De EU sloopt onze exporteconomie

Als je de EU-propagandeurs als Guy Verhofstadt moeten geloven, staat bij een Nederlands uittreden na een jaar het gras op de Rotterdamse kades. Het schrikbeeld van een economische neergang is het belangrijkste argument waar de eurofielen tegenwoordig mee strijden. Zelfs werkgeversvoorman Wientjes lijkt erin te geloven. Leuk geprobeerd, maar in werkelijkheid wordt onze exportpositie uitvoerig gesloopt door de Europese Unie.

Het is waar dat Nederland als handelsland belang heeft bij een vrije handel met de rest van Europa, maar waarom dat dan in een politieke unie zou moeten is nog altijd dé vraag. Het is juist die politieke unie met haar wetten en gezamenlijk Buitenlands Beleid die onze positie schaadt. Landen als Zwitserland, Liechtenstein en Noorwegen, buiten de EU maar binnen de vrijhandelszone, hebben hier geen last van. 

Kon Nederland eerst nog vrijhandelsverdragen afsluiten met landen buiten Europa, nu moet dat allemaal collectief. Met als gevolg dat er in dergelijke verdragen allerlei zaken komen die erg gunstig zijn voor landen als Frankrijk en Duitsland, maar waar Nederland juist last van heeft. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de procedure van het sluiten van een handelsverdrag een bureaucratisch en daarmee tijdrovend proces is. Het helpt dan niet als je er nog een bureaucratisch moloch tussen zet en er 751 parlementariërs eerst jaren over laat ruziën.  

De meeste mensen, zelfs eurofielen, zijn het erover eens dat de economische kracht van Europa tanende is. De grootste groei komt van buiten de oude wereld, Azië en Latijns-Amerika bijvoorbeeld. Nederland haalt bijna dertig procent van haar export van buiten de EU. In de afgelopen twintig jaar groeide de export naar de VS even hard als de binnen-Europese handel. Intussen treft de EU economische sancties tegen allerlei landen die niet alleen het betreffende land raakt, maar ook de landen in de Unie, júíst de export-landen. 

Zo ook in de sancties tegen Rusland. Nu die sancties Rusland ook economisch moeten raken, verliezen Nederlandse exporteurs miljoenen. Rusland is met bijna zeven miljard euro het zeven na grootste exportland voor Nederland en een belangrijke investeerder. Politiek wordt gevoerd over de rug van Nederlandse bloementelers en machinebouwers. Nederland is ook de belangrijkste olie-importeur van Rusland, waarbij veel van die olie in Nederland wordt bewerkt om daarna doorverkocht te worden, allemaal geld dat we nu deels mislopen. 

Maar laten we niet eenzijdig naar de export kijken. We moeten niet vergeten dat de haven van Rotterdam vooral zo groot is door de spullen die er aankomen vanuit Azië en Amerika. Die kunnen we doorvoeren of bewerken om ze zo tegen een hogere winst te verkopen. Daarmee ligt de import aan de basis van het Nederlandse handelssucces. Onze vijf grootste importpartners zijn Duitsland, China, België, de VS en het Verenigd Koninkrijk; twee niet-EU landen van wie één er mogelijk uitstapt. Bijna de helft van onze import komt van buiten de EU.

Nee, de EU kent geen voordelen die een vrijhandelszone niet heeft, de nadelen wel. Wat betreft de handel binnen Europa zou het vreemd zijn als we die verliezen bij een uittreden. Zouden die andere landen dan geen profijt hebben bij de handel met Nederland, wensen die hun investeringen in Nederland af te schrijven, willen die Nederland tot een isolatiepolitiek dwingen? Natuurlijk niet! Waar er twee handelen, hebben er twee profijt. Dat kan je van een politieke unie niet zeggen.  

Instant update: wist u dat u op ondergetekende kan stemmen a.s. donderdag? Lijst 9, artikel 50, nummer 19.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. hans-e-pans

  .

   

  Vaak zie/hoor ik in veel interviews die op de Nederlandse televisies worden uitgezonden politici zeggen “dat hebben WE in de EU zo afgesproken.

   

  Nu ben ik niet meer zo jong, maar ik kan mij niet herinneren dat mij daarover iets is gevraagd of dat ik dat heb afgesproken.

   

  Wat ik mij wel heel goed kan herinneren is dat ik een keer tegen de nieuwe grondwet van de EU gestemd.

   

  Sorry, heren politici daar zijn met mij geen afspraken over gemaakt en ik heb daar ook geen toestemming voor gegeven.

   

 2. Job

  dat u kunt … !

   

  u bent

  u zult

  u wilt

   

  “U” is geen derde persoon (meer)

   

  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1464/

 3. Ian

  Maar helaas zitten we hier met een corrupte eurofiele kliek van ja-knikkers, lieden die stiekem in het vliegtuig stappen om bindende Europese verdragen te tekenen, ook al zegt de bevolking “nee”, lieden die overal bij het kruisje tekenen, ook al zeggen ze tegen een EU-belasting te zijn, lieden die met behulp van de Staatsomroep en gelijkgeschakelde pers hun leugens continue kunnen uitbraken en de burger een rad voor ogen draaien. Als we de macht willen terugkrijgen, dan zal dat uiteindelijk via opstanden en verzetsdaden moeten gebeuren. Maar uiteindelijk kunnen we Verhofstadt dan op de R’damse kade leggen en gebruiken als fietsenrek.

 4. harry la croix

  Chapeau, een prachtig stukje reklame Jasper voor Artikel 50. En je gaat hier natuurlijk mee door in de Tweede en Eerste Kamer? Ach wat jammer nou, je bent één van de 751 europarlementariërs als je wordt gekozen. Dus:

  DE GROOT: VOOR;

  DE REST: TEGEN

  Gaat niet door Jasper, helaas!

  Hoe staat het met je lijsttrekker? Al een neut gehad?!

 5. Fred vd B

  Ik lees op Elsevier online: “Oud Rabo topman hoogleraar CDA-prominent Wijffels gaat pro-EU stemmen op D66, want zijn eigen partij vindt hij te rechts conservatief.”

  Freudiaans gevalletje die Wijffels, zou ik zeggen, gezien die opmerking “te rechts conservatief”.

   

  Hoe dan ook, we mogen niet verklappen wat we 22 Mei hebben gestemd, want dat zou andere EU kiezers maar in hun stemgedrag kunnen beinvloeden, ziet u. Rutte: “Die Nederlandse kieswet zegt anders? Ach, de Nederlandse wet…Het gaat erom dat we dat in Brussel zo hebben afgesproken.”

  Hij herhaalde dat laatste -in Brussel afgesproken- meen ik 3 maal!

   

   

   

 6. de_mol

  Klopt natuurlijk. Een stadstaatje als Singapore, in positie vergelijkbaar met Nederland, grote haven en handel. Is op zichzelf, heeft geen grote EU dat ‘Noodzakelijk zou zijn’. En wat zien we?: de haven van Singapore was kleiner voor de Euro, en is nu veel groter dan Rotterdam, en Singapore doet het uitstekend en doet prima handel met vele, vele landen.

   

  Dat gezeur van Eurofielen dat de EU noodzakelijk zou zijn. Het doet mijn broek afzakken. Nederland zat ook niet in de EU in de tijd van de VOC…

 7. Wilhelmson

  Kijk, vrijhandel heeft enkel onder eigen bestuur zin. De geschiedenis ligt bij de deur.  Voor dat nederland door vrijhandel rijk werd, was vlaanderen de draaischijf via brugge en antwerpen. Eenmaal in beheer van een grotere , verre machtscentrum werd het al snel doodgeknepen door andere belangen van bestuur uit madrid en later wenen, kende de handelssteden een totaal vlucht van kapitaal en een totaal vlucht van handel en know how, naar Ja Nederland en Engeland, de latere meest succesvolle vrijhandelnaties ter wereld ooit !  Wat over bleef in vlaanderen was  dood, verderf, lege steden, honger en oorlogen. Vandaag nog zijn de gevolgen ervan terug te vinden. Als er iemand eerst moet zijn om uit de EU te treden, laat het dan in godsnaam Nederland en Engeland zijn. 

 8. waakzaam2014

  De Europese Unie is het nieuwe kartel kantoor het nieuwe fascisme = corperatisme.

   

  Wie niet horen wil moet moet maar voelen.

   

  Pensioenactivist

   

   

 9. hulshagen

    onderwerp blijft  altijd hetzelfde..

   

    onze eerste EU landen …

      met goede economische en defensieve verdragen waren in orde …

   

    nadien is het de bodem in gegaan  (went down the drain)

   

    er blijft  eigenlijk niets meer  over

   

    enkel maar centen ophoesten voor  landen die we “echt” niet nodig hebben..

   

    en een bende Euro-parlementariers hun exorbitant loon te betalen

   

    wat doen ze ervoor in de plaats =  af en toe een wetje om de gewone burger

      financieel en op andere manier  te irriteren

   

             dus = er van die hele gang af geraken !!!!!!!!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.