Economische oorlog met Rusland dreigt

Als antwoord op de economische sancties tegen Rusland overweegt de Russische president Poetin om het luchtruim boven Siberië te sluiten voor westerse toestellen.

Een economische wedloop dreigt. Er is al het nodige geschreven over de kwestie Oekraïne, ook op deze site. Daar wil ik het dus niet over hebben. Maar wel over de manier waarop dit conflict is aangepakt door ‘onze’ leiders en welke gevolgen die aanpak mogelijk zal kunnen hebben.

De manier waarop de VS en EU de kwestie Oekraïne hebben aangepakt verdient geen schoonheidsprijs wat mij betreft. Los van het feit dat ik me afvraag wat een EU, met haar eigen enorme financiële problemen, te zoeken heeft in een door-en-door corrupt land had het de zaken veel slimmer moeten aanpakken. Een kind kan bedenken dat Rusland zich zou verzetten tegen een ‘annexatie’ door het Westen van Oekraïne, want zo beziet de dictator in het Kremlin de kwestie natuurlijk.

Als de EU en de VS slim waren geweest dan hadden ze de kluit verdeeld. De EU wat, Rusland wat en -vooral- het straatarme, corrupte land wat. Maar nee, voor de EU en de VS is het alles of niets. Probleem is alleen dat de strategische belangen (schalie- en ander gas en de Zwarte zeehaven ) zich vooral in het zuidoosten van Oekraïne bevinden. En laten juist daar nu veel Russen wonen. Het hoeft dus niemand te verbazen dat Poetin in het geweer komt tegen een te grote invloed van het Westen in zijn achtertuin. Niet alleen wil hij Oekraïne bij de Euraziatische Unie trekken, hij heeft evenmin trek in een buurland dat onder de invloedssfeer van het Westen staat. Dan kan de nieuwe Commissievoorzitter Juncker nog zo hard roepen dat Oekraïne de eerstkomende jaren niet hoeft te rekenen op een lidmaatschap van de EU, we weten intussen allemaal hoe Brussel werkt. Stapje-voor-stapje totdat er geen weg terug meer is.

Nu hebben de EU en de VS een heuse economische oorlog ontketend, waarvan je je kunt afvragen of daar winnaars uit voort zullen komen. Ik denk het niet, integendeel. Terwijl de eurozone wel een economische oppepper kan gebruiken doen we de deur dicht voor Moskou. Is dat wel zo slim? Poetin overweegt nu het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Westerse toestellen als repercussie voor de economische sancties van het Westen. Dat is slecht nieuws voor KLM en andere luchtvaartmaatschappijen.

Dit hele conflict loopt totaal uit de hand, is sowieso slecht voor de handel en levert alleen maar verliezers op. Er staan islamitische hordes aan de poort van Europa en de Europese zuidgrens is zo lek als een mandje, sterker, we hebben miljarden geïnvesteerd in een peperduur detectiesysteem, met als enig resultaat dat er meer Noord-Afrikanen Europa binnenstromen. Ik weet niet hoe u er tegenaan kijkt, maar in mijn ogen worden we geregeerd door op macht beluste amateurs. Dit opgeteld bij de nog lang niet overwonnen eurocrisis vervult me met zorg voor de toekomst. Grote zorg.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

36 reacties

 1. louis-portugal

  Jean eigenlijk moet ik nu een reactie geven met veel voorbeelden, maar troost je want ik zal me beperken.

  In Brussel is men aan het studeren hoe men het volk kan beperken in het geven van een mening die hun niet bevalt, o.a. via het blokkeren van internetsites.

  Zelfs op DDS gebeurt het weleens dat als je het niet eens bent met het verhaal van de schrijver dat hij daar lelijk fout op reageert.

  Overigens was dat nooit bij jou.

  We zien vaak genoeg dat mensen met een mening die tegen de gutmenschen ingaat of niet aan de beurt komen of weggehoond worden.

  In de tijd van Sotschi, toen dat speelde over die homo`s in Rusland heb ik begrepen dat Putin in principe niet tegen homo`s was maar opmerkte dat homosexualiteit best mocht als ze maar van kinderen afbleven.

  Er speelde toen ook de affaire Martijn.

  Overigens ga ik hooguit, op t.v., naar de PARADE kijken om te zien hoe banaal mensen zich gedragen kunnen.

  Telkens weer een verrassing.

 2. Krolll

  Dank je voor de link. Ook Olaf Koens heeft geweldige dingen geschreven over hoe het werkelijk met homorechten en Rusland zit. En met ons zelf. Want waarom trapt half Nederland zo makkelijk in een hoax?

  http://olafkoens.nl/tag/homorechten/

 3. Hilterman

  De kop doet vermoeden dat het stukje gaat om de economische betrekkingen tussen het westen en Rusland. Dan haalt Jean er ineens de VVM bij en de positie van homo’s in Rusland bij. Afgezien van wat landen waarvoor een officiele boycot geldt doet Nederland evenals andere landen gewoon zaken met landen die de mensenrechten schenden etc. Daar hoor ik niemand over. Nu het Rusland betreft moeten we ons ineens zorgen maken over de VVM en homo discriminatie?

  Dat wordt een kostbare aangelegenheid. Geen handel meer met India, China, vrijwel alle Arabische landen, Turkije om maar eens wat te noemen. Op naar 1,5 miljoen werklozen en armoede die na WWII niet bestaan heeft.

 4. Jean Wanningen

  Google eens op ‘freedom of press in Russia’ en sla de Russische sites maar even over. Rusland is een autocratisch geleid land, net als China en de islamitische staten. Toch prefereer ik liever de Russen dan die relifanaten uit het M-O, als ik dan toch moet kiezen. Maar we moeten niet net doen alsof Rusland het beloofde land is, want dat is het niet. Ook niet naar westerse maatstaven.

 5. Nannie

  Het is geen anti homo-wet van Poetin. Het wordt zo geïnterpreteerd.

   

  Zie onderstaande video:

  https://www.youtube.com/watch?v=btAUWI0rYJg&feature=player_embedded

  Daarbij leef ik liever onder een dictator die beter is voor zijn mensen dan wat er in de loop der jaren in nederland gebeurt.

  Dat is een verkapte dictatuur.

  We leven momenteel in een land waar, als je de pech hebt om ziek of oud bent, je zelf maar moet zien te redden.

  Het kabinet VVD/PVDA is er één van redt jezelf maar. En ieder voor zich.

  Bejaarden moeten hun tehuizen uit voor de bezuinigingen maar als ze bij hun kinderen gaan wonen gaat hun AOW of pensioen gekort worden. Het is een grote schande dat DIT gebeurt.

  Kijk maar eens wat er 1 januari 2015 gaat gebeuren.

  Delen, delen, delen: Nieuwe participatiewet 2015, minder, minder, minder

  Al je kosten gaan door als je bij een kind in woont. En het kind wordt ook gekort.

  We verarmen hier in Nederland in een rap tempo!

  En van eerlijkheid heeft deze regering nog nooit gehoord.

  Dan liever onder een dictatuur waar je precies weet waar je aan toe bent.

 6. Jean Wanningen

  Mee eens. Ik meen zelfs dat er 300.000 banen afhankelijk zijn van de export naar Rusland.

  Tav VVM: ik reageerde op comment LP. Ik veroordeel regime China evengoed om over SA nog maar te zwijgen. Dat heeft niets met handel te maken, maar wel met dictatorschap en daar ging het over.

 7. zeeman

  Hoe weet U dat er geen vrijheid van meningsuiting bestaat in Rusland? Bewijs?

  Ik ken een hele boel mensen in Rusland en die komen gewoon uit voor hun mening. Er bestaat een hoop kritiek op Putin, geen enkel probleem, voor zover ik op de hoogte ben.

 8. zeeman

  Als ik diverse websites mag geloven gaat het om het creeren van wereldwijde chaos om van daaruit een centraal  geleide wereldmacht to organiseren.

  Beetje zwevend allemaal, maar als je de gehele situatie bekijkt en ziet wat de VS achter laat in landen waar ze “human rights” en “democratie” hebben gebracht begint het me wel een beetje te dagen…

 9. Moria de Quéribus

  Jean, we worden niet geregeerd door op macht beluste amateurs, maar door een zeer beperkt aantal professionals, die door hun cultureel marxistisme inderdaad op macht belust zijn; collectivistische scharrelaars en manipulatoren die onderling de macht verdelen, die doen of ze tot verschillende partijen behoren, maar het op hoofdlijnen eens zijn. De massa van de ‘volksvertegenwoordigers’ volgt de partijlijn die door de top van de partijen wordt uitgestippeld. De massa avan de mensen ontgaat dit volledig. Ze heeft geen idee waar politici mee bezig zijn. Bij verkiezingen gaan ze af op hoe de partijleider overkomt op televisie, of zo iemand integer is en goede bedoelingen heeft. 

 10. tipo

  Door de crisis in Oost-Oekraine loopt Royal Dutch Shell het risico dat een reeds gemaakt deal voor schaliegaswinning in de Donbass-regio niet doorgaat. Dat ging in het meest positieve scenario om 10 miljard Euro omzet, waar zowel Shell als de Donbass-regio van zou kunnen profiteren. De belangen van onder andere Shell in rusland zelf zijn natuurlijk ook levensgroot.

   

  Maar denk ook aan onze export: 4000 Nederlandse bedrijven exporteren naar Rusland. Meer dan 200.000 Nederlandse banen profiteren daar van. Met de grote werkeloosheid in Nederland kun je niet zonder die banen.

   

  En kijk dan ook naar het grotere plaatje: De BRICS groeien sterk, terwijl de EU nauwelijks groei kent (want vergrijzing en verachterlijking door foute immigratie), dus moet het aandeel van de Nederlandse export buiten de EU sterk groeien. De Nederlandse export naar Rusland groeide dan ook de afgelopen tijd en dat is cruciaal voor de Nederlandse economie. Waar de Nederlandse export nu nog voor slechts 25% buiten de EU wordt afgezet, zal dat in 2030 50% moeten zijn, om in Nederland economische groei te kunnen realiseren. De Nederlandse export binnen de EU zal namelijk krimpen tot 2030.

   

  De keuze voor een handelsoorlog met Rusland, is dus op de lange termijn een keuze voor werkeloosheid, armoede en economische neergang in Nederland (en Duitsland). En laten dat nu net de kurken zijn waarop de Euro drijft en u snapt wat er aan de hand is.

 11. Jean Wanningen

  So be it. Er heerst geen VVM in Rusland. Dat is mijn toppriotiteit. Daarbij valt er het nodige af te dingen op de volstrekt achterlijke veroordeling van homofielen en seksueel anders geaarden door poetin. Homo’s moeten niet aan mijn lijf komen, maar jeetje, laat ze.

 12. Frits B

  Eerste Wereldoorlog? Begon ook met een serie overbodige en overtrokken acties. De aard van het beestje op het pluche is nog steeds hetzelfde. Het verschil is dat we ze tegenwoordig democratisch kiezen. 

 13. Hilterman

  Het zal wel loslopen met de ruzie tussen de VS, de EU en Rusland. Voor de vorm wordt er even flink geschreeuwd. Uiteindelijk wordt de zaak weer bijgelegd. Hoe ik dat weet? Heel eenvoudig. Rusland kan zich geen lange ruzie met het westen veroorloven. Het land heeft de deviezen van gas en olie keihard nodig. Het westen zal ook inzien dat de ingeslagen weg dood loopt. Dan komt er vanzelf een moment waarop partijen weer met elkaar gaan praten en de betrekkingen gaan normaliseren. 

   

  Reken maar dat Putin de aanslag van een stel idioten met door hem geleverde wapens heeft vervloekt. Hij strijdt voor het behoud van zijn strategische belang in de Krim, dat is begrijpelijk. Wat vergeten wordt is de reeds lang bestaande afspraak tussen de EU en Rusland om de invloed van de EU niet verder naar het oosten uit te breiden. Die afspraak is zowel door de EU in de persoon van Verhofstadt en van Baalen geschonden. Dan gaat ook de Oekraine zelf nog in op de toenadering van de EU. Onder die omstandigheden kan Putin niet anders dan reageren met een machtszet. Triest dat deze zinloze strijd nu ook het leven heeft gekost van 294 onschuldige mensen in een burgervliegtuig.

 14. Jean Wanningen

  Ik haal helemaal nergens iets bij. Ik geef antwoord aan LP waarom Rusland geen lieverdje is.

 15. louis-portugal

  Jean ik vergat toch nog EEN punt.

  Als ik in Portugal met oudere mensen spreek hoor ik toch steeds vaker zeggen dat in de tijd van Salazar toch wel dingen beter waren dan nu.

  Een ding moet men Salazar nageven, hij heeft zich niet persoonlijk verrijkt want hij woonde in een betere wijk in Lissabon tussen de “gewone” mensen.

  Dat is vooral in Nederland nu wel anders,

 16. Breinbrouwsels

  Ik kijk nergens meer van op. Als ik de waanzin in de ogen van politici zie zou ik mij kunnen voorstellen dat ze ooit ergens onder een woestijn in de VS geheel volgens de duitse leerboeken van 75 jaar geleden genetisch zijn gemodificeerd. Boys of Brasil, dacht ik was ook zoiets. Maar wij zitten er maar mooi mee.

 17. Caroline

  @BB, als Rutte de zoon van Biden was, dan was hij nu lid van de Raad van Bestuur van een gasbedrijf in Oekraïne, net als de roommate van de stiefzoon van John Kerry trouwens: http://news.yahoo.com/white-house-says-no-issue-bidens-son-ukraine-223522059.html

 18. Breinbrouwsels

  De Yanken hebben overal waar ze maar iets konden roven hun trekpoppen neergezet die het aanschijn hebben dat ze de zaak democratisch en noem maar op regeren. Wir, das Volk!, dat soort dingen. Nu begint het bij mij onderbuikerig te knagen dat ze dat in de EU ook hebben gedaan en dat Rutte bijvoorbeeld een zoon is van Biden en Juncker een volle neef van Obomba.

 19. Caroline

  Zo, ook deze is binnen: http://rt.com/news/178484-putin-russia-sanctions-agriculture/

   

  Die sancties, die gaan dus ten koste van de Nederlandse economie. Rusland zal er geen of in ieder geval minder,  last van hebben.

   

  En dat op de dag dat gemeld wordt dat het nog wat langer zal duren vóór het rapport over MH17 vastgesteld zal worden. Wat er in ieder geval wél duidelijk is, is wie er hier in onze voet geschoten heeft: de EU dus.

 20. zeeman

  Het leuke van die tegen sanctie is dat voor vluchten richting Japan en Zuid Korea moet  er over de Noorpool gevlogen worden richting Anchorage, Alaska.

  Ik heb van deze vluchten in de jaren 70-80 mogen genieten. De piloot waarschuwde zodra het vliegtuig boven de noordpool is, kun je even naar de ijs massa beneden je kijken: vuil wit ijs met een hoop scheuren er in. Het tripje duurt alleen wat langer. 

 21. oudgediende

  De VS en de EU zijn in dit conflict twee maten. Daar meten ze ook mee.

  Zoals Jean terecht zegt, er zijn invloedgebieden, het westerse en het Russische waartoe je meer landen kunt rekenen. Rusland en Iran, Rusland en China, Rusland en Cuba en veel meer landen die niet bepaald vriendelijk tegenover de VS staan.

  De geopolitiek van de EU en van de VS is hopeloos in de uitwerking. Kijk naar Noord Afrika en het Midden Oosten. Daar is de bevolking, aan wie democratie was beloofd, van de ene dictatuur in een nog ergere gekomen of volslagen wetteloosheid. Het stammensysteem heerst weer en de gevolgen van die oorlogen gaat zich uitstrekken over grote delen van Afrika die daarvoor een zekere stabiliteit vertoonden. De EU en de VS wassen de handen in onschuld. Een geopolitiek van kort vooruitzien om commerciële belangen veilig trachten te stellen.

  Hetzelfde patroon zien we nu in de Oekraine. Laten we vooropstellen dat naar alle waarschijnlijkheid beide zijden voor onze westerse begrippen niet erg tolerant zijn. Maar we zien het pogen tot binnenhalen van de Oekraine door de EU. Dat leidde tot het afzetten van de democratisch gekozen president en het uitroepen van een nieuwe staat met een nieuwe president die anti Russisch is. Rusland kan nooit zijn strategische Zwarte Zee havens in handen laten vallen van een tegenstander. Dus grijpt Rusland in dit  deel van de Oekraine waar overigens door een meerderheid van Russen woont,  in.

  De EU en de VS hadden dat tevoren moeten beseffen. Vervolgens de stammenstrijd in het oosten van de Oekrainie, Russen tegen Oekrainers. Rusland steunt de Russische factie en het is evident dat dat zou gebeuren, de EU en de VS steunen de Oekrainische factie, misschien niet met wapens maar wel met financiën want met gel dkun je die kopen.

  Dan krijgen we de sancties. De VS lijden daar niet zozeer onder maar de EU des te meer, gas en deels olie afhankelijk van Rusland en veel handelsbetrekkingen. De EU denkt daarmee te kunnen winnen zonder te beseffen welke tegenmaatregelen Rusland zou kunnen nemen. Die tasten zonder meer de handel EU Rusland ernstig aan en keren Rusland af van het westen en het richt de gas en olie blik op het oosten waar China een onmenselijk grote afnemer kan zijn. Rusland kan klappen verwerken, denk aan de tweede wereldoorlog. Hun gedachtengang wijkt af  van de onze en het  Aziatische deel van Rusland strekt zich uit over geheel Azië met enorme toekomst mogelijkheden. Stel daar de kwakkelende EU voor met bijna recessie, zonder grondstoffen, voor energie, behalve windparken en zonneinstallaties die duur en intermittend zijn, volkomen afhankelijk van invoer uit Rusland of uit de VS (de kolenimport voor oa Duitsland bijvoorbeeld en in de toekomst schaligas, dat de EU zelf niet wil aanboren).

  De EU met enorme staatsschulden waar een renteverhoging in de VS en het VK waaraan niet te ontkomen valt, de rentekosten zal opjagen. Met Frankrijk en Italië (in de vier grootste financiële machten in de Eurozone), waarvan de economie in het slop zit zonder uitzicht op verbetering en de staatsschuld met sneltreinvaart groter wordt.

  Die EU kan zich geen economische oorlog veroorloven en had dat van te voren moeten weten en incalculeren. Maar een politiek voor twee weken ziet dat natuurlijk niet en zegt achteraf ongetwijfeld: dat hebben we niet geweten.

 22. Caroline

  In het kader van de uitgebreidere berichtgeving: http://joostniemoller.nl/2014/08/videobewijs-oekraine-schiet-zware-raket-op-burgers-bij-mh17/

   

  Twitter of deel die link!

 23. Caroline

  Die hele homozaak is uit propagandische motieven overdreven door het Westen. Ging het de EU echt om homorechten, dan zouden ze van alles doen, maar geen zaken met bijvoorbeeld Saoedie Arabië, of welk ander islamland dan ook. Sterker nog, zelfs zaken doen met Amsterdam-West zou dan al op bezwaren stuiten.

   

  En vóór je sancties treft, zul je daar toch eerst een reden voor dienen te hebben. Naar gelang er meer naar buiten komt (en dat is niet aan de ‘autoriteiten’ hier te danken) over de MH17 wordt duidelijker dat Rusland er direct niet mee te maken heeft, anders dan door de eerder (?) aan Oekraïne geleverde wapens. En zolang er tapes van de verkeerstoren door Kiev nog niet openbaar gemaakt zijn/afgegeven aan de aangewezen onderzoekers,  wijzen er nog steeds 3 van de 4 vingers naar Kiev, en dus de VS en de EU.

   

  Aangaande de gelijkgeschakelde pers hier: daar heb ik naar alle leugens over trouwringen, beertjes en wat niet al verder, geen goed woord voor over. Denk ook maar eens aan de wijze van berichtgeving over zaken die je (zoals de ISIS demonstratie in Den Haag) zelf (A. NAnninga, F. Verhoef) aan den lijve hebt ondervonden: was Geen Stijl niet groots aan de bel gaan trekken (DDS ook, maar GS heeft meer lezers) dan was dat het zoveelste gevalletje ‘rustig doorlopen, hier is niets te zien’ geweest.

   

  Massaslachtpartijen als in Irak nu plaats vinden, doen nauwelijks terzake in het nieuws. En dat terwijl het Westen toch echt ook bij de ontwrichting van het Middenoosten en onze zuidkust (de even beroemde als uit de duim gezogen ‘Arabische Lente’) is.

   

  De EU valt niet Rusland aan, maar zoals altijd: de bevolkingen van de al onder het EU-juk gebrachte landen. De race naar volstrekte Verelendung (dood aan de middenklasse) wordt nu dan toevallig eens via Rusland gevoerd, maar veel uitmaken doet het niet. Denk je er echt over na, danm zou je nog harder huilen dat Timmermans gebruikelijk doet, en daar heb je dan niet eens een camera bij nodig.

   

   

 24. reageerbuis

  De EU-elite is al jaren willens en wetens bezig om Europa in chaos te storten. 

 25. De man uut Limburg

  Ja Jean, dit is meerdere mensen al overkomen. Misschien vergeten we dit nogal snel, maar ik kan me nog een iemand voor de geest halen die onderwijzer was en ervoor uit kwam dat hij voor de PVV is. Het kostte hem direkt zijn baan. En zo zijn er meerdere voorbeelden terug te vinden.

  Overigens ook ambtenaren weigeren voor een PVV baas te werken. Daar maken ze geen geheim van.

  Het geeft allemaal te denken.

 26. Jean Wanningen

  “Zeg maar eens dat jij een sympathisant van Wilders bent en morgen ben je je baan kwijt.” – Is dat zo?

 27. De man uut Limburg

  We leven hier in relatieve vrijheid zeg je.

  Maar dat is wel heel erg relatief. Zeg maar eens dat jij een sympathisant van Wilders bent en morgen ben je je baan kwijt.

  Het overkwam al vele mensen.

  De machtshebbers in het westen zijn geen haar beter dan hun opponenten. Er zou een totale reset moeten komen en echte democratie. Maar ja nu begin ik weer te dromen.

 28. Realist

  Werkelijk? Dus onze leiders zouden maar lukraak allerlei beslissingen nemen, alleen maar om aan de macht te blijven? Was het maar zo, dan zouden ze misschien nog wat meer naar de mensen luisteren, in plaats van ons de hele tijd van alles wijs proberen te maken. 

   

  Mijn inschatting is dat de mensen die nu aan de macht zijn wel degelijk weten wat ze aan het doen zijn, en zelfs in vergaande mate zijn gebonden aan een agenda. Kijk maar, het Europese Project, het VN-project, de hegemonie-strategie van de VS, de globaliseringsagenda. Allemaal processen die vrij openbaar heel extreme doelstellingen beogen, zoals de Agenda 21, de TTIP verdragen, de ESM, Basel III. En daarnaast de minder openbare processen achter de schermen, zoals de aansturing vanuit de hele financiele wereld inclusief Centrale Banken, de schimmige lobby- en NGO wereld, allerlei politieke denktanks met brede vertakkingen zoals de Council on Foreign Relations en dan een het ‘gezellige’ theekransje van de groten onder ons, de Bildereberg conferenties. 

   

  Niet alleen het negeren van de immigratie- en islamproblematiek, maar ook het aansturen op een confrontatie met Rusland kan in dat licht begrepen worden. Want Rusland (en China en de andere BRICS landen) wil zich duidelijk als een onafhankelijke natie blijven profileren en op eigen merites souvereine beslissingen nemen, zonder zich gebonden te voelen aan internationale verdragen, allianties of pressie-middelen. De westerse wereld, met Amerika voorop, wil dat anders. Zij sturen er dan uiteindelijk ook op aan om Rusland op de knieen te krjgen, als het niet via een revolutie is (via Oekrains recept), dan maar via containment en isolatie, tot een koude oorlog aan toe.

   

  Anyway, my two cents.

 29. Jean Wanningen

  “Er is ook een enorme gelijkgeschakelde propaganda vanuit de Russisische
  pers. De journalisten die daar van afwijken lopen het gevaar vermoord te
  worden, te verdwijnen of op zijn minst een pak slaag op te lopen door
  overheidsvriendelijke knokploegen”. – Dat bedoel ik maar. En verder natuurlijk volledig met je eens over die balk en de splinter, maar dat wellicht ten overvloede. Toch leven wij hier in relatieve vrijheid. Mijn zorg is dat die vrijheid in EU-verband steeds verder onder druk komt te staan, los van de krankzinninge hoeveelheid geld en welvaart die de euro ons kost en heeft gekost, maar daar weet je inmiddels alles van.

 30. tipo

  Poetin is een dictator. punt.

   

  Daar heb je natuurlijk gelijk. Er is geen vrijheid van meningsuiting in Rusland. De pers kent een censor. Homo’s worden stelselmatig in elkaar geslagen en de politie treedt niet op. (Zie ook wat er met onze ambassadeur is gebeurd, er wordt geen onderzoek gedaan, er wordt niemand opgepakt, terwijl bekend moet zijn welke knokploeg dat gedaan heeft bij Poetin) 

   

  Er is ook een enorme gelijkgeschakelde propaganda vanuit de Russisische pers. De journalisten die daar van afwijken lopen het gevaar vermoord te worden, te verdwijnen of op zijn minst een pak slaag op te lopen door overheidsvriendelijke knokploegen. 

   

  Mijn punt, en dat is ook jouw punt, is dat we ook de balk in de ogen van onze eigen leiders en pers moeten zien als we wijzen op de splinter in het oog van Poetin,  Xi Jinping en Abdoellah Bin Abdoel Aziz Al-Saoed. Want ook in het Westen is de massamedia gelijkgeschakeld als het er op aankomt. Het gaat er hier alleen iets minder lomp aan toe, maar ook in de westerse pers is sprake van zelfcensuur als van de cultuur-marxistische dogma’s wordt afgeweken. Zo valt het op dat de massamedia het steeds over Putin hebben, maar Poroshenko en zijn makkers met rust laten. Daar klopt natuurlijk ook niets van.

 31. Jean Wanningen

  Ik denk dat het duidelijk is waar ik voor sta. Het Rusland van Poetin is, net zo min als de EU, geen vrijheid. Laten we de feiten onder ogen blijven zien.

 32. louis-portugal

  Jean de dictator in het Kremlin staat niet tussen aanhalingstekens.

  Dat zou kunnen betekenen dat je het negatief meent.

  Het zou ons eerste meningsverschil zijn.

 33. tipo

  Dan kan Nederland ook niet handelen met China en Saudi Arabie als vrijheid van meningsuiting de voorwaarde voor handel wordt. 

   

  Prima als je zelf die keuze maakt als principiele particulier, maar het is van de gekke dat de Nederlandse overheid die keuze voor particulieren dwingend oplegt. Zeer als die voorwaarde heel hypocriet wel aan Poetin en niet aan Xi Jinping en Abdoellah Bin Abdoel Aziz Al-Saoed wordt opgelegd. 

   

   

 34. DWK

  Helemaal

   

  met strekking  eens. Bovendien kan men zich afvragen of de
  Amerikaanse belangen wel de onze zijn. Neem alleen al de kwestie Snowden. Was
  het niet zo dat zijn asiel binnenkort afliep?

  En dan zijn er natuurlijk
  ook nog de verschillen in belang binnen de EU. Is er al een overzicht te maken
  wie de meeste schade gaat lijden?

 35. Vinque

  Waardeloos beleid dat zomaar kan leiden tot een knock-out van Europa. Er zijn al veel teveel problemen en dit probleem erbij is de druppel. Obama, ( destroyer of the american dream)moet zijn Nobelprijs maar inleveren. Weet iemand hier een link waar ik puntsgewijs de teloorgang tussen de relatie USA en Rusland kan vinden? Het is al jaren aan de gang en nu is het point of no return bereikt. Obama kan Putin toch uitnodigen voor een gesprek ? Waarom is die zak eigenlijk president. Om te golfen? Wie is dat eigenlijk die vent. Kwartiermaker van de antichrist?? Anders moet Merkel maar naar Putin gaan.

 36. CDlogo

  Of Putin nu een dictator is of niet is totaal irrelevant, Putin is namelijk niet met deze sancties (handelsoorlog) begonnen maar de EU en de VS zijn die leiders dan oorlogshitsers of zo ?

  Want laten we wel wezen, dergelijke economische sancties hebben in het verleden tot de meest gruwelijke echte oorlogen geleid.

  Hoe was het ook weer, Fase 1 Currency wars, deze fase zijn we reeds gepasseerd, geldpersen aan waardoor burgers hun vermogen zien verdampen, banken die overeind worden gehouden door belastinggeld e.d….over communisme en dictatuur gesproken…….LOL

  Fase 2 Trade wars, lijkt mij gezien het artikel weinig aan toe voegen behalve dat Putin of wie dan ook zoiets niet over zijn kant kan laten en we niet raar moeten staan te kijken als voor Europa de aankomende winter weleens een hele koude zou kunnen zijn……en dat niet alleen vanwege het weer, en dan hebben het nog  niet over hoe in dat geval de energie prijzen de pan uit zullen reizen….tel uit je economische winst!

  Fase 3 Real wars, al in het beginstadium zie huidige Oekraine en de Russische troepen opbouw aan de Oekrainse grenzen.

   

  Voor de goede orde ik ben niet bepaald een fan van Putin, maar heb ook totaal niets op met de volslagen idioten uit de EU/VS die het zover hebben laten komen, of zelfs bewust hierop aangestuurd hebben.

  Zoals in een reactie hier al aangegeven kijk eens naar het track record van Rusland tijdens WO2, om aan te sturen op een conflict met een dergelijk land kan het niet anders dan dat de verantwoordelijke hiervoor compleet gestoord zijn en daarbij elk gevoel voor de realiteit zijn verloren.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.