De gettoïsering van het Gazaconflict

De Gaza-oorlog duurt nu al veel langer dan eerdere ronden in 2009 en 2012, met meer slachtoffers aan Israëlische en (vooral) Palestijnse kant. We weten allemaal hoe dat komt. Hamas blijft raketten afschieten en heeft al drie keer een bestand geschonden.

Over de schuldvraag kan dus geen twijfel bestaan, niet in Israël, niet in Amerika, en eigenlijk ook niet in Europa, al blijft dat een veilige tussenpositie innemen. Dat Hamas er slecht voor staat, blijkt uit de openbare executies van ‘collaborateurs’, die een beeld van ISIS-achtige wreedheden oproepen. Je moet wel een zak over je kop hebben om nu nog te denken dat Hamas geen terreurorganisatie is en het beste voorheeft met de bevolking in Gaza. Toch zijn er in Europa genoeg verdwaasde geesten die zich met Hamas ‘solidariseren’, in naam van de lijdende inwoners van Gaza en ook om hier te kunnen stoken en boze Europese moslims te mobiliseren. Voor westerse bestuurders reden om een ‘genuanceerde’ opstelling in het Gazaconflict in te nemen, terwijl er zeker ter linkerzijde genoeg politici zijn die de Israëlische bezettingspolitiek als de kern van het conflict blijven zien (ook al is de Gazastrook in 2005 eenzijdig door Ariel Sharon ontruimd).

Israël zal ook deze ronde wel overleven, dankzij de Iron Dome die een goede protectie tegenover de raketten uit Gaza biedt (de echte test, de raketten van Hezbollah, moet nog komen), en het feit dat er intern weinig onenigheid over de operatie Protective Edge bestaat. Zelfs links steunt in grote meerderheid de regering-Netanyahu. Althans, tot nog toe. Dat blijft waarschijnlijk niet zo als het te lang gaat duren. En als de operaties eenmaal gestopt zijn, wordt alles anders en zal de Israëlische politiek weer draaien om de vraag hoe het verder moet. Dat zal voor veel verdeeldheid zorgen. Want je kunt alle tunnels van Hamas wel vernietigen en het rakettenbestand van Hamas uitdunnen en een aantal Hamas-kopstukken elimineren, maar het geestelijk klimaat waaruit Hamas is voortgekomen blijft en is verder vergiftigd.

Werkelijk benauwend is de ‘gettoïsering’ die rond het Gazaconflict naar boven is gekomen. Voor Joden een even bekend als onheilspellend gevoel. Duidelijker dan de laatste jaren al het geval was, moet een gevoel van opsluiting zijn ontstaan, van isolement. Waar kun je nog naartoe als straks ook Ben Gurion International Airport onder raketvuur ligt. Tegelijk is de situatie in Europa met het toegenomen antisemitisme, zowel openlijk als verkapt, voor Joden verslechterd. Maar de buitenwereld ziet nog steeds dat sterke, zelfbewuste Israël, dat zich succesvol tegen raketaanvallen verdedigt en rustig naar het strand gaat. Het maakt zich druk om de eigen doden, die in vergelijking tot het Palestijnse dodental gering zijn, maar wel tot zware vergeldingsacties leiden. Op de buitenwereld kan dat alleen maar de indruk wekken dat Joodse levens veel belangrijker zijn dan die van niet-Joden. Op internationale sympathie hoeft Israël dus niet te rekenen, het staat er in deze overlevingsstrijd (wederom) alleen voor. Terwijl de critici van Israël vooral de steun van Amerika aan het werk zien, en ‘machtige Joodse lobby’s‘ in de hele wereld. Tegelijk is de Joodse staat de laatste tien jaar geheel volgens de klassieker The Iron Wall (We and the Arabs) uit 1923 van Ze’ev Jabotinsky meer op een getto gaan lijken, met de bouw van een veiligheidsmuur en veiligheidshek, om Palestijnse zelfmoordcommando’s buiten de deur te houden. In elke documentaire komt dat terug, ook in de BBC-reeks van Simon Schama over de geschiedenis van de Joden. We zien muren, kooien, prikkeldraad, wachttorens. Commentaar overbodig, de beelden spreken voor zich.

Maar dat is niet het enige. Dat beeld geldt nog veel sterker voor Gaza, dat door Israël (en Egypte) van de buitenwereld is afgegrendeld en waar de bevolking te lijden heeft onder de terreur van Hamas en de precisiebombardementen van Israël, waarbij ook heel wat collateral damage (de term heeft als abstractie iets geringschattends) te betreuren valt. De Gazanen zitten als ratten in de val. Het is een beeld dat zich onweerstaanbaar opdringt. Het NOS-Journaal wreef het er afgelopen zondag weer in met het bericht over de dood van Hajo Meyer (90), die Auschwitz overleefde en tot de oprichters behoorde van de vereniging ‘Een Ander Joods Geluid’. Hij had Gaza na een bezoek met Dries van Agt met een ‘concentratiekamp’ vergeleken, een analogie die na de jongste Gaza-oorlog alleen maar sterker is geworden. Gaza is het echte getto geworden aan de rand van de gated community die Israël is, een luxe-getto zoals de rijken die overal in megasteden in arme landen hebben gesticht. Van zulke mondiale wanverhoudingen kun je de Joden samen met het door Joodse bankiers overheerste Wall Street mooi de schuld geven. En wat erger en publicitair schadelijker is: die toestand treedt nog nadrukkelijker aan het licht als de oorlog na een bestand dat standhoudt weer tijdelijk over is.

Zelfs in het theoretische geval dat Hamas helemaal uitgerookt wordt, blijft een bevolking van anderhalf miljoen Gazanen over die in 2006 in meerderheid voor Hamas heeft gekozen en na de laatste oorlog niet milder over Israël zal zijn gestemd. En minstens zo’n gevoel zal hebben er alleen voor te staan als de overgebleven Joden in 1945. Hoewel elke vergelijking met ‘genocide’ even misplaatst als giftig is, is dat wel het gevoel dat onder Palestijnen bestaat. Het wordt ook in Europa door allerlei haatimams en politieke agitatoren tegen Israël aangevoerd en versterkt. Een haatgevoel dat ook aan het Joodse zelfbeeld (zie Hajo Meyer) knaagt. Daarbij kun je de gevangenis die Gaza na jaren blokkadepolitiek geworden is niet zomaar openzetten. Er zit daar teveel wrok en haat, waar Israël door de buitenwereld bovendien voor verantwoordelijk wordt gesteld.

Hamas wint dus ook als het verliest. Wie deze perverse ‘logica’ doordenkt, kan slechts concluderen dat het grootste Gazaprobleem nog voor ons ligt en onmiddellijk urgent wordt als de oorlog voorbij is. Mijns inziens is dit ook een probleem voor het Westen, dat evenmin de ogen kan sluiten voor het lot van anderhalf miljoen Gazanen die geen kant op kunnen en vol wrok en haat zitten tegenover Israël, dat hierop niet anders kan reageren dan met een verscherpte afgrendelingspolitiek. Tenzij de buitenwereld (het Westen dus) bereid is om de beerput die de Gazastrook is grondig te saneren en voor onbepaalde tijd onder curatele te stellen (net als gedurende de Britse mandaatperiode). Ik heb niet het idee dat het Westen en dan vooral Europa, dat vrij en onverplicht wil zijn, zich van deze opgave bewust is, wat de ramp – én de benauwenis – nog groter maakt. Geen wonder dat de Israëli’s, die telkens onder de wapenen worden geroepen en ook weleens ontspanning willen, gewoon naar het strand blijven gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. avander

  Zeker tipo op 26 augustus, 2014 – 21:56
  Ik vind dat U volkomen gelijk heeft, Als er maar een spoortje gezond verstand zat in die 1.800.00 in gaza wonende mensen hadden ze al eerder, of tenminste nu, de idioten van Hamas kunnen/moeten weerstaan. Zolang ze zich als scherfvesten blijven gedragen krijgen zij waar Hamas om vraagt.

 2. nick

  Nee  Tipo, helaas , de mensen in Gaza zijn slecht dom vee voor Hamas en hebben totaal niets te vertellen. Ze zijn geboren en getogen onder de terroristen en weten niet beter, gehersenspoeld en gedwongen. Het is dus niet hun keuze maar de keuze van de Hamas elite die baden in weelde door al het geschonken geld maar waar ze alleen maar zelf van profiteren en verder slechts wapens/raketten van kopen. 

  Er rest Israel geen andere mogelijkheid dan Hamas met wortel en tak uit te roeien! Het pappen en nathouden zoals ze nu doen werkt tegen ze en zal nooit iets opleveren.

  Wanneer Israel verslagen wordt is ook het Westen verloren! Ze hebben geen tijd meer te verliezen. 

 3. tipo

  De mensen in GAZA kunnen ook kiezen voor vreedzame co-existentie naast Israel. Zolang ze daar niet voor kiezen, kun je ze beter opsluiten. Zodra ze daar wel voor kiezen, ja dan kan het vliegveld weer open, kan de haven weer open en kan het leven weer opgepakt en gevierd worden. 

   

  De bal ligt dus bij de mensen in GAZA. Zij hebben zelf in de hand of ze in een open gevangenis of in de wereld willen leven. Zolang ze voor wrok en haat kiezen, kiezen ze voor detentie. Hun keuze. Daar hoeft het westen verder geen enkele bemoeienis mee te hebben. Israel weet precies hoe het werkt. 

   

   

 4. V.K.

  -Vergeten wordt de vele Joden welke onder Arabische volkeren leefden en na het uitroepen van Israël in 48 uit deze landen verdreven werden met achterlating van huis en haard.

  -Hajo Meyer had vooral een ander Europese kijk op Israël welke goed aansluit op de Europese Gütmensch.

 5. Likoed Nederland

  De meeste Nederlanders zien heus wel dat het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika kapot worden gemaakt door moslimfundamentalisten, of zij zich nou Boko Haram, Hamas of ISIS noemen.

   

  En dat het Westen dat niet voor die hele regio kan oplossen. De moslims zullen zelf een einde moeten maken aan hun extremisme, haat en geweld, of er aan ten onder gaan.

   

 6. dr.Kwast

  Het scheppingsverhaal uit de bijbel, dat beweert dat God de mens schiep, is niet bewezen. Dat er een God bestaat is ook niet bewezen. Evenzo uit andere boeken die ook zo’n verhaal aanhangig maken.
  Wel is het bewezen via de evolutieleer, dat we zijn ontstaan uit iets wezelijks kleins. Het vreemde is dat geloofsminnenden totaal geen begrip voor bewijzen voor deze stelling hebben en dat ook stellig afwijzen. De ideologie van de booslim, gaat ervan uit dat zij, door toedoen van moorden, verkrachten en andere gruwelijkheden, een verdienste verwerven bij hun Allah en van hem het cadeau krijgen om in een schitterende omgeving te vertoeven en de geneugten van het aardse leven te verlengen tot in alle eeuwigheid. Zo ook bij de anderen die in een hiernamaals geloven. Met dien verstande dat zij de tien geboden naleven. De tien geboden die door de mens bedacht zijn, zijn van levensbelang voor een goede leefomgeving voor de samenleving. Het verwerven van een omgeving na de dood en het scheppen van de mens van een ziel, om zo toch de illusie te verwekken van de mogelijkheid van de verwerving van een leven na de dood, is ( als men redelijk kan redeneren van waaruit wij zijn ontstaan ) een belachelijk, vermakelijk bedenksel wat de mens als een fata morgana, met zes handen tegelijk aangrijpt om het leven een zin te geven. Want dood is eigenlijk verwerpelijk en het is niet zinvol om te bedenken dat je hier op aarde zoveel onrecht en lijden
  tegenkomt. Is het heerlijk om er naartoe te leven om ergens anders te zijn waar er voor je gezorgd wordt en dat voor eeuwig. Jammer van deze illusie. Konden veel mensen maar begrijpen dat dood dood is en er geen hel of iets moois staat te wachten als men inslaapt, of door een waanzinnige gekopt, verbrand of wat voor een gruwelijke dood dan ook jouw einde bewerkstelligt. Veel lof voor hem die voor een ander zijn leven geeft. Wat vaak niet gewaardeerd wordt door hen die daardoor wel hun kaarsje tot het eind kunnen laten opbranden. Jammer dat weinig doden gewaardeerd worden.

 7. harrybr

  Toch hebben ze een wrok tegen dat land en volk, want hebben massaal op Hamas gestemd, niet onder dwang, doch vrijwillig.

   

  Verschillende oorlogen tegen Israel verloren, doch toch doorgegaan met aanslagen en massaal raketten afvuren.

   

  Wat dacht u, dat er met Duitsland was gebeurd na 1918 als ze toch door waren gegaan met schieten op Frankrijk ?

  Misschien een erste klap gekregemn. dan een 2e en een 3e, doch uiteindelijk… had Frankrijk doorgelopen tot aan Oost Pruisen toe.

   

  Nah, dat doen de Israeli’s ook met Gaza.

   

  Netanyahu heeft in 1989 al gezegd: er kan in 5 minuten vrede zijn: enkel stoppen met aanslagen, stoppen met haatzaaien, en we worden uitstekend samenwerkende buren. Echter, men blijft het vertikken, en staan dan gek te kijken, als ze uiteindelijk echte harde klappen terug krijgen. Eigen schuld dikke bult, wie zijn zitvlak brandt moet op de blaren zitten.

 8. Marinus1984

  Hamas houd er een verknipte psychologie op na. Als ze een confrontatie overleven, hebben ze ‘gewonnen’. Als ze dan ook nog een concessie lospeuteren helemaal. Hun fouten en de doden maken hen ‘slachtoffers’ die medelijden zouden verdienen. De enige manier om Gaza en die 1,5 miljoen mensen hieruit te bevrijden is door Hamas volledig uit te schakelen. Daarna kan het gebied onder strakke regie van de VN weer van de grond af opgebouwd worden.

  Iedere confrontatie maakt Hamas dus psychologisch sterker en Israël meer geïsoleerd en dus zwakker. Het Westen zou Israel moeten aanmoedigen Hamas te slopen en moeten aanbieden om daarna in VN-verband de verantwoordelijkheid over Gaza over te nemen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.