Het gaat om de tunnels

Gisteren was ik bij een press briefing op de Israëlische ambassade in Den Haag over de operatie Protective Edge in Gaza. Er waren nog twee andere journalisten aanwezig.

Het is vakantietijd, verder wil ik niet speculeren over de persbroeders die op grote schaal verstek lieten gaan. Maar het is wel oorlog in Gaza (een gisteravond afgekondigd staakt-het-vuren voor 72 uur tussen Israël en Hamas hield vanmorgen nog geen twee uur stand). De bijeenkomst was ‘off the record, wat een informele conversatie inhoudt waaruit niet letterlijk met naam en toenaam geciteerd mag worden. Doe ik ook niet. Mijn voorkeur gaat uit om kennis te nemen van achtergrondinformatie die vaak helemaal niet zo spectaculair is om een algemene indruk te krijgen van het grotere beeld. Natuurlijk willen in dit geval de Israëli’s hun kant van het verhaal belichten. Er zijn journalisten die bij zulke voorlichting meteen van ‘propaganda’ spreken, maar mijn ervaring is dat vertegenwoordigers van democratische landen geen nonsens verkopen en juist heel graag dieper op de zaken willen ingaan. Dat is in dictaturen heel anders. Die zorgen altijd voor een (slechte) politieke show en kunnen zich niet voorstellen dat het in westerse landen anders (en professioneler) toegaat.

Mij zijn twee dingen bijgebleven. Allereerst gaat het bij Protective Edge niet meer alleen om de raketten die vanaf Gaza op Zuid-Israël werden afgeschoten en die voor de bewoners van steden als Sderot en Ashkelon zo’n plaag waren. De tunnels zijn veel belangrijker. Onder Gaza is een schaduwwereld ontstaan waarvan Israël wel een vermoeden had, maar niet echt weet. (Lees voor een mogelijk falen van Israëlische inlichtingendiensten wat betreft de omvang van de tunnels Foreign Policy.) De strijders van Hamas, van wie geschat wordt dat ze 15.000 man paraat hebben, hebben heel goed begrepen dat Israël de zee en het luchtruim beheerst en goed zicht heeft op wat er bovengronds in Gaza gebeurt. Maar dat geldt niet voor wat zich allemaal ondergronds afspeelt. De tunnels zoals die nu in Gaza onder huizen en scholen worden aangetroffen, zijn opmerkelijk sophisticated en laten zien dat ze bij Hamas op dat terrein een flinke know how hebben opgebouwd. Waarschijnlijk met hulp van en getraind door Iran. Het was bekend dat al het naar Gaza aangevoerde beton voor tunnelbouw werd aangewend, maar de infra-structuur die daarmee is ontstaan is indrukwekkend.

Dat verandert – het tweede dat mij is bijgebleven – ook het beeld op Hamas, dat niet louter meer een terreurbeweging is (laat staan de ‘sociale basisbeweging’ tegen Fatah waarvoor het ooit werd aangezien), maar ook een semi-militaire organisatie. Toen ik afgelopen maand in Tel Aviv was, vertelde een oud-hoofd van de Mossad dat Hamas naar zijn indruk zwak was en dat het dus een goede tijd was voor de Israëlische regering om in te grijpen. Het is waar dat Hamas geïsoleerd staat nu in Egypte de moslimbroeders niet meer regeren. Maar het is ook een geduchte tegenstander, die verschillende doelen tegelijk nastreeft, zowel boven als onder de grond aan de weg timmert, politieke en materiële steun krijgt uit Qatar en uit Turkije (een NAVO-bondgenoot) en zich voorbereidt op een grote uitbraak in het kader van het grote doel: de vernietiging van Israël. Wat dat laatste betreft blijft er – letterlijk en figuurlijk – sprake van een tunnelvisie.

Niemand in Israël denkt overigens dat Hamas alleen met militaire middelen valt uit te schakelen. Dat denken alleen de Europese tegenstanders van militair ingrijpen die vaak opvallend slecht zijn ingelicht. In asymmetrische oorlogsvoering draait het altijd ook om een politieke strategie. Het tunnelnetwerk van Hamas was eigenlijk bedoel voor ‘Judgement Day’, om met een grote groep Hamasstrijders in een soort Tet-offensief Israëlisch grondgebied binnen te gaan en verrassingsaanvallen uit te voeren op steden in Zuid-Israël. Dat kunnen terroristische aanslagen zijn, maar ook ontvoeringen, zoals op de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die in 2006 via een tunnel vanuit Gaza gevangen werd genomen en jarenlang in gijzeling verbleef. Ook vanochtend is er bij gevechten in de tunnels een Israëlische soldaat ontvoerd.

Ontvoering is overigens niet het juiste woord. Tijdens een rondleiding langs de grens op de Golan-hoogte kregen we te horen dat de Israëlische strijdkrachten niet blij waren met het gedrag van Shalit (19), die in Israël als een held wordt gezien, maar met zijn maten in zijn tank in diensttijd in een slaapzak lag te slapen toen zij door Hamasstrijders werden verrast. Burgers worden gekidnapt, Israëlische soldaten niet. Zij worden gevangen genomen door de vijand. Shalit gaf zich over aan Hamas, zonder de tank te gebruiken waarover hij de beschikking had (die was ook niet vernield, maar werd later op de eigen motor afgevoerd). Om Shalit weer vrij te krijgen, moesten duizend Palestijnse gevangenen worden uitgeruild. De militaire strateeg die ons op de Golan rondleidde, begreep en verdedigde de deal op politieke gronden, maar zei ook dat hem dat nooit zou overkomen. Als hij in gevangenschap van de vijand zou dreigen te komen, zou hij meteen vergif innemen om de Joodse staat zo’n dilemma te besparen. Of alle Israëlische soldaten zo bravoureus zijn (Shalit was negentien toen hij zich liet overmeesteren), mag worden betwijfeld. Maar ook de noordgrens van Israël wordt vanuit Zuid-Libanon constant getest en ook daar worden tunnels gegraven. Opvallend is wel dat Hezbollah zich nu stilhoudt, zoals Hamas zich stilhield toen Israël tijdens de zomeroorlog van 2006 Zuid-Libanon binnentrok.

Die tunnels zijn voor Israël een grotere bedreiging dan raketten, waartegen de Iron Dome is ontwikkeld. Onder Gaza is zelfs een ondergrondse infra-structuur gebouwd die nu voor een deel weer wordt vernietigd. De tunnels vernietigen is nu hoofddoel geworden voor Bibi Netanyahu, een klus die nog niet is geklaard, maar waarmee wel vorderingen worden gemaakt. Raadselachtig voor mij is waarom Hamas de afgelopen jaren door is gegaan met het afschieten van weinig effectieve raketten, terwijl in stilte aan een tunnelnetwerk werd gebouwd dat met de jaren steeds formidabeler is geworden. Die tunnels zijn voor Hamas een ‘nationaal project’ waarvan niet duidelijk is in hoeverre Fatah ervan op de hoogte was. Nu heeft Hamas vanwege het afschieten van die raketten (ongeleide projectielen) alsnog een Israëlische inval over zich afgeroepen, waaronder niet alleen de eigen bevolking in Gaza lijdt (dat is onderdeel van de calculaties), maar ook de jarenlange investeringen in de tunnelbouw teniet worden gedaan. Kortzichtigheid? Of gaat Hamas vanwege het nieuwe reservoir aan vijandigheid tegen Israël dat nu in Gaza wordt opgebouwd juist voor de lange termijn?

Dat blijft een constante: hoe geducht de vijanden van Israël ook zijn, echt te vatten is hun optreden nooit. Zij onttrekken zich aan elke politiek-militaire logica. Dat geldt voor de hele moslimwereld ten westen van India, ook voor het steenrijke Qatar en een (officieel seculier) land als Turkije, dat in de jaren negentig een strategisch partnerschap met Israël had, maar sinds de opkomst van de islamitische premier Erdogan steeds meer een antiwesterse koers vaart. De Turkse regering, lang een democratisch voorbeeld voor de regio, steunt betrekkelijk openlijk Hamas, dat in Amerika en Europa officieel als een terroristische organisatie te boek staat. Voor de NAVO (en Nederland) iets om aandacht aan te schenken. Want ook in West-Europa broeit een ondergrondse subcultuur van boosaardig moslimverzet die nog voor onaangename verrassingen kan gaan zorgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. louis-portugal

  Helemaal eens met Engelen.

  Een heel goed stuk Dirk -Jan

 2. Elvi

  Prachtig stuk van Baar!
  Dit is de vraag die gesteld moet worden.

  Zijn die zogenaamde ‘palestijnen’ ergens bang voor?

   

  Maar.. de media oorlog hebben ze tot nu toe altijd gewonnen. Daar is nu een kentering in. Hebben ze daar teveel op vertrouwd? Dachten ze dat de westerse wereld zo onvoorwaardelijk achter ze stond dat ze de arrogantie hadden om beide te doen (tunnels graven en raketten afschieten)?

   

  Interessante vragen en de enige verklaring wat mij betreft.
  Tenzij alles pro forma is om vooral te zorgen dat de kapitalen blijven binnenstromen. Dat kan ook.

  Ik ben wel benieuwd welke gedachten anderen hierover hebben.

 3. tippelaar

  Timmermans van de pvda, die miljoenen nl.euro’s geeft voor humanitaire hulp aan Gaza. Vergeet het maar. De hamas koopt er onmiddellijk wapens voor en het overschot gaat in de zakken van de hamaskopstukken. Het laffe klootjresvolk in de regering en de 2e kamer, weten  dat wel maar doen net of ze het niet weten. Ze moeten er niet aan denken dat hun buitenlandse politiek volledig gefaald heeft. Liever kijken ze de andere kant op.

 4. Oet_Grunnen

  Ik denk persoonlijk dat het pure zwakbegaafdheid was om tegelijkertijd het doomsday-netwerk van tunnels te graven en raketten af te schieten. De raketten worden afgeschoten als een tokkie die veel te veel vuurwerk heeft aangeschaft en ongeïnspireerd op 2 en 3 januari de rest afschiet, omdat ze er nu eenmaal liggen.

  Het enige dat de pallies goed beheersen is de PR van huilende kinderen en krijsende vrouwen. Gisteren voor het eerst sinds tijden (en nu ook voor het laatst) weer naar CNN gekeken. Daar werd onze staatsomroep links gepasseerd met suggestieve “verslaggeving” vanuit Gaza.

 5. Bout de Poutre

  Uit de laatste zin blijkt dat DJvB het nogal eens is met Wilders op genoemd onderwerp. 

 6. Charles de Gaulle

  Naarmate ik verder kwam in het artikel viel mijn bek steeds verder open, ik had niet gedacht het ooit met van Baar eens te zullen zijn maar ik zat ernaast, kennelijk is hij ook zo nu en dan in staat een goed artikel te schrijven.

  Ik moet toegeven, ik bleef tot het eind achterdochtig want meestal zit het venijn bij hem in de staart, maar tot mijn niet geringe verbazing was het tot en met het eind een goed artikel !

 7. Theo Haffmans

  Ik vind dat die tunnels in de westerse media veel te weinig aan bod komen.

  Het lijkt erop dat Israel de omvang van het tunnelstelsel ernstig heeft onderschat. Het werk om ze allen in kaart tye brengen en te vernietigen zal zeer veel doden kosten.

  Maar ik begrijp ook dat opgeven niet een goede optie is.

   

  De palestijnenvrienden blijven schermen met de grote aantallen palestijnse doden, zonder zich ook maar af te vragen of die mensen door de IDF zijn gedood. Het schrikbewind van Hamas moet ook veel doden veroorzaakt hebben maar dat blijft volledig buiten de publiciteit.

   

  Ook blijven onze media de VN en UNWRA als objectieve instanties zien. Dat wordt door de palestijnen behoorlijk uitgebuit.

   

  Ik vrees het ergste voor de demonstratie van morgenmiddag.

 8. Mar

  Omwonenden hebben al enkele jaren terug de hogere instanties op de hoogte gebracht van die tunnels die op Israëlisch grondgebied uitkwamen en Israël heeft er niets mee gedaan. Men liet de tunnels gewoon open.

   

  Dat is toch dom. Cementtrucks erop af en dichtstorten die handel.

   

   

   

   

 9. dirk1940

  Iedereen wist al jaren van die tunnels. Ik zou dan langs de hele Gaza strip boorgaten hebben gemaakt met apparatuur die trillingen enz. kan vastleggen. Wil je helemaal goed doen dan koppel je het geheel aan springsoffen. Zo moeilijk kan dit niet zijn. Als je er dan ook nog chemische stoffen aan toe voegt om ademhalen enz. te bemoeilijken dan wordt het nog effectiever. Hier heeft Israël diverse steken laten vallen.

 10. dirkse

  Israel moet die tunnels gebruiken voor CO2 opslag.

 11. Mar

  Een artikel van een Israelische website over de tunnels en IDF van oktober 2013

   

  http://israelstreet.org/?p=12476

 12. dirkse

  Schokkende informatie. De EU miljarden aangewend voor terroristische acties. En wat een dwazen daar bij de EU.

 13. dirkse

  Schokkende informatie. De EU miljarden aangewend voor terroristische acties. En wat een dwazen daar bij de EU.

 14. Hamas bouwt weer terreurtunnels naar Israël – De Dagelijkse Standaard

  […] Edge van afgelopen zomer was een succes. Dankzij de inzet van het Israëlische leger zijn talloze terreurtunnels van Hamas vernietigd. Het was broodnodig, omdat Hamas via die tunnels aanslagen wilde plegen op […]

 15. Jean Wanningen

  “Raadselachtig voor mij is waarom Hamas de afgelopen jaren door is gegaan met het afschieten van weinig effectieve raketten…” –  Vanwege publicitaire redenen, zie ook stuk van Y. Visser op deze site. Hamas weet dat internationale publieke opinie haar welgezind is. Raketjes afschieten betekent dode palestijnse kindjes, ook al zijn die ten dele veroorzaakt door Hamas-raketten. Verder prima stuk, net als dat van Yochanan.

 16. V.K.

  -Goed stuk Van Baar.

   

  -Het is inderdaad opvallend dat Israel vaak snel en met goed te feriviëren  en overtuigend bewijs komt om propaganda prietpraat te debunken.

   

  -Misschien de reden dat de persco niet zo goed bezocht /wordt.

 17. Robbert L.

  Topstuk. FP waardig.

  Complimenten

 18. Engelen

  Wederom een goed stuk. Maakt het weer een stukje duidelijker aan de buitenwereld waarom de acties van Israel hard maar noodzakelijk zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.