Maar één Kamerlid wil adequate reactie op MH17

Geen categoriejul 21 2014, 20:30
Terwijl premier Rutte zich vanmiddag in de Tweede Kamer uitliet over de MH17, werd aan de hand van de reacties van de Kamerleden duidelijk dat niemand echt behoefte had aan een stevige Nederlandse reactie. Op slechts één Kamerlid na was iedereen een voorstander van de pappen-en-nathoudenkoers van premier Rutte.
Al sinds donderdagavond is de rol van de minister-president in het hele debacle rond de MH17 en het terughalen van de stoffelijke overschotten onderwerp van debat in Nederland. Velen verwijten de premier een lakse houding. Hij zit wat op Haagse terrasjes, belt wat met Merkel, Obama, Cameron en Poetin. En hij houdt maar liefst drie persconferenties die bol staan van de nietzeggende ambtenarenfrases.
Intussen liggen de lichamen van bijna 200 Nederlanders ergens in een trein met kapotte koeling in Donetsk, maar sommigen liggen ook nog steeds in het veld bij de rampplek. Rusland lijkt het niets te kunnen schelen of en wanneer de slachtoffers herenigd worden met hun nabestaanden. Rutte meldt daarover een 'intens gesprek' te hebben gevoerd met Poetin, maar of dat daadwerkelijk heeft plaatsgevonden of gewoon persconferentiebluf is zullen we wel nooit te weten komen.
Vandaag was in ieder geval de grote lakmoesproef voor de premier. Wat vond de nationale volksvertegenwoordiging eigenlijk van de labbekakkerigheid van de minister-president? Nou, zo bleek, die vonden het allemaal wel prima en wel best. De sessie in de Tweede Kamer was één grote complimentenregen voor Rutte, zelfs. In zijn plaats hadden de andere Kamerleden het precies zo gedaan. Er was één tweet die de sfeer goed kenmerkte:
Iedereen vond de halfzachte aanpak van Rutte (heeft nog steeds niet gesproken van een aanslag, heeft nog niemand verantwoordelijk gehouden en zelfs geen greintje emotie getoond) de way to go. Premier, zet hem op met "voorzichtig manoeuvreren" en als prioriteit nummer één houden dat je vooral niemand voor het hoofd stoot.
Slechts één fractie bleek voorstander van het slaan met de vuist op tafel:

Tweede Kamerlid Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren heeft premier Mark Rutte opgeroepen om Nederlandse special forces naar de rampplek van vlucht MH17 te sturen om de lichamen van de slachtoffers terug te halen.

"Stuur alstublieft de special forces", smeekte het Kamerlid tijdens de speciale bijeenkomst met het kabinet over de vliegtuigcrash. "Desnoods met hulp van de Amerikanen." De Groep Bontes/van Klaveren was de enige partij die militair ingrijpen suggereerde.

Bontes' common sense-aanpak kreeg van niemand steun. Ondanks het feit dat een groot deel van het volk militaire middelen niet wil schuwen om een krachtdadig optreden neer te zetten, was in de Tweede Kamer geen steun te vinden voor dit standpunt. Liever wachten zij tot Kerstmis eerdat de lichamen in Nederland gearriveerd zijn, kennelijk. Liever laten zij de daders en lijkschenners vrij rondlopen. Het was ontluisterend om te zien hoe diep de lafheid inmiddels geworteld is in de politieke cultuur van Nederland.
En terwijl Den Haag zichzelf feliciteert met de non-aanpak, rotten ergens in de Oekraïne de stoffelijke overschotten van 200 landgenoten weg. Bewaakt door beschonken boeren en smokkelaars met Russische speeltjes. Nederland? Nederlaf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten