Petitie tegen antisemitisme verdient meer steun

Foto:

4000 handtekeningen is lang niet genoeg.

Het is onvoorstelbaar anno 2014, maar het is de keiharde realiteit: er is sprake van een trend omhoog als het gaat om het aantal antisemitische incidenten in Nederland. Dat is niet alleen treurig, maar ook ronduit verwerpelijk en onacceptabel. Bij veel mensen, ongeacht politieke voorkeur of religie, leeft een gevoel van onmacht (vandaar ook dat veel BN’ers zich uitspreken tegen antisemitisme in De Telegraaf vandaag). Want wat kun je als inwoner van Nederland doen tegen het oprukkende antisemitisme in dit land? Die vraag leeft ook bij mij.

Het is een moeilijk te beantwoorden vraag. Iets dat in ieder geval iedereen zou moeten doen, is het tekenen van de recent gestarte petitie tegen antisemitisme. Ik heb gesproken met de oprichter van de petitie die inmiddels meer dan 4000 handtekeningen heeft gehaald. Dat is natuurlijk veel en veel te weinig. Voor alle duidelijkheid: de oprichter wil niet met zijn eigen naam bekend worden als de oprichter van de petitie (“Ik ben een eenvoudige man, met een vrouw en een hond, die ik niet in gevaar wil brengen”), dus hij hanteert een pseudoniem: Michel.

Michel, wat is het doel van deze petitie?
“Ik wil aandacht vragen voor dit onderwerp en antisemitisme aankaarten bij de politiek. Mensen zijn bezorgd over de situatie in Nederland. De landelijke handtekeningenactie kan mensen een gevoel van hoop geven en steun, in de zin van ‘kijk eens, ik sta niet alleen’. Daar is behoefte aan, gezien de reacties bij de petitie.”

Waar hoop je op, qua resultaten?
“In de eerste plaats hoop ik natuurlijk dat mensen massaal hun handtekening zullen zetten als signaal dat zij tegen antisemitisme zijn. En dat dit signaal wordt opgepikt door de politiek. Zij hebben als taak om alle Nederlandse burgers te beschermen.”

Het is een rare vraag voor jou en voor mij, maar waarom moet iedereen tegen antisemitisme zijn?
“Ieder mens staat vrij om te denken wat hij of zij wil. Maar antisemitisme is een emotie of denkwijze die andersdenkenden in gevaar brengt. Het respect voor een ander verdwijnt zodra er een oproep wordt gedaan om een bevolkingsgroep te vermoorden. Dit kan en mag niet meer gebeuren. Een herhaling van de Tweede Wereldoorlog moeten we niet willen.”

Hoe komt het dat het antisemitisme weer toeneemt in Nederland, denk je?
“Ik denk dat een heleboel mensen niet of nauwelijks weten wat hier is gebeurd tijdens de jaren 40-45 of het interesseert ze niet. Het is zorgelijk dat mensen niets willen leren van de dingen uit het verleden, ook al heb je de Tweede Wereldoorlog niet zelf meegemaakt. Een verklaring van de toename is dat ik denk dat antisemitisme op een verkeerde manier is aangepakt, of zelfs helemaal niet is aangepakt hier in Nederland.”

De petitie tegen antisemitisme kan hier worden getekend.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!