Christenen demonstreren zaterdag in Den Haag

Foto:

Een groep christenen uit heel Nederland heeft de handen ineengeslagen om een grote demonstratie op touw te zetten tegen de christenvervolging in het Midden-Oosten en Afrika.

Het Spuiplein in Den Haag wordt aanstaande zaterdag bevolkt door honderden demonstranten die zullen luisteren naar sprekers als Pieter Omtzigt (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (ChristenUnie). Ook zullen de Iraakse en Koptische kerken getuigen van de situatie in hun landen van herkomst. Namens hen zullen priester Noël Mosa Al-Kas Toma en Habi Nasralla spreken.

“Zaterdag gaat het allemaal gebeuren om 15:00 uur op het Spuiplein in Den Haag,” zegt Maya Irq, initiatiefneemster van deze christelijke noodkreet. “Na de toespraken zullen we gezamenlijk stilstaan bij de slachtoffers van de gruwelijkheden, die in het geval van Irak inmiddels ook door de Nederlandse regering geduid worden als mogelijke genocide.”

Maya is een Iraakse student Rechten van 23 die afkomstig is uit Mosul, Irak; een door ISIS veroverd gebied in het noorden van haar geboorteland. Alle gebeurtenissen rondom Syrië en Irak, maar ook Nigeria en Egypte hebben haar zo diep geraakt dat zij een team heeft samengesteld om deze manifestatie mogelijk te maken. Toch maakt haar ernstige blik even plaats voor blijdschap: “Het heeft echt gewerkt! We kregen al heel snel contact met Pieter Omtzigt en de kerken staan ook te springen om een grote demonstratie die van alle christenen is. Inmiddels hebben we de drie grote christelijke politieke partijen aan onze kant. Het is keihard werken, maar die betoging zal er komen en de wereld zal ons horen.”

Ophef
Er ontstond eerder deze maand verwarring rondom een andere demonstratie met dezelfde tijd en locatie. Maya wil de misverstanden daarover uit de wereld helpen: “Het zijn twee totaal verschillende demonstraties. Die van ons is van en voor christenen terwijl de andere demonstratie, die inmiddels van datum en locatie is gewijzigd, een stellig anti-ISIS-karakter heeft.”

Verwacht wordt dat er zaterdag tussen de 700 en 1000 mensen zullen verschijnen maar men hoopt natuurlijk op meer. Het zal een dag worden waarop alle burgers van Nederland, die geschokt zijn door de genocide op christenen en andere religieuze minderheden, zoals de yezidi’s, hun medeleven tastbaar kunnen maken. De hoop is dat alle mensen die deze terreur zat zijn hun gezicht komen laten zien en hun stem komen laten horen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!