Gelovigen mogen niet-gelovigen intimideren

‘Build up that wall!’

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft lokale overheden meer ruimte gegeven om publieke bijeenkomsten te beginnen met gebed. Volgens de rechters gaat dat niet in tegen de Amerikaanse grondwet.

Zulke gebeden zijn een traditie in sommige gemeenschappen, maar de hoogste rechterlijke macht in Amerika had zich er nog nooit over uitgesproken. De rechters zeiden gisteren dat bidden mag zolang er maar geen poging wordt gedaan om niet-gelovigen te intimideren, te dwingen of te bekeren.

Je kunt geloof en religie niet achter de voordeur opsluiten om de simpele reden dat verschillende, oorspronkelijk religieuze entiteiten zijn opgenomen in de seculiere samenleving. Zo is een groot deel van de tegenwoordige moraal een kopie of modificatie van de Bijbelse moraal. Bovendien kan een gelovige achter de voordeur niet naar zijn kerk of synagoge of moskee, wat ook niet handig is. Maar ik hoop vurig dat we in Nederland niet gaan toestaan dat er gebeden wordt voor aanvang van vergaderingen van lokale overheden. Niet alleen is het vervelend Farizeëer-gedrag, het intimideert wel degelijk. We zitten er immers ook niet op te wachten dat buitenlandse collega’s het volkslied van land van herkomst gaan staan blèren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.