land geheel ontvlucht is. Rechts (de VVD in dit geval) vindt het goed om te horen dat links het beleid mensonwaardig en streng is, zodat de burger denkt dat er geen vreemdeling het land binnen komt en asiel krijgt.

   

  Maar de waarheid is dat Nederland van alle Europese landen de meeste asielaanvragen honoreert. Wat daar de gevolgen van zijn laat zich raden. Van landen in het Midden Oosten tot aan Mogadishu gaat het als een lopend vuurtje dat gelukzoekers het beste naar Nederland kunnen gaan omdat ze daar de grootste kans maken.

   

  Ik vraag me af of de regel nog geldt dat je in het eerste veilige land waar men komt asiel dient aan te vragen.

 11. Kiwi45

  Islam betekent vrede zoals fascisme ook vrede betekent. Als iedereen maar fascistisch is dan is er geen oorlog meer. Idem als iedereen moslim zou zijn. En tot die tijd dienen de ongelovigen uiteraard afgeslacht te worden, want die omnipotente allah kan dat natuurlijk niet zelf.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.