Knettergek: OM wil GeenStijl censureren

Het OM is knettergek geworden. GeenStijl moet er nu aan geloven omdat het een creatieve foto plaatste van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Wat is Nederland toch een ziek land geworden, de laatste jaren. Als we tien jaar geleden dachten dat het niet erger kon worden zijn ze daar onderhand wel van genezen. Case in point: GeenStijl zit in de problemen omdat het een geshopte foto online zette van Jozias van Aartsen in de rol van James Foley. Blijkbaar ziet het Openbaar Ministerie dat als een bedreiging:

OM onderzoekt fotomontage op GeenStijl. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of GeenStijl zich strafbaar heeft gemaakt door een fotomontage met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op de website te plaatsen. Dat meldt het AD. Op de foto, die woensdag werd gepubliceerd, is gezicht van Van Aartsen over dat van de Amerikaan James Foley is geplakt, vlak voordat de journalist wordt onthoofd door strijders van IS. Het beeld stond bij een bericht waarin de westerse censuur van ‘de gruwelijke werkelijkheid van alledag’ wordt gehekeld.

Het is verdorie te belachelijk voor woorden: het Openbaar Ministerie doet er bijna een week over om te concluderen dat “Dood aan de joden” niet kan, maar GeenStijl wordt al binnen twee minuten na publicatie van een onschuldige afbeelding aangemerkt als verdachte.

Ironisch genoeg werd de foto gebruikt bij een rant tegen censuur. En hoe reageert het OM? Door mogelijk te eisen dat kritiek op censuur ook wordt gecensureerd. Je zou denken dat zelfs de autoriteiten begrijpen dat zoiets een tikje ironisch is, maar blijkbaar ontgaat ze dat volledig. Zij zien een gephotoshopte afbeelding met daarop één van de Grote Leiders van Politiek Correct Nederland en voila, GeenStijl wordt opeens slechter behandeld dan jodenhaters die voor een tweede holocaust pleiten.

GeenStijl zegt terecht dat het geen pas op de plaats maakt. Dagelijkse Standaard is het daar volledig mee eens (vandaar ook dat ik de foto bij dit artikel heb geplaatst). Het is te zot voor woorden dat dit soort dingen ‘opeens’ niet kunnen, alleen maar omdat de autoriteiten niet willen dat er gesproken wordt over bepaalde problemen.

Jarenlang was het publiceren van bizarre bewerkingen van Wilders nooit een issue. Zelfs Ernst Hirsch Ballin in een nazi-uniform kon gewoon door de beugel. Maar nu het ISIS-probleem in onze eigen wijken broeit, wordt er plots (en razendsnel) naar censuur gegrepen om het probleem te verdoezelen. Iedere vorm van censuur is verderfelijk, en iedere wens daartoe onderstreept de lafheid en onmacht van Westerse overheden om échte problemen (dus niet lullige fotofuckjes) te bestrijden. Censuur is ziek, een zwaktebod en vooral doodeng in een Westerse democratie. Er zijn volgens GeenStijl geen grenzen overschreden met de fotofuck van Van Aartsen. Laat ons met rust, het is verkansie.

Zo is het. Het OM zoekt het maar uit. GeenStijl heeft het recht om die fotoshop te plaatsen; het staat officieren van justitie en bepaalde burgemeesters die daar moeite mee hebben vrij om te verhuizen naar een land waar dergelijke praktijken niet zijn toegestaan. In Noord-Korea kunnen ze bijvoorbeeld nog wel wat boeren gebruiken. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. harry la croix

  Het belangrijkste deel van de zeemeeuw wordt niet getoond, het deel waar we het meeste last van hebben. Bij Van Aartsen is dat deel verzegeld anders moet mevrouw Aartsen dagelijks teveel keren opdraven om hem te verschonen!

 2. Henk

  Het OM kan alleen maar tot vervolging overgaan als er sprake is van een aangifte en een strafbaar feit op grond van het Wetboek van Strafrecht. Ik zou niet  direct weten van welk strafbaar feit hier eventueel sprake zou kunnen zijn. 

  Ben ook benieuwd wie aangifte heeft gedaan tegen GS. Van Aertsen zelf?

 3. avander

  Het past wel in het totaalplaatje. Met een loep naar vermeende overtredingen zoeken en alle gespuis, gemankeerde koppensnellers, bloedzuigers en geldzuigers multicultureel sanctioneren. We staan onder monocurateel toezicht. 

 4. P.S.

  Ik denk dat het OM een stap heeft gemaakt door de erkenning dat de Islam bedreigend kan zijn.

 5. philippine

  Het is wat het is: censuur.

 6. Caroline

  Het lijkt me veeleer een wraakactie van het OM, dat eerder door GeenStijl vrijwel gedwongen werd om de zaak met de bedreigingen aan het adres van joden en journalisten te onderzoeken. Dit maakt de zaak er overigens niet beter op. Blijkbaar heeft het OM niet de gedachte meer dat het er is om de Nederlandse wet te handhaven, maar in tegendeel, de gedachte dat die wet er is om te gebruiken voor de rechtsorde schadende, kinderachtige wraakacties.

 7. Wilhelmson

  Ambtenaren hebben gekend geen fantasie. Geen hart of ziel ! Tja , dan krijg je grijze wrok en haat. Dat laatste kennen ze zeer goed. Zo blijven we in de trend van messen in de nek en in de rug.

 8. Breinbrouwsels

  ……Maar om mieren te neuken moet je ook wel erg klein kunnen denken…..

   

  Kostelijk, ik wordt met de dag Trotser op Nederland.

 9. Mar

  Uit het Geen Stijl artikel:

   

  “Lopen er ISIS-sympathisanten door de Schilderswijk en Hamasfans in
  Gazademo’s? Snel, negeer de grondwet en verbied hun vlaggen, dan is een
  potentieel gevaarlijk maatschappelijk probleem *poef* in 1 keer
  verdwenen! Ongezellige demonstraties gepland? Verbieden! Wordt er een journalist onthoofd door ISIS-beulen? Snel, roep
  om ‘terughoudendheid’ in de media, censuur op sociale media en
  natuurlijk zelfcensuur onder het laffe smoesje ‘Ik weet dat de wereld
  oneerlijk is, daar hoef ik geen onthoofdingsfilmpjes voor te zien’.”

   

  Als ik dit zo lees, wordt iedereen die vindt dat iets niet zou mogen worden toegestaan in onze maatschappij, 

  op de korrel genomen door Geen Stijl.

   

   

   

   

   

   

 10. Brave Hendrik

  Het lijkt erop dat de vijand van onze vrijheden bezig is (of al bijna klaar) om de openbare instanties over te nemen.

   

  Ik hoor weinig verstandige geluiden van de gevestigde politiek.

   

  Mijn toch al wankele gevoel bij de rechtsstaat valt om als er een rechter is die meegaat met het OM (er vanuitgaande dat het OM vindt dat er een strafbaar feit (welk?) is begaan).

 11. Johannes N

  Ik ben nog altijd heel benieuwd wat er nu van “minder, minder, minder” gaat komen. Gaat Wilders wel veroordeeld worden, en al die nog veel ernstigere uitspraken van ISIS-aanhangers niet? Ik vrees dat het rottingsproces van ons land dat stadium wellicht al bereikt heeft…

   

  Ligt er toevallig een schip met thee in de haven van Rotterdam waar we ons ongenoegen mee kunnen laten blijken?

   

   

 12. mart

  Eens was ik een ambtenaar (d)…maar ik zag het LICHT,en heb vlug mijn gezappig leventje verbeterd.Met een knipoog,

  Mart.

 13. Niek Verheyen

  Van Aartsen lijkt wel erg veel op een zeemeeuw op deze foto.

 14. arno

  dhimmi’s die mensen van het onmenselijke ministerie. Of zijn hun al onderworpen aan de sharia ipv de nederlandse wetgeving?

  De fotoshop laat alleen maar zien dat ook zij door hun geslijm met de islam er niet aan zullen ontkomen dat ze omgebracht zullen worden.

 15. Frits B

  Mij was de verwisseling van smoelwerk niet eens opgevallen. Maar om mieren te neuken moet je ook wel erg klein kunnen denken.

 16. Mar

  Iemand gaan vervolgen om diens slechte smaak gaat wel erg ver.

   

  En je moet Geen Stijl nageven: op een zeer creatieve manier laten ze ISIS-adepten een poepie ruiken.

   

  Ha, als ze denken dat men nog van slag afraakt door dergelijke gruwelheden zitten ze er mooi naast. Kijk maar, we gebruiken de foto net zo makkelijk op een creatieve manier om ons  punt te maken.

 17. LantR.fant

  de VVD in de toekomst te boycotten. Die partij is geen stem meer waard.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.