Zijn vaders dan volstrekt overbodig?

Ik ga de Hosanna-sfeer helaas verpesten.

Lesbische stellen kunnen vanaf dinsdag allebei juridisch de ouder zijn van het kind van één van hen, zonder dat ze daar ingewikkelde en dure adoptieprocedures voor moeten doorlopen.

Het is natuurlijk prachtig voor de ‘nieuwe ouders’ van het kind; ik kan me voorstellen dat ze heel graag gezamenlijk een kind willen opvoeden van wie ze allebei houden. Daar kan een fatsoenlijk mens toch niet tegen zijn?

Ik ben inderdaad niet tegen. Maar ik wil er wel een kritische kanttekening bij plaatsen. Mijn bezwaar is namelijk dat de kinderen van lesbische duomoeders, zoals de ouders in bovenstaande constructie heten, geen vader hebben. Dat is weliswaar een bewuste keuze van de moeders, maar dit heeft wel consequenties voor het kind.

Vaders – en mannen in het algemeen – zijn steeds meer afwezig in de opvoeding van een kind. De interesseloze lafaard van een vader die zich nauwelijks met de opvoeding van zijn kinderen bemoeit, is van alle tijden. Het aantal vaders dat zich op die manier gedraagt, is in relatieve zin niet veranderd, lijkt me. Wat we wel zien veranderen is de samenstelling van bijvoorbeeld het docentencorps op basis- en middelbare school. Op de basisschool is les krijgen van een leraar inmiddels een zeldzaamheid. Geef de vergrijzing nog tien jaar en hetzelfde geldt voor lessen op een middelbare school.

Nu hebben we de mogelijkheid om een kind te laten opgroeien in een gezin waar geen vader is, ook nog eens uitgebreid door het duomoederschap. Zoals gezegd, ik ben daar niet mordicus tegen, een man aan tafel is absoluut geen garantie voor een goede opvoeding en een gelukkig gezinsleven. Er zijn genoeg gezinnen van traditionele samenstelling die dat illustreren. Maar het gaat vaak ook wel goed. Dan is de vader een belangrijk voorbeeld ‘in vlees en bloed’ voor zijn kinderen. Dat is in gezinnen met een duomoeder a priori uitgesloten. Ik kan me niet voorstellen dat het gebrek aan vaders in de opvoeding geen consequenties heeft voor de ontwikkeling van een kind. Dat lijken bovendien meer mensen te vinden. Want weggelopen vaders wordt vaak voorgehouden dat ze hun kind tekort doen. Als er bewust geen vader is, verandert dat de gevolgen voor het kind toch niet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. harry la croix

  Ooit wel eens nagedacht wat het betekent als je met iemand 22 jaar lief en leed hebt gedeeld, intiem bent geweest kinderen hebt en dan plotseling hoort dat de geaardheid het heeft gewonnen? Ik kan mij goed voorstellen dat veel vrouwen of mannen zich in die situatie verraden voelen en zich plotseling heel vies voelen of verkracht……..

 2. De man uut Limburg

  Ik begrijp nog altijd niet dat een vent als Paul de Leeuw wel een kind mag opvoeden. Die de Leeuw heeft openlijk op televisie gezongen dat hij blij was dat er een bepaald iemand dood is. Waar is de kinderbescherming als je ze nodig hebt ?????

 3. Job

  Volgens mij is het eerder regel dan uitzondering in de wereld (en zelfs niet alleen bij mensen) dat kinderen vooral door vrouwen worden opgevoed. Dus steeds meer afwezig? Ik denk dat het gemiddelde Nederlandse kind nog meer tijd met zijn vader doorbrengt dan ooit.

 4. Nokipoki

  Nico sluit zich aan bij cico

 5. Henk

  Het is jammer dat er bij dit soort wetgeving zelden vanuit de positie van het kind wordt geredeneerd. Elk kind heeft een biologische vader en de meeste kinderen willen ook normale omgang met hun biologische vader. Door deze wetgeving wordt het recht van het kind om door zijn biologische vader erkend te worden geblokkeerd. Sterker nog, veel van deze kinderen zullen niet weten wie hun vader is. Voor het ontwikkelen van je eigen identiteit is kennis van je afkomst van cruciaal belang en dat wordt deze kinderen onthouden. Een onwenselijke situatie die grenst aan kindermishandeling.

  Verder krijg je lastige situaties als het lesbisch stel uit elkaar gaat, want dan heeft de stiefmoeder ook rechten, terwijl ze geen enkele biologische band met het kind heeft. Of een biologische vader die spijt krijgt en alsnog omgang wil met zijn kind.

  Hier moeten drama’s en getraumatiseerde kinderen uit voortkomen. Kan niet anders.   

 6. Pietje Precies

  bij cico en Nokipoki ontbreekt de ratio.

   

  De alleenstaande moeder is van alle tijden. Pa gaat al eeuwen op oorlogspad en komt dan niet meer thuis. de scheiding is de moderne variant, alleen niet met zwaarden, maar met een bezoekregeling. Lijkt me minder dramatisch dan dat Pa op het slagveld ligt te rotten. Zo ging moeder vroeger vaak dood aan complicaties bij de bevalling en was de vader de enige man of de welbekende stiefvader/moeder…..

   

  Is het nou echt zo slecht voor een kind in deze tijd om door twee vaders resp. twee moeders te worden opgevoed? Ik vraag het me af. Het bijzondere is er sowieso al vanaf, dus je kunt er al bijna niet meer mee gepest worden.

   

  Als je al per definitie stelt dat man-man of vrouw-vrouw slecht is voor het kind, dan zou je ook een kwaliteitskeurmerk voor heterostellen moeten instellen. Die vrijheid dat iedereen maar zaad bij ei kan voegen, heeft een hoge prijs. Ga maar eens bij jeugdzorg kijken.

   

  Zowel vrijheid als onvrijheid hebben een prijs. Die van vrijheid, is het accepteren van nieuwe samenlevingsvormen waar 2 individuen blij van worden, en ze er ook nog een kind bij kunnen nemen. 

   

  Als die vrijheid er niet was maar iedereen gedwongen in een man-vrouw relatie moest leven, had je al 4 mensen die niet blij zijn, met nog een aantal kinderen waar dat ook weer op afstraalt. Alleen maar om het bekrompen smaldeel van de samenleving tevreden te houden……

  Of je ging gefrustreerd naar het klooster, waar weer jongetjes/meisjes kwamen voor onderdak en onderwijs……

  ik zeg, dat moeten we niet willen met zn allen….

   

 7. hans-e-pans

  .

   

  Dit is een teken van degeneratie van de moraal, meerdere malen is dit voorgekomen in de geschiedenis.

   

  Denk aan de tijd dat er in Europa een uitgestrekt romeins rijk was.

   

  Daarna in een nog niet zover verleden, het  Franse rijk.

   

  Gelukkig regelt de natuur het allemaal.

 8. Karina

  Paul de Leeuw.

  Dat was het eerste wat in mij opkwam tijdens het lezen van bovenstaand artikel. Walgelijk om te zien.

   

  http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/paul-de-leeuw-op-internet-als-pedofiel-afgeschilderd-video.aspx

 9. Johannes N

  En dan hebben we het nog niet eens gehad over dit onwaarschijnlijke staaltje rechtsongelijkheid:

   

  “Voor mannelijke homostellen is het niet mogelijk samen hun kind te
  erkennen omdat het juridisch ouderschap in ieder geval bij de moeder
  ligt. Zij kan dat niet zo maar overdragen.”

   

  HALLO, ARTIKEL 1 GRONDWET! “Iedereen… ongeacht sexe… GELIJK!” En dus niet dat vrouwen meer mogen dan mannen. Want dit heeft niets met hun baarmoeders te maken; opvoeden kan iedereen (in theorie, in elk geval).

   

  Deze dan:

   

  “Zijn de vrouwen getrouwd en zal de natuurlijke vader van het kind geen
  rol spelen, dan is de duomoeder gelijk aan een getrouwde vader. In alle
  andere gevallen kan de duomoeder het kind eenvoudig erkennen. Speelt de
  biologische vader wel een rol, dan kunnen de betrokkenen overleggen wie
  de andere juridische ouder is.”

   

  Dus in plaats van natuurlijke rechten van de vader te krijgen, moet hij nu gaan onderhandelen of hij uberhaupt wel als vader van zijn eigen kind mag worden gezien!

   

  Je vraagt je af hoe het onder die omstandigheden met alimentatie zit. Of eigenlijk niet ook; daarvoor is de man vast nog wel goed genoeg…

   

  Weten we zeker dat dit geen misplaatste 1-april grap is? Het is wel tekenend voor onze tijd dat je totale idioterie niet meer van bewust beleid kunt onderscheiden…

   

 10. Robert Lemm

  Vaders zijn volstrekt nodig. Kinderen opgevoed door twee vrouwen, dat wordt niks.

 11. harry la croix

  De huidige linkschmenschen hebben zich tot doel gesteld de natuur te herschrijven. Man-vrouw-kind = vrouw-vrouw-kind = man-man-kind. Dat moge juridisch kloppen, het klopt van geen kant met de natuur of met de Schepping!  In dat laatste hoef je niet te geloven, overigens. In de promotie van dit soort politieke correctheid komt steevast naar voren dat “veel vaders het niet zo nauw nemen met de opvoeding”. Op basis waarvan concludeert men dat, er is geen enkel onderzoek dat het beeld bevestigt. Ikzelf werk ongeveer 58 uur per week. Kom ik thuis dan gaat alle aandacht naar mijn allochtone vrouw (ik ben trots op haar) en mijn schat van een dochter. De telefoon gaat op het antwoordapparaat en fax. Niemand die ons stoort of we moeten het zelf willen. In mijn omgeving zie ik veel gezinnen net zo reageren. Ik herken me dus helemaal niet in het beeld dat men schetst. Zondag gaan we met z’n drieën naar de kerk (ja, wij nog wel!) en na afloop houden we het zondag ook rustig. Gaan wandelen bij de rivier of naar het strand. Klootjesvolk dus. En het bevalt prima. Maar ik zie in mijn praktijk ook veel gedonder tussen ouders, of ze nou hetero of homo zijn. Met kinderen, die huilend zitten te luisteren naar lesbo-mam, die hetero-pappa de huid vol scheldt (ze heeft de man verlaten voor haar vriendin) . Of de hetero-man die de lesbo-vrouw voor rotte vis uitmaakt (die heeft zijn vrouw voor een vriend verlaten). Of het homostel die de achterblijvende vader of moeder juridisch willen doden (de vrouw/man is verbitterd omdat haar man/vrouw “er achter is gekomen dat hij van mannen/vrouwen houdt na een huwelijk van 22 jaar”). Verscheurde gezinnen, door wat? En de haat die ik tegenkom. Het gemak waarmee men elkaar aan het grof vuil zet! Door alle gekunselde tegennatuurlijke veranderingen staat de wereld op de kop. Daar komt alleen maar ellende van. Als er één reden is waarom bepaalde groepen ontsporen is het omdat in het gezin niets wordt gedaan om de ontsporing tegen te gaan. Het gezag van moeder en vader over het kind is volledig zoek. In de opvoeding naar Nederlands voorbeeld mag de vader vooral geen vader zijn, die vader stelt immers (juridisch) niets voor. Hij mag zelfs geen kinderbijslag aanvragen. Wordt er gestraft binnen zo’n gezin, dan staat de hele maatschappij op zijn kop en spreekt er schande van. Dat heeft alleen maar te maken met het verval van onze moraal en moreel. Meer niet, niet minder!

 12. redfox

  U bent veel te voorzichtig in het geven van u mening !Treurig dat er eerst een 90%van de text voor verontschuldiging aan voorafmoetgaan.  De stelling dat het kind een niet gekozen onnatuurlijk rol model krijgt opgedrongen is juist !

 13. cico

  Duidelijk dat dit niet zo behoort te zijn; gezin bestaat uit vader en moeder met kinderen. Net zoals een huwelijk enkel tussen man en vrouw is. 

   

  Dat we in onze maatschappij allerlei onnatuurlijke vormen honoreren geeft aan dat we ontsporen zonder het zelf te beseffen.

 14. witwas

  Cijfers zijn om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Noem mij de cijfers hoe vaak het mis gaat in gezinnen met lesbische ouders? Maar dat ouders van Marokkaanse afkomst gemiddeld genomen weinig van de opvoeding bakken mag toch algemeen bekend worden verondersteld. En de verhalen over incest en kindermishandeling in de Bible-belt zijn vast ook niet allemaal uit de lucht gegrepen.

 15. cico

  noem mij de cijfers en de percentages hoeveel er misgaat. Anders blijft de uitzondering de regel bevestigen wat mij betreft.

 16. witwas

  Ook in de traditionele gezinssituatie, die vooral in religieuze kringen wordt gevonden, gaat zo ontzettend veel mis met de opvoeding dat dit verhaal over twee moeders wat mij betreft spijkers zoeken op laag water is.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.