Victor van der Sterren nieuwe voorzitter Libertarische Partij

Geen categorieapr 06 2014, 16:29
De libertariërs willen professionaliseren.
Toine Manders is jarenlang voorzitter geweest van de Libertarische Partij, maar hij heeft nu eindelijk een opvolger gekregen. En wat voor één. Het gaat namelijk over Victor van der Sterren, de man die in het verleden ook met enige regelmatig voor DDS heeft geschreven.
Victor maakte het nieuws gisteren bekend op Facebook:

Vandaag (oké, goed, technisch gezien gisteren) heeft de ALV van deLibertarische Partij mij verkozen tot landelijk voorzitter. Ik ben vereerd door het vertrouwen, en zal mij volledig inzetten om het enorme talent dat in de partij zit maximaal te ondersteunen en zoveel mogelijk de ruimte te bieden zich verder te ontwikkelen.

De LP groeit als kool, en bij die groei hoort ook een vernieuwing van de organisatie. De leden hebben aangegeven zo'n vernieuwing enthousiast te steunen: een schone taak voor het bestuur om dat mogelijk te maken. Samen met mijn mede-bestuursleden Kim WinkelaarHarry van DijkenQuintus BackhuysMario Aandewiel, René Hartman en Daniel Plooster ga ik daar 100% voor!

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was Victor lijsttrekker van de LP in Groningen. Daar vertienvoudigde hij het resultaat van zijn partij vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012: geen geringe prestatie, al helemaal niet gezien de financiële beperkingen van zijn partij.
De belangrijkste uitdaging bestaat eruit om de Libertarische Partij de komende maanden en jaren flink te professionaliseren. Eerder werd al bekend dat de partij daartoe de ledenadministratie heeft vernieuwd. Dat lijkt misschien een kleine stap, mar het is wel degelijk een bijzonder belangrijke ontwikkeling voor een ledenpartij die in de toekomst graag een rol van formaat wil spelen in de vaderlandse politiek.
Vooralsnog is en blijft de LP natuurlijk een kleine partij, die zich vooral moet richten op naamsbekendheid. Met Victor heeft men daar een bijzonder goede leider voor: hij is immers bijzonder welbespraakt en doordrongen van het libertarische gedachtegoed, zonder er 'vreemde' ideeën op na te houden (een probleem waar de libertarische beweging nogal eens mee te kampen heeft).
Natuurlijk is het lang niet zeker dat de LP er de komende jaren in slaagt om een 'normale' partij te worden, die zowel bij lokale, Europese als nationale verkiezingen goede resultaten behaalt. Wat mij betreft is de kans daarop nu in ieder geval groter dan ooit: de voorzitter is er klaar voor, en zijn kring van ingewijden ook. Nu is het tijd om knopen door te hakken, een echte achterban op te zetten, en bekend komen te staan als hét liberale (of libertarische) alternatief op de VVD én de PVV.
In dat opzicht is het enigszins jammer dat de LP niet meedoet aan de Europese verkiezingen van dit jaar, maar eigenlijk is dat ook wel weer logisch. Je hebt immers 200.000 stemmen nodig om in het Europees Parlement te komen. Dat zijn er nogal wat, zeker voor een partij die eigenlijk pas net bezig is om alles écht op de rails te zetten.
Het goede nieuws? De LP werkt behoorlijk goed samen met Artikel 50. Er staan dan ook flink wat libertariërs en objectivisten op de Europese verkiezingslijst van die laatste. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Yernaz Ramautarsing, die ook al van DDS kent, en daarnaast nog eens van Elsevier. Hij staat, onmiddellijk na Daniel van der Stoep en Alexander Sassen van Elsloo op plek drie.
Hopelijk kunnen die twee partijen elkaar op succesvolle wijze een handje helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten