CPB: plannen VNL leiden tot welvaartsrevolutie

Geen categoriesep 08 2014, 11:29
De economische plannen van VNL leiden tot een miljoen nieuwe banen en meer welvaart voor de Nederlandse kiezer.
Prinsjesdag komt eraan. U weet wat dat betekent: het kabinet presenteert zijn economische plannen. De afgelopen jaren betekende dat continu dat ons verteld werd hoe hard we erop achteruit gingen, maar dit keer belooft de regering dat er zowaar goed nieuws te melden is. Het zou wat zijn.
Goed nieuws is leuk, maar wat er ook gebeurt, we kunnen er zeker van zijn dat de kabinetsplannen niet eens bijna zo goed zijn voor Nederland als het economische plan van VoorNederland (VNL), de nieuwe partij van Joram van Klaveren en Louis Bontes.
De heren hebben hun plan laten doorrekenen door het CPB. De conclusie van het Centraal Planbureau liegt er niet om: VNL zou voor een ware welvaartsrevolutie zorgen. De Telegraaf heeft de details hier.
Ten eerste is er het plan om de pensioenen volledig in handen te geven van de mensen zelf. Werkgevers moeten de pensioenopbouw dan linea recta overmaken aan hun werknemers. Die kunnen vervolgens zelf bepalen wat ze met dat geld doen. Ongelooflijk, maar blijkbaar werkt meer vrijheid voor het individu.
Ook wil VNL een vlaktaks van 22,9 procent. Alleen de eerst 7500 euro van iemands inkomen is belastingvrij, daarna moet dit algemene bedrag dus worden betaald; rijk en arm dragen hierdoor relatief evenveel bij aan de staatskas. Zoals de heren zeggen: "Andere partijen doen een procentje meer hier, een procentje minder daar. Het is gerommel in de marge. Met ons plan neemt de welvaart fors toe en het kost de Nederlandse Staat helemaal niets."
De heren willen niet alleen een vlaktaks, maar ook een vlakke-BTW van 15 procent. Als het aan VNL ligt wordt er dus geen onderscheid meer gemaakt tussen zeg, melk en een telefoon. Vervolgens willen ze de accijns op brandstof, alcohol en tabak met bijna tien procent verlagen. De combinatie van die twee factoren betekent een 'verlaging van de benzineprijs met 20 cent per liter,' aldus De Telegraaf. Louis Bontes van VNL voegt daar aan toe: "De pomphouders in de grensstreek kunnen zo eindelijk weer eens met de buurlanden concurreren."
Tenslotte wil VNL af van allerlei aftrekposten. Het belastingsysteem moet overzichtelijker worden. Ouders van minderjarige kinderen krijgen (tot drie kinderen) 2080 euro per jaar uitgekeerd, maar het kindgebonden budget, alle andere toeslagen en de gratis schoolboeken verdwijnen.
De gevolgen? Er komen 800.000 tot 1 miljoen banen bij. "En werkend Nederland houdt honderden euro's netto per maand over," aldus Van Klaveren. Ook leveren de belastingenverlichtingen 4 miljard euro op wat betreft de belastingen op consumptie (en wordt dus meer gespaard en/of besteed) én dalen de lasten op arbeid met 6 miljard euro. Hierdoor houden bedrijven meer geld over, waardoor ze kunnen investeren, wat weer tot meer banen leidt.
Ondertussen hebben de heren ook laten onderzoeken hoe de Nederlandse kiezer over dit soort plannen denkt. De resultaten liegen er niet om: maar liefst 72 procent van de ondervraagden wil af van het toeslagenstelsel als daar massale belastingverlagingen tegenover staan en 56 procent wil invoering van de vlaktaks. Het is daarbij opvallend dat zelfs SP-kiezers en GroenLinksers dit idee omarmen. De enige achterban die er in meerderheid tegen is, is die van de PvdA. 
Kortom, de plannen van Bontes en Van Klaveren leiden tot een welvaartsrevolutie die haar gelijke niet kent in de moderne Nederlandse geschiedenis. Als we deze ideeën implementeren wordt ons land Monaco aan de Noordzee; wat een schitterende toekomstvisie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten