Send in the marines?

Geen categoriejul 27 2014, 14:05
Beter van niet.
Premier Mark Rutte liet zich deze week ontvallen dat hij 'ook wel eens denkt 'send in the Marines''. Dat was opvallend omdat het eens te meer de gebrekkige Engelse dictie van een verklaard anglofiel blootlegt. En omdat het een gevaarlijke gedachte is. Toch is het nu weer verleidelijk om te denken dat we onze beste eenheden sturen om het rampgebied rondom de gecrashte MH17 af te grendelen, zodat forensisch experts hun werk kunnen doen.
Er zijn oneindig veel geopolitieke en strategische redenen waarom dat geen geweldig plan is, maar die laten we even buiten beschouwing. Op operationeel niveau is het namelijk ook enorm risicovol.
Een veelgehoorde reactie is dat we ons leger wel kunnen opdoeken, als we niet eens een horde separatisen aankunnen. Is iets voor te zeggen, maar gelukkig is dat niet de realiteit: onze elite-eenheden zijn prima in staat om de horde op afstand te houden en wanneer nodig in vuurgevechten uit te schakelen. Het Korps Mariniers bijvoorbeeld, is, hoewel we niet precies weten wat de kwaliteit en middelen van de door Rusland gesteunde separatisten is, beter getraind en beter uitgerust dan zij.
Maar dat je in staat bent 'op het slagveld te winnen' en een tijdelijke overmacht weet te vestigen, is natuurlijk niet genoeg. In de eerste plaats moet duidelijk zijn dat de eenheden in vijandelijk gebied gedropt worden. Ze moeten op zichzelf vertrouwen en niemand komt ze redden. Luchtsteun vanuit de NAVO, een bekend Nederlands trauma, kunnen we wel vergeten, zo dicht bij de Russische grens. In de tweede plaats moeten de forensisch experts die de mariniers beschermen, in een zeer krap tijdsframe alle informatie en stoffelijke overschotten verzamelen die ze nodig hebben. Want reken er niet op dat Nederland of het Westen daarna ooit nog toegang krijgen tot de rampplek. Het uitvoeren van die opdracht is praktisch onmogelijk en de mariniers gaan het echt geen week volhouden. Ze zijn simpelweg met te weinig mensen, materieel en munitie. Allemaal zaken waar hun opponenten geen last van hebben.
En zelfs als alles on-site volgens plan verloopt, komen we terug bij het probleem dat ze nog steeds midden in vijandelijk gebied zitten, inmiddels omringd door een overmacht aan manschappen en materieel, die hen zal beletten terug te keren. Chinooks zijn schitterend lelijke helikopters en ze zijn ook groot en sterk, maar niet onkwetsbaar. Zonder steun vanuit de lucht (die er niet komt) verlaten die echt niet ongehinderd de plek des onheils. Dus nee, stuur maar geen mariniers. Ga maar door op de diplomatieke weg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten