Angela Merkel in Kiev

Vandaag is de vijfenzeventigste verjaardag van het Molotov-Ribbentroppact, de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog. Morgen is het onafhankelijkheidsdag in Oekraïne. En waar is Angela Merkel? In Kiev.

De symboliek is niet mis te verstaan. Met het duivelspact van 23 augustus 1939 spanden Hitler en Stalin niet alleen samen tegen de westerse democratieën, op zich al een grote schok, maar verdeelden zij Midden- en Oost-Europa in enkele geheime protocollen ook onder elkaar. Dat bleek pas in september, toen Nazi-Duitsland eerst Polen aanviel, wat Groot-Brittannië en na enig aarzelen ook Frankrijk ertoe bracht om Hitler de oorlog te verklaren, waarna de Sovjet-Unie drie weken later de oostelijke helft van Polen bezette. Nog steeds een nachtmerrie voor Polen, de Baltische staten en Roemenië. Tsjechoslowakije was eerder al door de gehaktmolen gegaan, eerst in München in september 1938, toen het voor de lieve vrede het Sudetengebied aan het Derde Rijk moest afstaan, en later in maart 1939, toen Hitler Praag innam en in Slowakije een marionettenbewind installeeerde.

Dat bondskanselier Merkel uitgerekend dit weekend in Kiev doorbrengt, is niet alleen bedoeld als hart onder de riem voor de Oekraïeners, maar ook als steun voor alle andere Midden- en Oost-Europese staten die zich door de intimidatiepolitiek van Vladimir Poetin bedreigd voelen. Het laat bovendien aan de andere westerse landen zien waar het nieuwe Duitsland staat. Er bestond in het Westen gerede twijfel of Duitsland bereid zou zijn om de eigen profijtelijke handelsrelaties met Rusland te riskeren nu Poetin met economische sancties (die Merkel vooralsnog niet wil opvoeren) onder druk moet worden gezet. Van oudsher bestaat er een Schicksalgemeinschaft tussen Duitsers en Russen en het ontbreekt ook in het nieuwe Duitsland niet aan invloedrijke ‘Putinversteher’. Daartoe behoren de oud-kanseliers Helmut Schmidt en Gerhard Schröder, die bij Gazprom op de loonlijst staat en zijn zeventigste verjaardag in St. Petersburg vierde, terwijl ook Helmut Kohl – sinds het rondkrijgen van de Duitse eenwording in de zomer van 1990 tijdens een ontmoeting in de Kaukasus dikke vriend met Michael Gorbatsjov – om meer begrip voor de Krim-politiek van Rusland vroeg. Maar Wolfgang Schäuble, de rechterhand van Merkel, behoort daar duidelijk niet toe. De Duitse minister van Financiën heeft de Russische annexatie van de Krim van begin af in verband gebracht met de veroveringspolitiek van Hitler in het Sudetenland en nog veel meer, wat in Duitsland nogal wat misbaar oogste. Zonder overigens tot een directe vergelijking te willen overgaan (zo dom is Schäuble naar eigen zeggen niet), maar daarmee was de toon wel gezet.

Ondertussen mogen we zeggen dat Rusland de draad naar Duitsland aan het verliezen is. Anders dan vaak is beweerd, is Merkel helemaal niet zo aarzelend als het om Poetin gaat. Na haar bestudeerd afwachtende houding na de vliegramp met de MH-17, was er in Nederland nogal wat teleurstelling over de grijze opstelling van Merkel, maar haar bezoek aan Kiev kan niet anders worden uitgelegd dan als een duidelijke waarschuwing aan het adres van Moskou. Niet dat de Duitsers alle deuren naar Moskou zullen willen dichtgooien, dat deed zelfs Konrad Adenauer niet in de donkerste dagen van de Koude Oorlog. Maar sinds SPD-kanselier Willy Brandt zijn Neue Ostpolitik begon, een onafhankelijke koers van de Bondsrepubliek tegenover Moskou die door CDU-politici werd voortgezet, is de verhouding tussen Duitsers en Russen niet zo koel geweest. Dat is van eminente, en misschien ook omineuze, betekenis. Het verlies van ‘de draad naar Rusland’, die door Bismarck angstvallig werd vastgehouden, geldt als een van de belangrijkste ontwikkelingen in het voorspel tot de Eerste Wereldoorlog. Daarna brachten de vaak geheime toenaderingen tussen Duitsers en Russen louter onheil voor de rest van Europa. Denk aan Lenin, die in 1917 met steun van de Duitse oorlogsleiding vanuit Zwitserland naar Petrograd mocht doorreizen om revolutie te maken. Daarna kwam het drieluik Brest-Litovsk (1918), Rapallo (1922) en Molotov-Ribbentrop (1939). Pas met de inbedding van de Bondsrepubliek in westerse samenwerkingsverbanden als de NAVO en de EU, waarbij de Duitsers plechtig bezworen nooit meer tot een alleingang in Europa over te gaan, werd de verhouding tussen Moskou en Bonn/Berlijn minder explosief. Maar zij zal door de rest van Europa en ook in Washington altijd met argwaan worden gevolgd.

In deze context is het bezoek van Merkel aan Kiev extra saillant. Eurosceptici in Oost en West gaven de EU steeds de schuld van de verslechterende verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne. Door een vrijhandelsverdrag met Kiev te willen sluiten, zou Brussel de Russische belangen hebben genegeerd en Moskou voor het hoofd hebben gestoten. Daarvoor werd ook vaak het optreden van brave europolitici als Guy Verhofstadt en Hans van Baalen op de Maidan in Kiev als bewijs aangevoerd. Een groteske omkering van zaken, voor wie de intimidatiepolitiek van Poetin tegen Oekraïne van het laatste half jaar heeft gevolgd. Waarbij we ook moeten bedenken dat juist Duitsland en Frankrijk op de NAVO-top in maart 2008 in Boekarest hun veto uitspraken over een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne en Georgië.

Over de houding van Europa, en dan vooral van zijn commerciële partners in Duitsland, Frankrijk en Nederland, had Poetin tot deze zomer niks te klagen. Het Kremlin is al jaren op herstel van de invloedssfeer van de voormalige Sovjet-Unie uit, te beginnen in het ‘nabije buitenland’. Daarbij spelen de Krim en de (heilige) band met Oekraïne een bijzondere rol. Het angstaanjagende is dat Poetin, nu hij zich zo duidelijk in de kaarten heeft laten kijken, niet meer terug kan zonder enorm prestigeverlies. Prestigeverlies dat hij als zelfbenoemde redder van het heilige Rusland ten koste van alles zal willen voorkomen. Daarom is het bezoek van Merkel aan Kiev zowel een terechtwijzing van als een uitdaging aan Poetin. Het laat zien dat het nieuwe Duitsland niet meegaat in de mystieke machtsambities van ‘het nieuwe Rusland’ (de term Novorossiya is een rechtstreekse bedreiging voor heel Oost-Europa) en die een halt wil toeroepen. Dat Merkel daarbij de Oekraïeners een hart onder de riem wil steken, is historisch gezien minstens zo opvallend. Want in de zomer van 1941, toen Hitler het verdrag met Stalin had opgezegd en met de operatie Barbarossa de Sovjet-Unie was binnengevallen, stonden de Oekraïeners aanvankelijk juichend langs de kant om de Duitsers als bevrijders in te halen.

We kunnen er zeker van zijn dat de propaganda van het Kremlin het bezoek van Merkel aan Kiev zal aangrijpen om de Oekraïners, en dan vooral de West-Oekraïners, nog meer dan al het geval was als ‘fascisten’ en ‘nazi’s’ af te schilderen. Dat Merkel zich daardoor niet laat afschrikken, laat zien dat zij uit stevig hout is gesneden. Van ijzer is Merkel misschien niet, maar zij laat ook niet met zich spotten. Wat overigens nog niks zegt over het verdere verloop van deze crisis. Maar het is aan Moskou om in te binden en voorzichtig te zijn, alleen dan valt de reeds half uit de hand gelopen zenuwenoorlog rond Oekraïne nog in diplomatieke banen te leiden. Angela Merkel beseft dat. Van Vladimir Poetin, die vanuit Moskou slechts tandenknarsend kan toekijken hoe zijn nog onervaren Oekraïense tegenspeler Petro Porosjenko de Duitse bondskanselier ontvangt, moeten we dat maar afwachten. Opnieuw geldt: wordt ongetwijfeld vervolgd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. Johanna

  De Telegraaf:  “Oekraïne  722  soldaten dood”.  Dat zijn dan soldaten.

  Over het aantal doden dat  het Oekraïense leger van Svoboda en Rechte Sektor  heeft aangericht onder de pro-Russische bevolking , geen woord.   Dat Oekraïense leger uit Kiev heeft praktisch heel  Oost-Oekraïne plat gebombardeerd, met duizende doden, en gewonden, kinderen,ouderen, de gewone burger. 

  Daar  mag de media  maar mondjesmaat  over berichten. Media staat onder curatele van NAVO, VS en EU. Schrijvers en columnisten helpen ze een handje.

  Paten ze over  onafhankelijke Vrije Pers.

 2. Johanna

  Hamas leiders baden in weelde  zo ook de leiders in Kiev. Ze roofden heel  Oekraïne  leeg. Nu zijn de pro-Russen de dupe omdat  de Oekraïense bevolking  alle hoop heeft verloren.. Nu gaan ze zich  maar richten op de EU. Misschien dat daar nog wat geld zit. Geen toekomst , geen werk en geen geld is ook niet alles.  Het Westen is al decennialang bezig om Oekraïne en De Krim toe te voegen aan de EU. Maar tot heden is Rusland   de gulle miljarden gever geweest en niet het Westen.  Die moordenaar  Petrosjenko komt niks tekort. Laat Oekraïne hun miljarden schuld aan Rusland aflossen en bevolking  heeft recht op werk en inkomen  inplaats van haar leger met miljarden te versterken.

  Alle geld richting leger is niet bestemd  voor de bevolking.  Petro  hoopt natuurlijk op héél veel geld vanuit de EU. Ons belastingggeld. Angela Merkel kwam al over de brug met  500 miljoen. Wie gaat dat allemaal betalen? In Brussel zijn ze  werkelijk stapelgek. Wij betalen al jaarlijks 6 miljard waarvan we amper 2 miljard terug ontvangen. Dus, ieder jaar 4 miljard naar de EU. De grootste bijdrage van  alle aangesloten landen. Nederlandse regering is nog stapelgekker dan Brussel.

 3. Johanna

  De NAVO  had/heeft maar een doel: haar vlag op De Krim en Oekraïne. Amerika kan en mag overal humanitaire hulp bieden maar zodra de Russen haar eigen  bevolking wil voorzien van o.a. voedsel  komt er  gruwelijk veel onzinnig en opjuttend  commentaar vanuit de NAVO.  De Amerikanen worden in het zonnetje gezet en de Russen worden expansidrift verweten.

 4. Johanna

  robmdw 00:18 De Amerikaanse ambities  reiken heeeeeeeel ver.

 5. zeeman

  Leg eens uit die expansie drift van Rusland. Ben benieuwd?

 6. robmdw

  dat Merkel (ook als leidster van het in feite machtigste West Europese land) daar nu is. Ook uitstekend dat ze de Oekraine tegemoet komt met financiele steun. Natuurlijk is het een belangrijk signaal naar Putin dat de expliciete en al veel langer bestaande expansiedrift van Moskou niet geaccepteerd mag worden.

  Putin is uiteindelijk nog steeds het produkt van het vreselijke Sovietsysteem. Hij is opgevoed binnen het instituut dat in alles als het meest ultieme symbool goldt voor de onderdrukking van mensen en volken door het Sovietsysteem. Je kan als het ware ‘de man uit de KGB halen, maar het is veel moeilijker om de KGB uit de man te halen’. 

  De ineenstorting van de Soviet Unie leek snel te gaan maar is feitelijk gezien nog niet voorbij. De oude apparatschiks hebben vermoedelijk nog steeds veel macht. Hoe zij denken herkennen wij in het uiteindelijke handelen van Putin. De ‘bevrijding’ van de Oekraine is een noodzakelijke voorwaarde om definitief afscheid te kunnen van wat over is van het stervende Soviet-imperium. Dat de Oekrainers hierin kiezen voor Europa is volledig te begrijpen, het is immers ook een Europees land. 

   

   

 7. Realist

  Nou nou, wat een grote woorden en bombastisch verhaal. Merkel is heel rationeel, zij wil dat de oorlog stopt, en een oplossing komt voor het conflict, zodat er geen doden meer vallen, de verdreven Oost-Oekrainers weer naar hun huizen kunnen en de schadelijke (en onzinnige) handelssancties met Rusland worden opgeheven. Ook wil Merkel de relatie met Rusland niet verder verslechteren, en liefst weer in ere herstellen.

   

  Om dit te bereiken heeft ze flink wat tegenspel van de oorlogszuchtige NAVO, Obama en Cameron. Ook de imperialistische EU en de op macht beluste IMF willen liever dat de oorlog nog even voorduurt totdat Oost-Oekraine Russisch etnisch gezuiverd is en de kiezersbalans in Oekraine definitief doorslaat naar een Westers gezind regime. 

   

  Merkel moet dus een uitweg zien te vinden in de patsstelling tussen Duitsland en haar bondgenoten. De enige oplossing die ik voor ogen zie, en waar Merkel uiteindelijk naar toe zal willen, is een nieuwe bestuursvorm voor Oost-Oekraine met meer onafhankelijkheid dan voorheen, maar geen losse staten. Een compromis, ja. Net zoals Belgie en de UK al jarenlang bij elkaar worden gehouden.

   

  Het zoeken naar zo’n diplomatieke oplossing is vele malen te verkiezen dan het domweg kapot bombarderen van een landsdeel, onderwijl de eigen bevolking etnisch te zuiveren. 

 8. DWK

  Ctrl F VS

   

  Nul hits

 9. zeeman

  Wederom wordt er gesuggereerd alsof de dreiging nu van Rusland uitgaat, terugvallend op het Molotov-Ribentrobpact. Het was Duitsland dat Polen het eerst binnenviel en Rusland, dat ter bescherming van haar grenzen later, het oostelijk deel van Polen binnenviel. Rusland had gelijk want Duitsland viel uiteindelijk Rusland binnen. Dus het was Rusland’s agressie wordt er gesuggereerd. Hoe kortzichtig en goedkoop. Met dit soort onzin worden onze kinderen ook op school gehersenspoeld.

  Natuurlijk wordt dan in een lijn Rusland’s huidige agressie genoemd en geen woord over Washington, Kiev, Brussel en de Nato.

  Wij zijn echt gek om Rusland zo te behandelen.

  Rusland zou een betrouwbare handels partner kunnen zijn, zoals reeds bewezen is. Ooit gebrek aan gas gehad? Nee dus.

  Kijk nu eens wat een puinhoop we er van maken. Het als een schoothondje achter Washington aanlopen en het demoniseren van Rusland gaat ons nog meer kosten dan dat het nu reeds kost.

  Merkel staat op de loonlijst van Washington, daarom maakt ze met een gerust hart haar eigen economie kapot.

   

  Overigens geen woord meer over dat konvooi wat een Russische invasie in Oost Oekraine zou zijn. De Russen hebben gewoon de broodnodige hulp middelen geleverd, tegen de wens van de echte demonen, die van Kiev, in.

  Het konvooi is inmiddels terug in Rusland. Jeetje dat was me de invasie wel zeg. En al die ex oostblok staten zitten nog te rillen van angst. Wat een comedie. Wat een dom en gevaarlijk drama maakt het westen ervan.

 10. Johanna

  Johanna 17:31  “duizenden” doden. Volgens berichten zo’n 7000 onschuldige jongeren en ouderen.  Dan nog niet gesproken over de buizenden gevluchte  pro-Russen die huis en haard zijn afgenomen.

  De president Petro Porosjenko is  zijn eigen bevolking aan het uitmoorden. HIj doet precies wat hij heeft beloofd ” we gaan ze ( pro-Russen) allemaal “vernietigen”.  Geen enkele kritiek van het Westen, media en  meeste columnisten. Wat een moordenaar die superrijke  schocoladeboer.

 11. Nannie

  Zeeman heeft hier het grootste gelijk van de wereld. De geschiedenisboeken??? Weet u niet hoe de geschiedenis vervalst werd en nu nog steeds word???

  Door het soort waanzin dat door de MSM verkondigd word (allemaal Reuter, Fox enz.) en aan de mensen wijs gemaakt,  worden de mensen gehersenspoeld.

  En dat is ook de bedoeling. Niemand mag wakker worden want dan verliezen de “machthebbers” hun macht en kunnen ze het volk (de slaven) niet meer manipuleren.

  Dat is hetgeen er aan de hand is. En dat al eeuwen lang. Steeds word er oorlog gevoerd om het systeem te resetten en miljoenen mensen daarvoor opgeofferd.

  Lees eens het nieuws ACHTER het nieuws dan zult u een stuk wijzer worden.

  Er zijn genoeg sites de de echte waarheid vertellen.

 12. Johanna

  Dirk  Jan van Baar  Hoe het ging  in Moskou in 1944 met de nazi’s.   Mooi stukje oude geschiedenis bij Pieter Waterdrager  ” Parade of 60.000 German prisoners of war in the streets of Moscow”  in 1944.  De pro-Russen willen nog steeds  niets te maken hebben met de fascisten en  nazi’s binnen het leger van Kiev.  Geschiedenis moet niet worden verkracht.

 13. kees rudolf

  @bes tolen, een mooi geschiedenislesje, maar dat jaartal 1918  (wapenstilstand pas in november) kan moeilijk juist zijn. Het moet of na het Verdrag van Versailles zijn geweest (1919), of, waarschijnlijker het Verdrag van Trianon (weer ruim een jaar later).  Dit even uit het hoofd; uiteraard kan tegenwoordig alles “opgegoogled” worden. Sorry als ik wat pietluttig overkom, maar ik denk dat het wel goed is die moeite te nemen wanneer je een geschiedenislesje wil geven. Slordigheid met jaartallen draagt niet bij aan het gezag van wat overigens wordt beweerd.

  Maar waarom deze geschiedenis hier te berde gebracht? Moeten we concluderen dat Hitler dus heus wel een gerechtvaardigde zaak diende toen hij in 1938  de gebieden waar de Sudeten-duitsers woonden bij Duitsland inlijfde, om vervolgens wat later maar heel Tsjechie in te lijven? En moeten we nu ook concluderen dat Poetin evenzeer een gerechtvaardigde zaak dient door eerst de Krim in te lijven, vervolgens vermoedelijk delen van Oekraine, en waarom tenslotte niet heel Oekraine? Een interessante positie, waaraan ik nog niet gedacht had. In mijn ogen maakt juist de in veel opzichten treffende gelijkenis tussen de buitenland-politiek van Hitler toen en die van Poetin nu duidelijk waarom wat Poetin uitspookt onacceptabel is. Maar het is waar: als Hitler indertijd gewoon gelijk had dan valt er nu natuurlijk eigenlijk ook niets op Poetin aan te merken. Zo had ik het nog niet bekeken. Dus, ondanks dat foute jaartal toch dank voor je geschiedenislesje.

   

 14. Johanna

  Dirk Jan van Baar 42-17:57  “Zie hier de onafhankelijkheidsparade in Donetsk”. ” Uiteraard ook allemaal propaganda van de MSM”.

   

  Wat is erger?

  Wat is erger: als nieuwe president ( Petro Porosjenko)  je eigen pro-Russische bevolking praktisch totaal  laten uitmoorden  door je leger  (waarin Svoboda en Rechte Sektor de scepter zwaaien)  en heel het Oosten van Oekraïne platbombarderen OF  op onafhankelijkheidsdag    de gevangenen  van het leger van Kiev  tonen  aan het  pro-Russische  volk dat de zware bombardementen uit Kiev heeft overleefd?

   

  Pro- Russen hebben niet hun eigen volk in West-Oekraïne uitgemoord. Pro-Russen hebben zich moeten verdedigen tegen het leger van Kiev.

 15. Bes Tolen

  In 1918 werd de Republiek Tsjecho-Slowakije geproduceerd. Die republiek leidde tot veel onvrede bij diverse bevolkingsgroepen, die daar niet om hadden gevraagd. De Tsjechen golden daarbij als agressieve nationalisten. De Duitsers waren de oudste bevolkingsgroep in wat nu Tsjechië heet. Tsjechen, een afsplitsing van Polen, kwamen begin zevende eeuw het gebied binnen. In de late middeleeuwen begingen de Taborieten, niet te stoppen fanatieke nationalisten en aanhangers van Hus, gruwelijke moordpartijen onder de Duitse bevolking, die daardoor haar meerderheid ten opzichte van de Tsjechen verloor. Na de Tweede Wereldoorlog werden honderdduizenden Duitsers dodelijk slachtoffer van het Tsjechische geweld en voor het overige uit wat nu Tsjechië heet, verdreven. In Praag werden alleen al honderdvijftigduizend Duitsers vermoord op een Duitse bevolking in de hoofdstad van vierhonderdvijftigduizend. De huidige politiek maakt ons hedentendage wijs dat Srebreniça de ergste moordpartij na de Tweeede wereldoorlog is. Dat is niet waar. Het is valse propaganda. Er zijn talrijke moordpartijen geweest in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog in Midden en Oost Europa. Het gaat om enkele miljoenen mensen. Die moorden hebben vooral maar bepaald niet alleen Duitsers getroffen.      

 16. kees rudolf

  O ja, en met dat Molotow-Ribbentroppact dachten de Sowjets een mooie deal te hebben gesloten: Duitsland kreeg de handen vrij om in Europa te gaan oorlogvoeren, en als de partijen dan moegestreden waren kon de SowjetUnie daar haar voordeel mee doen.  Het viel later alleen tegen dat Duitsland zo makkelijk Frankrijk versloeg. Dat de operatie Barbarossa in de beginfase ook snel succes voor de Duitsers leek te brengen was mede omdat het Russissche leger klaar was voor een aanvalsoorlog, niet voor een verdedigingsoorlog. Aldus stond recentelijk in de krant, bij de herdenking van het pact 75 jaar geleden. Ai ai, wat worden we toch gehersenspoeld!

   

 17. kees rudolf

  @Nannie e.a., ook door bijv. eens in de sesam atlas van de wereldgeschiedenis te kijken (een aardig overzicht van de wereldgeschiedenis met inbegrip van die van Rusland, met veel verhelderende kaartjes, in mijn tijd op de middelbare school verplichte kost) kun je snel vaststellen dat de Russische expansiedrift, waarvan volgens sommigen van jullie geen sprake is, niet iets van vandaag of gisteren is. De tsaren, de Sowjets, en nu weer Poetin, het is een en al expansiedrift wat de klok slaat. Maar misschien zul je zeggen dat de samenstellers van die atlas maar wat hebben gefantaseerd en dat ik daardoor op de middelbare school ben gehersenspoeld?

   

 18. Johanna

  Dirk Jan van Baar.   lees ook even de  Deutsche Wirtschafts Nachrichten ” NATO finanziert private Stiftung von Ukraïnes Premier Jazenjuk”. Mooi artikel .  De Oekraïense oligarchen  zijn allen schatrijk.  Die 500 miljoen van Merkel (EU)    vallen in het niets bij hun bankrekeningen. Sommige zijn gek op de oligarchen en steunen hen waar ze maar kunnen.

 19. Johanna

  Toch typisch dat u wel de beelden van de separatisten laat zien  die  de  moordenaars van hun eigen mensen   tonen aan  de pro-Russische bevolking ( die nog over is)  en niet een video van het hele platgebombardeerde Oosten en  geen enkel beeld van de ongeveer 7000 gedode pro-Russen door deze  militairen  van  het Oekraïense leger van Svoboda en Rechte Sektor.   Deze nazis  en fascisten bekleden nu  de  hoogste functies in het leger van Kiev.

 20. Johanna

    Niek  Verheyen  18:29  Natuurlijk rept hij er zoals al de anderen geen woord over. Ze slapen als een roos ondanks de duizenden gedode pro Russen, jong en oud.  Regering in Kiev  kan Hamas een handje geven. Doden eigen bevolking.

 21. Johanna

   De reacties in Die Welt onder  artikel ” Merkel beweist Putin dass sie Symbolpolitik kann” o.a.  ” Ze bedankte Bandera groeperingen” , ” Ik  wil de Svoboda partij in  Oekraïne niet steunen, ze is nationalistisch en antisemitisch”, ” De oligarch  Petrosjenko  kan die 500 miljoen euro toch wel zelf betalen”. ” “Steungeld aan een oligarchensysteem”, ” Merkel maakt symboolpolitiek, wat is dat eigenlijk, Herr  Poetin ist sicherlich  beeindruckt”, enz.  Ze zijn dus ook van mening dat  we een oligarchensysteem, nationalistisch  en antisemitische regering steunen.  Die  500 miljoen euro zegt natuurlijk helemaal niets maar het feit dat ze  (EU) samen met NAVO en VS deze schandelijke regering in Kiev steun verlenen.   STEUNEN!

 22. Niek Verheyen

  Heer van Baar, allemaal geweldig uw historische beschouwingen over voorbije oorlogen maar u kijkt volledig weg van de actuele oorlogshandelingen. U besteedt geen woord aan het uitmoorden van eigen bevolking door Kiev. Een europees land dat met zijn leger eigen burgers met duizenden over de kling jaagt en eigen steden plat bombardeert. En dat allemaal binnen ons eigen Europa, het is een grote schande. En u rept er met geen woord over.

 23. Nannie

  Inderdaad ook propaganda van de msm.

  Die Welt is typisch Neonazi gezind.

  Het is een grote schande wat er momenteel gebeurt. Alles word omgedraaid om Putin maar de schuld te geven en een oorlog te kunnen beginnen.

  Gelukkig zijn er nog genoeg mensen die er niet intrappen.

   

 24. Dirk-Jan van Baar

  Zie hier de onafhankelijkheidsparade in Donetsk: http://www.welt.de/politik/ausland/article131548269/Separatisten-stellen-gefangene-Soldaten-zur-Schau.html

   

  Uiteraard ook allemaal propaganda van de MSM.

 25. louis-portugal

  Dirk-jan Merkel laat ter stimulatie ook nog een cadeautje van 500 miljoen achter, als garantie op kredieten natuurlijk die dan wel nooit meer terugbetaald worden.

 26. Johanna

    We leven in 2014. Het communisme is in Rusland verleden  tijd.  U hebt steeds het verre verleden nodig om tot een conclusie te komen. In Kiev  heeft vandaag een militaire parade plaats gevonden met oorlogstuig waar  het leger van Svoboda en Rechte Sektor praktisch heel het Oosten mee heeft platgebombardeerd. Deze oorlog tegen de pro-Russen mag van NAVO,VS en EU wat doden gewonden en gehandicapten kosten want er zijn al meer dan 6000  onschuldige pro-Russen uitgemoord. Angela Merkel heeft die moordenaars nu 500 miljoen   beloofd om het  gebied weer op te bouwen. Natuurlijk bedoeld voor de pro EUers.  De  duizenden gevluchte pro-Russen  zijn  huis en haard kwijt met dank aan de NAVO die hun vlag op de Krim en Oekraïne willen plaatsen. President Petro Porosjenko heeft uigevoerd wat hij heeft beloofd. Hij zou ze (pro-Russen) allemaal “vernietigen”. Zei hij trots op de tv. Hij zal nu helemaal trots zijn met al die doden.  Oekraïense regering  en het Westen hebben heel veel bloed aan hun handen.  Niemand in het Westen heeft gereageerd op deze gruwelijke uitvoering.  Als Poetin niet zou deugen? Van het Westen weten we zeker dat ze van geen kant deugen. Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die deze oorlog verdedigen in het voordeel van Kiev, de fascisten en neo-nazis.

 27. kees rudolf

  @zeeman, met die hersenspoeling van onze kinderen op school valt het nogal mee (of tegen, al naar gelang je het bekijkt), want ik kom nog maar zelden mensen jonger dan 40, laat staan kinderen tegen, die ooit van het molotow-ribbentrop pakt hebben gehoord. Maar je opmerkingen doen bij mij de vraag rijzen aan welke hersenspoeling jij hebt blootgestaan. “Russische expansiedrift? Leg eens uit”. Ik zou zeggen, lees eens een geschiedenisboek, maar dan wellicht voor een keer eens niet van sowjet-russische of russische makelij. 

 28. Johanna

  robmdw 00:18  Oekrïeners hebben zich laten uitkleden door hun eigen leiders die  hun zakken hebben gevuld. Russische miljarden die besteed hadden moeten worden aan  de bevolking. Porosjenko gaat weer eens  2,3 miljard investeren  ter versterking van het leger. Daar zal Obama  wéér heel gelukkig mee zijn want zijn wapenindustrie moet blijven rollen.  Niet een land heeft het recht haar politieke systeem op te leggen aan de ander.  De Westerse democratie, vrijheid en vrijheid van meningsuiting heeft hier inmiddels  heel veel scheurtjes gekregen.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.