Wilders 'bang' voor vervolging na 'minder Marokkanen'-uitspraak

Geen categoriejun 05 2014, 10:15
"Willen jullie meer of minder Marokkanen? Nou, dan gaan we dat regelen."
De uitspraak van Wilders over 'minder Marokkanen' tijdens de campagne voor de raadsverkiezingen in maart leidde tot een leegloop van de PVV. Talloze Kamerleden, gemeenteraadsleden, Europarlementariërs, Statenleden én medewerkers stapten op. Dat was volkomen logisch, omdat de sfeer op de verkiezingsavond dat Wilders het publiek vroeg of het meer of minder Marokkanen wilde, ronduit beangstigend was. "Minder, minder, minder," juichte het publiek. "Nou, dan gaan we dat regelen," aldus Wilders (zie het fragment hieronder). Als ik een PVV'er was, had ik de partij óók de rug toegekeerd.
De gevolgen van de uitspraak van Wilders zijn verstrekkend. Duizenden mensen hebben aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of Wilders vervolgd moet worden. Wilders zelf is in ieder geval 'bang' dat hij wordt vervolgd, zo blijkt uit een bericht op de voorpagina van De Telegraaf vanochtend. Hij heeft alvast strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops ingeschakeld voor zijn verdediging.
De Telegraaf beschikt over een mailwisseling van Wilders en een medewerker van hem, waarin wordt gevraagd om de twee officieren van justitie te onderzoeken die de zaak behandelen. Het feit dat hij nu al wordt bijgestaan door Knoops is veelzeggend. Wilders verwacht weldegelijk dat hij wordt vervolgd en dat hij de beste verdediging van het land nodig heeft als het OM inderdaad tot vervolging overgaat. "Ik reageer nooit op anoniem gelekte stukken, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd en al heel wat bagger gewend inmiddels," is Wilders' enige reactie.
Wilders verwacht niet alleen een vervolging, hij leek tijdens de campagne in maart zelfs te verlangen naar een rechtszaak. Tijdens die campagne zei hij een week lang op verschillende momenten minder Marokkanen te willen. Een enkele keer nuanceerde hij die uitspraak later in andere media, maar op een gegeven moment besloot hij dat het niet langer tijd was voor nuance, wat resulteerde in de onsmakelijke uitspraken op de verkiezingsavond van 19 maart. Volgens de krant werd het aanwezige publiek tijdens die avond vantevoren geïnstrueerd dat het antwoord 'minder' moest zijn op de vraag die Wilders zou gaan stellen.
"Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt," zou Wilders hebben gezegd tegen de lijsttrekker van de PVV Den Haag. Hij wilde dus niet alleen een rechtszaak, hij wilde ook zien te voorkomen dat de PVV in het college van Den Haag zou belanden. Hoewel het in principe niet deugt dat politici worden vervolgd om uitspraken die ze doen - de kiezer kan immers heel goed bepalen wie het vertrouwen niet verdient na belachelijke uitspraken - heeft Wilders een eventuele rechtszaak volledig aan zichzelf te danken. Hij kan straks niet gaan klagen als hij wordt veroordeeld. De wet is nu eenmaal de wet in Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten