Send in the marines?

Beter van niet.

Premier Mark Rutte liet zich deze week ontvallen dat hij ‘ook wel eens denkt ‘send in the Marines”. Dat was opvallend omdat het eens te meer de gebrekkige Engelse dictie van een verklaard anglofiel blootlegt. En omdat het een gevaarlijke gedachte is. Toch is het nu weer verleidelijk om te denken dat we onze beste eenheden sturen om het rampgebied rondom de gecrashte MH17 af te grendelen, zodat forensisch experts hun werk kunnen doen.

Er zijn oneindig veel geopolitieke en strategische redenen waarom dat geen geweldig plan is, maar die laten we even buiten beschouwing. Op operationeel niveau is het namelijk ook enorm risicovol.

Een veelgehoorde reactie is dat we ons leger wel kunnen opdoeken, als we niet eens een horde separatisen aankunnen. Is iets voor te zeggen, maar gelukkig is dat niet de realiteit: onze elite-eenheden zijn prima in staat om de horde op afstand te houden en wanneer nodig in vuurgevechten uit te schakelen. Het Korps Mariniers bijvoorbeeld, is, hoewel we niet precies weten wat de kwaliteit en middelen van de door Rusland gesteunde separatisten is, beter getraind en beter uitgerust dan zij.

Maar dat je in staat bent ‘op het slagveld te winnen’ en een tijdelijke overmacht weet te vestigen, is natuurlijk niet genoeg. In de eerste plaats moet duidelijk zijn dat de eenheden in vijandelijk gebied gedropt worden. Ze moeten op zichzelf vertrouwen en niemand komt ze redden. Luchtsteun vanuit de NAVO, een bekend Nederlands trauma, kunnen we wel vergeten, zo dicht bij de Russische grens. In de tweede plaats moeten de forensisch experts die de mariniers beschermen, in een zeer krap tijdsframe alle informatie en stoffelijke overschotten verzamelen die ze nodig hebben. Want reken er niet op dat Nederland of het Westen daarna ooit nog toegang krijgen tot de rampplek. Het uitvoeren van die opdracht is praktisch onmogelijk en de mariniers gaan het echt geen week volhouden. Ze zijn simpelweg met te weinig mensen, materieel en munitie. Allemaal zaken waar hun opponenten geen last van hebben. 

En zelfs als alles on-site volgens plan verloopt, komen we terug bij het probleem dat ze nog steeds midden in vijandelijk gebied zitten, inmiddels omringd door een overmacht aan manschappen en materieel, die hen zal beletten terug te keren. Chinooks zijn schitterend lelijke helikopters en ze zijn ook groot en sterk, maar niet onkwetsbaar. Zonder steun vanuit de lucht (die er niet komt) verlaten die echt niet ongehinderd de plek des onheils. Dus nee, stuur maar geen mariniers. Ga maar door op de diplomatieke weg.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. tonzwart

  In dit onderhavige geval is het de luchtmobiele brigade en de commando’s die standby staan. De mariniers zijn nog nergens genoemd. Met dit soort verkeerde detailweergeving ontstaat er nou verwarring.

 2. Frits B

  Elsevier vermeldt op zijn website dat Oekraine (“Kiev”) vaart wil zetten aan de herovering van het rampgebied op de rebellen. Als dat terrein dientengevolge volledig omgeploegd is valt er überhaupt niets meer te vinden dat tot opheldering kan dienen. 

  Wat we daar proberen te doen (en waar maar steeds niets van komt omdat we ons door belanghebbenden laten vertellen dat het te gevaarlijk is) is allemaal heel nobel gedacht maar veel helpen doet het niet. 

  In de reacties daar werd overigens opgemerkt dat uit de gegevens van de flight recorder gebleken zou zijn dat de cockpit aan flarden zou zijn geschoten door het boordkanon van de SU-25 straaljager die achter vluht MH-17 aan zou zijn gevlogen maar waarvan niemand iets schijnt te weten. Vaag, vaag, vaag, en het wordt echt niet beter als daar verder gegraven gaat worden.

 3. Caroline

  Het was een Maleis vliegtuig, niet een Nederlands. Als er een land bevoegd is onderzoek te doen dan is het Maleisië.Waarom is Maleisië uit beeld, en erger: waarom is Nederland (anders dan door die vreselijke massamoord op de inzittenden) in beeld gekomen?

   

  Waarom heeft de Nederlandse staat zich in dit wespennest gestoken?

   

  De onderzoekers zijn op dit moment onderdak bij de rebellen/vrijheidsstrijders. De crashsite was onder controle van hen, en het laat zich niet goed denken dat zij daar met strijden begonnen zijn, want je begint natuurlijk niet te vechten om een gebied dat je al onder controle hebt. Toegegeven, van militaire zaken weet ik niets, maar dit is zo logisch dat dat me ook niet nodig lijkt. Ik bedoel: wij schieten hier ook niet op b.v. België om Utrecht te veroveren, gewoon omdat Utrecht al Nederlands gebied is.

   

  En waar zijn de geluidsbanden van de verkeerstoren van Kiev? Je gaat toch niet mensenlevens in de waagschaal stellen en een grote oorlog riskeren, om forensisch onderzoek te doen? Onderzoek dat ongetwijfeld niets zal opleveren, want alle munitiesporen daar zijn na al die beschietingen zo vervuild met nieuwe sporen, dat ik me niet kan voorstellen (zegt ook niets, maar zo is het nu eenmaal) dat daarmee nog enig zinnig resultaat te behalen is.

   

   

   

  .

   

   

 4. Joost1991

  Rutte zei dan ook dat hij het niet deed, mariniers sturen.

 5. Frits B

  separatisten te maken. Technisch gezien strijden daar op Oekraiens grondgebied officiële Oekraiense troepen tegen afvallige Oekraieners die logistieke steun krijgen uit het buurland Rusland. Stuur je daar Nederlandse commandotroepen naar toe, zelfs al is het alleen om de rampplek te beveiligen, dan zullen beide strijdende partijen zich tegen hen keren: omdat ze uiteraard geen van beide buitenlandse inmenging in hun strijd op hun eigen terrein willen. Dat is een onhoudbare positie. 

 6. corjova

  Ik mis in de analyse nog een belangrijk aspect, namelijk dat het beveiligen van de crash site voor forensisch onderzoek op zichzelf geen enkel strategisch of tactisch belang heeft en slechts een zeer beperkt nationaal belang. Als je met een stel hoog opgeleide commando’s een graanveld en een zonnebloemenveld verovert omdat er wrakstukken en lijken liggen, dan moet je na de eerste gesneuvelde commando uitleggen wat er dan zo belangrijk is aan wrakstukken en lijken. Ook moet je uitleggen waarom je dan niet met een grotere legermacht daarheen gaat.

   

  Als de terroristen zich bekend maken als terroristen door forensisch onderzoek te beletten, dan is een logische Nederlandse reactie om OekraIne bij te staan in het bestrijden van deze hufters. Ook daar zijn mariniers niet heel erg bij nodig, Oekaïne heeft namelijk anderssoortige hulp nodig, die zouden we dan in naam van rechtvaardigheid en beschaving moeten geven.

   

  Mij lijkt het dus ook het beste om onze militairen gewoon thuis te houden en deze hufters op een andere manier te pakken te nemen.

 7. D. G. Neree

  Mensen, pas alsjebieft op. Je kunt je niet in andermans conflicten blijven mengen zonder zelf deel van het conflict te worden

 8. Johannes N

  Goh, er zijn dus nog auteurs op DDS die ons niet in een volstrekt ongewenste oorlog willen storten. Hulde voor deze kalmere geesten, en laat de oorlogshitsers aub. snel een andere toon vinden…

 9. Hilterman

  Send in the marines etc. is gedoemd te mislukken alleen al door de overmacht aan Russische troepen op korte afstand.

   

  Ik verbaas me er over dat de eenvoudigste oplossing om de plaats van de crash te onderzoeken en nog aanwezige resten van slachtoffers te bergen nog steeds niet naar voren is gebracht. Vraag aan de regering in Kiev voor de benodigde tijd om een staakt het vuren bij voorkeur met instemming van de separatisten. Dan kunnen Nederlandse en Australische reddingswerkers en onderzoekers hun werk doen zonder gevaar te lopen. Bewapening is dan ook niet nodig. 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.