Amerika bombardeert ISIS (nu echt)

Het is ongeloofljik, maar vandaag is Amerika dan toch zelf in actie gekomen. 

Natuurlijk heeft het even geduurd – blijkbaar moest anderen het offensief beginnen – maar nu is er toch iets van actie zichtbaar: de Amerikanen hebben namelijk bombardementen uitgevoerd op ISIS-doelwitten in de buurt van Irbil, de hoofdstad van het officieel niet-, maar in de praktijk wél bestaande Koerdistan.

U.S. military jets carried out two airstrikes Friday on Islamist militants outside the Kurdish capital of Irbil, hours after President Obama authorized attacks against the Sunni extremists advancing on the northern Iraq city.

The F-18 combat aircraft targeted artillery being used by militants of the Islamic State extremist group against Kurdish forces defending Irbil, the Kurdish regional capital, the Pentagon said. It said the artillery was fired at Kurdish forces “near U.S. personnel.”

Hoewel dit een geweldige stap vooruit is ben ik bang dat we toch nog geen feestje moeten vieren: volgens de Washington Post beperkt Amerika zich namelijk tot het ‘beschermen van Amerikaanse’ diplomaten, andersoortige functionarissen, en militair personeel. ISIS kwam daar nu te dicht bij in de buurt, en dus werd er ingegrepen. 

Helaas zijn de yazidische Koerden voorlopig dus toch nog op zichzelf aangewezen:

U.S. aircraft also are authorized to launch airstrikes if the military determines that Iraqi government and Kurdish forces are unable to break the siege that has stranded tens of thousands of civilians belonging to the minority Yazidi sect atop a barren mountain outside the northern town of Sinjar.

Amerika zal de yazidis dus pas helpen op het moment dat het leger ervan overtuigd is dat de Koerden of de Iraakse overheid zelf de omsingeling door ISIS niet kunnen doorbreken. De vraag is dan: tot wanneer wil de VS afwachten? Die arme yazidi’s lijden nu al dagen. Ze hebben weinig tot niets te eten en te drinken… ze worden omringd door ISIS-militanten die hen het liefste onthoofden (letterlijk dus)… Hoe kan Amerika hen in vredesnaam niet helpen?

Het is mooi dat Amerika zich er mee bemoeit, maar het is tegelijk dieptriest dat de acties zo beperkt zijn. Het machtigste land op aarde moet zijn verantwoordelijkheid nemen en religieuze minderheden in Irak (en Syrië) beschermen. Doet het dat niet dan is het de term ‘supermacht’ niet meer waardig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. mart

  Dat LEGER;….ze hadden enige teid geleden problemen om tegen een wat scheefstaande kerktoren op te klimmen…kon wel eens om donderen,was de leuze.Dat kan natuurlijk met een vetgevreten troep en rugzakken vol met gevulde koeken.

 2. philippine

  Van de PvdA mag ISIS wel gebombardeerd worden, maar Hamas niet.

 3. DWK

   

  Het machtigste land op
  aarde minus 50 bommen = supermacht af.

  Dat soort uitspraken.

  Ondertussen heeft het
  machtigste land op aarde bijna z’n hele staatsschuld beleend bij de Chinees.
  Dat maakt dat land vroeg of laat toch wat minder machtig dan je nu zou denken.
  Dat merken ze als Chinaland zich plots ontpopt als afhaalchinees (mogen we even
  afrekenen?)

   

  Dat betekent ook dat de
  prijs van een bom steeds gevoeliger op de begroting drukt van het land waarvan
  de bevolking het oorlogvoeren helemaal zat is.

   

  Aan de andere kant: wie
  zegt mij dat de VS niet toch al wat bommen rond de berg afwierpen? Daar ga je
  gezien het bovenstaande niet heel erg mee te koop lopen.

 4. rinus

  Ik volg vandaag vooral CNN omdat ze ook als enige media een journalist ter plaatse hebben in Arbil waar de weggevluchte Christenen vertoeven in een kerk op (volgens de journalist) 30 mile van de oprukkende slachters van ISIS. Het zijn vreselijke beelden daar op die berg, waar kinderen en bejaarde mensen doodmoe zijn en niet meer verder kunnen vluchten voor de ”helden” van het Kalifaat.

   

  Maar ik weet eigenlijk wel zeker dat we te vroeg hebben gejuicht. Amerika heeft alleen maar ingegrepen omdat ISIS te dicht in de buurt kwam van Amerikaans personeel aldaar.

   

  Als ik deze enige reden hoor vind ik dat toch wel weer pijnlijk. Zoals een Amerikaans kapitein (die destijds al vocht in de Irak-oorlog) al zei: Amerika kan ISIS eigenlijk beter niet ”aanpakken” en bombarderen omdat dit de soenieten dichter bij ISIS brengt.

 5. hans-e-pans

  .

   

  Ja, ook alleen maar omdat de slachters van ISIS de plaats waar Amerika belangen nadert.

   

  Vrijwel alle landen in het Midden-Oosten waar Amerika gerotzooid heeft, was dat omdat ze er belangen hadden of wilden hebben/krijgen.

   

  Overal waar de Amerikanen zich mee gaan bemoeien word het een vreselijke rotzooi, kijk er de recente geschiedenis maar eens op na.

   

  Midden en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en nu de landen in Oost-Europa (De landen die in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie waren.)

 6. Astatic

  A. Waarom moet altijd Amerika in de bres springen bij dit soort zaken om vervolgens voor oorlogzuchtig uitgemaakt te worden?

  B. Waar zijn de Russen, ik hoor ze nooit in dit soort situaties, maar wel een grote bek hebben?
  C. Waar zijn de chinezen, ook zo’n grootmacht die schijt heeft aan mensen die doodhongeren, zolang het westen maar electronica bij ze koopt.

  D. Waar zijn al die andere landen die in vrede leven en op de tv met een bakje nootjes kijken hoe deze mensen in die bergen hun dood tegemoed kijken?

   

  Wat een vreselijke wereld is dit, de mens is het ergste wat ooit op aarde is neergestreken!

 7. Charles de Gaulle

  Ik kan me wel vinden in wat Arnold Karstens zei, het is nu of nooit, nu opereren ze als een leger en kun je ze raken.

   

  Als ze zich straks opsplitsen krijg je hetzelfde als met de mudjheddien waar Rusland zich al de tanden op stuk beet.

  Zoals een Russische generaal destijds al zei, als ze in allerhande holen in een berg gaan zitten kun je die berg bombarderen en dan heb je allemaal kleine bergjes, alleen je hebt die terroristen niet geraakt.

  Nu ze in grote groepen optrekken door nagenoeg open veld zijn ze in feite een sitting duck voor gevechtsvliegtuigen of helicopters, misschien gelijk een mooie gelegenheid om de allerlaatste drones eens uit te proberen. 

 8. Jones

  en we hebben beeld:

   

  https://www.youtube.com/watch?v=aR8jI_cerss

   

   

   

 9. dickrotterdam

  Ik ben het volkomen eens met ASTATIC: er is maar 1 land in de wereld nml de USA dat net zoals in WO  ll onze waarden incl democratie wil verdedigen tegen deze keer de NAZI,S uit het Midden-Oosten, in 1944 waren het de NAZI,S uit Duitsland

  en onze zgn neo_ marxistische leiders zitten apathisch in hun hokken,spelen de zieligheidskaart en zijn uit angst tolerant?tegen intolerantie en verkwanselen ons land aan de vijand zijnde de ISLAM en de EU die een monsterverbond hebben gesloten.

  En omdat niemand in dit land rechtstreeks gekozen is,hoe zo democratie?  Is er niemand die ze kan stoppen en de VIJFDE colonne hier wil ze ook niet stoppen!integendeel!   ARM NEDERLAND

 10. harry la croix

  Wij schakelen over naar Defensiespecialist Michael van de Galiën.

  “Hoe komt u zo aan die artikelen van u?”.

  “Wel, knippen en plakken van de Washington Post op het internet”.

  “En de foto’s dan?”

  “Dat ook”.

  “Maar dan interpreteert u dus alleen wat journalisten schrijven?”

  “Ja, want dat is het enige volk dat alles begrijpt. De rest zijn nono’s en als je soms de commentaren ziet, dan vraag je je af waar het verstand van sommige mensen zit”.

  “Ik vind dat een nogal boude uitspraak. Er zitten tussen de lezers toch mensen die zelf jaren in het operationele spectrum hebben gewerkt, zelf aan de knoppen hebben gezeten?”

  “Ja, maar die balken alleen Poetin na, dat is het probleem”.

  “Maar dat doet u toch ook met Obama, de EU en de Nederlandse regering?”

  “Dat klopt, maar dat is verstandig!”.

  Wij danken u voor dit interview. Lees nu het artikel. Wat valt u op? Elke zichzelf respecterende DDS-lezer kan deze crap schrijven. Er staat niets in. Er wordt alleen herhaald uit zgn. onvervalste bronnen. Verschil tussen de lezer en Van der Galiën? Hij wordt ervoor betaald.

 11. cmsuijkerbuijk

  Je “interview” is maar al te waar, helaas! Ik denk echter, dat er anders gepiept zou worden, als Nederland, om te kunnen voldoen aan al die oproepen om ten strijde te trekken, de opkomstplicht weer in zou voeren, maar dan óók voor dienstplichtigen tot een leeftijd van 30 jaar. Dán is het ineens niet meer zo comfortabel om achter de computer deze oorlogszuchtige taal te uiten, wetende dat ze jou tóch niet zullen inzetten. Ik denk dat het interressante onderwerpen op zou leveren voor een grondige analyse!

 12. harry la croix

  @suijkerbuijk. De Amerikanen, maar ook de Europese landen, doen er goed aan GEEN kalifaat te dulden in geheel Afrika. Middelen zijn er ook genoeg, maar we moeten er wel opbeuken. De gehele islamitische wereld lacht zich rot als ze zien wat de ongelovigen willen inzetten. Een paar bombardementen op ISIS-stellingen, een paar doden, martelaren zijn het meneer! Zij hebben alleen respect voor hetgeen waar ze zelf goed in zijn: geweld, maar dan ECHT geweld. Israël moet Hamas en Irak moet IS(IS) helemaal verrot beuken, tot in alle holen, hoeken en gaten opjagen, compleet vernietigen. Je geen fluit aantrekken van de wereld! Dat levert respect op. Eenmaal vernietigd en gaan ze toch door dan waarschuw je ze: Denk eraan als je doorgaat, dan beuken we opnieuw terug! Aan jullie de keuze. Daar hebben ze respect voor.

  Wat de opkomstplicht betreft, de bevolking vanaf 18 jaar tot 30 jaar is a) veel te vet om iets in de krijgsmacht te doen, behalve knoppen bonken, b) te ongedisciplineerd om in een gevecht te overleven, ze slapen liever, c) te geïndoctrineerd om in de huidige krijgsmacht werkzaam te zijn, d) we hebben de mensen niet meer om ze in zeer korte tijd op te leiden. Kortom: een mission impossible, ik ga in ieder geval niet met die lui op pad, laat staan dat ze met hun handen aan mijn kist zitten……

 13. cmsuijkerbuijk

  “Wat de opkomstplicht betreft, de bevolking vanaf 18 jaar tot 30 jaar is
  a) veel te vet om iets in de krijgsmacht te doen, behalve knoppen bonken etc.”

  Dat ben ik volkomen met je eens, maar mijn punt is dat, ware de opkomstplicht heringevoerd, dán dat geroep om militair ingrijpen niet zo vrijblijvend en gretig gedaan zou worden zoals nu hier op DDS gebeurt, want dán zouden deze “heren” aan hun eigen jasje getrokken worden. En dát is natuurlijk héél andere koek. Het is zo makkelijk achter je veilige toetsenbordje, niet gehinderd door énige kennis op dit gebied, steeds weer om geweld te roepen, wetende dat het jou tóch niet zal raken!

   

 14. oudgediende

  Michael, er zitten overal Amerikanen en als ze er niet echt zitten zou het toch kunnen dat ze er wel zitten.

  Dat is hoe ik het altijd bij de lessen strategische oorlogsvoering heb horen uitleggen.

   

  Het is natuurlijk onzin om plaagstootje uit te delen, dat lokt juist ergere  reacties uit. Wat de USA nu moeten doen is de IS(IS) die tot nu toe juichend hun verderf konden zaaien ineeens vanuit de lucht wegvagen zolang ze nog geconcentreerd zijn.  Als je dat niet meteen doet gaan ze zich verpreiden en dan wordt dat wat moeilijker.

   

  Maar ik vrees dat Obama die colleges nooit heeft gevolgd.

   

   

   

   

 15. Ongemakkelijk

  Beschamend de brief van Timmermans, door alleen te stellen dat iedereen verontwaadigd is, maar dat alleen polderen (mooie benoeming door Omzicht) een oplossing kan brenegen. Zoals Omzicht terecht stelt, dat gaat niet gebeuren

   

  Nederland kan best met de Engelsen een bataljon commando’s sturen. Als we dan ook een bataljon Russische commando’s hebben, moet je eens zien hoe de IS wordt teruggebracht naar de middeleeuwen.

 16. V.K.

  -Waar blijft de EU? kijk ik snap ook wel dat er in diverse grote steden van Europa de ISSIS mateloos populair is, maar dat mag voor die nobelprijswinnaars toch geen reden zijn om maar de andere kant op te kijken.
  -Na, ja,Dat Rusland niet ingrijpt, da’s niet waar, als het om christenen gaat, deze helpt al jaren Assad van Syrie en heeft zo al voorkomen dat Syrie door de VS/EU het kalifaat is ingebombardeerd.

 17. Johanna

  De Amerikanen willen eigen mensen veilig stellen. Dat is de reden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.