Christenvervolging gaat door

De wereld is in de ban van ISIS en de aanvallen van Amerika. Christenvervolging wordt echter niet opgelost met deze bombardementen.

De Islamitische Staat wordt op dit moment gebombardeerd. Zelfs Nederlandse F-16s helpen binnenkort een handje mee. Of deze luchtaanvallen ISIS van de aardbodem gaan vagen? Ik heb geen idee. De aanvallen komen letterlijk uit de lucht vallen. Een paar maanden geleden had ik (en u waarschijnlijk ook) nog nooit van ISIS gehoord. Nu zijn zij volgens velen de grootste bedreiging ter wereld. Sterker nog, sinds een paar dagen heeft de VS het over Khorasan. Het kan aan mij liggen, al verdiep ik me al een poosje in ISIS en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, maar van deze club had ik nog nooit gehoord. Toch voert de VS hen op als reden om nu ook in Syrië te bombarderen. Klinkt allemaal erg impulsief en hak op de takkerig.

Ik heb er, laat ik dat voorop zetten, weinig moeite mee dat ISIS bommen op haar kop krijgt. Tegelijkertijd bespeur ik om me heen bij mensen opluchting en optimisme. Opluchting die mijns inziens onterecht is. Ik focus me dan vooral op de christenvervolging in het Midden-Oosten en in de islamitische wereld. Ver voordat de Islamitische Staat ten tonele kwam, vond er bijvoorbeeld al een leegloop van christenen plaats in Irak.

Mosul
In 2003 leefden er meer dan één miljoen christenen in Irak. In 2013, tien jaar later (en voor ISIS), was vijftig tot zeventig procent van deze christenen vertrokken. De komst van ISIS zal dit proces waarschijnlijk hebben versterkt. U herinnert zich vast de beelden van wegtrekkende christenen uit Mosul nog. Het wegbombarderen van ISIS lost echter weinig op. Als we dan al terug bij af zijn, hebben de christenen het nog steeds slecht.

Als we deze vergeten groep op de wereld echt willen helpen, zal er een langetermijnvisie moeten komen van het Westen. Wie moeten het machtsvacuüm in Irak opvullen na het vertrek van de Amerikanen? En hoe gaan deze nieuwe machthebbers om met minderheden als de christenen en de Koerden? Wie gaat zorgen voor een stabiele, democratische regering?

Zadel
Dezelfde vraag geldt voor Syrië. Ook daar zijn de meeste christenen de afgelopen jaren weggevlucht. Mag Assad zijn klus klaren? Met de huidige aanvallen op Al-Nusra en ISIS helpt het Westen deze dictator, die de afgelopen jaren vreselijke dingen heeft gedaan, opnieuw in het zadel. Of is het de bedoeling dat het Vrije Syrische Leger (FSA) de regering van het land overneemt? Kunnen zij dat wel?

Ik heb Obama niet kunnen betrappen op een antwoord op deze vragen. Ook onze Nederlandse regering lijkt het niet te weten. Toch roert men in een wespennest. Een wespennest waar een enorme exodus op gang is gekomen. Over enkele jaren leven er geen christenen meer in Irak en Syrië. Schandalig! Met het stoppen van ISIS zijn we er nog lang niet. Daarom is het belangrijk dat er visie komt. Een stip op de horizon.

Misschien kunt u Obama een eindje op weg helpen? Een apart land voor christenen? Een staat voor christenen en Koerden? Nieuwe dictators op de troon zetten?

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Jonas

  Goed stuk. Inderdaad, de grootse groep die wereldwijd wordt vervolgd,vernederd en vermoord zijn de Christenen. Door de eenzijdige linkse kerk maar ook door vele kerken zelf is daar nauwelijks aandacht voor. Omdat men politiek correctheid boven de feiten en waarheid stellen. Ook onder sommige kerken. Laten ze meer opkomen voor de christenvervolgingen aldaar en tegen de islamisering in het Westen keren. Geen plaats voor segregerende islamieten die zich superier wanen omdat de Jood,Christen en de niet-moslim minderwaardig is en omdat het in hun oorlogzuchtig boek staat. Daar hebben wij geen boodschap aan. Weg met die islamfanatiekelingen. Assad is wel een dictator maar beschermde de minderheden zoals Christenen en de Alawieten. Laten wij en zij daar mensen uitkiezen die voor alle bevolkinsgroepen aldaar ruimte geeft en een dam op werpt tegen islamfascisten. 

 2. Marinus1984

  Herman spreekt over een stabiele democratische regering in Irak. Dat is een illusie. Irak is geen natiestaat. Een democratie is dan altijd instabiel, omdat de verschillende delen een verschillende kant op willen. Het wordt of een stabiele dictatuur, of een gesplitst land waarvan de delen onder begeleiding in democratische richting kunnen ontwikkelen. IS is alleen aan te pakken als de soennieten baas kunnen worden over tenminste hun eigen gebied. Dat zal leiden tot een aparte soennitisch Iraakse regering (net als de Koerdische). Dat is wellicht de beste optie.

  In Syrië is de keuze tussen Assad en ISIS. Nusra e.d. zijn net zo erg als ISIS, het Vrije Leger is een puinhoop (zie Libië). Assad krenkte de christenen met geen haar, zolang men maar niet tegen Assad was (dat gold ook voor moslims). Assad is dus de beste optie voor Syrië, ondanks het gifgas en het heulen met Iran.

 3. chris2

  @Herman Niet ik focus me, maar ik focus op of ik richt me op…

 4. henk vintage

  Het wordt hoog tijd voor oog om oog, tand om tand politiek.

  Geen christenen meer daar, geen moslims meer hier en wel zo vlug mogelijk.

 5. chris2

  Heel terecht dat Herman hier de vinger bij legt. Maar het vertrek van christenen uit Syrie is niet op rekening van Assad te schuiven. Onder zijn bewind was er geen sprake van christenvervolging in Syrie. Dat ging pas gebeuren toen de ‘democratische krachten’ aan de slag gingen. Deze vrijheidssrijders (lees rebellen, lees terroristen), geknuffeld door Obama, hadden het vooral op christenen voorzien (mede omdat Assad hen welgezind was, waardoor deze christenen ook weinig tegen Assad hadden).

  Obama heeft ook (net als Timmermans) niets met christenen. Hij bekommerde zich ook niet om de Kopten (zeer ouderechten!) die in Egypte direct na het aanreden van de door Obama zo geliefde moslimbroeders, het bokkie waren.

   

 6. Vervolging christenen steeds ernstiger – De Dagelijkse Standaard

  […] is christelijk, maar dat betekent niet dat christenen ongestoord hun geloof kunnen belijden. Het tegendeel is zelfs waar. In landen als Nigeria, Kenia en Somalië laten islamitische groeperingen zich inspireren door […]

 7. V.K.

  -Bizar, gisteravond op TV.

   

  -De westerse islamieten werd opgeroepen om zich met hun gezin in het kalifaat te vestigen, de commentaatstem wist te melden dat huisvestig geen probleem is omdat de lokale christenen zijn afgemaakt door isis.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.