Petitie tegen antisemitisme verdient meer steun

4000 handtekeningen is lang niet genoeg.

Het is onvoorstelbaar anno 2014, maar het is de keiharde realiteit: er is sprake van een trend omhoog als het gaat om het aantal antisemitische incidenten in Nederland. Dat is niet alleen treurig, maar ook ronduit verwerpelijk en onacceptabel. Bij veel mensen, ongeacht politieke voorkeur of religie, leeft een gevoel van onmacht (vandaar ook dat veel BN’ers zich uitspreken tegen antisemitisme in De Telegraaf vandaag). Want wat kun je als inwoner van Nederland doen tegen het oprukkende antisemitisme in dit land? Die vraag leeft ook bij mij.

Het is een moeilijk te beantwoorden vraag. Iets dat in ieder geval iedereen zou moeten doen, is het tekenen van de recent gestarte petitie tegen antisemitisme. Ik heb gesproken met de oprichter van de petitie die inmiddels meer dan 4000 handtekeningen heeft gehaald. Dat is natuurlijk veel en veel te weinig. Voor alle duidelijkheid: de oprichter wil niet met zijn eigen naam bekend worden als de oprichter van de petitie (“Ik ben een eenvoudige man, met een vrouw en een hond, die ik niet in gevaar wil brengen”), dus hij hanteert een pseudoniem: Michel.

Michel, wat is het doel van deze petitie?
“Ik wil aandacht vragen voor dit onderwerp en antisemitisme aankaarten bij de politiek. Mensen zijn bezorgd over de situatie in Nederland. De landelijke handtekeningenactie kan mensen een gevoel van hoop geven en steun, in de zin van ‘kijk eens, ik sta niet alleen’. Daar is behoefte aan, gezien de reacties bij de petitie.”

Waar hoop je op, qua resultaten?
“In de eerste plaats hoop ik natuurlijk dat mensen massaal hun handtekening zullen zetten als signaal dat zij tegen antisemitisme zijn. En dat dit signaal wordt opgepikt door de politiek. Zij hebben als taak om alle Nederlandse burgers te beschermen.”

Het is een rare vraag voor jou en voor mij, maar waarom moet iedereen tegen antisemitisme zijn?
“Ieder mens staat vrij om te denken wat hij of zij wil. Maar antisemitisme is een emotie of denkwijze die andersdenkenden in gevaar brengt. Het respect voor een ander verdwijnt zodra er een oproep wordt gedaan om een bevolkingsgroep te vermoorden. Dit kan en mag niet meer gebeuren. Een herhaling van de Tweede Wereldoorlog moeten we niet willen.”

Hoe komt het dat het antisemitisme weer toeneemt in Nederland, denk je?
“Ik denk dat een heleboel mensen niet of nauwelijks weten wat hier is gebeurd tijdens de jaren 40-45 of het interesseert ze niet. Het is zorgelijk dat mensen niets willen leren van de dingen uit het verleden, ook al heb je de Tweede Wereldoorlog niet zelf meegemaakt. Een verklaring van de toename is dat ik denk dat antisemitisme op een verkeerde manier is aangepakt, of zelfs helemaal niet is aangepakt hier in Nederland.”

De petitie tegen antisemitisme kan hier worden getekend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Non mi rabbio

  Geen enkele petitie is bij machte het antisemitisme te bestrijden. Er is slechts een actie die – hopelijk – de ogen der mensen opent. Iedereen die tegen antisemitisme is zou een ‘Jodenster’ zoals de Joden in de 2e WO verplicht waren te dragen. Zoals u allen ongetwijfeld weet was er slechts een koning (Deense) in Europa die de moed had om, toen de nationaal socialisten de Deense Joden verplichtte een ster te dragen, zelf een ster op te spelden. Het resultaat was dat een klein aantal Joden helaas, toch vermoord werd. Als onze toenmalige vorstin de moed had gehad om in NL te blijven en de identieke actie te doen, wie weet hoeveel NLe Joden de slachtpartijen hadden overleefd. Maar ja, moed kan men de ‘Oranjes’ niet verwijten……

 2. beslng

  Het antisemitisme is geimporteerd met de immigranten uit Noord Afrika, waar de joden zijn verdreven. Ze vonden een tehuis in Israel, al hebben ze wel hun bezittingen moeten achterlaten. Het waren er ongeveer 800000. Een wie heeft die antisemitise immigranten hier binnen gelaten? Het zijn dezelfde personen, die nu een advertentie plaatsen. Ze hebben zelfs de euvele moed om Wilders te weigeren.

 3. rinus

  Ik zou willen dat er eerlijk antwoord gegeven werd op de laatste vraag. Wat een tenenkrommend en wegdraaiende antwoorden! Hoe komt het dat het antisemitisme weer toeneemt in Nederland? Iedereen weet het antwoord, maar multiculturalisten wil het gewoon niet toegeven.

   

  Sorry, maar als zelfs CIDI-directeur Voet (bij de zeer juiste constatering van Jort Kelder dat de tegenwoordige antisemitisme vanuit Islamitische hoek komt), direct rechtse blanke autochtonen de schuld geeft, zoek het dan eigenlijk maar lekker uit ook. Maar wel waarschuwen met een pagina in de Telegraaf dat de PVV gaat samenwerken in het Europees parlement! Ja, dan wel! Terwijl men dondersgoed weet waar Wilders staat!

   

  En dan heb je gelijk antwoord op je vraag wat ”wij” als inwoners van Nederland kunnen doen. Nou, met dit soort wegkijkers, waaronder ook de burgemeester van Den Haag? Sorry, ik vind het heel erg allemaal, maar we kunnen NIKS doen!

   

  Ik zie en hoor iedere dag op straat, op het werk in de tram steeds vaker ”kanker Joden”. Zelfs als men praat over en tegen Nederlandse autochtonen. De haat tegen autochtonen en Joden is onvoorstelbaar.

   

  Maar niemand neemt het serieus, en ik ben er zo langzamerhand wel klaar mee. Vandaag Is zelfs Wilders weer de gebeten hond (ook hier) want hij had vandaag geen twitterberichtje mogen sturen?

 4. Breinbrouwsels

  Ik wil elke petitie tekenen als er vooraf zeker is gesteld dat er niemand van het CIDI en aanverwanten bij betrokken is of er op staat. Die hele zooi heeft van mij een levenslange ban inclusief een ongezien de tiefusverwensing.

 5. Johrij

  Ik heb de link van de week op facebook gezet maar omdat ik PVV stem zou dat volgens Esther Voet niet moeten kunnen. Wel achter een Isis vlag aansjouwen tijdens de ik ben een Marokkaan demonstratie maar de naam Wilders onder een advertentie, he bah, dat kan niet.

 6. Karina

  Maar ik zal niet tekenen voor deze petitie. Als die Michel niet wil zien of zeggen waardoor antisemitisme is gegroeid de laatste jaren is hij de verkeerde man voor deze petitie. Maar nog meer, waarom een petitie tekenen voor iets wat zp vanzelfsprekend is. Net als een petitie voor Homohaat. Zal ik ook niet tekenen. Dit soort haat hoort niet thuis in onze westerse cultuur ZONDER

 7. Henk

  Zolang er in policor kringen nog een taboe ligt op het benoemen van de oorzaak van het toenemend anti-semitisme zal het anti-semitisme alleen maar toenemen. Zo’n laffe petitie doet daar niets aan af. Moslims krijgen anti-semitisme met de paplepel ingegoten, generatie op generatie en zijn zelf te dom en onderontwikkeld om daar afstand van te nemen. De moslims krijgen dan ook nog steun van “extreem-links”, die moslims als slachtoffer zien.

  Door de “wegkijk”-mentaliteit van de heersende politieke klasse en haar meelopers (waaronder het CIDI en deze Michel) krijgen ze alle ruimte om hun anti-semitisme te beleiden. Het is overigens niet alleen anti-semitisme, waar moslims zich schuldig aan maken, maar ook homofobie en misogynie. En dat laten we allemaal gebeuren in het zogenaamde vrije westen. 

 8. rekaba

  “Ik denk dat een heleboel mensen niet of nauwelijks weten wat hier is gebeurd tijdens de jaren 40-45 of het interesseert ze niet. Het is zorgelijk dat mensen niets willen leren van de dingen uit het  verleden, ook al heb je de Tweede Wereldoorlog niet zelf meegemaakt.(….)”

   

  Ze weten het verrekte goed, ze vinden het geweldig en willen het verbeteren. Ze willen een heel andere les leren dan jij hier verondersteld Michel.

 9. chris2

  @rekaba Heel goed gezien. Bovendien willen ze het niet weten. Michel heeft zeker nog nooit gehoord dat het leraren onmogelkijk gemaakt wordt om over de holocaust les te geven. Maar ja, schuif het op onwetendheid (niet goed uitgelegd) en je kunt de opzettelijke kwaadwilligheid negeren…

  Hoe langer ik erover nadenk, hoe beledigender ik dit soort petities (inclusief die advertentie in de Telegraaf) ga vinden.Eens met wat Karina schreef op 23:05.

 10. Jessica

  zijn politiek correct en meten met twee maten dus niet meer geloofwaardig. Voor mij is belangrijk bij wie ik zou mogen onderduiken als dat nodig zou zijn. Geert Wilders mag achteraf blij zijn dat hij niet tussen dat zootje ongeregeld mocht staan om de achterpagina van de Telegraaf. Een statement over dit onderwerp verdient een voorpagina.

 11. Liesje

  Het CIDI discrimineert dus PVV-stemmers, terwijl die juist het beste met Israël voor hebben.

  Dus deze petitie ga ik ook niet ondertekenen, want ik weet niet wie hier achter zit.

  Bovendien: antisemitisme is slecht, en water is nat, dat weet ieder weldenkend mens.Heb ik geen petitie voor nodig.

 12. Johannes N

  Te bang zijn om je naam vrij te geven, maar toch niet de islam als oorzaak van deze ellende willen noemen? Wat een triest initiatief… Gewoon weer een poging om werkelijke oorzaken onder het tapijt te schuiven. Alles om maar de Zielige Moslims(tm) te beschermen tegen de Boze Blanke Man.

   

   

   

   

 13. kees rudolf

  Een van de BN-ers verklaarde, bij wijze van toelichting op zijn ondertekenen van de petitie, dat het zo fout was om alle joden aan te kijken op de daden van Israeliers, “want we kijken immers ook niet alle moslims aan op de daden van ISIS.” Ik meen me te herinneren dat het de CDA-er Omzigt was die dit zei. Het stond in de krant, twee dagen geleden , zonder verder commentaar, als was het een heel logische gedachte, die mensen zou kunnen motiveren om ook te tekenen..De implicatie van deze uitspraak is dat wanneer je als jood sympathiek zou staan tegenover de militaire acties van Israel in Gaza, dat je dan te vergelijken bent met een moslim die met ISIS sympathiseert, dat je als jood pas okee kan zijn als je het militaire optreden van Israel in Gaza verwerpelijk vindt, en dat het optreden van het Israelische leger te vergelijken is met het optreden van ISIS. Of die Omzigt zich dat allemaal realiseerde weet ik niet, maar tot dusver ben ik geen nadere toelichting in de krant tegengekomen dat hij het zo zeker niet bedoeld heeft. Ik ga er dus van uit dat hij het zo bedoeld heeft en dat er wellicht meer mensen zijn die met de zelfde motivering als Omzigt die petitie teken. Nou, daar heb je nogal wat aan, aan dat soort fiere anti-antisemieten!

  Ik vind het wat moeilijk mij te voegen bij lieden met dit soort motiveringen.

 14. kees rudolf

  Als je nou een petitie kon ondertekenen om vooral geen geld en goederen voor de wederopbouw van Gaza te sturen zolang Hamas daar de dienst uitmaakt en het dus zeker is dat ze hulpgeld vooral zullen gebruiken voor de aanschaf van nieuwe raketten, het maken van nieuwe, betere lanceerinstallaties, het graven van meer en langere tunnels met o.m. het doel om in Israel soldaten en burgers te kunnen kidnappen, ja, als die petitie aan mij werd voorgelegd, dan tekende ik direct. Als er 1 doel is voor de besteding van onze belastincenten waar ik op tegen ben, behalve windmolens, dan is het wel hulp aan Gaza. Het zou toch werkelijk heel aardig zijn als een grote groep BN-ers daar zijn handtekening onder zou zetten. Maar ik geloof niet dat BN-ers, die graag in gunstige zin bekend willen staan, dat zouden doen.

 15. chris2

  Hoe sympathiek het initiatief ook oogt. Het gaat net als met de stille tochten: Even een daad stellen en we gaan weer over tot de orde van de dag.Blijft allemaal wat ‘ver van mijn bed’. Bovendien is er pas een petitie geweest die ruim 18.000 handtekeningen opleverde. Die ging ook over antisemitisme, maar was wel minder vrijblijvend en keek niet zoals dit initiatief weg van de werkelijke oorzaak.  Net als overigens die BN-ers, en eerder de MP en de vertegenwoordigers van de Joodse organisaties doen.

  En Frank, je herinnert je toch nog wel je stukje over de nieuwe vorm van antisemitisme zoals de oud-voorzitter van CIDI het formuleerde:’Verscholen achter Israel-haat heeft antisemitisme een nieuwe gedaante aangenomen’. Daarom neem ik die advertentie van de BN-ers ook met een hele baal zout…

   

  O ja Frank, ik had in jouw plaats van deze Michel willen weten waarvoor hij dan zo bang is.

 16. Ren@

  Waarschijnlijk was er al een veelvoud van handtekeningen geweest als er ook maar iets spontaans aan de petitie te bekennen was. Inplaats van een voorgekauwde en doorgekookte, maakt niet uit wat je echt denkt als je naam er maar bij staat. Een simpele zwarte Pieten petitie sloeg alle record`s, omdat het kort bij huis, herkenbaar en eerlijk was.

  Dit is een politiek gekleurde publiciteits stunt, kijk eens hoe goed wij zijn……

 17. nick

  Ik teken ook elke petitie tegen levensgevaarlijke leugens en bedrog! Tegen het voeren en ophitsen van oorlog. En natuurlijk heb ik deze petitie allang getekend, laat je stem horen, het is Godgeklaagd wat er momenteel plaats vindt in de wereld!! Wie begrijpt het nog en welke kwaadaardige krachten zijn hier aan het werk!

  Daarom teken ook deze petitie, al is hij meer gericht naar de ondertekenaars dan naar de geadresseerde. Wordt wakker en laat je horen!! Doe iets….

  https://petities.nl/petitie/excuses-aan-president-putin

 18. Karina

  Even ter aanvulling: Ik steun Israel al door PVV te stemmen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.