FIFA-fiësta met Rusland

In alle media: foto’s van een feestende president Poetin en een vrolijke FIFA-voorzitter Blatter. Met z’n tweeën zijn ze heel blij dat het WK Voetbal 2018 in Rusland plaatsvindt.

De beelden gingen de wereld over. Een FIFA-feestje op Russisch grondgebied ter ere van het aankomende WK voetbal, dat over vier jaar in Rusland gespeeld zal gaan worden. Hooggeplaatste gasten waren present, getuige het beeldmateriaal. Op één foto zien we Poetin met een duidelijke grijns op z’n gezicht een zogeheten tijdcapsule in de lucht tillen. Blatter op de achtergrond is duidelijk geamuseerd. Op een ander kiekje zwaait een publiek enthousiast met een vlaggen terwijl Poetin een speech houdt over hoeveel glorie Rusland en het WK elkaar geven. Op de derde afbeelding een enthousiaste menigte rond Blatter en Poetin die samen de eerste steen leggen voor de bouw van het voetbalstadion in Samara.

Ik heb even de tijd nodig gehad om hierover mijn mening paraat te krijgen. Aan de ene kant misgun ik Poetin alle positieve leukepeuk-media-aandacht die er bestaat. Maar aan de andere kant moeten we sport ook niet teveel politiseren. Hoeveel keus had Blatter immers om niet op te komen dagen bij dit Russische feestje.

Enkele weken geleden heeft de FIFA immers zelf de Nigeriaanse voetbalband geschorst vanwege teveel overheidsinmenging. Een terechte stap, maar FIFA kan dan moeilijk zichzelf de knecht maken van allerlei westerse overheden door ineens Rusland anders te behandelen dan andere WK-organisatoren. Als vier jaar terug een dergelijk feestje met Brazilië geen punt was, is dat het nu ook niet mt Rusland. Immers: als je een politiek-neutrale organisatie bent, betekent het dat je zeker op dit soort momenten geen politiek gaat bedrijven.

En laten we eerlijk zijn: waarom zouden we Rusland ook wíllen dwarsbomen bij de organisatie van het WK Voetbal? Uiteindelijk is het allermooiste natuurlijk als het Nederlands Elftal over vier jaar de wereldbeker omhooghoudt na het winnen van een zinderende finale in Moskou. Niets proeft immers zo zoet als het behalen van een zege in het thuishonk van je vijand.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. harry la croix

  Waar zijn wij Nederlanders goed in? Wijzen met het vingertje en in korte termijn reageren. Nog niet zo lang geleden bezocht onze vorstin, vergezeld van mevrouw Maxima Zorreguita (beiden voorzien van opvallende hoofddoeken)  en prins Willem-Alexander het fantastische staatje, olierijk en zeer democratisch Qatar. Prachtige ontvangst. Koningin heel respectvol en onderdanig lachend, de juiste onderdanige speech en vooral lachen. Een vrouw uit Qatar werd geinterviewd door de NOS, thema onderdrukking van de vrouw, hot item bij de NOS: “Eh nee, onderdrukking van de vrouw in Qatar? Nee hoor! Juist alle mogelijkheden voor vrouwen”. Geinterviewd vrouw, echtgenote van een of andere bojo daar! Deze staat Qatar is de hoofdfinancierder van Hamas, Hezbollah en zorgt op verzoek ook voor moskeeën in bevriende westerse staten. Ter verspreiding van het barmhartige islamitische geloof. Fijne club om bevriend mee te zijn……. Oh sorry hoor, ze hebben olie. Terecht dat we dit democratische land hebben bezocht en terecht dat we hoofddoekjes droegen, dat is respectvol naar de bevolking, en vrouwen, ach die gaan hun gang in Qatar. Klopt: Twee pas rechts achter!

 2. Insure

  We moeten het onderzoek natuurlijk nog afwachten, maar zelfs de seperatisten zeggen dat de crash van MH 17 een ongeluk is. De seperatisten hebben waarschijnlijk een stip op de radar gezien. En hebben geschoten op wat hun dachten dat een militair vliegtuig was. Dat zou je ook bijna denken in oorlogsgebied. Elke verstandige lucht vaart maatschappij laat zo’n vliegtuig om vliegen. 

   

  Ik hoor nergens in de media overigens een flinke veroordeling van het gedrag van de regering van Oekraine. Die vond het nodig een offensief te starten terwijl er nog onderzoekers zijn op het rampgebied. Maar dat is allemaal prima, omdat de fascisten in Kiev ons kennelijk goed gezind zijn. 

   

  Het is enorm tragisch, maar het is meer een zeer tragisch ongeluk dan dat het echt een daad van terreur is. 

  Vooral Amerika wijst wel erg zwaar met de beschuldigende vinger.

  We hebben toch in het Westen trias politica? Een rechtsstaat? 

  Dat je pas schuldig bent als het bewezen is. 

   

   

 3. François

  “…in het thuishonk van je vijand”

   

  Ach gut.

 4. mijn-idee

  Nee, nee sport niet teveel politiseren….!!!!

   

  Mmm ik maak me sterk dat een wedstrijdje honkbal of korfbal onmiddellijk was gecanceld…

  Maar tja, die voetbal hé? 

   

  Ook al zoiets wat ons één familie maakt en iedereen verbroedert, net als de ellende van vandaag.

   

  We mogen met een gerust geweten onze economie politiseren, we mogen onze gaswinning laten politiceren, we laten ons blind een koude oorlog in laten politiceren…………………dus waarom de sport niet?

   

  Alle eerste drie genoemde zaken kunnen ons land lang en zwaar treffen, waar we allemaal de gevolgen van kunnen ondervinden……

   

  Een keertje geen voetbal zien, daar zal de gemiddelde burger geen boterham minder om hoeven te eten.

   

  Dus stel je niet aan, even op de tanden bijten, het is zooooooo voorbij..

   

   

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.