Wij hebben niets te zoeken in Oekraïne

Het behoort tot de vele illusies van EU-leiders dat etniciteiten en culturele tradities geen rol mogen spelen in de paradijselijke federatie waarnaar we op weg zijn, maar de feiten op de grond vertellen continu een geheel andere waarheid: er zijn volken met hun eigen kenmerken en hun eigen kernwaarden, en sommige volken zijn zelfs bereid te vechten en te bloeden voor hun autonomie en waardigheid.

Vladimir Poetin heeft zeker bijgedragen aan de crisis rond Oekraïne, maar het verleggen van de grenzen van de NAVO en de EU moest op een dag stuiten op de grenzen van het grote Russische rijk. Die grenzen vallen niet samen met de nationale grenzen van Rusland. Het gaat ook om culturele, religieuze en economische grenzen, grenzen die men geopolitieke grenzen noemt. De roekeloosheid van onze leiders heeft tot een onnodige confrontatie met het huidige Rusland geleid – een confrontatie waarbij Poetin de held met de spierballen kan spelen en het Westen zinloze gebaren aan het maken is met het verplaatsen van F-16’s naar het oosten.

Is ons kabinet echt bereid tot een luchtoorlog met Russische jets? Zijn wij echt bereid om een militair conflict met Rusland te wagen over het lot van Oekraïne, een land waarvan tot voor kort zo goed als niemand enig benul had en dat net zo’n kunstmatig land is als bijvoorbeeld Syrië?

Retoriek

De leiders van de EU pochen al jaren dat de EU voor vrede in Europa zorgt. Na de ineenstorting van de SovjetUnie heeft de EU bijgedragen aan een weerzinwekkende burgeroorlog op de Balkan, en nu provoceert de EU een crisis in een land dat al duizenden jaren lang een overgangsgebied vormt tussen het Westen en het Oosten. Maar laten we niet de retoriek van politici als de huidige NAVO-secretaris-generaal Anders Rasmussen wegwuiven. Wie een hamer heeft ziet overal spijkers, zo luidt het gezegde, en dat lijkt ook op te gaan voor Rasmussen. Hij is samen met de permanente vertegenwoordigers van de NAVO de civiele beheerder van een enorme legermacht, en met die legermacht als hamer ziet hij nu ontelbare spijkers in Oekraïne. Zijn taalgebruik is opruiend.

Wij hebben niets te zoeken in Oekraïne. Wij hebben geen verantwoordelijkheid voor de democratie daar, geen verantwoordelijkheid voor de economie. Voor universele mensenrechten moeten we altijd en overal pleiten, maar die rechten lijken op de Krim juist door de Russen te worden gesteund aangezien de meerderheid van de bevolking aansluiting met Rusland zocht.

Poetin is een autoritaire heerser met ranzige hobby’s zoals het steunen van tirannieën, maar dat betekent niet dat hij per definitie ongelijk heeft, zoals Bashar al-Assad niet per definitie ongelijk heeft als hij zich verzet tegen de islamistische rebellen die hun veroverde gebieden nu aan het terugvoeren zijn naar de middeleeuwen. Pater Van der Lugt is door zijn hoofd geschoten door een islamist, niet door een volgeling van Assad. De Krim is door een gril van Chroesjtsjov aan de Oekraïne geschonken, maar in religieuze en culturele zin bleef het schiereiland deel van Rusland. Waarom zouden de EU en de NAVO zich in dat onmogelijke conflict storten? Welke belangen zijn daar te verdedigen?

De uitbreiding van de NAVO tot dicht op Ruslands geografische huid is een gevaarlijk spel geweest. In plaats van het afbouwen (of het ombouwen tot internationale interventiemacht) van de NAVO, die primair een alliantie was om een aanval van de Sovjet-Unie af te schrikken, en daarin dus perfect is geslaagd, moest de NAVO worden uitgebreid, zo vonden onze leiders, en de Russische leiders konden niet anders dan die uitbreiding als een bedreiging ervaren. Daarmee heeft de NAVO een verse vijand gecreëerd.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, zo beseffen we nu, hebben wij in het Westen de Russen met enig leedvermaak aan hun lot overgelaten. We hadden een Marshallplan voor de voormalige Sovjetalliantie kunnen aanbieden en aan een totaal nieuwe relatie kunnen werken. Maar in plaats daarvan hebben we de Russische argwaan ten aanzien van het Westen, van waaruit voor de Russen al eeuwenlang dreiging en geweld verschenen, laten doorwoekeren. De vondst van grote energiereserves bood de Russen de kans nieuwe waardigheid te vinden, en Poetin is daarvan de zelfingenomen personificatie. Wat er al aan argwaan bestond, hebben we zelf versterkt door onbezonnen de NAVO en de EU uit te breiden.

Grootste bek

Laten we de retoriek voor wat die is: hete lucht. Maar een ongeluk is altijd mogelijk, en dan zal blijken wie de grootste bek heeft, onze bureaucraten of de bewoners van het Kremlin. Een Europese landoorlog om Oekraïne zou een volstrekte absurditeit zijn. En wie denkt dat het veroveren van grote gebieden met grote bevolkingen voor het huidige Rusland uitvoerbaar en wenselijk is, maakt zich net als de Russen schuldig aan propaganda. De Sovjet-Unie werd gedreven door de universalistische ideologie van het marxisme, en deze is door de nieuwe Kremlinbewoners begraven. Hun belangen zijn van economische aard. En hun waardigheid is etnisch en religieus gekleurd.

De grenzen van Oekraïne zijn niet heilig. Misschien ligt een oplossing in referenda die in elke provincie worden gehouden. Als dat tot gevolg heeft dat Oekraïne in zijn huidige staat ophoudt te bestaan en een federatie wordt, soit.

De kans bestaat dat binnenkort ook Groot-Brittannië na vele eeuwen verenigd te zijn uiteen valt en Schotland zelfstandig verder gaat (in Spanje en Italië dreigen soortgelijke fenomenen), dus met een gereduceerd Oekraïne valt best te leven, ook voor de Oekaïners zelf. Waarom zouden ze zoveel Russen binnen hun landsgrenzen willen houden die zich niet met de staat identificeren?

Graag wat meer rust en bezinning in de ophitsende retoriek van onze politici en in de media.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

26 reacties

 1. louis-portugal

  Putin is een autoritaire heerser met ranzige hobby´s.

  Vergeleken met Mohbama, met zijn gedreig en het financieren, en hier en daar leveren van wapens en bombardementen, van allerlei opstanden in Egypte, Lybië, Syrië en zeker de Ukraine, valt mij die Putin nog best mee.

  Victoria Nuland verklaarde in december op een podium, in Kiew, met EXXON enz. reclames op de achtergrond, dat de VS al 5 miljard in de democratisering van de Ukraine geïnvesteerd hadden.

  Enkele weken en dagen geleden verwachtten enkele commentatoren dat hij, als imperialist Putin, de Ukraine zou platlopen en meteen alle voormalige oostbloklanden zou gaan bezetten.

  Er waren zelfs al mensen die beweerden dat hij morgen en overmorgen enz. ging lopen.

  Voor de rest zo doorgaan Leon.

   

 2. Fred vd B

  U heeft gelijk. Daarom vind ik het walgelijk wat u schrijft.  Echte volksdemagogen hebben geen schijn van kans, als het aan u ligt. Triest, heeel triest.

 3. tipo

  is tegen de huisregels van De Dagelijkse Standaard.

   

  Het is een ad hominem en bevat geen argumenten. 

   

  Nu ben ik niet van de censuur of zo, maar een scribent van DDS kan toch op zijn minst zijn best doen de huisregels te respecteren. Dit is namelijk niet zijn eerste fipo die tegen de huisregels ingaat.

   

  Nu ben ik groot voorstander van polemiek en is niemand hier van suiker. Maar een beetje niveau (liefst met argumenten en feiten onderbouwd) mag de heer van Baar wel bijgebracht worden in zijn oorlogsrethoriek, Ruslandhaat en Eurofilie. Nu schreeuwt hij enkel als een viswijf. Pijnlijk.

 4. Haagse Harrie

  Mimi la Bonc:

   

  “… met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden nodig.”

   

  Vooropgesteld dat ik het veel meer eens ben met Leon de Winter dan met Van Baar.

   

  Maar het feit dat beiden publiceren op de Dagelijkse Standaard, wil absoluut niet zeggen dat ze dan ook vrienden horen te zijn. Integendeel, ze zijn het hartgrondig met elkaar oneens en doen dat op een alleszins beschaafde manier.

   

  Ik zie niet in wat er mis mee zou kunnen zijn. En Springer: die inhoudelijke kritiek stáát toch juist in “zijn eigen spinsel”? Of vind je dat hij dat weer helemaal opnieuw had moeten schrijven, terwijl hij dat net een maand geleden had gedaan?

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 5. Bob Fleumer

  Ik denk dat die van Baar een mol is betaald wordt door de EU.

 6. Springer

  volgens zijn de Russen in de meeste provincies in de minderheid, dus wat heeft een referendum per provincie voor zin?

   

  voor de oekrainiers betekent dat ze beter kunnen verhuizen, op de Krim is altijd nog 40% van de bevolking van niet Russische afkomst. een bijzonder slecht toekomst beeld voor deze mensen.

 7. De man uut Limburg

  Komt Leon met een goed verhaal en krijgt hij als eerste reactie Dirk Jan op zijn bordje. Tja spuit elf Dirk Jan moet weer aandacht hebben. Maar echt inhoudelijk op de situatie ingaan kan hij helemaal niet, want hij is net zo wereldvreemd als Yvonne Snobbenberg (zie mijn eerdere reactie op haar hier op de DDS).

 8. Springer

  @ van Baar

  Geef gewoon inhoudelijke kritiek ipv naar uw eigen spinsel te verwijzen.

  En niet echt collegiaal

   

 9. henkb

  uitstekend verhaal, zoals bijna altijd.

 10. harrybr

  Natuurlijk hebben we we degelijk iets in de Oekraine te zoeken, want… gaat het daar mis, hebben we in no time miljoenen vluchtelingen op de stoep staan. Of wilde u die met electrische gordijnen als tijdens WO 1 tussen Vlaanderen en Zd NL of een IJzeren gordijn tegen gaan houden ? Of afschieten als de DDR deed ? Was overigens wel het Gidsland van Nieuw Links van de PvdA.

   

  We hebben de kans na het ineenstorten van de Sovjet Unie totaal aan ons voorbij laten gaan, want TOEN hadden we de helpende hand moeten bieden. Helaas, politici… willen niet verder kijken dan tot de volgende verkiezingen, en dan nog enkel navelstarend naar de eigen kiezers. Onpopulaire maar op termijn noodzakelijke maatregelen niet door het “Plebs” gedragen – zeiden de klassieke Romeinen al – moeten door de Patriciers doorgevoerd worden. Honderden miljarden als steun naar de 10,8 mln Grieken, die zelf de laatste decennia er met de pet naar gegooid hebben, doch 10 miljard voor de 44 mln Oekrainers was te veel. ( E250 per potentiele Oekrainse economische vluchteling, E 20 per EU-inwoner, dus 2 kratjes pils of 5 flessen wijn om daar een land te helpen opbouwen en over 10 jaar klanten te hebben voor onze producten)

   

  Nu zitten we wederom met een deel van de bevolking daar, die ons totaal niet vertrouwt, en bang zijn een ultra-nationalistische West-oekrainse bandietenregering opgedrongen te krijgen. Ik kan me heel goed voorstellen, dat ze liever de zichtbaar economische voorsprong van Putin c.s. zien en niet de chaos, die Van Baalen c.s. aan heeft lopen schreeuwen.

   

  Dom – super dom – EU dom

 11. Two Ravens Black Kettle

  Het eerste zinnige stuk over de Oekraine op DDS sinds maanden.

  Heerlijk, even geen gratuit oorlogs-geroffel van de o zo verontwaardigde en o zo amechtige leunstoel/salontafel-VVD’rs. 

  Een frisse bries in de muffe kamer. Een woord van Socrates tussen het hysterisch gepiep van muizen.

 12. de_mol

  Leon, ga zo door.

 13. Johanna

   De Westerse leiders  willen hun politieke systeem opleggen aan China en Rusland.  Chinezen en Russen leggen hun systeem toch ook niet op aan het Westen. Het Westen heeft niks maar dan ook niks te zoeken in de oude sovjet gebieden. Uitstekend dat Poetin zich nu flink verweert en zich niet meer laat ondersneeuwen door oorloghitzers zoals wereld dictators Obama, Kerry en  Rasmussen.

 14. Johanna

  Leon de Winter is een paar maten te groot voor  de historicus Dirk Jan van Baar.

  Leon, weer een geweldig stuk.  De realiteit.

  Het zit Van Baar niet lekker als een goede schrijver het beter weet en ziet als een historicus.In Duitsland noemen ze de Winter een van de beste schrijvers ooit.  En Van Baar doet alsof je dan niks afweet van   geschiedenis en heden.

   

 15. hulshagen

  de Russen kennen hun achtertuin veel beter dan wie ook ..

  laat ze verdomme toch doen

  ze hebben het westen al advies gegeven over bv afghanistan .. maar nooit serieus gehoor/reactie  ..

  met gekende gevolgen .. nog altijd grote impasse in dat mooie landje  ..

  nog eens 17 jaar doorgaan na hun .. zonder resultaat ..

 16. Jessica

  laat zijn ware aard zien. Goed dat ik het nu ook weet. De bijdragen van Leon de winter getuigen van meer realiteitszin dan de eurofiele schrijfels/bijdragen van DJvB.

 17. Kritiekaster

  Gelukkig trekt Leon de Winter zich totaal niets aan van het geschrijf van Dirk-Jan.

 18. hulshagen

   Geaxhte heer de Winter,

   

     Enkel de titel was al goed ….

     We hebben er echt niets te zoeken …

     de Russen weten het echt veel beter … zoals al voordien ..

   

   

 19. ijkwezen

  Vijanden worden gecreeerd door angst. Vaak aangewakkerd door een belangen groep, die een economisch belang heeft in het destabiliseren van een gezagsorde in een bepaalde regio. Er is een partij op aarde, die als een hyena volkeren of etnische groeperingen tegen elkaar opzet en na de eventuele slachting met de failiete boedel aan de haal gaat.

 20. Igor

   

  Bedankt Leon voor je waarheidsgetrouwe column en zeker ook namens mijn Oekraïense familie die de dagelijkse shit vanuit het fascistische Kiev moet meemaken.

  Ik weet nog goed, ik zat toen in dienst, dat Chroestsjov raketten ging plaatsen op Cuba, heel de Westerse wereld stond op zijn achterste poten Amerika voorop, ons leger in staat van alarm, want hoe durfden ze om in de achtertuin van de USA en NAVO zulke offensieve dingen te plaatsen. Wij vonden dit toen ook een behoorlijke agressieve daad van de USSR.

  Na de val van het dictatoriale communisme, heeft men de Russen inderdaad keer op keer in hun waardigheid aangetast en, de Russen kennende, die voelen dit als vernederingen. Dus ook hier heb je gelijk.

  Nu de Russen dus exact hetzelfde doen, n.l. het verdedigen van hun grenzen en hun achtertuin van onkruid schoonhouden begint het westen te krijsen.

  Voorbeelden over van westerse agressiviteit zoals van Baalen, Verhofstadt, Timmermans, Rasmussen, Obama etc.Maar aan de mensen om wie het gaat, zoals de Oekraïeners uit het midden, zuiden, oosten, noorden wordt niets gevraagd. Ik weet via kennissen en familie dat de overgrote meerderheid angst heeft voor die Kiev fascisten zoals PraviiSektor en Svoboda.

  Zij kwamen zelf in Kiev in aanraking met het om zich heen schietende tuig van PraviiSektor, dezelfde Nazi’s en Jihadi”s die nu in Slavanjsk 5 onschuldigen hebben neergeknald. Ikzelf heb dit tuig ook meegemaakt aan de Westerse grens met Polen (wat een smerig achterbaks spelletje speelt om Lviv terug te krijgen), je moest betalen want anders zouden wel eens……

  Dit zit dus nu in Kiev en de EU met vooral Poolse steun en gekrijs is hier schuldig aan.

  En D.J. van Baar mwahh m.i. een EU trol, want zoveel achterbakse domheid kan toch niet in het brein van 1 mens ontstaan?

 21. Dick Ahles

  Dat was de vraag van @dewinter.  Niets dus. En dan is de vraag of de krim, oekraine of wat dan ook historisch wel of niet in de Russische invloedsfeer ligt verder niet zo relavant, zoals het meeste van het historistische geredeneer niet zo relevant is voor actuele problemen. Immers ale partijen gaan altijd wel op zoek naar gelegenheids rationalisaties. Maar voor partijen, zoals blijkbaar via de navo en politiek correct gezwets van Rutte/ ook nederlan, moet nederland eerst de vraag beantwoorden: welk doel dienen wij door partij te kiezen. En het anwoord is simpel: geen enkel.

 22. Leo KarelJan

  Zoals gewoonlijk bij Leon de Winter: een uitstekend verhaal. Van Baar heeft nog geen één procent van het niveau van Leon. Vermakelijk wat er naast deze  column van Leon in De Telegraaf stond: twee door en door politiek correcte buitenlandjournalisten die weer, zonder enig eigen denkwerk, de lulkoek over Poetin opvoerden. Wat is het NL journalistendom het weer eens!

  Wat heeft die Telegraaf toch een zooitje onbenullen in de redactie: de column van Leon is daar echt een vlag op een strontschuit!

  Leon is zo’n beetje het enige verstandige dat in het Telegraaf vod stond. Goed zo doorgaan Telegraaf! Ben je binnenkort van nog veel meer lezers af.

 23. Epimenides

  @ Bob Fleumer

   

  Kwam eerst het geld uit Moskou en Peking, inderdaad tegenwoordig uit Brussel.

 24. Obomov

  Wat we zien is een klassiek staaltje vijandbeeld scheppen door de Westerse media tov Vlad Poetin. ‘Kijk toch eens hoe imperialistisch en nationalistisch hij is. Hij wil ons niet eens de Oekraine laten inpikken”. Waarom dit spel gespeeld wordt is een stuk lastiger te doorgronden. Het meest waarschijnlijk lijkt me nog dat de EU argumenten zoekt om een EU-leger te kunnen oprichten om ons te beschermen (helden die ze zijn) tegen agressieve engerds als, zoals veronderstelt, dhr Poetin. Vanzelfsprekend moet daar dan een beetje EU-belasting voor afgedragen worden om al dat moois te kunnen financieren.

   

  Zo bezien is de crisis precies verlopen zoals de eurocraten wensten: de Russische Federatie is in de periferie verder gedestabiliseerd en de kans op Europese belastingen en de realisatie van een EU-krijgsmacht is weer wat gestegen. Het is heel leerzaam om te zien hoe het proces van staatsvorming in zijn werk gaat en hoe kwaadaardig het allemaal is. 

 25. Mimi la Bonc

   

  Lekker collegiaal van wj v baar, met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden nodig!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.