Stijgende behoefte aan olie

Opkomende markten

 

 

 

Ofschoon de oliemarkt op dit ogenblik redelijk stabiel is, omdat productieverstoringen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden gecompenseerd door een sterke stijging van de olieproductie in Noord-Amerika, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA) een forse groei van de vraag in de komende jaren.

Die groei komt vooral voor rekening van de opkomende markten waaronder China en India, al verwacht het IEA dat met name het aanbod in de VS navenant zal stijgen door de winning van olie uit schalie. Dit staat in het vandaag verschenen IEA-rapport over de ontwikkelingen op de wereldwijde oliemarkt voor de middellange termijn.

De organisatie gaf verder aan dat het oliekartel OPEC van vitaal belang zal blijven bij het leveren van olie, maar dat het kartel stevige tegenwind ondervindt bij het uitbreiden van de capaciteit. Volgens het IEA moet namelijk het grootste deel van die hogere capaciteit komen uit Irak, terwijl in dat land juist veel onrust is. Verder hebben bijna alle OPEC-leden te kampen met uitputting van bestaande olievelden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.