2 mei, Volkert vrij

Foto:

De moordenaar van Pim Fortuyn, de Hardewijkse dierenactivist genaamd Volkert van der Graaf, beleeft vanochtend zijn laatste momenten achter de tralies. Daarna is hij weer een vrij man.

Het bewuste moment, rond zes uur ‘s avonds op 6 mei 2002 zal voor menigeen voor de rest van het leven op het netvlies gebrand staan. Tijdens het NOS-Journaal maakt de presentator bekend dat Pim Fortuyn is ‘neergestoken’. Later werd dit gecorrigeerd naar ‘neergeschoten’, maar voor het gevolg – de dood van dé politicus die negen maanden lang als een wervelstorm door Nederland gegaan was – maakte dat natuurlijk niets meer uit.

Zelden is de Nederlandse rechtsstaat zo geschokt als op die bewuste dag, bijna twaalf jaar geleden. En zo zuur is het dat terwijl de wonden nog vers voelen en de herinnering nog levend is, dat het monster dat deze daad verricht heeft zichzelf alweer een vrij man mag noemen. Dat is een hiaat in de rechtvaardigheid, een gebrek aan genoegdoening en een tekort aan fundamenteel respect en fatsoen.

Door Van der Graaf ook maar zo’n korte straf op te leggen, heeft de rechterlijke klasse zichzelf daarmee mogerlijkerwijs een concurrent op de hals gehaald: burgerjustitie. En dit type strafvervolging is aan aanzienlijk minder regels en normen gebonden. Zoals de Telegraaf schrijft:

Volkert van der G., die vandaag wordt vrijgelaten nadat hij twaalf jaar heeft uitgezeten wegens de moord op Pim Fortuyn, dreigt het slachtoffer van een klopjacht te worden. De kans hierop is groot vanwege de nog broeiende woede over de politieke moord en het razendsnelle tempo waarin informatie via sociale media kan worden verspreid.

Reclasseringsdeskundigen waarschuwen hiervoor. Ze zijn hier extra bang voor na alle recente ophef rond de pedofiele zwemleraar Benno L. Nadat zijn Leidse verblijfplaats in februari bekend was geworden, verzamelden zich woedende menigtes voor de deur van het seniorencomplex waar hij onderdak heeft.

Natuurlijk is het fout als burgers voor eigen rechter gaan spelen en Van der Graaf iets aandoen, maar dit probleem had uiteraard gewoon voorkomen kunnen worden door de crimineel een levenslange gevangenisstraf op te leggen. Als je Nederland zo ingrijpend ontwricht hebt door één van de meest spraakmakende mensen uit de naoorloogse geschiedenis van het leven te beroven, is alles wat minder is dan dat ook eigenlijk mild.

Maar gedane zaken nemen geen keer. Fortuyn is dood, Van der Graaf is vrij, en het Nederlandse publiek staat er beteuterd naar te kijken. Nu is het alleen nog maar zaak dat wordt voorkomen dat woedende lynchmobs hun zin krijgen. En – uiteraard – het zo wettelijk regelen dat een toekomstige Van der Graaf wél voor de rest van z’n leven de bak indraait.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!