ISIS rukt op naar Bagdad: Irak valt uit elkaar

Terwijl Koerdische groepen Kirkuk in hebben genomen.

Het loopt echt helemaal uit de hand in Irak. ISIS heeft in korte tijd verschillende grote steden veroverd, waaronder Baiji en Mosul. Ondertussen hebben de Koerdische peshmerga’s de oliestad Kirkuk ingenomen, dit omdat het Iraakse leger zich daar eerder uit had teruggetrokken en de Koerden best behoefte hebben aan een beetje olie. 

Wie niet.

Het AD legt uit dat de opmars van met name ISIS bijzonder snel gaat:

De opmars van ISIS is niet te stuiten. Na Syrië hebben de bloeddorstige jihadisten ook grote delen van Irak in hun greep. De ISIS-strijders zijn inmiddels de Iraakse hoofdstad Bagdad op minder dan 90 kilometer genaderd. De NAVO hield gisteravond een spoedzitting vanwege de opmars van de jihadisten.

Tikrit gaf zich eerder ook al over aan ISIS, maar is daarna heroverd door het Iraakse leger. Voorlopig, tenminste. 20 ISIS-terroristen zouden omgekomen zijn bij de gevechten.

Blijkbaar vindt Al Qaeda in Irak en Syrië dat absoluut niet interessant. Diens troepen blijven op volle kracht opstomen in de richting van de hoofdstad Bagdad. Enige uren geleden werd al gemeld door ISIS zelf dat de stad Samarra omsingeld is:

Het eerste doel van ISIS is nu om Bagdad aan te vallen, wat het ‘de hoofdstad van het kalifaat’ noemt. Daarna zullen zij zich richten op enkele heilige sjiitische steden zoals Karbala en Nayaf. Als het ze inderdaad lukt om die drie steden (tijdelijk) in te nemen moeten we vrezen voor een waar bloedbad. ISIS is namelijk extreem-soennitisch en beschouwt sjiieten als ketters die niets meer of minder verdienen dan de doodstraf.

Ondertussen heeft de Peshmerga – Koerdische strijders in het noorden van het land – de oliestad Kirkuk ingenomen. Dit omdat het Iraakse leger zich daar snel uit had teruggetrokken uit angst voor ISIS. Blijkbaar zijn de Koerden iets minder onder de indruk van terroristen dan de professionele strijdkrachten van Irak, die hoegenaamd getraind zijn door Amerika.

Wat er aan de hand is moge duidelijk zijn: de sjiitische overheid van Irak wordt ondermijnd. Er zal vrijwel zeker een bloedige oorlog uitbreken tussen sjiieten en soennieten. De soennieten worden gesteund door soennitische landen in de regio, de sjiieten door Iran. Wat Amerika en Europa doen valt nog te bezien. Ondertussen doen de Koerden hun eigen ding, wat inhoudt: de oprichting van een werkelijk onafhankelijke Koerdistan.

Kortom, Irak staat op het punt om uiteen te vallen in drie delen: een soennitisch Koerdisch gedeelte, een Arabisch soennitisch gedeelte, en tenslotte een Arabisch sjiitisch gedeelte. Hoewel dit gezien de geografie en demografie van het land logisch is, bestaat het grote gevaar eruit dat extremisten het in minimaal één deel voor het zeggen krijgen. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren, zeker niet als ISIS één van de machtshebbers wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. VinceNzo

  Dat de Sjiieten en Soennieten zouden gaan vechten was niet de bedoeling? Waarom niet? Laat ze maar lekker gaan daar. Liever daar dan hier. Voor dit soort gevallen is de Engels / Amerikaanse verdeel en heers tactiek een geldende regel en in dit geval is daar niks mis mee. Ook als dat inhoud dat de extemisten het voor het zeggen in een derde van Irak. Het voordeel is dat ze dan allemaal lekker bij elkaar zitten dus mochten er problemen ontstaan met het o zo verdorven westen kan het gauw worden opgelost.

 2. witwas

  Er gaan helaas weer veel onschuldige slachtoffers vallen, miljoenen zullen op de vlucht slaan en verder alles wat we de laatste jaren al veel te veel hebben gezien in die contreien. Aan de andere kant, als de wereldbevolking dan toch moet krimpen dan liever daar dan hier. Ik zal er geen minuut minder om slapen. Zucht!

 3. philippine

 4. Rob Spier

  Ik hoor het wel hè, hoeveel het er overleven. 

 5. zeeman

  Het wordt steeds duidelijker dat Schengen zonder eerst de EU buiten grenzen onder controle te hebben een enorme blunder is geweest. De ellende van ongecontroleerde immgratie zal alleen maar toenemen.

  Het is ook duidelijk dat al die ellende in het midden oosten en nu ook in de Oekraine het gevolg zijn van een blunderende westerse politiek. 

 6. philippine

  Koning Abdullah van Jordanië zal er ook aan moeten geloven.

   

  http://www.gatestoneinstitute.org/4354/isis-jordan

 7. François

  @zeeman (23:52) “De ellende van ongecontroleerde immgratie zal alleen maar toenemen (…) Het is ook duidelijk dat al die ellende in het midden oosten en nu ook
  in de Oekraine het gevolg zijn van een blunderende westerse politiek.”

  Helemaal me eens. En dat lijkt ook de bedoeling, die chaos. Net als de open grenzen de EU lidstaten moeten overbelasten en balkaniseren, hebben ze ook in de VS nu voor dat doel de grenzen open gegooid. Onderknuppel Biden zei zelfs “U.S. needs ‘constant, unrelenting stream’ of immigrants”. Het zal de samenleving, politiek (verse immigranten vergroten de macht van de collectivisten) en economie compleet ontwrichten. Zie ook “Globalists Plans To Takedown USA Revealed”. Zelfs in sommige linkse kringen ontdekt men dat de massaimmigrate (met name door kinderpardons) inhumaan en destructief is: “Liberal Study: Anchor Babies, Immigrant Kids Destroying Economy, Fastest Growing Population Grp”

  @philippine: dank voor de tips & links!

 8. François

  Nou, dat was snel: daar gaan ‘we’ weer: oorlog. ZeroHedge: “Here is why, as we predicted yesterday…the most likely outcome is war: “Obama says U.S. is prepared to take military action when its national security interests are threatened [let op: dit geldt alleen voor de VS] So the US is about to unleash hell against the same Al Qaeda extremists it was arming across the border in Syria? Score one more for US foreign policy. (…) Update: good news – the US won’t be fighting Iraq’s war alone. Here comes…. France!”

  En dit terwijl Afshin Ellian nog zo duidelijk heeft gezegd: “Het Westen moet zich niet bemoeien met burgeroorlog in Irak”.

 9. toetssteen

  Vluchtig lezend over de comments is de waarheid echt niet ingedaald. Wanningen is bezig zijn weekend arrikel voor te bereiden en ik denk dat hij inmiddels genoeg materiaal heeft. Wel twee duimen op natuurlijk, want zelfs ik heb nog steeds moeite met die link financiën en politiek.

 10. Himmelhoch

  Sorry maar laat ze elkaar maar lekker afmaken daar

 11. ISIS slaat weer toe – De Dagelijkse Standaard

  […] die terreurclub feitelijk een conventionele oorlog: het gebruikte zijn conventionele leger om een steeds groter gebied te bezetten. Dat doet ISIS nog steeds, maar in de tussentijd plegen ze dus ook ineens aanslagen […]

 12. Jaantje

  Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren….zo en waarom dan niet?

  Wat is er zo anders dan Syrie ?

   

 13. Two Ravens Black Kettle

  Dus grenzen dicht voordat we die islamitische religie-oorlog alhier importeren (al vermoed ik dat het daarvoor al te laat is dank zij de Betermenschen)

 14. Janbert

  Dit scenario is door velen voorspeld als gevolg van het (te vroeg) terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Irak door Obama.  O.a door Generaal Jack Keane in onderstaande video.

  http://video.foxnews.com/v/3618304357001/gen-jack-keane-on-new-threat-for-us-from-al-qaeda-offshoot/#sp=show-clips

   

  Toen Obama in 2008 aan het bewind kwam was Al Qaeda zowat verslagen in Irak en was het land redelijk stabiel.  

   

  Al de moeite die Amerika heeft gedaan ten koste van veel opofferingen en geld is dus voor niets geweest en in feite “weggegeven” door Obama.

   

  Nu dan heeft Al Qaeda zijn droom gerealiseerd en een soort kalifaat gecreëerd van waaruit de Jiad kan worden gevoerd.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.