De Verenigde Naties zijn een illusie

Geen categoriesep 24 2014, 11:30
De Verenigde Naties zijn een globale schijnvertoning: men doet net alsof er een wereldparlement is dat alle stringente zaken van deze aardkloot oplost. Maar in werkelijkheid is het in de internationale arena ieder voor zich.
Mijn gewaardeerde collega Esther verwonderde zich vanochtend al over het feit dat GroenLinks kennelijk zó verliefd is op de Verenigde Naties, dat het zelfs bereid is ISIS nog iets langer diens gang te laten gaan om maar een 'papiertje' te kunnen halen bij de Veiligheidsraad waarin toestemming wordt verleend die gasten op hun donder te geven met F16s en drones.
Obama had - evenals zijn voorganger - lak aan die procedurevoorschriften, en begon gewoon met bombarderen. De journalist Greenwald (bekend van de Snowden-onthullingen) omschreef het als volgt: "The complete lack of interest in Obama's legal authority for bombing Syria is telling: empires bomb who they want, when they want."
Aan de Verenigde Naties heeft eigenlijk dus niemand een boodschap. Dat uitgerekend de dromers van GroenLinks nog steeds zo'n rotsvast vertrouwen hebben in dit instituut is dus tekenend voor hun naïviteit, want het is een publiek geheim dat de VN een grote, tandeloze, bureaucratische tijger is die nog nooit één wereldprobleem heeft opgelost. Het is één indrukwekkende waterkolk waarin een bizar grote hoeveelheid geld en goede hoop verdwijnt. Nog nooit heeft de organisatie één wereldwijd probleem weten op te lossen. Het enige waar de VN goed voor is, is het verbergen van de voor vele zielen pijnlijke waarheid dat het wereldtoneel een plek is waar het recht van de sterkste heerst. Het enkele bestaan van de in New York gevestigde organisatie is het hooghouden van een decorum van hoop waarachter chaos en ruwe machtsspelletjes de werkelijke wereld regeren.
Er is daarentegen één orgaan van de VN wat wél spijkers met koppen kan slaan, en dat is de Veiligheidsraad. Maar ook op dit onderdeel is een hoop aan te merken. Ten eerste de samenstelling, want vanuit de wereld naar 21e eeuwse begrippen geïnterpreteerd is het vrij vreemd dat een land als Frankrijk wel een permanent lid is, maar maar Duitsland niet. Ook het feit dat India en Japan ontbreken - belangrijke Aziatische spelers - kan de nodige vragen opwerpen.
Daarnaast ligt de Veiligheidsraad doorgaans zo goed als dood, omdat permanente leden Rusland en China bijkans alles veto'en wat het schenden van soevereiniteit van andere landen inhoudt. Maar laat het schenden van soevereiniteit van schurkenstaten nu net de core business zijn van het orgaan.
Zijn de Verenigde Naties daarmee een volstrekt nutteloze organisatie? Wel als je kijkt naar diens gebrek aan optreden op het internationale toneel. Echter, het verstrekken van de illusie dat we in een geordende wereld leven waar de VN voor vrede zorgt is voor veel mensen een onnoemelijke troost. Jezus zei het immers al: Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten