Zorgen in de zorg

Geen categoriejun 17 2014, 9:07
Patient van kastje naar de muur
Omdat verzekeraars losse afdelingen van ziekenhuizen mogen contracteren en het beperken van vrije artsenkeuze, dreigen patiënten met een goedkope polis vanaf 2016 van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Wanneer bijvoorbeeld bij longonderzoek in het ene ziekenhuis een tumor wordt gevonden, moet de patiënt straks in een ander ziekenhuis daarvoor worden behandeld.
SP, CDA en GroenLinks zijn tegen het inperken van de vrije artsenkeuze, die onlangs afgesproken is door VVD-minister Schippers van Volksgezondheid, samen met de PvdA en de gedoogpartijen D66, CU en SGP. Aan de orde is de wet die zorgverzekeraars de mogelijkheid geeft om niet langer zorg te vergoeden van behandelaars met wie vooraf geen contract is afgesloten. Dat de macht van de verzekeraars zo wordt uitgebreid is opvallend, vindt het Longfonds, omdat die de afgelopen jaren niets deden om slechte zorgverleners op te sporen. Ook de Consumentenbond is het met daarmee eens en zegt dat het beperken van de vrije artsenkeuze ’schieten met een kanon op een mug’ is.
Intussen groeit het verzet tegen de maatregelen. Volgens voorzitter Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCFis er sprake van 'koehandel'. Zij zette echter wel haar handtekening onder een bestuurlijk akkoord waarin hierover afspraken zijn gemaakt. Maar bij nader inzien is de organisatie helemaal niet tevreden over de uitkomsten van het overleg tussen Schippers en de vijf politieke partijen. Ook de huisartsen zijn tegen, ook al zijn ze net als fysiotherapeuten en apothekers uitgezonderd van beperkte keuzevrijheid. Volgens de LHV ontstaat er weer een tweedeling in de zorg, waarbij alleen mensen met voldoende geld kunnen kiezen door de beste arts geholpen te worden. Wat Schippers een ’nieuwe’ goedkopere budgetpolis noemt, is volgens koepels van psychologen niets anders dan een ’armoedepolis’.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten