‘Alle ruimte voor falende bestuurders’

Grootheidswaanzin

 

 

Binnenlands Bestuur maakt melding van een onderzoek van de TU-Delft, GenP Governance en Vrije Universiteit Amsterdam naar het functioneren van bestuurders van woningbouwcorporaties. Bestuurskundigen analyseerden zes gevallen van wanbestuur en hun conclusies logen er niet om.

Bestuurders van woningcorporaties hebben jarenlang te veel ruimte gekregen van de politiek en toezichthouders. Dat bevorderde de grootheidswaanzin van bestuurders, met allerlei incidenten tot gevolg. De onderzoekers:

“Vanuit de organisaties kwam geen afdoende correctie en de toezichthouders bogen in de meeste gevallen mee. Gemeentepolitici traden niet op vanwege hun belangen bij de omvangrijke investeringen van de corporaties”.

Het kan aan mij liggen, maar als er toezicht nodig is van commissarissen en politiek om bestuurders in het gareel te houden, dan is dat toch de omgekeerde wereld. Die bestuurders zelf zijn natuurlijk in de allereerste en allerlaatste plaats verantwoordelijk voor hun eigen (wan-)daden. Laten we de zaken niet omkeren.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Henri

  Toezicht is altijd noodzakelijk, binnen ondernemingen, binnen ngo’s etc. Maar alles staat of valt met de kwaliteit van de toezichthouders, de juridische kaders waarbinnen zij toezicht moeten (kunnen) houden) en last but not least is de kwaliteit van de bestuurders verantwoordelijk voor het resultaat, de output. De kans, dat er ergens in deze opzet iets fout gaat, blijft altijd aanwezig. Maar dat is geen reden om toezicht maar achterwege te laten. 

 2. Jean Wanningen

  Nee, maar ik verzet mij tegen de notie alsof toezicht zaligmakend is en ‘de oplossing’ zou zijn. Primair gaat het om het nemen van de eigen verantwoordelijkheid van de bestuurder. Integriteit en gevoel voor verhoudingen behoren vanzelfsprekend te zijn. Ik heb in vele raden van commissarissen gezeten, ook als voorzitter en ook van een middelgrote woonzorg instelling. Je hebt zeker invloed, maar dan moet er wel kennis en overwicht aanwezig zijn. Te vaak wordt toezicht overschat.

 3. Henk

  @ Jean

   

  Je wilt toch niet beweren dat er geen toezicht nodig is. Falend toezicht en vriendjespolitiek is juist de hoofdoorzaak van alle problemen bij (semi-)overheidsorganisaties.

  Als de toezichthouder van huis is, dansen de bestuurders op tafel. Dat weet toch iedereen met een beetje mensenkennis.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.