Succesformule: speel de racismekaart

Geen categoriejun 10 2014, 14:00
Waarheid betekent niets als het racistisch is.
Ik heb altijd al gedacht dat Sepp Blatter een mafiose voetbalbaas was. Maar dat geeft me geen enkel recht tot een moreel superieur 'I told you so'; het was gewoon een ongefundeerd onderbuikdingetje. Maar naar aanleiding van de beschuldigingen van corruptie bij de FIFA wordt toch aardig wat rechtvaardiging voor mijn beeld van Blatter geserveerd.
Ten tijde van zijn voorzitterschap zou zijn Qatarese vice-president smeergeld hebben betaald aan Afrikaanse functionarissen van de FIFA, om zo hun stem te kopen en Qatar in 2022 het WK te laten organiseren. Blatter reageerde tegenover de Confederation of African Football (CAF), waar hij een toespraak hield.

"There is a sort of storm against Fifa relating to the Qatar World Cup," Blatter said. "Sadly there's a great deal of discrimination and racism."(...) He said Fifa needed to combat "anything that smacks of discrimination and racism", adding the repeated attacks make him "sad".

Wie iets weet van zakendoen in Afrika, weet dat steekpenningen en omkoping erbij horen. Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen, net zoals je geen volledige beschrijving van een overvaller mag geven, want dan komen we erachter dat de daders niet altijd die gehate blanke mannen zijn. Dat is dan ook precies de kaart die Blatter speelt; de dieperliggende redenen achter de corruptiebeschuldigingen (van vooral Britse kranten) zijn racisme en discriminatie.
Blatter schiet natuurlijk wild in het rond omdat hij weet dat het onafhankelijke onderzoek dat nu loopt, niet bijzonder gunstig voor hem zal uitpakken. Maar toch is deze wildemansactie zijn beste kans om zichzelf en de FIFA in te dekken. Want ook al is de uitspraak compleet waar, als je de spreker verdacht kunt maken, maak je een goede kans de beschuldigingen van je af te schudden. En persoonlijk weet ik geen betere verdachtmaking dan heel hard het angstaanjagende duo 'discriminatie & racisme (!1!!1)' aan te roepen.
Geheel in stijl doet de CAF ook alsof er daadwerkelijk sprake is van discriminatie en racisme. Daartoe hebben ze naar Nederland gekeken, waar vijanden van de vrijheid van meningsuiting wel weten hoe ze onwelgevallige meningsuitingen moeten aanpakken. Jazeker, de Afrikaanse functionarissen van de CAF willen dat de FIFA aangifte doet tegen de journalisten die hen van corruptie hebben beschudigd. Zo zien we het graag: wederzijdse en respectvolle cultuurverrijking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten