Christendemonstratie Den Haag: een aansporing tot meer besef

Volgens de meeste mensen die leefden rond het begin van de negentiende eeuw was de West-Europese slavenhandel niet schokkend genoeg om er echt iets aan te doen. Daarom rustte de taak van het vechten voor onschuldige Afrikanen op de schouders van eigenwijze mensen als Joseph Sturge. Pas veel later bewoog de meerderheid met de kentering mee, zoals zij altijd doet. Sindsdien spreekt zij haar walging uit over dezelfde praktijken die zij daarvoor stilzwijgend liet passeren, zolang het nog geen gemeengoed was om ze te veroordelen.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was er wederom zo’n overtal, zo’n massa die zich het lot van de Joden niet genoeg aantrok om te strijden tegen de tirannie die werd voorspeld en later veroorzaakt door Nazi Duitsland. Afgelopen zaterdag bleek dit sociaal mechanisme opnieuw, toen de meeste mensen niet protesteerden tegen de christenvervolging in het Midden-Oosten en Afrika. Zo’n 500 mensen kwamen steun bieden aan een demonstratie (video impressie) voor de vervolgde christenen in landen als Syrië, Irak en Nigeria.

Maar net als in de tijd van Joseph Sturge en de verzetsstrijders voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog, begint iedere kentering met een kleine groep eigenwijzen. Een groep die de ogen niet sluit en doorheeft welk kwaad zich razendsnel nestelt in de harten van duizenden. Mensen die tijdens hun mars voor vrede boze blikken van automobilisten krijgen die er “verdomme” gewoon langs willen. Mensen die volgens de meerderheid teveel zeuren om hun eigen groepje terwijl er tenslotte overal leed is; leed waar diezelfde meerderheid ook niets aan wil veranderen, maar dat weerhoudt hen er niet van het als argument te gebruiken. 

We stonden daar niet alleen, maar met veel te weinig. En ik vraag me af hoe lang we nog moeten wachten op die kentering in Nederland, in Europa, in de wereld. Moeten deze 500 net zo lang wachten als Joseph Sturge? Moeten zij tot op het bot gaan om zich te verzetten tegen tirannie, voordat de meerderheid de handpalmen naast het hoofd zet en inbindt: “Oké, jullie hadden gelijk.” of laffer dan dat: “we wisten het niet.” 

Zoals Joel Voordewind afgelopen zaterdag zei, namens tientallen weduwen die hij gezien en gesproken heeft, vorige week in Irak: “Laat ons niet in de steek.” Duidelijker kunnen we het niet maken. Een vreselijk lot voltrekt zich over miljoenen. En wie wegkijkt distantieert zich van ware humane eigenschappen die er toe leiden dat slachtoffers als deze beschermt worden. Eén miljoen christenen zijn al verdreven uit Irak, sinds 2003. Bijna twee miljoen uit Syrië. Duizenden en duizenden lieten het leven. Een bejaarde man, toevallig een Nederlander, werd genadeloos omgebracht in Homs omdat hij de vijand woordelijk zou hebben gesteund. Heuse slavenmarkten worden uit de grond gestampt in Irak. Deze ramp doet zoveel denken aan de Tweede Wereldoorlog dat het ondraaglijk zou zijn te weten dat de nazaten van de slachtoffers van toen hun schouders ophalen bij de weduwen en wezen van nu.

Daarom gaan we door. Deze demonstratie was maar een begin. Deze beweging is in de groei en de strijd gaat door. Zaterdag waren het er 500, volgende keer 1000, de keer daarop 2000, totdat het collectieve bewustzijn zich realiseert dat het ook onze dochters kunnen zijn en onze moeders, die daar verkracht worden. Dat het ook onze vaders kunnen zijn die de keel wordt doorgesneden. Dat deze mensen onschuldig zijn en het verdienen dat iemand voor ze vecht. Dat het Westen als één luide stem zegt, zoals het Wilhelmus aan Willem van Oranje toedicht: “Die tirannie verdrijven, die mij mijn hart doorwondt

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. kees rudolf

  @Mar, “waar waren de christenen toen?” Retorische vraag? En is het antwoord: nergens? Of erger: waren de christenen misschien ook net zo goed antisemieten, of gingen ze zelfs voor in antisemitisme? En als dat het antwoord is op je retorische vraag (een overbodig antwoord, omdat we immers allen geacht kunnen worden te weten dat het zo zit), volgt daar dan uit dat nu best christenen in het MO kunnen worden afgeslacht, en dat ze eigenlijk niet beter verdienen?

  Ik vind je vraag een beetje vreemd, mede omdat je het over “de christenen” hebt. Er zijn nogal wat verschillen tussen deze zo aangeduide groep. Er was en is inderdaad christelijk antisemitisme, maar zoals je ook wel zult weten hebben ook heel wat christenen, juist vanuit christelijke inspiratie, zich tegenover het nazisme goed opgesteld. Dus het antwoord op je vraag “waar waren de christenen toen” ligt wat genuanceerder dan je lijkt te willen suggereren.

 2. Kokkie

  ongenuanceerde reactie zeker richting Joel Voordewind.

   

  Over het aantal mensen, ik was er ook bij, het waren er ruim 1000. Goed begin, zal door moeten gaan. 

 3. Two Ravens Black Kettle

  De oorzaak is even ongemakkelijk als verontrustend. Met de import van grote groepen moslims heeft ’t Westen haar eigen problemen in huis gehaald. 75% v/d NL’se moslims zegt achter Isis te staan. De Islam is de olifant in de kamer die niet benoemd mag worden. Het moet eerst nog heel, heel, heel veel slechter worden voordat ook bij de policor goegemeente de luiken opengaan. Ook bij Joel Voordewind die zich terecht druk maakt over de Christenvervolgingen maar de import van jodenhaat, vrouwenhaat en homohaat stimuleert. Kom maar binnen. Het liefst zou Joel geheel het M-Oosten opnemen. En o wee als Wilders durft te waarschuwen dan is de wereld te klein bij de clique rondom Joel. En dus schieten we geen donder op. Ik blijf het verbijsterend vinden dat de zogenaamde christenen van de CU dit zelf niet in de smiezen hebben. 

   

  CU is trouwens ook een groot voorstander van de PO, een van de belangrijkste peilers van de weg-met-ons-doctrine, denk alleen al aan de dagelijkse hersenspoel agitprop. van een programma’s als het NOS journaal die Jodenhaat weg censureert omdat ’t niet bij hun zelfhaat-wereldbeeld past.

   

  Ik ga zodadelijk weer naar de plaatselijke grootgutter met mijn WeareN shirtje, kijken of ik weer uitgescholden wordt door een van die lievelingetjes van Joel c.s.

   

 4. nog_1

  Religie is de enige vorm van oplichterij die we gelegaliseerd hebben. ISIS moet bestreden worden om precies dezelfde reden als christenen bestreden moeten worden. Deze concurrentiestrijd om zieltjes en hun portemonnee heeft lang genoeg geduurd.

   

  Ik ga graag de straat op om mijn solidariteit met mensen te tonen. Maar solidariteit met religieuzen heb ik niet, en het maakt mij niet uit welke fictiieve entiteit(en) men aanhangt.

 5. VanOldenbarnevelt

  Waar blijft men op de hoogte van volgende acties? Deze werd m.i. namelijk pas erg kort van te voren bekend. In ieder geval bij mij. Ik kreeg er (meen via DDS) pas een dag van tevoren weet van. En da’s laat als je al andere afspraken hebt met mensen die je niet teleur kunt en wilt stellen.

 6. Makker

  “Laat ons niet in de steek”

  Deden we ook bij de Argentijnse en Chileense moeders, bij de Russische dissidenten, de tankman in China, de slachtoffers van Pol Pot, de Cubanen, Vietnamezen en tal van politieke vluchtelingen heden ten dage.

  “Laat ons niet in de steek” is een zin die de gemiddelde Nederlander niet eens meer begrijpt, bang dat ze zijn dat ze er zelf bij inschieten.

 7. jjvdberg

   

  Nog_1

   

  Juist!

   

 8. Mar

  “In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was er wederom zo’n
  overtal, zo’n massa die zich het lot van de Joden niet genoeg aantrok om
  te strijden tegen de tirannie die werd voorspeld en later veroorzaakt door Nazi Duitsland.”

   

  Ja, waar waren de christenen toen?

 9. Chris Develing

  @VanoldBarnevelt

  Dat kan voorlopig hier:
  https://www.facebook.com/letsstandup

  @Mar
  Zeer laakbaar en kortzichtig, die laatste vraag.

 10. cmsuijkerbuijk

  Héél erg wat er met de Christenen en andersgelovigen gebeurt hoor, maar dan moet Voordewind éérst eens afstand nemen van het Islamgeknuffel dat zijn partij doet. En niét meer ontkennen, dat de Islam hier álles mee te maken heeft. Bovendien eens het mes zetten in die ongelooflijk overgesubsidieerde ontwikkelingshulp en klimaathysterie. Het geld dat dán vrijkomt aan defensie besteden en dan zul je eens zien, hoé goed wij (mede met andere landen) de Christenen en andersgelovigen kunnen helpen en ISIS vernietigen.

  Maar men wil van alle walletjes eten, En dát kan nou eenmaal niet! Ohja, en Wilders heeft de schuld, zoals altijd!

 11. Jessica

  zijn we nu allemaal Jood.

 12. Breinbrouwsels

  Er zijn wat plekjes waar de letters afgevallen lijken te zijn. Isniezo daar ligt een toefje schuimbek op.

 13. Breinbrouwsels

  Erg laatdunkend verhaal over mensen in de 19e eeuw terwijl die nog nooit van Nietzsche en zijn dode god hadden gehoord laat staan dat ze wisten wat er allemaal voor een volkeren op iets verder weg dan een uurtje lopen van hun buurt rondtrok maar die wel voor elkaar en voor de buurt zorgden. Hoog jankgehalte ook en tenslotte was ik er helemaal klaar mee toen de verzetstrijders (welke?) erbij werden gehaald. Tussen de regel door las ik ook al dat Wilders de schuldige was. Ga eens metzunnalluh de trein pakken naar die kutlanden en doe daar een beetje kruistochten. Dat ze meer zoden aan de dijk dan gezellig een optocht houden of een petitie tekenen, stelletje kleuters. Go girl, doe trouwens maar een enkeltje.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.