CDA de grootste in zetels

Victorie. 

Hoewel GeenStijl iets van gelijk had wat betreft de PVV, zat de website ernaast wat betreft de prognose voor het CDA. Die partij heeft namelijk niet 4 (of 3) zetels behaald, maar vijf. Daarmee zijn de christendemocraten de grootste Nederlandse delegatie in het Europees Parlement:

CDA-leider Sybrand Buma is ‘dolblij’ met de uitslag van de Europese verkiezingen. Zijn partij heeft 5 zetels gehaald en is daarmee in zetelaantal de grootste. ‘We zijn de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Het geluid van het CDA blijft het sterkste in Brussel.’ Buma wees erop dat het CDA hetzelfde aantal zetels gehaald heeft als bij de vorige Europese verkiezingen in 2009, terwijl de partij in de afgelopen jaren zware nederlagen heeft geleden bij Tweede Kamerverkiezingen.

Het is Buma van harte gegund, ook al omdat zijn partij alleen zo groot is geworden door zich eurokritischer op te stellen. Hij en zijn nieuwe EP-fractie doen er verstandig aan om dat de komende jaren voor ogen te houden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Jaantje

  CDA de grootste is net zo erg als d66 grootste mischien nog schadelijker moet onmiddelijk aan dat concres toen denken hadden wel een primeur met het huilen.

  Wat gaat er nu gebeuren oa met ontwikkelingshulp asielzoekerij immigratie enz weten allemaal hoe het CDA hierin staat.

   

 2. Jan

  De lijstverbinding was met CU/SGP, maar lijstverbindingen horen nu eenmaal ook bij de politiek. Dus een terechte overwinning.

  Wel opvallend dat D66 en de VVD, die zelfs in dezelfde fractie zitten, geen lijstverbinding hadden. Dit in tegenstelling tot 2004 en 2009 toen men die verbinding wel had. Wanneer ze dit keer ook een lijst verbinding hadden gehad, had dat de VVD een extra zetel opgeleverd.

 3. cmsuijkerbuijk

  “De democratische revolutie laat nog even op zich wachten ondanks alle juichverhalen over Farage en le Pen.”

  Het zal Farage of LePen aan hun reet oxideren hoeveel zetels de rest gehaald heeft. Zij zijn de grootste geworden in eigen land en dáár worden de échte beslissingen genomen over referenda, uittreden enzovoort. Het EP mag zich dan verder druk maken over de kleur van worteltjes, de afmeting van vierkante rondjes en of water in poedervorm in zakjes of in doosjes moet worden verkocht!

 4. cmsuijkerbuijk

  Die vijfde zetel, heeft het CDA wél te danken aan 50Plus. Dus zo triomfantelijk zou ik niet doen, als ik Buma was, want het aantal stemmers was minder dan van D66.

 5. Obomov

  Het EVP lijkt ook in totaliteit de verkiezingen te gaan winnen, die als verwacht zijn uitgedraaid op een tweestrijd tissen de christendemocraten van Juncker en de sociaaldemocraten van Schulz. ALDE staat op plaats drie, de groenen op vier en de zogenaamde eurokritische populisten zijn onzichtbare splinterbewegingen die pas daarna komen. De democratische revolutie laat nog even op zich wachten ondanks alle juichverhalen over Farage en le Pen. 

  http://www.resultaten-verkiezingen2014.eu/nl/election-results-2014.html

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.