‘PvdA pakt loonkloof man en vrouw aan’

Daadkracht van de Partij van de Arbeid! Eindelijk wordt een einde gemaakt een de onrechtvaardige inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.

Althans, dat is waarschijnlijk waar het op moet lijken. Mevrouw Keklik Yücel van de PvdA dient namelijk een initiatiefwetsvoorstel in dat het verbiedt dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk verschillend loon krijgen. Is dat nog niet verboden dan? Natuurlijk wel, maar wat maakt dat uit!

De timing van het voorstel is wel erg verdacht. Nog maar een week geleden probeerde de Amerikaanse president Barack Obama op eenzelfde manier de aandacht af te leiden van zijn teleurstellende economische en buitenlandse beleid. Terwijl het ook in de Verenigde Staten al verboden is vrouwen minder geld te betalen als ze hetzelfde werk doen als mannen, klaagde de Democraat over een “beschamend” verschil in inkomen.

In werkelijkheid bestaat dat verschil in inkomen alleen omdat vrouwen niet altijd hetzelfde werk doen als mannen. Zij werken vaak minder uren en vaker in beroepen die sowieso minder betalen. Dan stoppen veel vrouwen ook nog eens met werken wanneer ze kinderen krijgen of nemen ze een deeltijdbaan. Neem al die factoren in overweging en er blijkt in Amerika helemaal geen sprake te zijn van discriminatie.

Hetzelfde is het geval in Nederland. Jonge vrouwen verdienen vrijwel altijd hetzelfde als, zo niet meer dan, jonge mannen. De verschillen in inkomen doen zich over het algemeen voor bij vrouwen die een aantal jaar zijn gestopt met werken om kinderen te nemen en op te voeden en vervolgens weer de arbeidsmarkt opgaan. Dat is het niet vreemd dat zij minder verdienen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Die hebben in die jaren immers meer ervaring opgedaan en zouden een hoger loon waard moeten zijn.

Dat weten de sociaal-democraten toch zeker ook? Waarom maken ze zich dan plotseling zo’n zorgen over vermeende inkomensverschillen en discriminatie? Zal het er iets mee te maken hebben dat de PvdA er nog altijd beroerd voorstaat in de peilingen en er over minder dan een maand verkiezingen zijn?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Knarsman

  citaat: Mevrouw Keklik Yücel van de PvdA dient namelijk een
  initiatiefwetsvoorstel in dat het verbiedt dat mannen en vrouwen voor
  hetzelfde werk verschillend loon krijgen. Vrouwen dienen in vergelijkbare gevallen méér te verdienen. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen in vergelijkbare gevallen kinderen krijgen. De PvdA wil met dit initiatief wetsvoorstel een eind maken aan deze situatie. Op steun van de SGP hoeft niet te worden gerekend, maar dat brengt de verwachte meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer niet in gevaar. Minister Dijsselbloem van het Ministerie van Gratisgeld van Anderen heeft reeds enkele honderden miljoenen extra vrijgemaakt, zodat eventuele medische ingrepen kunnen worden bekostigd.

 2. The Fox

  De PvdA kan alleen maar kiezers trekken als ze zich op doelgroepen, omdat de laatste arbeider deze parij al lang verlaten heeft. Dus in het arsenaal hebben allerlei zaken die eens in de zoveel tijd herhaald worden. Deze doelgroepen hebben gemeen dat ze de indruk moeten hebben dat ze in een achterstandssituatie zitten. De media trapt er in of doet gewoon mee, omdat met name de PvdA belangrijk is voor de financiering van de NPO.

   

  Het zijn alleen maar intenties. Resultaten zijn al 50 jaar niet belangrijk voor een partij die afwisselend in de regering heeft gezeten. Links wordt continu uit de wind gehouden

   

  Deze keer vrouwen (welke van hun man het huis mag verlaten om te werken) om bij de volgende verkiezingen de schade zo veel mogelijk te beperken. Morgen weer allochtonen vanwege Geert. Daarna illegalen. En volgende week weer LBGT, maar zo dat bepaalde allochtonen dat niet in de gaten hebbenn.

   

  Kortom een caroussel, welke ronddraait en nergens heengaat om de banen en wachtgelden voor PvdA-ers te behouden.

 3. Matthijs

  mooi. Dus ik kan een loonsverhoging tegemoet zien?

 4. Obomov

  Om haar talenten recht te doen zou ze door het glazen plafond gekatapulteerd moeten worden. 

 5. Rufol

  Kennelijk heeft men bij de pvda geen erg hoge pet op van vrouwen.

  Er wordt nu een voorstel ingediend tot oplossing van een probleem dat niet bestaat, en daar denkt de pvda dan bij dat die vrouwen zoooooo vreselijk dom zijn dat ze niet in de gaten hebben dat dit voorstel alleen voor de bühne is en om stemmen te winnen voor de komende EU-verkiezingen.

  Maar goed, wat kan je anders verwachten van socialisten.

  Ze zijn net als aslamieten. Vrouwen zijn alleen belangrijk als ze je tot voordeel strekken.

  Ok, Ok, bij islamieten ligt dat voordeel dan. Letterlijk!

 6. Leo KarelJan

  Ik zou als werkgever deze onbenul nog niet voor het minimumloon voor me laten werken. Brrrrrrrrrr……

 7. Rudolph Smits

  Ik ben bang dat dit toch iets principiëler ligt. Ervaring is voor veel linkse partijen niet belangrijk. Kijk maar naar veel lokale linkse politici. GroenLinks en SP leveren regelmatig raadslieden ja zelfs wethouders die nog geen 30 zijn. Een stad, dorp of land bestuur je door bevlogenheid, niet door ervaring. Foutjes die geld kosten (maar dat wordt nooit zo genoemd) verhaal je gewoon op burgers en dan haal je het paard van solidariteit weer eens fijn van stal.

   

  En als het gaat om bevlogenheid i.p.v. ervaring, ja dan worden herintreders nogal eens onderbetaald. Want die werken weer met frisse moed!

 8. toetssteen

  Werk jezelf via prestatie maar op! In Singapore is geen glazen plafond en geen gezever! Mijn schoondochter verdient meer dan mijn zoon, die volgens de Neerlandse socialisten beslist afgeroomd zou moeten worden tot de helft minimaal en opgeteld met zijn vrouw…….. In werkelijkheid betaalt zij nu 20% (over het meerdere) en mijn zoon die een paar duizend dollar minder verdiend 12% (deel is altijd vrij van belasting).

  Kijk dat stimuleert vrouwen. Werken loont! In Nederland moet je niet te hoog boven het maaiveld uitkomen, anders kun je net zo goed gaan strijken oid.

 9. Bes Tolen

  De Partij van de Arbeid is een dogmatische partij geworden die zich begin tachtiger jaren heeft laten verrassen door groepen oud-communisten en Rooms katholieken. Van de eersten zijn er overigens nog massaler in Groen Links terechtgekomen en hebben daar grotendeels de leiding over genomen met een paar gelijkgestemden zoals Andrée van Es. Ook zijn er oud-communisten via de FNV de PvdA binnen gekomen. Nog erger zijn denkelijk de Rooms katholieken zoals van Pax Christi, Ontwikkelingshulp en dergelijke organisaties. Verwant  aan bepaalde lui uit het protestantse Kerk en Wereld. Kenmerken waren ook bizarre sexuele praktijken. Desondanks leverden deze groepen bewindslieden, Eerste en Tweede Kamerleden. Nou ja, dat Eerste Kamer weet ik niet zo goed meer. Wel dat er toch op gegeven ogenblik een stokje voor werd gestoken dat Jan ter Laak vanwege zijn pedofiele prakijken Eerste Kamerlid werd waarvoor hij al wel genomineerd was. Maar de PvdA heeft verder nagelaten meer van deze lui te desavoueren. Het resultaat is dat allerlei lieden in vertegenwoordigende lichamen zijn gekomen, die het land grote schade hebben toegebracht. Ook al was de pers op dezen onkritisch. Tegelijkertijd heeft de PvdA mensen met hard nodige deskundigheden waarmee ze het land hadden kunen dienen, van zich vervreemd. Het uitermate dogmatische en in wezen mensvreemde en grotendeels mensvijandige is dominant in de PvdA. De partij lijkt met haar overtegenwoordiging van links godsdienstige (of cultureel aanverwante) lui een linkse CDA. De paus in Rome zal er blij mee zijn. Dat zijn ze daar in het Vaticaan trouwens toch al met de Nieuwe Democraten in Italië. Oude communisten. Het toont zoals bijna alles in de huidige westerse politiek dat er de laatste tientallen jaren een machtsverschuiving heeft plaats gevonden. In dubieuze praktijken hebben links en christendom elkaar gevonden. Niet alleen in het veroorzaken van de kredietcrisis.

  .        

 10. Springer

  Als de markt goed functioneert worden de salarissen gewoon gelijk getrokken.

 11. Pieter V

  En alweer zo een gevalletje van “Hoe kom ik als allochtone  excuustruus zonder capaciteiten ook eens in het nieuws”.

   

 12. dirk1940

  Ik zal mij wel in een wespennest steken, maar, als iemand in één minuut 100 doosjes in één doos pakt, maakt het voor de werkgever toch niet uit of werknemer 16 jaar, 58 jaar, man of vrouw is?

  De prestatie is gelijk, dan moet ook de beloning gelijk zijn.

  Een burgemeester van 21 jaar verdient in gelijke gemeente precies hetzelfde als een 60 jarige. Een Kamerlid?

  Sahron Dijkstra verdiende als jong beginnend Kamerlid hetzelfde als nu Mariette Kramer.

  Afgezien van wat technische dingen die er altijd zijn.Het leven kan zo makkelijk zijn. Maak beloning gelijk en dan ben je af van jeugdwerkeloosheid, ouderen die niet meer aan de bak komen omdat ze ‘te duur’ zijn enz.

  Voer dit in één klap in in heel Europa en dan komt de rijkdom van een land uiteindelijk voort uit de betere prestaties van iedereen. Dan schroeven Duitsers misschien meer en betere auto”s in elkaar dan Roemenen bij de Dacia. Misschien ook niet.

 13. Gaston

  Ik ben benieuwd naar de gevolgen in de seksindustrie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.