Back to the USSR

Over de intenties van ‘het nieuwe Rusland’ en het poetinisme hoeven geen twijfels meer te bestaan.

Dat werd al duidelijk op 9 mei, de dag dat de Russen ‘hun’ overwinning op Nazi-Duitsland vieren. Dat de Oekraïeners ook in het Rode Leger zaten, en aan die overwinning een belangrijke bijdrage hebben geleverd, wordt vergeten. In Kiev zijn immers de ‘fascisten’ aan de macht. Wie een beeld wil krijgen van de Russische agitprop anno 2014, honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog waarin het in het nieuwe Europa ‘nie wieder Krieg’ zou zijn, moet kijken naar de volgende film op You Tube. Wat u te zien krijgt is een wervelende rockopera die afgelopen week op de Russische televisie werd uitgezonden. Echt kijken, want dit is geen saai partijcongres uit de tijd van de Sovjet-Unie, maar een geweldig spectakel waaraan alle spindoctors in het Westen nog een puntje kunnen zuigen. Ik zou zeggen: een nieuw Spoetnik-moment, waarbij het Kremlin alles wat er uit de studio’s van Babelsberg en Hollywood is gekomen overtreft. Een ingeslapen boel is het in het nieuwe Rusland allang niet meer. Het is volop actie. Kijken dus, en voor de jongelui onder ons: zet het geluid op VOLLE STERKTE!

Mijn Russisch is niet goed genoeg om te verstaan wat hier allemaal wordt verkondigd, maar af en toe pik je toch wat op dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Er wordt gesproken van een ‘bikeshow’ met woeste mannen op motoren die er als Hells Angels uitzien. Easy Rider, maar dan op z’n Russisch, en dat ziet er onder die opzwepende hardrock minstens zo libertijns uit. Waar die motorclubs vandaan kwamen? Dat is geen geheim, uit de vriendenclub van Poetin. Lees dit, en kijk op de foto’s zelf hoe vrijheidslievend deze ‘Night Wolves’ eruit zien. De heren waren in februari al op weg naar de Krim. De rockopera wordt gepresenteerd onder de titel Sebastopol, waar de Russische Zwarte Zeevloot is gestationeerd en dat in maart op Oekraïne werd terugveroverd. Overal zijn vlaggen, Russische vlaggen en rode vlaggen. We zien ook de overwinningsbeelden uit Stalingrad, waar de troepen van Hitler in januari 1943 na een verschrikkelijke slag van huis tot huis een nederlaag leden en tot de terugtocht werden gedwongen. Het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. We horen de bleke stemmen van Barack Obama, die uitlegt dat ‘my story part is of the larger American story’, en Angela Merkel, die het over ‘schreckliche Rivalitäten’ en ‘wisselende bondgenootschappen’ heeft waaraan Europa een eind heeft gemaakt (voor de goede verstaander: de DDR was eerst Warschaupact, het verenigde Duitsland is nu NAVO-lid).

De teksten sterven weg onder het rockgeweld en het orkest, met swingende violistes op een Sovjetkruiser en vuurwerk dat boven de hemel wordt afgeschoten. Elektriserend zijn de beelden van het (jonge) publiek, dat in vervoering is en sterk doet denken aan het in katzwijm vallende volk in Triumph des Willens, een propagandafilm uit 1935 van Leni Riefenstahl. Zo goed als die passages met muziek van The Doors uit Apocalypse Now, een film van Francis Ford Coppola uit 1979 over de gekte van de Vietnamoorlog (een anti-oorlogsfilm), is deze rockvoorstelling niet, maar de Russen staan nog maar aan het begin van hun nieuwe oorlogen, en we hebben uit de studio’s van het Kremlin ook nooit een film over de terugtocht uit Afghanistan gezien. Jammer, ik had graag een Russisch televisiedrama over de kernramp in Tsjernobyl (óók Oekraïne), de belevenissen van de familie Jeltsin, of de ondergang van de Koersk gezien. In die zin kunnen de Russen nog van de Amerikanen (en de Duitsers) leren wat lessen trekken uit de geschiedenis betreft. Maar goed, Sebastopol is een hele show, en deze film heeft een vurig slotakkoord: het onder begeleiding van een marinekoor uit volle borst gezongen volkslied van de Sovjet-Unie. Het bezorgt je kippenvel, of je nu Sovjetvriend of vijand bent.

Ik kan me niet voorstellen dat het Kremlin hier niet weet wat het doet en dat dit toevallig is. Het Russische volk wordt in elk geval lekker in de stemming gebracht om terug te eisen wat door het verraderlijke Westen is afgepakt. De ‘fascisten in Kiev’ moet een lesje worden geleerd. Indachtig alle godwins op het internet doen de Russen er sinds de annexatie van de Krim alles aan om associaties op te roepen met de agressiepolitiek van Nazi-Duitsland in de jaren dertig, waarvan zij na aanvankelijke medeplichtigheid bij het Hitler-Stalinpact ook zelf het slachtoffer waren. Om uiteindelijk te triomferen en half Europa onder Sovjetheerschappij te brengen. Dat laatste gaat misschien niet lukken, maar wie afbeeldingen ziet van Novorossiya die momenteel de ronde doen, openlijk en voor iedereen zichtbaar op het internet, kan waarnemen dat de halve Oekraïne onder de Russische aspiraties valt. Inclusief de Zwarte Zeehaven Odessa (met die beroemde trap uit de film van Sergej Eisenstein over de Grote Oktober Revolutie), waar op 2 mei j.l. tijdens ongeregeldheden door de fascistenbende uit Kiev al ‘genocide’ op een in een vakbondshuis ingesloten groepje Russische demonstranten zou zijn gepleegd. Het wachten is op de eerste schoten van de Aurora, de machtige kruiser die in de haven van St. Petersburg het startschot voor de revolutie gaf. Ook Wit-Rusland en delen van de Baltische staten (nu EU-leden) staan op de nominatie voor een glorierijke terugkeer in het Russische Rijk.

‘Back in the USSR’, zongen de Beatles al in 1968. De Sovjet-Unie bestond toen nog. Als het aan Vladimir Poetin c.s. ligt, keren we daarnaar terug. Op de marstonen van keiharde rockmuziek. Begonnen in Sebastopol.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. tipo

  Er is wel een film uit Rusland over de terugtocht uit Afghanistan:

  https://www.youtube.com/watch?v=E2YAEbDXi90

   

  Uit 2006.

   

  De Russische overheidspropaganda zat er erg mee in hun maag:

  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/25672/populaire-speelfilm-over-afghanistan-oorlog-verdeelt-russen.html

   

  Ik kan me Pink Floyd uit 1990 bij de Berlijnse Muur nog herinneren. Ook dat was zo een politiek-propaganda project, met motors enzo en dank aan de EU.

   

   

 2. hans-e-pans

  .

   

  Ja meneer Dirk-Jan van Baar misschien ook maar snel de filmpje vergeten, waarin u met uw hartsvriend Guy Verhofstadt staat te wijzen met dat typische Nederlandsche vingertje.

   

  https://www.youtube.com/watch?v=rQnXo2HMriQ

 3. Jean Wanningen

  Tsja, dat Rusland onder Poetin nationalistisch is, dat verbaast geen mens. Maar ik ken geen nationalistischer land dan de USA, laten we dát ook niet vergeten. En idd kijken naar dat spektakel.

   

 4. tipo

  Dit komt anno 2014 ook uit Rusland aan cinematografisch en dansbaar topmateriaal.

   

  https://www.youtube.com/watch?v=YfZmCAZwhyY

  Een parodie op Hide Away van Kiesza. 

   

  Poetin zal dus best een propagandajunk zijn, maar met Russen zelf valt wel te lachen.

   

  *homopropaganda-alert voor de Putin-fanboys* 😉

 5. V.K.

  -Aij Van Baar, waarom Riefensthal, als we het over Rusland hebben, erbij halen terwijl we een Joris Ivens hebben.

 6. Bob Fleumer

  Ik denk dat het erg onrustig is in het hoofd van mijnheer van Baar.

  Ik vraag me wel af of wij daar deelgenoot van willen zijn.

 7. kees rudolf

  Geen nationalistischer land dan de VS, beweert Van Wanningen. Maar de VS zijn de laatste tijd met Obama niet erg op de interventionistische toer. Verder begrijp ik niet wat we in deze context moeten afleiden uit het feit van het Amerikaanse nationalisme, voor zover dat een feit is. Maakt dat het Poetinisme minder gevaarlijk? Moeten we concluderen dat het relatief wel meevalt? Dat het eigenlijk onzin is om je er druk over te maken? Zijn alle kwaden ter wereld eigenlijk maar een peulenschil vergeleken bij het kwaad van de nationalistische VS?

  Het verbaast me een beetje dat enkele deelnemers aan deze reactiefora  wel heel goed de dreiging van het islamisme zien -wat mij tot op zekere hoogte een blijk van realiteitszin toeschijnt- maar over het gevaar van Poetin allerlei merkwaardige lullificaties ten beste geven.

 8. zeeman

  Volkomen belachelijk artikel.

  Die “night wolves” hadden een internationale motor bijeenkomst. Een vriendin van mij was tijdens die dagen in St Petersburg en Moscou en heeft verslag uitgebracht. Helemaal geen geweld. Kinderen en baboeshkas (oudere vrouwtjes) klommen op de motoren voor op de foto. Veel bikers van verschillende nationaliteiten waren aanwezig, ook uit Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland.

  De schrijver van dit artikel begrijpt er helemaal niets van en is een wat simpele oorlogshitser.

   

  Dat heel veel Russen op willen komen voor hun lotgenoten in de Donbas is bijzonder menselijk. Want velen hebben er familie en vrienden die er simpel weg afgeslacht worden. 

   

  Wat is er verkeerd aan om trots op je land te zijn?

  Nationalisme heeft niets met nazisme te maken maar is het schaamtegevoel van politiek correct Nederland geworden. Absurd.

  Dat diezelfde arrogante politiek correcte bestuurders  Nederland uitvekocht hebben aan Brussel is ronduit crimineel.

  Marokkanen knuffelaars zijn bijvoorbaat ok, critici worden als melaatsen beschouwd. Vraagt iemand zich wel eens af waarom we zoveel marokkanen in Nederland hebben. Van gastarbeider komaf? Laat me niet lachen.

   

  De Nederlandse vlag uithangen mag alleen bij voetbal, iedereen schaamt zich de vlag eens uit te hangen op een mooie zomerdag.

  We zullen krijgen wat we verdienen.

  We maken de toekomst van onze kinderen kapot.

   

  Het veroordelen van 200.000 doden en 750.000 vluchtelingen uit de Donbas is juist puur nazisme.

 9. louis-portugal

  Kees Rudolf.

  Ik zie helemaal geen gevaar van Putin.

  Dat hij vind dat homo`s van kinderen af moeten blijven vind ik wel te begrijpen.

  Dat hij het oude Rusland (wat is dat eigenlijk???) wil herstellen vind IK gewoon geklets van wat Putin tegenstanders.

  Hij heeft genoeg land, grondstoffen en mensen om het te ontwikkelen.

  Wat hij nodig heeft zijn mensen met genoeg scholing om hem daarbij te helpen omdat meer dan 80 jaar communisme geen ruimte heeft gelaten voor verdere ontwikkelingen dan wat de partij toestond uit angst voor de volkswil die het communisme zou willen afschaffen.

  In Sotschi heeft hij laten zien dat ze zo`n groot evenement perfect kunnen organiseren.

  Het eeuwige demoniseren van Putin heeft bij jou ook duidelijk gewerkt.

  Ik ben ervan overtuigd dat als Putin de Ukraine had willen bezetten dat allang gebeurt was.

  Ik ben meer verwonderd over het geduld van Putin t.o.v. Kiew als ik zie hoe smerig de bevolking van Donbass aangevallen wordt door de mafia van Kiew.

  Israel probeerde nog alleen terroristen aan te pakken.

  Kiew moordt simpelweg met o.a. het gebruik van Phosphorbommen.

  Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar vind het nu even genoeg.

 10. zeeman

  Volgens de Maleisische krant the New Straits Times zijn Washington en Kiev verantwoordelijk voor het neerschieten van vlucht MH17.

   

  http://www.opednews.com/articles/Malaysian-press-charges-Uk-by-Alex-Lantier-Government-Corruption_Malaysia-Airlines-Flight-17_Putin_Russia-140809-576.html

   

  Dit zegt genoeg.

 11. zeeman

  Polen wil nu compensatie voor hun peren van de VS.

  Duitsland is onderstussen in een economische recessie geraakt.

  Finland en Tjechie will stoppen met de sancties tegen Rusland omdat de tegenmaatregelen hun economie enorm schaden. Finland heeft zich openlijk afgevraagd waarom de Europese landen zich gedragen als marionetten van Washington.

  Econoom heeft berekent dat als die tegensancties nog 3 maanden voortduren, geheel europa enorme financiele schade gaat lijden waarvan het herstel minstens 10 jaar gaat duren.

   

  Ondertussen wordt Donetsk platgebombardeerd en gaat de genocide aldaar gewoon door.

   

  Humanitaire hulp van Rusland wordt geweigerd door Kiev op aandrang van Washington

   

  Die psychopaten daar in Washington zijn levens gevaarlijke bloedhonden.

  En wij trappen erin.

   

 12. CDlogo

  Hehehe…als zo zo het kaartje eens bekijk van het toemalige Warschaupact heeft die Putin nog een long way back to go to the USSR na de agressieve expansie politiek van de EU en de NATO(US) na de val van de Sovjet Unie.

  Ik kan me er weinig bij voorstellen wat Putin/Rusland met nog immer failliete voormalige Warschaupact landen moet, het zijn nagenoeg allemaal bodemloze putten die de Russische economie daarin mee zouden sleuren, precies zoals ze nu met de westerse EU lidstaten doen.

  Echter de boodschap die de Russen uitzenden met het Oekrainse conflict wil voor bepaalde lieden zoals DJvB maar niet overkomen.

  Terwijl die naar mijn idee toch heel simpel is…….tot hier en niet verder met de agressieve expansie politiek van de EU en de NATO, kortom de Russen dulden geen gelazer van de EU en NATO meer in hun voortuin.

  Gezien de historische reputatie van de Russen een boodschap om serieus in overweging te nemen voor het failliete westen lijkt mij…..en een kans om zich eindelijk een serieus bezig te gaan houden met hun eigen enorme economische en maatschappelijke interne problemen, in plaats van zich te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soevereine staten die hun geen ene ruk aangaan.

 13. mart

  Dirk….je kunt zoveel als je wilt hier op DS de russen afkraken,maar mijn inziens hebben ze mèèr vaderlandsliefde èn ballen (je weet wel die dingen die in je zak horen te zitten) dan heden ten dagen het gezappige nederlandse volkje.

 14. Facebook en Twitter werken niet mee met dictator Poetin – De Dagelijkse Standaard

  […] is in rap tempo bezig om een stalinistisch land te worden waar ook maar een millimeter van de norm afwijken bestraft wordt met strafkampen en jarenlange […]

 15. louis-portugal

  Dirk Jan, laat me nou eerst gedacht hebben dat je wilde aantonen dat die russen OOK tot IETS in staat zijn behalve naar het ruimtestation te vliegen om ook die amerikaanse astronaut mee terug te nemen, wat de amerikanen zelf zonder russische hulp niet meer kunnen, komt in de laatste zin de aap weer uit de mouw.

  Back in the USSR enz.

  Als het aan Putin ligt keren we daarnaar terug.

  Gelukkig hebben we Obama die beloofde om binnen EEN jaar na zijn aantreden Guantanamo te sluiten.

  We zijn ongeveer 6 jaar verder en die SCHANDVLEK met onveroordeelde gevangen is nog even groot als VOOR zijn beloifte.

  Wat Obama WEL bereikt heeft is rotzooi in Egypte,Tunesië,Lybië, Syrië, de Ukraine en dan nog wat kleine gevalletjes zo hier en daar.

  Sorry ik vergeet natuurlijk te begrijpen dat de conservatieven  tegenwerkten in de senaat.

  Hij sluit presidential orders af bij de vleet en over Gitmo is dat niet mogelijk.

  Misschien ook een goed idee om eens een film te maken over de martelpaktijken in Gitmo.

 16. Niek Verheyen

  Heer van Baar, als volgende bijdrage van uw hand graag een verhandeling in deze stijl over bijvoorbeeld het vele filmmateriaal over de Islamitische Staat en ander aanverwant jihadistisch tuig. Graag ook duidelijke uitleg hoe dit fenomeen vanuit de diepste en donkerste krochten van koran en hadith gegenereerd wordt. Wij laten ons verrassen!

 17. GerardM

  Inderdaad, Oekrainse fascisten, hoe komen ze erop! Een tijdje terug zag ik een raw video footage waarin te zien was hoe frisse Oekraiense strijders, slechts gewapend met machinegeweren, konden voorkomen dat de bevolking van een stadje kon deelnemen aan een illegale stemming. Echt inspirerend om te zien hoe ze de toegang tot het stemburaeu blokkeerden tegen een opdringende massa die gewapend was met massavernietigingswapens als i-phones en blackberries! Ze waren voor de duvel nog niet bang en deinsden er niet voor terug te schieten op het opdringende gepeupel. Er vielen wat doden en van iemand werd zijn voet afgeschoten. Maar het is een kniesoor die daar op let, dat is de prijs voor democratie!

 18. Johanna

  Nu als knaller de Geschiedenis van de Amerikanen. De indianen  en  Noord- Zuid  niet vergeten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.