Tbs-roulette

Zou u graag in de trein naast een veelpleger willen zitten? Zou u graag tijdens het hardlopen een serieverkrachter willen tegenkomen of met een gerust hart gaan slapen als u wist dat er een tienermoordenaar in de buurt van de school van uw kind bivakkeert?

Precies, ik ook niet. Toch is dit de praktijk van alledag in Nederland. In alle bovengenoemde kan het namelijk gaan om een tbs’er die op verlof moet

Tbs’ers moeten namelijk op verlof, of de maatschappij dit nu leuk vindt of niet. En het liefst ook nog zo snel mogelijk vanaf het moment dat ze eenmaal in een tbs-kliniek zijn aangekomen. Als het even meezit binnen één jaar, maar vaak ook al na een paar maanden. De tbs-klinieken in Nederland hebben vorig jaar namelijk vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie de opdracht gekregen dat de behandelduur van tbs’ers omlaag moet. Kortom; tbs’ers moeten zo snel mogelijk de kliniek weer uit, en dus ook zo snel mogelijk met verlof.

Volgens staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie weegt het belang dat een roofovervaller snel met zijn vrijheid mag oefenen, zwaarder dan het belang van het beschermen van de veiligheid van de samenleving voor de meest gevaarlijke, verknipte personen. Een tbs’er verlof geven is hetzelfde als een pedofiele buurman vragen of hij op de kinderen wil passen: naïef, onbegrijpelijk maar vooral onverantwoord. Ik heb hier namens de PVV afgelopen vier jaar al wel tientallen keren aandacht voor gevraagd. De staatssecretaris is echter ziende blind en horende doof, en blijft stug volhouden dat het toekennen van verlof in het belang van de tbs’er is. 

De PVV is al geen voorstander van het tbs-systeem in zijn huidige vorm. Naar mijn idee zouden criminelen met persoonlijkheidsstoornissen namelijk gewoon in een gevangenis behandeld moeten worden. Op dit moment gebeurt dit bijvoorbeeld al succesvol in de gevangenis van Scheveningen. En de huidige, overhaaste verlofregeling voor tbs’ers zou wat de PVV betreft direct geschrapt kunnen worden. 

Een meerderheid van de politieke partijen in Nederland is echter voorstander van het huidige tbs-systeem met de bijbehorende snel, sneller, snelst verlofaanvragen. Maar zorg dan als staatssecretaris dat in elk geval de risico’s zoveel mogelijk ingeperkt worden.  Zo wil de PVV dat voorafgaand aan elk verlof van een tbs’er een directe koppeling wordt gemaakt bij de meldkamer van de politie met een signalement van de betreffende persoon. Daarnaast wil de PVV dat bij tbs’ers een knieslot aangebracht wordt, zodat het hen fysiek niet mogelijk wordt gemaakt om zich aan de begeleiding te onttrekken. Alleen dan zal het verlof veiliger zijn en het aantal tbs’ers dat tijdens een verlof kan ontsnappen afnemen. 

Nu doet een tbs’er vaak een aanvraag voor verlof voor een crematie of bruiloft, maar onlangs bleek ook dat een prostitueebezoek onder zo’n verlofaanvraag viel. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om een tbs’er maar zo snel mogelijk aan zijn gewone leventje te laten wennen. Terwijl elk jaar maar liefst rond de 5 à 6 % van het totale aantal tbs’ers tijdens zo’n verlof zijn kans schoon ziet om de benen te nemen. We kunnen met z’n allen dus alleen maar hopen dat het goed gaat, en dat ieder van ons niet toevallig de ongelukkige is die een tbs’er treft. 

Een garantie op een veilige samenleving kan het ministerie van Veiligheid en Justitie logischerwijs niet geven, garanties zitten alleen op stofzuigers. Maar met de huidige wijze van verloftoekenning aan tbs’ers wordt als een soort tbs-roulette de veiligheid van Nederland onnodig op het spel gezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. eisman

  HET HUIDIG STRAF SYSTEEM VOLDOET NIET MEER AAN DEZE TIJD,GEVANGENIS STRAF GEEFT STATUS IN BEPLAADE GROEPEN VAN DE SAMMENLELEVING.

  HET ZOU VERANDERT MOETEN ,EN WEL DUS DANIG DAT HET VEEL SOBERDER MOET.VERNEDEREN HEEFT EENS IEMAND GEOPPERT,HIERVOOR MOET MEN HEELAAS NAAR OUDE MIDDELEN TERUG GRIJPEN,SCHANDPAAL,TEKIJK ZETTEN VOOR DE DOELGROEP,CHAN-GANG ENZ.

  DE AFSCHRIKKENG MOET OMHOOG.

  ZIJN ER MOGELIJKHEDEN MET MODERNE TECHNIEK OM VERNEDERING TOE TE PASSEN BV. HET GELAAT OF HETGEHELELIJF TE VOORZIEN VAN EEN LANG DURIGE OPVALLENDE KLEUR INBRENGEN VAN CHIPS DIE EEN SIGNAAL UIT ZENDEN DIE DE GSM VAN BENAADELDEN WAARSCHUWT OF ALARM INSTALLATIE.

  LANG DURIGE OPSLUITING WERKT NIET MEESTAL LEREN ZE BIJ EN IS HET VEEL TE COMFORTABLE

  SERIE OF VEELVULDIGE MOORDENAARS DOOD STRAF VUURPELETON BEMAND DOOR MEDELOT- GENOTEN

  SERIE VERKRACHTERS CASTRATIE DEFENIETIEF OF CHEMISCH VOOR LANGERE PERIODE

  TBS IS EEN WENS DENKEN WAARDE UITKOMST BEDENKELIJK IS ENZEER KOSTEN VERHOOGEND,AFSCHAFFEN

 2. Breinbrouwsels

  Als een volleerde mevrouw Peetoom(?) bij P& W lag ook Samsamsoms aldaar over de tafel te kronkelen dat-ie dat risico niet voor zijn verantwoording kon nemen. Ik ben 2 weken sprakeloos geweest want normaal gesproken nemen ze alle risico’s voor en van jou namens jou en zitten ze er zelf niet echt mee. Ze nemen en berekenen bijvoorbeeld het risico voor je dat je de moord ooit sterft omgeven door spuugbakjes en zuurstofslangen door asbestonverschilligheid van beleidsmakers en handhavers. Ze berekenen met behulp van geluidsburo’s het risico dat je hersenkanker door geluidshinder krijgt en laten iedereen verder stuiteren. Het risico dat je spelend kind door een rode auto wordt aangereden die met precies 49,543 kilometer per uur door de wijk raast is groter dan dat je oma haar halsketting maar schenkt aan een leuke voorbijganger op een bontkraagachtig vervoermiddel. En dan berekenen ze ook nog even de kans voor je dat er een TBS-figuur niet eens zin heeft in een lekkere moord of een fijne kleuter. Want, zeggen ze, die risico’s zijn te verwaarlozen. Loopt u gewoon de rimboe maar in, er zijn geen tijgers of slangen. Uw overheid waakt, oh kut me nagel, het risico dat een nagel….

 3. toetssteen

  Vermogensdelicten is gewoon diefstal en heeft niets uit te staan met witte boorden criminaliteit.

 4. toetssteen

  http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_985pdf.pdf

   

   

  Wat betreft de korte termijn wordt 59% van de betrokken bewoners als niet

  onmiddellijk delictgevaarlijk gezien, terwijl bij 31% wel spoedig een nieuw delict wordt verwacht. De
  inschatting wat betreft de langere termijn geeft een omgekeerd beeld te zien. Hier wordt het risico van

  delictherhaling groot geacht bij 71%, terwijl er voor 13% een klein risico wordt

  ingeschat.
 5. nog_1

  TBS is de meest succesvolle straf die we op kunnen leggen. Recidive is bij een kale (gevangenis)straf vele malen hoger.

   

  De vragen aan het begin van het artikel beantwoord ik ook anders dan mw Helder; liever een behandelde TBS-er die in mijn buurt woont, dan dezelfde crimineel zonder die TBS-behandeling.

 6. JC

  Beste mw. Helder.

   

  Zeer eens met de inhoud van deze column. En ook met het PVV standpunt in deze. Psychische hulp kan prima in de gevangenis verleend worden.

   

  Wij betalen belasting, waarvoor de overheid de plicht op zich neemt om de burgers naar beste kunnen te beschermen. Als de overheid (hier Rutte II) de bescherming niet in voldoende mate wil bieden, zou de burger de mogelijkheid moeten hebben die falende overheid naar huis te sturen en te vervangen door een andere (wel adequaat functionerende) overheid. Maar helaas…… wij hebben te maken met een inflatoire democratie (dat wil zeggen de huidige democratie is inmiddels verworden tot een wassen neus).

   

  Ik volg met belangstelling uw goede PVVwerk,

  en ben PVV stemmer van het eerste uur.

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.