Bazen hoeven ‘oranje’ werkverzuim helemaal niet te accepteren

Wat is dit nu voor een gekkigheid? Volgens vakbonden moeten werkgevers een oogje dichtknijpen als aanstaande donderdagochtend werknemers dronken komen binnenstrompelen.

Ik heb in m’n leven de vakbonden een hoop linkse onzin horen verkondigen, maar dit moet echt alles slaan. De arbeidsverschaffers van Nederland moeten aanstaande donderdag, na de wedstrijd Nederland – Argentinië, niet zeuren als de werknemers niet op komen dagen, als ze te laat komen of gewoonweg niet fit zijn. Aldus zojuist te horen op BNR:

Scholen en werkgevers moeten flexibel zijn met het vrijgeven van leerlingen en werknemers op donderdagochtend. Daarvoor pleiten diverse vakbonden en arbo-diensten tegenover BNR.

Renier Castelein van Vakbond De Unie: “Ik denk dat we het vooral niet moeten overdrijven, ik denk dat iedereen best een keer een nachtje met wat minder slaap kan. Hoeveel mensen krijgen niet kinderen die ’s nachts liggen te huilen? Dan ben je er de volgende dag ook gewoon. Nu hoef je niet te liggen huilen, maar mag je misschien juichen omdat we de wedstrijd winnen.”

Oranje speelt woensdagavond pas om 22.00 uur. Renier Castelein van Vakbond De Unie vindt dat werkgevers hier rekening mee moeten houden. “Ik denk niet dat er heel veel mensen een enorme hoofdzaak moeten maken van het feit dat we ’s avonds een keer met z’n alle voetbal kijken en daar de volgende dag ons leven een klein beetje op aanpassen. Niet te ingewikkeld doen, lijkt me.”

Wat de vakbonden kennelijk niet begrijpen, is dat de baas er niet alleen zit voor de werknemers. Uiteraard, de baas betaalt het salaris. Maar het is geen éénrichtingsverkeer: de werkgever mag verwachten dat voor het loon dat hij uitkeert de werknemer op de beste manier dat hij kan z’n werk uitvoert. Je kan er ieder arbeidscontract op naslaan; dit is gewoon de wederkerigheid van de relatie tussen werknemer en werkgever.

Dat alles betekent dus de werknemer gewoon niet dronken, niet vermoeid en niet met een kater op z’n werk aankomt. Doet de werknemer dat wel, dan schiet hij gewoon tekort in z’n contractuele verplichtingen. Aanstaande woensdag dus woensdag gewoon maar op tijd gaan slapen na de wedstrijd. Als je om 12u onder zeil gaat, heb je toch de wedstrijd kunnen volgen én kunnen de meeste toch nog genoeg slaap pakken én op tijd en wakker op werk verschijnen de volgende dag. Nee, keihard doorhalen en zuipen zit er dan niet in, maar dat alles is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, want de economie staat donderdag ook geen dagje stil. De economie heeft ook donderdag genoeg fitte mensen nodig die ‘m draaiende houden.

Maar ja, economie? Werken? Daar hebben de linkse vakbonden nog nooit van gehoord. Die denken dat werkgevers gewoon een enorme zak geld zijn, die je naar hartelust kan kaalplukken en beroven, maar zo werkt het natuurlijk niet. Voor wat (salaris) hoort wat (arbeid).

En mocht je dan écht per sé helemaal uit je plaat willen gaan en tot in de vroege uurtjes doorfeesten, wees dan een vent en neem een dag vrij. Desnoods onbetaald. Dan ben je er tenminste eerlijk in dat je toch geen echte arbeid gaat verrichten op de dag na de voetbalwedstrijd Nederland – Argentinië.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Tim Engelbart

  Dat lijkt me iets fundamenteel anders dan een voetbalwedstrijd willen kijken, Maarten1.

 2. Twan 21

  Kut Calvinisten

 3. cico

  Ik snap de meelevendheid bij een nederlands elftal. Maar ff gewoon met gezond verstand kijkend dan moet je stellen dat 11 volwassen mensen die proberen een bal in het doel te schoppen deze economische schade niet waard zijn.

   

  Maar oplossing is simpel:

   

  1 wil men doorzakken dan neemt u een halve of hele dag vrij

   

  2 donderdagmorgen graag intensieve alcoholcontroles opdat ik niet door een onverlaat ondersteboven wordt gereden

 4. Mar

  Een goede werkgever zal uit zichzelf wel coulant zijn deze dagen. Die heeft geen advies nodig voor omgang met het personeel.

 5. Henk

  Tim redeneert nog vanuit het industriële tijdperk. De werkelijkheid is dat veel werknemers tegenwoordig op kantoor werken, af en toe thuis werken en tot op zekere hoogte hun uren zelf kunnen indelen. 4 jaar geleden vonden de WK-wedstrijden plaats op kantoortijden. Mijn werkgever had een grote flatscreen in de kantine gezet en wie voetbal wilde kijken tijdens werktijd moest dat zelf weten. Liever dit, dan dat iedereen stiekem op Internet zat te kijken. De verloren werktijd moest uiteraard zo snel mogelijk ingehaald worden. In mijn werk werd ik dan ook niet afgerekend op aanwezigheidsuren, maar op productivitiet. Het is uiteindelijk niet mijn fysieke aanwezigheid die geld in het laatje brengt, maar mijn productiviteit. 

  Maar goed, het hangt wel van het soort werk af.

  Of wordt Tim ook ontslagen bij DDS, als hij donderdagochtend wat minder helder is en zijn column een paar uurtjes later inlevert?

   

 6. Pietje Precies

  je kunt ook een dag vrij nemen, als je toch al weet dat je kacheltjelam op je werk verschijnt……

  toch zat dagen in dit land.

 7. Inge

  De vakbonden zijn weer eens de weg kwijt. Maar als een werknemer door zijn ‘brak’heid een paar vingers verliest achter een machine, dan gaan ze via de arbeidsinspectie weer voluit op de toeter. Dan kom je er als werkgever met “Ach, ik wou een beetje coulant zijn,” niet mee weg.

   

  Dus werkgevers: brakke werknemers direct terugsturen naar huis en een vakantiedag afschrijven. Liefst twee, om herhaling te voorkomen.

 8. Insure

  Wat een onzin zeg. 

  Dit gebeurt al veel vaker op het werk. 

  Vrijdagmiddag wordt vaak gebruik voor een borrel.

  Heel veel bedrijven kijken samen voetbal. 

  Bij een bedrijf waar ik gewerkt heb, ging tijdens de Tour de tv aan. 

   

  Volgens de Dagelijkse Standaard moeten we allemaal tot onze 85e werken 

  en als werknemer moet je je bek houden. 

  Het failliet van Nederland in twee zinnen samen gevat. 

 9. tipo

  Ik denk, we keren het even om.

   

  Gooi de winkels en kantoren gewoon om 12.00 uur pas open de dag na elke NL-finale. Klanten die eerder iets willen kopen of regelen zijn toch landverraders. 🙂 🙂 Die wil je als klant niet hebben.

   

  Een werkgever kan ook gewoon voorstellen om niet op donderdagochtend, maar op zaterdagochtend te werken. Of om op Woensdag 4 uur eerder te beginnen. 

   

  Daar verliest een wergever niets mee en wint hij wel de loyaliteit van zijn werknemers. 

   

  Een goede werkgever gooit zijn zaak dus pas om 12.00 uur open op donderdag en maandag aanstaande. Of laat de vrouwen het opknappen in de ochtenduren. Of verhuist het werk naar een ander moment. Kom aan zeg. Hoe moeilijk is het helemaal?

   

   

 10. mart

  Walslurpen….na een maandje of zo op zee,eindelijk in een haven waar ze het een beetje langzaam aan deden, zo als Santos  Brasil.Dus om een uur of zes de wal op en  vòòr 8oo smorgens weer in de machine kamer,mèt of zonder punthoofd,en dat kon ik dagen volhouden,blij om de 3 dagen de wacht  te hebben…dus NIET mekkeren.This where the days.

 11. Twan 21

  @chris2 op 7 juli, 2014 – 11:34

  @Twan21 gebrek aan nieuw

  @Twan21 gebrek aan argumenten?

  ——–

  Nee. Het woordt Calvinest zegt genoeg. Kerk, plicht en geen plezier want dat is zonde.

   

  De Calvinistische inslag van Nederland speelt ons parten. We zouden veel meer geld verdienen wanneer we wat minder Calvinistisch waren. Ja een goede arbeidsethos is belangrijk. Maar afleiding ook. Werkgevers die zich gedragen alsof we in in 1850 leven zijn geen zegen maar een vloek.

   

  De eurocrisis heeft de scheidslijnen benadrukt en zwaarder aangezet. Dat is begrijpelijk maar niet wenselijk. We mogen best wel wat latijnser worden.

   

  Een beejje salsa is het smeermiddel van een samenleving.

 12. chris2

  @Twan Precies wat ik dacht. U bedient zich van een vooroordeel dat helemaal niet met de geschriften van Calvijn spoort. En die zouden het moeten zijn waar we ons oordeel op baseren. Dat het adjectief calvinistisch een negatieve bijklank heeft gekregen is een uitvloeisel van het algemene christen-bashen (dus ook de hoge arbeidsmoraal moest eraan geloven) zoals we dat in de jaren ’60 en daarna zagen. Zo presteerde Hedy d’Ancona het eens (ook al bij gebrek aan argumenten) iemand met wiens standpunt zij het niet eens was af te serveren met de opmerking; ‘Dat vind ik zo calvinstisch als de pest’. Paste toen precies in het tijdsbeeld.  

  Verder is het te gek voor woorden om anno 2014 te spreken van een calviistische inslag van Nederland. Was dat maar waar.

   

 13. Twan 21

  Als katholiek gruwel ik er van om met het Calvinisme geassocieerd te worden. Als katholiek en Zuiderling ben ik erg voor meer salsa in de samenleving. Meer swung en menselijkheid in plaats van dat robotachtige van de noorderlingen.

 14. Maarten1

  “Dat alles betekent dus de werknemer gewoon niet dronken, niet vermoeid en niet met een kater op z’n werk aankomt.”
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik menigmaal vanwege een doodziek kind vermoeid op het werk ben verschenen, als werknemer én als werkgever. Zou niet weten hoe dat anders had gemoeten.

 15. chris2

  @Frits B Misschien moet u zelf eens ergens gaan werken. Ik mag toch hopen dat het ziekenhuispersoneel nog enigszins bij positieven is en dat de chirurg niet met een kater aan zijn operatie begint. Maar ook (weet dit uit ervaring) als ik mijn winkel open wil ik mijn klanten niet wegkijken… enz. Die verwachten namelijk 100%, voetbal of geen voetbal, want – en nu komt het – daar betalen ze voor! En zo ken ik er nog wel een paar…

  En als de baas (!) brak (om dit studentikoze woord maar eens over te nemen) op het werk verschijnt, wil dat nog niet zeggen dat dit een vrijbrief is voor het personeel om dit zelfde gedrag te vertonen.

   

   

 16. Frits B

  Bovendien mag gerust aangenomen worden dat in deze buitengewone situatie de baas zelf even brak op het werk verschijnt als zijn personeel. Tim moet toch eens ergens gaan werken.

 17. chris2

  @Twan21 gebrek aan argumenten?

  Tim heeft gewoon voor 100% gelijk. Er is niemand, maar dan ook niemand en zeker Tim niet die individuen de mogelkijkheid wil ontzeggen om voetbal te kijken, zich laveloos te zuipen of niet aan slapen toe te komen. Maar dan wel op de manier zoals cico aangeeft. Dat wil zeggen niet op andermans kosten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.