Christenen demonstreren zaterdag in Den Haag

Een groep christenen uit heel Nederland heeft de handen ineengeslagen om een grote demonstratie op touw te zetten tegen de christenvervolging in het Midden-Oosten en Afrika.

Het Spuiplein in Den Haag wordt aanstaande zaterdag bevolkt door honderden demonstranten die zullen luisteren naar sprekers als Pieter Omtzigt (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (ChristenUnie). Ook zullen de Iraakse en Koptische kerken getuigen van de situatie in hun landen van herkomst. Namens hen zullen priester Noël Mosa Al-Kas Toma en Habi Nasralla spreken.

“Zaterdag gaat het allemaal gebeuren om 15:00 uur op het Spuiplein in Den Haag,” zegt Maya Irq, initiatiefneemster van deze christelijke noodkreet. “Na de toespraken zullen we gezamenlijk stilstaan bij de slachtoffers van de gruwelijkheden, die in het geval van Irak inmiddels ook door de Nederlandse regering geduid worden als mogelijke genocide.”

Maya is een Iraakse student Rechten van 23 die afkomstig is uit Mosul, Irak; een door ISIS veroverd gebied in het noorden van haar geboorteland. Alle gebeurtenissen rondom Syrië en Irak, maar ook Nigeria en Egypte hebben haar zo diep geraakt dat zij een team heeft samengesteld om deze manifestatie mogelijk te maken. Toch maakt haar ernstige blik even plaats voor blijdschap: “Het heeft echt gewerkt! We kregen al heel snel contact met Pieter Omtzigt en de kerken staan ook te springen om een grote demonstratie die van alle christenen is. Inmiddels hebben we de drie grote christelijke politieke partijen aan onze kant. Het is keihard werken, maar die betoging zal er komen en de wereld zal ons horen.”

Ophef
Er ontstond eerder deze maand verwarring rondom een andere demonstratie met dezelfde tijd en locatie. Maya wil de misverstanden daarover uit de wereld helpen: “Het zijn twee totaal verschillende demonstraties. Die van ons is van en voor christenen terwijl de andere demonstratie, die inmiddels van datum en locatie is gewijzigd, een stellig anti-ISIS-karakter heeft.”

Verwacht wordt dat er zaterdag tussen de 700 en 1000 mensen zullen verschijnen maar men hoopt natuurlijk op meer. Het zal een dag worden waarop alle burgers van Nederland, die geschokt zijn door de genocide op christenen en andere religieuze minderheden, zoals de yezidi’s, hun medeleven tastbaar kunnen maken. De hoop is dat alle mensen die deze terreur zat zijn hun gezicht komen laten zien en hun stem komen laten horen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Makker

  Het initiatief is te prijzen, maar het gaat pas echt werken als linkse partijen
  zo’n demonstratie gaan opzetten.
  Over de jaren heen, is alleen links in staat geweest om grote hoeveelheden met mensen op de been te brengen.

  Dat is natuurlijk ook niet raar, gezien linkse mensen meer op de groep
  gericht is en rechts juist vanuit de ik-gedachte.

  Zie nog niet zo snel een demonstratie voor kerncentrales, tegen de te hoge belastingen of tegen bv. Een vogelaarwijk ontstaan.

 2. L. van der Schoot

  Met boter op het hoofd naar de protest demonstratie!

 3. Jonas

  Goed zo. Ik sta achter jullie. Laat je horen in de gedomineerde eenzijdige linkse medialand en ze af te troeven. Die alleen oog heeft voor pro-islam(fascisme), politieke correctheid en weg kijkt van islamgeweld en -haat.Zoals er geen kritiek kan komen.Niet objectief dus en slecht voor de democratie etc.

  Ik heb inmiddels het rode t-shirt thuis met het logo Nazarene erop als steun voor de vervolgde christenen in het midden-oosten etc.Het t-shirt met dat logo waardoor laatst een student-priester in Utrecht werd bespuugd door 2 moslims. Dan weet ik wel dat christenen en andere minderheden en niet-moslims niets in te brengen hebben bij islamieten.Ergelijk daarom goed deze demonstratie. Maar ook wel stelling nemen tegen isis hoor? Of is het dan toch een beetje politieke correctheid? Zou jammer zijn.

 4. Karina

  Inmiddels hebben we de drie grote christelijke politieke partijen aan onze kant.

  CDA en CU noemen zich christelijk, maar zijn het niet. Jaarlijks werden rond 80.000-100.000 christenen vermoord voornamelijk door moslims.Tientallen jaren lieten CDA en CU deze afslachting toe. SGP mag zich een christelijke partij noemen. Door de jaren heen hebben zijn dit punt vaker benoemd. Helaas kregen ze nooit steun van CDA en CU. Omdat CDA en CU een deel van deze demonstratie zijn, maakt mij dit minder geloofwaardig.

  Ondanks wat ik hierboven heb geschreven wens ik de demonstratie veel succes.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Jonas, hoi, ik als atheist, draag ‘m nu ook regelmatig (meteen maar twee gekocht). Ik ben één keer uitgemaakt voor vieze Jood (het blijven Grote Denkers onze cultuur-verrijkers)

   

  Maar waarom doet ze zo neerbuigend over de anti-Isis demo. Weet ze niet dat Isis (door NOS vol bewonering rebellen en stijders genoemd) haar geloofsgemeente aan het afslachten is. Er hangt een PC zweem boven deze demo maar ik hoop van harte dat ik het mis heb.

   

  Overigens doet het CU en CDA mee, twee partijen die islamisten, Westenhaat, Jodenhaat en Christenhaat op grote schaal blijven importeren. Misschien kan daar ook iets over gezegd worden want zo is het dweilen met de kraan open en dat is -zoals Ien Dales ons in het verleden verzekerde- bar lastig soep koken.

 6. VanOldenbarnevelt

  …zo’n late aankondiging. Nu kan ik niet zonder anderen teleur te stellen. Een volgende keer graag wat ruimer vooraf plannen/aankondigen!!!!

 7. V.K.

  -Ben behoorlijk praktisch ingesteld en kan helaas niet bij deze demonstratie zijn.

   

  -Gaan er deze keer ook aansluitend bij deze christelijke demonstratie wilde ganzen vliegen? Ik ben namelijk niet te beroerd, en nu de NL staat het laat afweten, op een helm en scherfvest na, geld te storten zodat er fatsoenlijke  wapens kunnen worden ingekocht zodat de christenen het  disproportioneel tegen het ISIS kunnen opnemen.

 8. fredvdB

  Natuurlijk moeten we deze mensen steuen en is het een goed initiatief. Iedereen die zijn stem verheft tegen onderdrukking verdient steun. 

   

  Uiteraard broeit het, volgens de imam van de Haagse As-Soennah moskee. Logisch, want elke maatregel welke tegen de doelstellingen van de “barmhartigen” wordt genomen, levert inherent een aanwakkerend gevoel van het Islamitisch slachtofferschap, wat verdere versterking van de politieke islam zal opleveren.

   

  Gelukkig zijn er nog landen waar volkomen open gesproken kan worden. Neem de US, welke vanouds een moslim populatie heeft, en zich niet heeft opengesteld voor de multiculturele doctrine:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_the_United_States#Islam

  Overigens is dat niet alleen door hun geografische ligging, maar heeft de US ook expliciet altijd een terughoudende politiek gevoerd ten aanzien van zich openstellen voor massale immigranteninstroom uit bepaalde regio’s.

  Omdat er in de US dus nog een “open minded” society bestaat, waar men zich vrij kan uiten, kan men in de US over zaken nog in vrijheid discussieren:

   https://www.youtube.com/watch?v=KLhqTmIRaMY

 9. tipo

  Het is makkelijk om overal kritiek op te hebben, maar deze dame doet het dan toch. Ze maakt het CDA en de CU een beetje christelijker, waar het dat vaak heeft nagelaten. Dat is knap van haar.

   

  Maya heeft ook een inzamelingsactie om Christenen het dorpje Alqosh in Irak te steunen:

  https://www.facebook.com/mhaddu/posts/10203225091281232

   

  Als je niet kunt vanmiddag, dan kun je christenen in Irak ook via die wijze helpen.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Daar heeft Tipo natuurlijk een punt te pakken. 

  U kunt ze ook financieel steunen middels de WeAreN campagne. De EU wend hun schijnheilige hoofd af bij de genocide dus is ’t aan ons. Atheists for christians !

 11. pietkremer

  Toch kenmerkend voor de lamlendigheid van de Nederlandse christenen dat het initiatief van een Iraaks christenmeisje moet uitgaan. Die christenvervolging door moslims is al jaren aan de gang, dus waarom nu pas een demonstratie ? Ik zal het U zeggen:  onze christenen protesteerden niet tegen christenvervolging omdat ze dat zagen als een provocatie aan het adres van onze moslims. Ze vreesden bij te dragen aan islamofobie. Ze durfden niet te wijzen op de duistere kanten van de islam. Ze waren bang Wilders in de kaart te spelen. Pas nu er niets meer te ontkennen valt aan die duistere kant, gaan christenen demonstreren.

 12. bettina

  Goed idee maar waarom lees ik dit pas vanmiddag ???? Dit zal niet meehelpen om mensen op te roepen.

 13. Hans_VS

  Too little (way) too late…

   

  Op verschilende manieren te verstaan…

 14. Maarten1

  Van en voor christenen maar geen stellig anti-IS karakter?

  Snap ik het niet of is het niet duidelijk wie de genocide uitvoert?

 15. dr.Kwast

  Neem een bakje water mee, kun je de voeten gaan wassen van de gene die almar bakmar schreeuwen.

 16. stale

  Is dit niet veel te laat, de meeste christenen in moslimlanden zijn reeds gevlucht of gedood.

  Dit noemt men het paard achter de wagen spannen.

 17. Leo KarelJan

  Dus de islamknuffelaars van CDA, SGP en CU, ook fervente Wilders haters, gaan met hun laffe bekken demonstreren.

  Ondertussen demoniseren ze Wilders die het echte verhaal over de islam vertelt en leggen ze het politiek correcte pro islamitische regeringsbeleid geen strobreed in de weg. 

  Neem van mij aan: er valt geen verkeerd woord over de islam, dat kun je wel aan deze “gristen-gutmenschen” overlaten! Volgens hen heeft IS natuurlijk ook niets met islam te maken en dat de vervolgers van de christenen moslims zijn, tja, gevalletje toeval.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.