Bazen hoeven 'oranje' werkverzuim helemaal niet te accepteren

Geen categoriejul 07 2014, 10:15
Wat is dit nu voor een gekkigheid? Volgens vakbonden moeten werkgevers een oogje dichtknijpen als aanstaande donderdagochtend werknemers dronken komen binnenstrompelen.
Ik heb in m'n leven de vakbonden een hoop linkse onzin horen verkondigen, maar dit moet echt alles slaan. De arbeidsverschaffers van Nederland moeten aanstaande donderdag, na de wedstrijd Nederland - Argentinië, niet zeuren als de werknemers niet op komen dagen, als ze te laat komen of gewoonweg niet fit zijn. Aldus zojuist te horen op BNR:

Scholen en werkgevers moeten flexibel zijn met het vrijgeven van leerlingen en werknemers op donderdagochtend. Daarvoor pleiten diverse vakbonden en arbo-diensten tegenover BNR.

Renier Castelein van Vakbond De Unie: "Ik denk dat we het vooral niet moeten overdrijven, ik denk dat iedereen best een keer een nachtje met wat minder slaap kan. Hoeveel mensen krijgen niet kinderen die 's nachts liggen te huilen? Dan ben je er de volgende dag ook gewoon. Nu hoef je niet te liggen huilen, maar mag je misschien juichen omdat we de wedstrijd winnen."

Oranje speelt woensdagavond pas om 22.00 uur. Renier Castelein van Vakbond De Unie vindt dat werkgevers hier rekening mee moeten houden. "Ik denk niet dat er heel veel mensen een enorme hoofdzaak moeten maken van het feit dat we 's avonds een keer met z'n alle voetbal kijken en daar de volgende dag ons leven een klein beetje op aanpassen. Niet te ingewikkeld doen, lijkt me."

Wat de vakbonden kennelijk niet begrijpen, is dat de baas er niet alleen zit voor de werknemers. Uiteraard, de baas betaalt het salaris. Maar het is geen éénrichtingsverkeer: de werkgever mag verwachten dat voor het loon dat hij uitkeert de werknemer op de beste manier dat hij kan z'n werk uitvoert. Je kan er ieder arbeidscontract op naslaan; dit is gewoon de wederkerigheid van de relatie tussen werknemer en werkgever.
Dat alles betekent dus de werknemer gewoon niet dronken, niet vermoeid en niet met een kater op z'n werk aankomt. Doet de werknemer dat wel, dan schiet hij gewoon tekort in z'n contractuele verplichtingen. Aanstaande woensdag dus woensdag gewoon maar op tijd gaan slapen na de wedstrijd. Als je om 12u onder zeil gaat, heb je toch de wedstrijd kunnen volgen én kunnen de meeste toch nog genoeg slaap pakken én op tijd en wakker op werk verschijnen de volgende dag. Nee, keihard doorhalen en zuipen zit er dan niet in, maar dat alles is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, want de economie staat donderdag ook geen dagje stil. De economie heeft ook donderdag genoeg fitte mensen nodig die 'm draaiende houden.
Maar ja, economie? Werken? Daar hebben de linkse vakbonden nog nooit van gehoord. Die denken dat werkgevers gewoon een enorme zak geld zijn, die je naar hartelust kan kaalplukken en beroven, maar zo werkt het natuurlijk niet. Voor wat (salaris) hoort wat (arbeid).
En mocht je dan écht per sé helemaal uit je plaat willen gaan en tot in de vroege uurtjes doorfeesten, wees dan een vent en neem een dag vrij. Desnoods onbetaald. Dan ben je er tenminste eerlijk in dat je toch geen echte arbeid gaat verrichten op de dag na de voetbalwedstrijd Nederland - Argentinië.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten