2 mei, Volkert vrij

De moordenaar van Pim Fortuyn, de Hardewijkse dierenactivist genaamd Volkert van der Graaf, beleeft vanochtend zijn laatste momenten achter de tralies. Daarna is hij weer een vrij man.

Het bewuste moment, rond zes uur ’s avonds op 6 mei 2002 zal voor menigeen voor de rest van het leven op het netvlies gebrand staan. Tijdens het NOS-Journaal maakt de presentator bekend dat Pim Fortuyn is ‘neergestoken’. Later werd dit gecorrigeerd naar ‘neergeschoten’, maar voor het gevolg – de dood van dé politicus die negen maanden lang als een wervelstorm door Nederland gegaan was – maakte dat natuurlijk niets meer uit.

Zelden is de Nederlandse rechtsstaat zo geschokt als op die bewuste dag, bijna twaalf jaar geleden. En zo zuur is het dat terwijl de wonden nog vers voelen en de herinnering nog levend is, dat het monster dat deze daad verricht heeft zichzelf alweer een vrij man mag noemen. Dat is een hiaat in de rechtvaardigheid, een gebrek aan genoegdoening en een tekort aan fundamenteel respect en fatsoen.

Door Van der Graaf ook maar zo’n korte straf op te leggen, heeft de rechterlijke klasse zichzelf daarmee mogerlijkerwijs een concurrent op de hals gehaald: burgerjustitie. En dit type strafvervolging is aan aanzienlijk minder regels en normen gebonden. Zoals de Telegraaf schrijft:

Volkert van der G., die vandaag wordt vrijgelaten nadat hij twaalf jaar heeft uitgezeten wegens de moord op Pim Fortuyn, dreigt het slachtoffer van een klopjacht te worden. De kans hierop is groot vanwege de nog broeiende woede over de politieke moord en het razendsnelle tempo waarin informatie via sociale media kan worden verspreid.

Reclasseringsdeskundigen waarschuwen hiervoor. Ze zijn hier extra bang voor na alle recente ophef rond de pedofiele zwemleraar Benno L. Nadat zijn Leidse verblijfplaats in februari bekend was geworden, verzamelden zich woedende menigtes voor de deur van het seniorencomplex waar hij onderdak heeft.

Natuurlijk is het fout als burgers voor eigen rechter gaan spelen en Van der Graaf iets aandoen, maar dit probleem had uiteraard gewoon voorkomen kunnen worden door de crimineel een levenslange gevangenisstraf op te leggen. Als je Nederland zo ingrijpend ontwricht hebt door één van de meest spraakmakende mensen uit de naoorloogse geschiedenis van het leven te beroven, is alles wat minder is dan dat ook eigenlijk mild.

Maar gedane zaken nemen geen keer. Fortuyn is dood, Van der Graaf is vrij, en het Nederlandse publiek staat er beteuterd naar te kijken. Nu is het alleen nog maar zaak dat wordt voorkomen dat woedende lynchmobs hun zin krijgen. En – uiteraard – het zo wettelijk regelen dat een toekomstige Van der Graaf wél voor de rest van z’n leven de bak indraait.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Knarsman

  Die rechters moeten zelf ook een hekel aan Pim hebben gehad. Moord als middel met voorbedachte rade op een actieve politicus om hem en zijn democratische gedachtengoed te bestrijden. Levenslang zou de enig juiste straf zijn geweest.

 2. Linkse Internetcrimineel

  “Nu is het alleen nog maar zaak dat wordt voorkomen dat woedende lynchmobs hun zin krijgen.”

  Nou, daar ga ik in dit geval geen moeite voor doen.

 3. Wilhelmson

  In dergelijke tijden zoeken heel veel burgers de randen van het wettelijke op , een paar domoren gaan zelfs buiten het wettelijke ‘kleuren’. Algemeen genomen maken deze maatschappelijke centrifugale krachten altijd brokken. De snelheid wordt meer en meer opgedreven. Hou je vast !

 4. De Kuiper

  Ik denk dat diegene die volkert van der graaf (bewust zonder hoofdletters getypt) vermoord, wel kan rekenen op een levenslange straf. Zo zijn ze dan weer wel.

   

  Ontzettend offtopic:

   

  Ik wou overigens bij deze jean wanningen bedanken voor het signeren van zijn/mijn boek  “het eurobedrog”

  Dit boek zal ooit nog eens genoemd worden (net als meerdere boeken die gaan over het euro project) in de geschiedenis boeken. Dat er toch mensen waren die allang het bedrog doorzagen, wat ik overigens mis is de link met oud nazi figuren zoals vermeld in het boek ” de geschiedis herhaald” Een boek wat ik persoonlijk niet kan verifiëren, maar toch ook schrikbarende onthullingen doet over het ontstaan van de unie en de reden erachter.

   

  Met vriendelijke groet P kuiper.

   

 5. Peter van Dijken

  Een levenslange gevangenisstraf opleggen was, zo heb ik begrepen, niet mogelijk ten tijde van de moord op Fortuyn. Tijdens de rechtsgang kwam dit ernstige hiaat naar voren en is de wet daarna aangepast.

   

  Vandaar dat Bouyeri wel een levenslange gevangenisstraf kon krijgen.

 6. obligan

  Ik blijf er bij dat……de werkelijke politieke moord is voorbereid door……melkert…rosemuller…kok…. de graaf  van d66 klaas de vries….. het toenmalige kabinet …..en consorten…en met consorten bedoel volkert vd graaf die daardoor aanleiding zag de moord te plegen.

 7. robiekop

  Mocht er een prijs op het hoofd van Van der Graaff komen en indien daarvoor geld wordt ingezameld, dan zal ik daar graag aan bijdragen.

 8. Richard de II2

  Volkert krijgt ongetwijfeld wel weer een leuke subsidie, of een zak met geld van bijvoorbeeld het Hans Melchers Fonds. Hierover zal het Nederlandse volk binnen enige jaren geïnformeerd gaan worden bij wijze van voortdurend ‘over het volk heen blijven zeiken’.

 9. Caroline

  En zo wordt dus van de dader, de moordenaar Van der Graaf, een slachtoffer gemaakt, en van al die mensen die nog nooit een mens vermoord hebben, daders. Want oh wee, die hebben dan nog wel nooit iemand vermoord, maar je kan er op wachten dat dat zal gebeuren.

   

  Ben ik nou echt de enige die door heeft wat er met al dit soort artikeltjes gebeurt, en ziet welk idiote en volslagen omgekeerde beeld dat er mee wordt geschapen?

   

  Ik ben geen moordenaar, en ik vertik het dan ook door mensen als zodanig in de (minority-report)verdachtenbank te worden gezet.

   

  Het interesseert me daarbij in het geheel niet wat er als dan niet met Van der Graaf gebeurt, als ik er maar niet (nog meer, want die gevangenisstraf heeft ook tonnen zo niet miljoenen gekost) verder voor hoef te betalen.

   

  Lynchmobs, hoe haalt Engelbart het in zijn hoofd, echt gekker kan een mens het niet verzinnen. Beledigender en haatzaaiender trouwens ook al niet (als we dier idiote delictsomschrijvingen dan toch hebben, gebruik ik ze maar eens).

   

  De enige lynchmobs die ik zie zijn de scribenten die zich allemaal als één (vrij domme of gezeggelijke) man storten op ‘het volk van Nederland’ als de daders van nu juist de enige moord die niet gepleegd is, die op Van der Graaf dus.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 10. huh

  Ik had helemaal niets met Pim F. Toch was ik zeer geschokt door de moord. Gruwelijk.

   

  Ik ben nu weer geschokt. Ja, hij komt vrij zoals iedere moordenaar die 2/3 van zijn straf uitzat.

   

  Maarrrrr, beveiliging!!!!! Zijn ze helemaal gek geworden. Er zijn legio mensen die dagelijks bedreigd worden en absoluut nul hulp krijgen van justitie. Onschuldige mensen die geen vlieg kwaad hebben gedaan.

   

  Ik wist niet wat ik hoorde, werkelijk waar, we zijn gek geworden in dit land. Daders worden beschermd en slachtoffers zoeken het maar uit.

 11. Jean Wanningen

  Het wrange is bovendien dat de belastingbetaler de rekening van diens beveiliging krijgt gepresenteerd. Een beveiliging, die toenmalig premier Kok aan Pim onthield, ondanks aanbevelingen van veiligheidsdeskundigen.

 12. De man uut Limburg

  Dat men jacht op hem gaat maken staat als een paal boven water vast. En als men hem heeft dan moet hij gaan praten. Praten omdat hij vrijwel zeker in opdracht heeft gehandeld. Wie – o – wie zijn de opdrachtgevers? En neem zijn verklaringen op. Wil hij niet praten, dan begin met het ‘knippen’ van een vinger. Morgen weer een enzovoort. Net zolang totdat hij zegt wie hem tot die moord opdracht heeft gegeven.

   

  Ach, wat zeg ik nu allemaal. Ik lijk wel een sadist. Ja als je met een normaal mens te doen hebt, dan is dit zo. Maar Volkert is geen normaal mens, hij is geen beest, maar een groot afschuwelijk monster.

   

  Wedden dat hij beveiligt wordt? De opdrachtgevers zijn als de dood zo bang dat de waarheid boven water komt.

   

  Het dun loopt hen al tussen de benen.

 13. Rufol

  Geschokt? Wie is die Nederlandse Rechtsstaat dan wel?

  Een Rechtsstaat kan niet geschokt zijn (en de Nederlandse Rechtsstaat al helemaal niet).

  Mensen kunnen geschokt zijn. Ja, zelfs politici kunnen geschokt zijn, maar die zijn dat met de regelmaat van de klok als er weer eens iets is gebeurd waardoor ze blijk moeten geven van hun menselijkheid.

  Vooral die gluiperige zakkenvuller van een wim kok, die met zijn krokodillentranen zo geschokt was.

  Alsof hij niet zijn uiterste best had gedaan om Pim Fortuyn zoveel mogelijk te demoniseren en, ondanks aanbevelingen van experts, aan Pim Fortyun een goede beveiliging heeft onthouden.

  Maar goed, met goede beveiliging was het die schutter op het dak ook wel gelukt om raak te schieten, alleen VvdG had dan niet de schuld kunnen krijgen. 

  Uiteindelijk is die exhibitionistische zelfverrijker kok, er de oorzaak van dat de Nederlandse belastingbetaler nu ook nog eens de kosten van beveiliging van een moordenaar moet ophoesten.

 14. Pierre Lebon

  Ik ben er ook van overtuigd dat die rat niet op persoonlijke titel heeft geschoten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.