Premier Oekraïne ontbindt parlement

Waarom nu?

 

 

De Oekraïnse premier Pjotr Porosjenko heeft via sociaal medium twitter laten weten dat hij vervroegde verkiezingen wil:

”Beste landgenoten, vandaag heb ik besloten het parlement voortijdig te ontbinden”.

Is dit een hoax? Als het geen grap is, dan rest de vraag: waarom nu? En wat zit er achter? Staat Porosjenko een diplomatieke oplossing in de weg of denkt de Oekraïnse regering dat het overwegend Russische deel van Oost-Oekraïne nu wel voldoende murw gebeukt is? Ik weet het niet, maar vermoed het laatste.

Volgens Russian Time zou Porosjenko zich beroepen op de “democratische krachten” in Oekraïne om aan nieuwe verkiezingen te beginnen als een “verenigd Oekraïne” en een “pro-Europees team”. Ja, natuurlijk. Porosjenko:

”De samenstelling van het huidige parlement strookt niet met het politieke sentiment in de Oekraïense samenleving”. Bovendien waren de vorige verkiezingen, in 2012, niet democratisch of transparant. Het voldeed niet aan Europese standaarden.”

Hij vergeet gemakshalve dat de vorige premier, Janoekovitsj, ondemocratisch werd afgezet en hijzelf ondemocratisch werd geparachueerd. ‘De tijd is rijp’, zal hij gedacht hebben. Het land is failliet, de € 13 miljard van het IMF worden aan wapens besteed en de bevolking? Ach, who cares?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.