56% minder jeugdbendes

Geen categoriemei 06 2014, 11:00
'Keihard straffen 1!1!!' werk niet altijd.

Het aantal jeugdbendes is in vier jaar tijd flink afgenomen. Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer. In 2009 waren er 1760 jeugdbendes actief, aan het eind van 2013 waren dat er nog 764. Dat is een daling van 56 procent.

Sinds 2009 wordt het aantal jeugdbendes in kaart gebracht via een speciale rapportage. Hierin worden de bendes ingedeeld in drie categorieën: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. In alle drie de categorieën daalde het aantal bendes.

Uit de rapportage blijkt dat de zogenoemde meersporenaanpak het meest effectief is. Hierbij worden de jeugdige criminelen niet alleen strafrechtelijk aangepakt, maar krijgen ze ook zorg en begeleiding. Daarbij worden ook andere leden van het gezin betrokken.

Als je als samenleving iets wilt doen tegen criminaliteit is het niet altijd voldoende om alleen maar te straffen. Dat is belangrijk, ook voor de eigen genoegdoening, maar het maakt van criminelen geen modelburgers. Zorg en begeleiding mogen als slappe middelen worden gezien, maar ze werken kennelijk wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten