Economische oorlog met Rusland dreigt

Geen categorieaug 05 2014, 20:30
Als antwoord op de economische sancties tegen Rusland overweegt de Russische president Poetin om het luchtruim boven Siberië te sluiten voor westerse toestellen.
Een economische wedloop dreigt. Er is al het nodige geschreven over de kwestie Oekraïne, ook op deze site. Daar wil ik het dus niet over hebben. Maar wel over de manier waarop dit conflict is aangepakt door 'onze' leiders en welke gevolgen die aanpak mogelijk zal kunnen hebben.
De manier waarop de VS en EU de kwestie Oekraïne hebben aangepakt verdient geen schoonheidsprijs wat mij betreft. Los van het feit dat ik me afvraag wat een EU, met haar eigen enorme financiële problemen, te zoeken heeft in een door-en-door corrupt land had het de zaken veel slimmer moeten aanpakken. Een kind kan bedenken dat Rusland zich zou verzetten tegen een 'annexatie' door het Westen van Oekraïne, want zo beziet de dictator in het Kremlin de kwestie natuurlijk.
Als de EU en de VS slim waren geweest dan hadden ze de kluit verdeeld. De EU wat, Rusland wat en -vooral- het straatarme, corrupte land wat. Maar nee, voor de EU en de VS is het alles of niets. Probleem is alleen dat de strategische belangen (schalie- en ander gas en de Zwarte zeehaven ) zich vooral in het zuidoosten van Oekraïne bevinden. En laten juist daar nu veel Russen wonen. Het hoeft dus niemand te verbazen dat Poetin in het geweer komt tegen een te grote invloed van het Westen in zijn achtertuin. Niet alleen wil hij Oekraïne bij de Euraziatische Unie trekken, hij heeft evenmin trek in een buurland dat onder de invloedssfeer van het Westen staat. Dan kan de nieuwe Commissievoorzitter Juncker nog zo hard roepen dat Oekraïne de eerstkomende jaren niet hoeft te rekenen op een lidmaatschap van de EU, we weten intussen allemaal hoe Brussel werkt. Stapje-voor-stapje totdat er geen weg terug meer is.
Nu hebben de EU en de VS een heuse economische oorlog ontketend, waarvan je je kunt afvragen of daar winnaars uit voort zullen komen. Ik denk het niet, integendeel. Terwijl de eurozone wel een economische oppepper kan gebruiken doen we de deur dicht voor Moskou. Is dat wel zo slim? Poetin overweegt nu het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Westerse toestellen als repercussie voor de economische sancties van het Westen. Dat is slecht nieuws voor KLM en andere luchtvaartmaatschappijen.
Dit hele conflict loopt totaal uit de hand, is sowieso slecht voor de handel en levert alleen maar verliezers op. Er staan islamitische hordes aan de poort van Europa en de Europese zuidgrens is zo lek als een mandje, sterker, we hebben miljarden geïnvesteerd in een peperduur detectiesysteem, met als enig resultaat dat er meer Noord-Afrikanen Europa binnenstromen. Ik weet niet hoe u er tegenaan kijkt, maar in mijn ogen worden we geregeerd door op macht beluste amateurs. Dit opgeteld bij de nog lang niet overwonnen eurocrisis vervult me met zorg voor de toekomst. Grote zorg.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten