De 28 beoogde oligarchen van de Europese Commissie

Het is begonnen. De baantjescarroussel van de Europese Commissie. 

Na de volledig transparante en vol belangstelling verlopen Europese Parlementsverkiezingen, is het eindelijk zover. Alle (ex-)premiers en (ex-)ministers van de EU-lidstaten staan te popelen om een rondje op de banencarroussel van de Europese Commissie te mogen. Portefeuilles als Milieu, Klimaatactie en Energie (jawel, dat zijn drie aparte portefeuilles) worden weer verdeeld onder de Europese afdankertjes. Tijd dus voor een beknopt Google-overzicht van de 28 beoogde oligarchen die vanaf 1 november hun achterwerk in het Brusselse pluche mogen drukken. 

1. Luxemburg: Juncker (m) – Voorzitter Europese Commissie

Zucht.

2. Italië: Federica Mogherini (v) – Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Ex-communist. Net als haar voorganger

3. Nederland: Frans Timmermans (m)

Wil echt echt ECHT geen functie in Brussel. Mogen we hem nog steeds op aanspreken. 

4. Frankrijk: Pierre Moscovici (m) – Begroting

Keynesiaanse socialist. Wil grote investeringen in banen. Kon financiën in Frankrijk niet in de hand houden. Beslist nu over uw taxpoet.  

5. Polen: Elzbieta Bienkowska (v) – Infrastructuur

Vicepremier Polen, diende ook het kabinet-Tusk. Kwoot: “Ik ben geen politicus. Ik ben een technocraat.”

6. Griekenland: Dimitris Avramopoulos (m) 

MinDef van Griekenland. Dikke matties met ISIS- en Hamas-sympathisant Erdogan. Kwoot: “Erdo?an is a very good friend of mine. I believe in the convergence of Greek and Turkish societies (…)”.

7. Finland: Jyrki Katainen (m)

Ex-premier van Finland. Eurocommissaris voor Economische en monetaire zaken en de euro onder Barroso-II als vervanger van Olli Rehn. Conservatief-liberaal. 

8. Denemarken: Margrethe Vestager (v)

Vicepremier Denemarken en minister van Economische en Binnenlandse Zaken. Komt van Deense D66. Solidair met Verhofstadt in ALDE-fractie. 

9. Zweden: Cecilia Malmström (v)

Ook wel bekend als migrantenknuffelende Turkijeliefhebber. Was Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken onder Barroso-II. Aast op pluche portefeuille Handel nu.

10. Duitsland: Günther Oettinger (m)

Christendemocraat en CDU-schoothondje van Frau Merkel. Nu Eurokommissar Energie.  Riep in 2011 dat landen met hoge staatsschuld hun landsvlag halfstok moesten hangen buiten EU-gebouwen. Trok keutel snel terug toen MEPs zijn pluche dreigden af te nemen.

11. Verenigd Koninkrijk: Jonathan Hill (m)

Britse Conservative en leider van de House of Lords aldaar. Wordt wellicht teruggetrokken, want Juncker wil een vrouw. Anders kudtportefeuille

12. Spanje: Miguel Arias Cañete (m)

Ex-minister van Landbouw. Bekend om witwasschandaal. Kwoot: “Een debat tussen een man en een vrouw is zeer ingewikkeld, want als je je intellectuele superioriteit misbruikt, kom je over als een mannelijke chauvinist die een weerloze vrouw in een hoek duwt.”

13. Hongarije: Tibor Navracsics (m)

Lid van Fidesz, de partij van redelijk omstreden premier Orbán. Kan nog eens de enige (soft-)Euroscepticus zijn in de Commissie. Kwoot Orbán: “We have never let Vienna or Moscow to guide us in our history, and now we won’t let Brussels do this.” 

14. Estland: Andrus Ansip (m)

Liberale ex-premier van Estland. Was in Sovjettijden lid van Estse Communistische partij. 

15. Letland: Valdis Dombrovskis (m)

Ex-MinFin en ex-premier van Letland. Leidde drie kabinetten in vijf jaar. Conservatief-liberaal. 

16. Litouwen: Vytenis Povilas Andriukaitis (m)

Sociaaldemocratische minister van Volksgezondheid. 

17. Slowakije: Maroš Šef?ovi? (m)

Slowaakse SP’er. Al twee periodes op het pluche achter de rug als Eurocommissaris. 

18. Oostenrijk: Johannes Hahn (m)

Eurocommissaris van Regionale ontwikkeling. Wil nu portefeuille Vervoer. Christendemocraat.

19. Tsjechië: Vera Jourova (v)

Tot 2011 sociaaldemocraat, nu liberaal(?). Minister van Regionale ontwikkeling.

20. Bulgarije: Kristalina Georgieva (v)

Huidig eurocommissaris voor Humanitaire Hulp en vicevoorzitter van de Wereldbank. Europeaan van het jaar 2010 en Eurocommissaris van het jaar 2010.

21. Portugal: Carlos Moedas (m)

Sociaaldemocraat. Nu nog staatssecretaris. 

22. Kroatië: Neven Mimica (m)

Dikke vette sociaaldemocratische Eurofiel. Is momenteel Beschermheer der Consumenten. 

23. Cyprus: Christos Stylianides (m)

Oud-regeringswoordvoerder en europarlementariër van de EVP. 

24. Malta: Karmenu Vella (m)

Trouwe socialist. Was viermaal minister. 

25. Ierland: Phil Hogan (m)

Pro-EU christendemocraat en was minister van Milieu tot hij kandidaat werd gesteld. 

Nog onzeker/meerdere kandidaten

26. België: Didier Reynders (m) / Marianne Thyssen (v)

Didier diende kabinetten van o.a. Verhofstadt (tweemaal) en Van Rompuy. Is overigens vrijmetselaar. 

27. Roemenië: Dacian Ciolos (m) / Corina Cretu (v)

Ciolos was minister van landbouw en is nu (nog) eurocommissaris Kapotgereguleerde Landbouw. Cretu is sociaaldemocratische Europarlementariër. 

28. Slovenië: drie genomineerden 

OberprEUsident Juncker heeft aangegeven alleen met ex-premier Alenka Bratušek (v) te willen praten. Want vrouw. Huidig minister-president Cerar wil haar echter niet. Andere kandidaten zijn buitenlandminister Karl Erjavec en Europees parlementslid Tanja Fajon.

Kortom, het wordt weer één groot feest. Ex-communisten, vriendjes van Erdogan en heul, heul veul socialisten. Vanzelfsprekend zijn ze de meesten lekker eurofiel – ook de liberalen. Vergeet overigens niet dat het feit dat een kandidaat een man is, al genoeg kan zijn voor Juncker om te weigeren. Zo gaat dat. Gelijkheid. 

Het wordt me het termijntje weer wel.

Bronnen:

De Financial Times, HLN, Witschafsblatt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. kees rudolf

  Mooie opsomming, tis me het stelletje wel. Veel van deze mensen ken ik niet, dus dan zou je je oordeel moeten opschorten. En zelfs als er over het verleden van sommigen weinig gunstige berichten zijn is het altijd nog theoretisch mogelijk dat sommigen langzamerhand door ervaring wijzer worden. Op een of andere manier zal het toch wel samenhangen met verkiezingsuitslagen. Dat er relatief veel socialisten inzitten hoeft bijv. niet te verbazen. Een aantal van deze mensen, zoals Cecilia Malmstrom, hebben al bewezen niet goed snik te zijn, zozeer dat de kans bijna nul moet worden geacht dat die ooit verstandig worden. 

 2. Gerben

  Ik krijg sterk de indruk dat gelijke geschiktheid geen rol meer speelt. Het gezeur om vrouwelijke kandidaten lijkt nergens op. Ik heb er begrip voor als er bij gelijke geschiktheid een vrouw wordt gekozen, maar volgens mij speelt geschiktheid geen rol meer. Ik ben tegen het achterstellen van iemand om zijn geslacht, geloof, afkomst, sexuele geaardheid enz. Wat is er nog over van onze rechtsstaat als mensen zo openlijk worden achtergesteld?

 3. Bob Fleumer

  Ik kan niet anders dan hopen dat dit hele EU circus zo spoedig mogelijk in elkaar klapt en dat we onze eigen boontjes weer gaan doppen.

 4. philippine

  Een ding is zeker:

  ik heb ze niet gekozen
  want dat is niet mogelijk.

  Moeten deze mensen hun ‘besluiten’ verantwoorden?

 5. Job

  Vergeet overigens niet dat ook Orban een vriendje van Erdogan is: hij noemde Erdogan, evenals Poetin, als voorbeeld van de autoritairdere, antiliberale wijze van besturen die hij voorstaat, omdat het softe westerse democratische systeem tot gebrek aan daadkracht leidt. Maar ik weet natuurlijk niet of al zijn Fidesz-trawanten het daarmee eens zijn.

   

  Verder lijkt het me niet verrassend dat als heul veul Europeanen links stemmen, de resulterende regeringen ook heul veul linkse kandidaten afvaardigen. Die vermaledijde liberale democratie ook!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.