Eurocrisis raakt Europees grootbedrijf hard

In een interview met het Duitse Wirtschaftswoche verklaarde de topman van het Unilever concern, Paul Polman, dat er banen gaan sneuvelen in Europa.

Voor deze ontwikkeling waarschuwen euro-researcher André ten Dam en ondergetekende, in Nederland merkwaardigerwijze nog steeds in een beperkt gezelschap, al sinds jaren, recent nog hier. Door de eurocrisis en de manier waarop de Europese politieke elite die aanpakt, verarmt de bevolking in de eurozone in rap tempo, eerst in de Zuid-Europese probleemlanden en nu ook in de initieel sterkere landen (Duitsland incluis).

Een eerste gevolg van deze crisis is, dat er onvoldoende besteedbaar inkomen aanwezig is (met name bij de middenklasse) om in dezelfde mate als voorheen de producten te kopen van de multinationals. Met andere woorden: er is dus sprake van vraaguitval. Een tweede gevolg is, dat winsten en werklgelegenheid bij dit Europese grootbedrijf verdampen. Je kon hier op wachten en we hebben ook al eerder gewaarschuwd, dat het Grootbedrijf zichzelf in de eigen voet schiet met de eenheidsmunt als er geen mogelijkheid wordt gecreëerd een wisselkoersmechanisme en een meervoudig rentebeleid te ontwikkelen, dat recht doet aan de kracht van de respectievelijke eurozone economieën. En laten we wel wezen, wat voor het Europese grootbedrijf geldt, geldt evenzeer voor de Europese bankensector, maar dat terzijde.

Pikant is overigens wel, dat een woordvoerder van het concern zich later haastte om de uitspraak van topman Polman te bagatelliseren. Polman was klaarblijkelijk geschrokken van alle commotie, die zijn uitspraken teweeg hadden gebracht. Hij had tegenover WiWo verklaard, en ik citeer:

“Wenn Märkte wie in Europa nicht mehr wachsen, weil die Menschen weniger Realeinkommen zur Verfügung haben, müssen wir Wege finden, wie wir unsere Produkte trotzdem verfügbar machen können. Und das heißt nun mal Kosten senken und eben auch manchmal Fabriken schließen, wenn der Bedarf nicht mehr da ist.“

Kortgezegd: als markten niet meer groeien omdat mensen geen geld meer hebben dan zullen we, indien nodig, onze fabrieken in Europa sluiten en elders productielijnen opzetten. Maar Reuters meldde vervolgens dat een zegsman van het concern deze uitspraak had afgezwakt:

“A Unilever spokesperson played down the report, pointing to the company’s quarterly results unveiled on July 24, which did not include any new savings programmes at the group. “We have not announced any further cost savings.”

Wijzen op het feit dat er geen bezuinigingen voorkomen in een kwartaalrapportage zegt natuurlijk he-le-gaar niets over de toekomstige koers van het concern. Het moge duidelijk zijn: de eurocrisis eist naar gelang de tijd vordert in toenemende mate zijn tol. Niet alleen door de zwakke dollar (Unilever boekte een wisselkoersverlies van € 413 miljoen in het eerste halfjaar), maar ook door de afnemende koopkracht onder consumenten in de eurozone. Je zou verwachten dat de ogen van de multi-nationals nu ook eindelijk opengaan, maar waarschijnlijker is, dat de bazen daar de conclusie trekken om naar elders te verkassen, waar men goedkoper kan produceren. Gevolg: nóg meer banenverlies in Europa, terwijl banengroei topprioriteit is van de Europese politieke elite. Wellicht dat ook de ogen van de Europese vakbeweging eindelijk eens opengaan? En ook die van de politieke elite?

Maar ongelijk bekennen en de eenheidseuro opheffen lijkt voor de politici nog steeds te veel gevraagd. Dat hoef je ook niet te verwachten van Juncker, Merkel en Rutte en co. Het zou logisch zijn als de Europese sociaal-democratische vakbeweging eens het voortouw zou nemen om te waarschuwen voor de desastreuze effecten die de eenheidsmunt voor de eurozone economieën oplevert. Al was het maar om het dreigende banenverlies tegen te gaan. Maar ik vrees dat die sociaal-democraten het veel te druk hebben met zichzelf.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. L. van der Schoot

  Begrijp me goed, ik draag de Nederlandse industrie en grootbedrijf een goed hart toe.

  Maar toch vind ik dit een goede ontwikkeling in die zin dat de captains of industrie in tegenstelling tot hun huidige houding, leren inzien dat de EU ons naar de ondergang voert. Blij dat ik die Wientjes niet meer hoor of zie.

   

  Uit de EU en samenwerking zoeken met afzonderlijke landen. En niet bang zijn voor nergens op gebaseerde horrorverhalen van EUslaven. Onze voormalige DNB directeuren hadden steeds ongelijk net zoals de ministers van financieen  en de linkse economen (van naam godbetert) De EU is een instelliing a la de voormalige USSR en heeft geen toekomst.

  Onthoud: Handel is Handel!

   

 2. Jean Wanningen

  Beste Bob, ik maak me daar ook grote zorgen over.

 3. locke

  Het is totaal doorgeslagen met het afromen van verdiensten .
  Als de zaken hier niet snel een  positieve  wending 
  krijgen  en  het manipulatieve  dievengilde  tot  inkeer komt  zit er niks anders op dan hetzelfde te doen
  als de grootbedrijven tenminste als men niet berooid wil achterblijven.

   

 4. drnomad

  Heeft de politiek elite wel de belangen, zoals hierboven weergegeven?
  Gaat die elite soms stuk als het volk verarmt? Ik denk het niet. Ze zeggen gewoon, “Jullie willen toch een verzorgingsstaat? Nou, hebben we de Euro voor nodig”, en waarschijnlijk zit die bewering dichter bij de waarheid dan het de Eurohaters lief is.

 5. Astatic

  We hebben gezien hoe Brussel doorgaat met hun agenda, koste wat het kost moet het budget opgehoogd worden.
  Denkt u nu werkelijk dat het die managers ene moer zal uitmaken wat wij als burgers vinden van hun verslaving naar geld?
  Nee, het zal ze een worst wezen hoe ze eraan moeten komen en wat voor ellende er onder de bevolking is, zolang hun rapportage cijfers winst aantonen is hun doel bereikt.
  Ga gerust eens kijken op de terrassen waar ze vertoeven, in de sloepjes op het water of in de restaurants waar ze zich volgieten en zich dikvreten van uw en mijn zuurverdiende centjes.
  Ik kan maar 1 ding hopen, en dat is gek om te geloven maar ik hoop, ik hoop zo dat het vreselijk misgaat met de EU dat juist deze hufters enorme klappen gaan krijgen en we opnieuw moeten beginnen met een echte beschaving op te bouwen, want de huidige ten dode opgeschreven, daar is geen winst meer te behalen.
  Hoe vreselijk ik het voor uw kinderen vindt, ik heb ook 2 meiden die in eenzelfde schuitje verkeren als uw kids maar geef ze liever een eerlijk bestaan mee dan dat zij moeten vechten om te overleven en dagelijks aan moeten zien hoe oneerlijk het er allemaal aan toe gaat tegenwoordig.

   

 6. Lieftinck fan

  Het antwoord van de politiek: Nog meer Europa, nog meer goedkope immigranten.

   

   

 7. zeeman

  En dan natuurlijk de sancties tegen Rusland waarvan ook de gevolgen reeds merkbaar zijn. De dames en heren in Brussel en onze landelijke politici moeten nu echt ophouden met het kapot maken van Europa of ze moeten verantwoording afleggen voor dit destructieve beleid. Waanzin, kan er geen ander woord voor bedenken.

 8. V.K.

  -Je zou toch denken dat wanneer er in NL minder Unilever producten worden verkocht vanwege de toegenomen belastingsdruk, dit met het EU staatssteun verhaal in het achterhoofd, het zou leiden tot hogere verkoopcijfers in bv Griekenland.

 9. chris2

  Kan me niet aan de indruk onttrekken dat het verarmingsscenario al is ingecalculeerd. Nog niet heel lang geleden riepen politici, Samsom voorop, maar ook de VVD-meneer met het noordnederlands accent, om het hardst dat de oude tijden niet meer terug zouden komen. Hoe weinig ambitie kun  je hebben!

  Ondertussen wel diep en diep triest. Ik denk namelijk dat Paul Polman een heel juiste observatie doet.

 10. louis-portugal

  Daar komen de de sancties tegen Putin nog eens bovenop.

  Hans-Werner Sinn ziet de duitse groei al terugvallen naar NUL.

  Een van den landen waar nog wat groei (0,8%) voorspeld was.

  De industrie moet meedoen zei Sigmar Gabriel (vice.kanselier) want het kon toch  niet zijn dat Putin zomaar mensen vermoordde zonder gestrafd te worden.

  En dan te bedenken dat de MH 17 zeer waarschijnlijk is neergeschoten door 2 su 25 ukrainse jagers.

  Zie Epoch News.

 11. BAYDEWEE

  @Astatic 

  Helemaal mee eens!

  Ik denk dat er zelfs een revolutie nodig is.

  En inderdaad dan zal Europa eerst in moeten storten.

  Wie weet gebeurd dat snel.

  Je ziet alles om je heen in rap tempo verslechteren.

  Het enige waar het Nederlandse politburo zich druk over maakt

  is wat er in het buitenland gebeurd.

  Wat er hier gebeurd interesseert hun geen barst.

  Zij ontspringen de dans wel.(denken ze)

 12. Jean Wanningen

  “Je zou toch denken dat wanneer er in NL minder Unilever producten worden
  verkocht vanwege de toegenomen belastingsdruk, dit met het EU
  staatssteun verhaal in het achterhoofd, het zou leiden tot hogere
  verkoopcijfers in bv Griekenland.” – Die EU staatssteun is niet naar de gewone Griek gegaan maar naar de banken en beleggers die Griekenlend (en Portugal en Spanje en Cyprus en vul maar in) financierden. Ook de gewone Griek (en de Portugees en de Spanjaard enzoverder) hebben minder te besteden. Dat is de vraaguitval waarnaar ik verwijs in het stuk. Dus niks geen hogere verkoopcijfers, maar lagere. En dit alles was volstrekt voorspelbaar.

 13. Mar

  @Jean

   

  Unilever is al jaren lang bezig met banen wegbezuinigen in Nederland. Fabrieken in Nederland en Europa worden gesloten en de productie wordt overgeheveld naar lagelonenlanden.

   

  De sluiting van Calvé in Delft in 2007/2008 deed Mark Rutte, toen nog kamerlid, bijna een stomme actie begaan.

   

  Er is al flink gesnoeid in het personeelsbestand van Unilever, al voor de Eurocrisis.

   

   

  De Eurocrisis is voor veel bedrijven natuurlijk wel weer een mooi excuus om nog weer verder te bezuinigen.

   

   

 14. Jean Wanningen

  Zeker, dat proces is al langer gaande en de eurocrisis versnelt het.

 15. Mar

  Dat de groei van de welvaart op een gegeven moment stagneert, is ook voorspelbaar. Bomen groeien niet tot in de hemel.

   

  Voor wie tegen de Euro is, is de mededeling van die Unilever-pief natuurlijke een natte droom.

   

  Ik blijf eigenwijs en vind het te makkelijk om alles maar aan de Euro te wijten.

   

  Als iemand hunkert naar het grote geld en veel geld investeerd in Amerika en de boel dondert daar in elkaar, dan maakt het toch niet uit welke munt je gebruikt.

 16. Bob Fleumer

  Mijnheer Wanningen, er zal pas iets veranderen als uw ware teksten op de binnenkant van de voorhoofden van onze bestuurders worden geprojecteerd, de hele dag, zij zijn totaal blind geworden voor wat er zich onder hun ogen afspeelt, ik ben maar een eenvoudig burger van dit goede land maar ik maak mij grote zorgen hoe mijn kinderen en kleinkinderen deze rotzooi op moeten ruimen.

 17. A3aan

  Het beste zou zijn om het systeem in te voeren dat wij al meer dan 50 jaar hanteren in mijn branche.

  Miljoenen die precies weten hoe hier mee om te gaan (in mijn branche).

  Maar ja, als de hoge heren er willens en wetens niet aan willen….

  Als expert op dit gebied kunt u voor moeilijkere vragen altijd bij mij terecht.

  Niet te omzeilen, niet mee te fuschen !

  Vanaf morgen wereldwijd toepasbaar !

  http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral_unit_of_construction_(airlines)

   

 18. hans-e-pans

  .

   

  De boven ons gestelden zullen er een nieuwe armoede doordrukken, of dat nu links- of rechtsom moet gebeuren maakt niet uit.

   

  Het gaat gebeuren, stemvee van Nederland en de andere Landen van de EU, slaap maar lekker door want morgen is er weer een nieuwe dag.

 19. Guus d

  Dat je hoopt dat het vreselijk misgaat is voor de handliggend. Ik heb WO2 meegemaakt en herinner me het verlangen van mijn ouders en verdere omgeving naar de bevrijding, wetende dat dat veel extra ellende zou kunnen geven. En toen die ‘ellende’ er eindelijk was, was iedereen blij; bekijk die bevrijdingsfilms maar eens. Alles kapot, maar vooral geluk. We leven nu in vergelijkbare omstandigheden, in ieder geval zo voel ik dat. En ook ík hoop dus dat ‘het vreselijk mis gaat’, dan gaat bij mij de vlag uit, net als toen bij mijn ouders.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.