ISIS: ‘We hadden het niet zonder Erdogan kunnen doen’

Een strijder van ISIS laat weten dat zijn extremistische organisatie niet eens half zo groot en gevaarlijk was geworden als de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hen niet een handje had geholpen.

Memri (via de Jerusalem Post) bericht dat een strijder van de radicaal-soennitische organisatie ISIS zegt dat hij en zijn vrienden nooit zo huis hadden kunnen houden in Syrië en Irak als ze niet actief gesteund waren door… de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. 

Prime Minister’s Recep Tayyip Erdogan’s “AKP government has helped us a lot” since the war in Syria began, an Islamic State fighter told a Turkish journalist.

The Jihad and Terrorism Threat Monitor of MEMRI (the Middle East Media Research Institute) exclusively provided The Jerusalem Post with a report on Tuesday based on an interview with the fighter, who is in Ankara for medical care, by journalist Deniz Kahraman from the left-liberal Aydinlik newspaper and the OdaTV website, in which the fighter says Turkey played a crucial role in the Sunni group’s spectacular advances.

Ik citeer de man zelf maar even:

“Turkey paved the way for us. Had Turkey not shown such understanding for us, the Islamic State would not be in its current place. It [Turkey] showed us affection. Large number of our mujahedeen [jihadis] received medical treatment in Turkey.”

Vervolgens mopperde hij dat ISIS geen hulp kreeg van Saoedi-Arabië, maar – voegt hij daar blij aan toe – ‘gelukkig’ wel van Soaedische extremisten die ISIS’ doelen delen. 

Even kijken hoor: ISIS slacht in Irak en Syrië alawieten, christenen, sjiieten en niet-radicale soennieten af, en is daartoe in staat omdat het continu gesteund is door… Turkije. Een lid van de NAVO en een land dat nog altijd met de EU aan het onderhandelen is over een mogelijk lidmaatschap.

Wat doet Europa hieraan? In Nederland maken steeds meer mensen zich terecht zorgen over de ontwikkelingen in Irak en Syrië. Ze zien wat er daar gebeurt met lokale christenen – die bedreigd worden: of je bekeert je of je wordt vermoord – en vragen zich af waarom de EU Turkije nog serieus neemt als onderhandelingspartner? Hoe hebben we in vredesnaam zo diep kunnen zinken dat we een man als Erdogan als een waardevolle partner zien?

Het kabinet moet ingrijpen en Brussel onder druk zetten om alle gesprekken met Turkije per direct stop te zetten. Dit soort wangedrag mag niet worden geaccepteerd; er kan geen vriendschap zijn tussen de EU en een land dat terroristische organisaties actief steunt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. reageerbuis

  De EU haalt alles uit de kast om Europa ten onder te doen gaan, de EU had al lang de banden met Turkije moeten verbreken, maar de EU-elite onderwerpt zich aan de islam. 

 2. Vinque

  De consequentie van de heropende koude oorlog met de Russen is dat niemand in het westen iets van de Turken gaat vinden. Krimoorlog weet je nog. Isis gaat nog heel ver komen.

 3. tonzwart

  Hierbij ook in het oog houden, dat de Turken in grote meerderheid achter Erdogan staan en hem gekozen hebben. Het is dus niet alleen Erdogan die de kwade genicus is, maar de meerderheid van de Turken.

 4. hans-e-pans

  .

   

  Het is algemeen bekend dat Erdogan en consorten hardop van een nieuw Turkse Kalifaat droomden, zoals het vroeger schijnt te zijn geweest.

   

  Misschien is het helpen van de ISIS strijders in Syrië en Irak wel een soort vingeroefening voor dat wat Erdogan en consorten van plan zijn.

 5. Bob Fleumer

  De enige die de Nederlandse bevolking verantwoordelijk kan houden is onze slappe hap in Den Haag, die hebben zich door Brussel steeds verder het moeras in laten trekken.

  Onze rubberen Rutte is als premier geen knip voor de neus waard als je je zo door Brussel laat verneuken met ons erbij.

 6. Els

  “Hoe hebben we in hemelsnaam zo diep kunnen zinken dat we man als Erdogan als een waardevolle partner zien?”

  We, hhermanus, we? Heeft het plebs dan wat te vertellen, dan? We foeteren ons groen en geel op DDS etc., maar het helpt geen moer.

  Voor de rest: helemaal mee eens.

 7. hulshagen

   en dan hoopt turkije met zulke leider nog bij de EU te komen

   

  gewoonweg geen denken aan !

 8. Jonas

  Net als Wilders zie ik Erdogan als islamfascist. De man is alleen bezig zijn land te islamiseren en alle kritici de mond te snoeren en tegenstanders in het gevang te werpen. Christenen steeds kleiner gebied krijgen om vervolgens in het nauw te komen.Turkije moet nooit bij de EU horen. Levensgevaarlijk voor het democratische(wat je er nog van kan voorstellen)Europa. Maar vele politici en staatshoofden zijn naïef,onwetend en politiek correct. Goed dat Wilders er is.

 9. buy diablo 3 gold

  buy diablo 3 gold

  China based online shop mobile phone(CHL) Is the greatest telecommunications rider available. The actual is regarded as soaring it is really major outlay toward $30 thousand. Possibly even half from the is likely to be allocated to the carrier’s TD LT…

 10. L. van der Schoot

  Ons koningshuis en regering liepen kortgeleden trouwens nogal weg met Turkije en zijn leiders.

  Dat dit land nog NATO partner is is voor mij een raadsel. Dat de EU maffia nog steeds Turkije bij de EU wil hebben en daar nog miljarden aan besteed is voor mij GEEN raadsel.

  Hee regering, doe niet zo slap en haal dat dure Patriot systeem, wat ons dagelijks geld kost, gauw eens terug!!

  Hopelijk vinden steeds meer echte Nederlanders met mij dat ons land uit de EU moet. Laten we daar aan werken.

   

 11. hhermanus

  “Hoe hebben we in vredesnaam zo diep kunnen zinken dat we een man als Erdogan als een waardevolle partner zien?”

  Omdat Amerika ons Turkije door de strot heeft geduwd als waardevol bruggenhoofd naar het Midden Oosten.

  De Sultan van Turkije gaat als president nog een poosje door met het opdringen van zijn grootheidswaan. Hij gaat profiteren van de wederopbouw bij de oorlogsschade in het M.O. 

   De ruggegraat van de inteeltkliek in Brussel wordt fundamenteel getest.

  Een “Umwertung aller Werte” staat voor de deur.


 12. Hans_VS

  Dit is dus reden 4 duizend 3 honderd en tig dat Turkije nooit maar dan ook echt NOOIT een lid van de EU mag worden!…

 13. V.K.

  -Wilders is uit de VVD gestapt vanwege het Turkije standpunt van de VVD olv wegkijker van Aartsen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.