56% minder jeugdbendes

‘Keihard straffen 1!1!!’ werk niet altijd.

Het aantal jeugdbendes is in vier jaar tijd flink afgenomen. Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer. In 2009 waren er 1760 jeugdbendes actief, aan het eind van 2013 waren dat er nog 764. Dat is een daling van 56 procent.

Sinds 2009 wordt het aantal jeugdbendes in kaart gebracht via een speciale rapportage. Hierin worden de bendes ingedeeld in drie categorieën: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. In alle drie de categorieën daalde het aantal bendes.

Uit de rapportage blijkt dat de zogenoemde meersporenaanpak het meest effectief is. Hierbij worden de jeugdige criminelen niet alleen strafrechtelijk aangepakt, maar krijgen ze ook zorg en begeleiding. Daarbij worden ook andere leden van het gezin betrokken.

Als je als samenleving iets wilt doen tegen criminaliteit is het niet altijd voldoende om alleen maar te straffen. Dat is belangrijk, ook voor de eigen genoegdoening, maar het maakt van criminelen geen modelburgers. Zorg en begeleiding mogen als slappe middelen worden gezien, maar ze werken kennelijk wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. LantR.fant

  Als je voor het minimum aantal voor het begrip “bende” verhoogt van 2 naar 8 heb je op papier een substantiële afname.

 2. toetssteen

  Mag ik ook het totaal aantal van deze bendeleden vernemen?

 3. Ludovic

  Één  woord;;           GELUL

 4. JC

  Leuk statistisch gegeven, maar is de samenleving daardoor ook veiliger geworden? Lijkt me niet.

   

  Ik blijf PVV stemmen.

 5. Herman Moded

  Kleintjes worden groot… met hoeveel procent zijn de volwassenenbendes gestegen?

   

   

  Oppakken en over de grens trappen!!!!

   

 6. halo1

  ..dat iedereen gepardonneerd  een eental misdaden kan plegen?….””begeleid”” wordt (die term!.).veel kosten voor de samenleving veroorzaakt…en dan: zand erover..over tot de orde van de dag!. Aan-me-nooit-niet dus..linkse decadente waanzin… PVV : blijf alert!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.