ISIS rukt op naar Bagdad: Irak valt uit elkaar

Geen categoriejun 12 2014, 15:14
Terwijl Koerdische groepen Kirkuk in hebben genomen.
Het loopt echt helemaal uit de hand in Irak. ISIS heeft in korte tijd verschillende grote steden veroverd, waaronder Baiji en Mosul. Ondertussen hebben de Koerdische peshmerga's de oliestad Kirkuk ingenomen, dit omdat het Iraakse leger zich daar eerder uit had teruggetrokken en de Koerden best behoefte hebben aan een beetje olie.
Wie niet.
Het AD legt uit dat de opmars van met name ISIS bijzonder snel gaat:

De opmars van ISIS is niet te stuiten. Na Syrië hebben de bloeddorstige jihadisten ook grote delen van Irak in hun greep. De ISIS-strijders zijn inmiddels de Iraakse hoofdstad Bagdad op minder dan 90 kilometer genaderd. De NAVO hield gisteravond een spoedzitting vanwege de opmars van de jihadisten.

Tikrit gaf zich eerder ook al over aan ISIS, maar is daarna heroverd door het Iraakse leger. Voorlopig, tenminste. 20 ISIS-terroristen zouden omgekomen zijn bij de gevechten.
Blijkbaar vindt Al Qaeda in Irak en Syrië dat absoluut niet interessant. Diens troepen blijven op volle kracht opstomen in de richting van de hoofdstad Bagdad. Enige uren geleden werd al gemeld door ISIS zelf dat de stad Samarra omsingeld is:
Het eerste doel van ISIS is nu om Bagdad aan te vallen, wat het 'de hoofdstad van het kalifaat' noemt. Daarna zullen zij zich richten op enkele heilige sjiitische steden zoals Karbala en Nayaf. Als het ze inderdaad lukt om die drie steden (tijdelijk) in te nemen moeten we vrezen voor een waar bloedbad. ISIS is namelijk extreem-soennitisch en beschouwt sjiieten als ketters die niets meer of minder verdienen dan de doodstraf.
Ondertussen heeft de Peshmerga - Koerdische strijders in het noorden van het land - de oliestad Kirkuk ingenomen. Dit omdat het Iraakse leger zich daar snel uit had teruggetrokken uit angst voor ISIS. Blijkbaar zijn de Koerden iets minder onder de indruk van terroristen dan de professionele strijdkrachten van Irak, die hoegenaamd getraind zijn door Amerika.
Wat er aan de hand is moge duidelijk zijn: de sjiitische overheid van Irak wordt ondermijnd. Er zal vrijwel zeker een bloedige oorlog uitbreken tussen sjiieten en soennieten. De soennieten worden gesteund door soennitische landen in de regio, de sjiieten door Iran. Wat Amerika en Europa doen valt nog te bezien. Ondertussen doen de Koerden hun eigen ding, wat inhoudt: de oprichting van een werkelijk onafhankelijke Koerdistan.
Kortom, Irak staat op het punt om uiteen te vallen in drie delen: een soennitisch Koerdisch gedeelte, een Arabisch soennitisch gedeelte, en tenslotte een Arabisch sjiitisch gedeelte. Hoewel dit gezien de geografie en demografie van het land logisch is, bestaat het grote gevaar eruit dat extremisten het in minimaal één deel voor het zeggen krijgen. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren, zeker niet als ISIS één van de machtshebbers wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten