Kabinet wil baantje in Brussel voor Frans Timmermans

Foto:

Frans Timmermans mag ein-de-lijk weg uit Den Haag.

Nog even en we zijn van hem af: de omhooggevallen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Het kabinet wil hem, en niet Jeroen Dijsselbloem of Lilianne Ploumen, naar Brussel sturen. Timmermans wil al heel lang weg uit Den Haag. Eigenlijk stond hij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 alleen maar op de PvdA-lijst om een ander baantje voor zichzelf te regelen.

Laten we even het lijstje afgaan van mislukte sollicitaties. Timmermans wilde Commissaris van de Koningin (gouverneur) van Limburg worden. Dat ging niet door. Timmermans solliciteerde naar de baan van Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa met een video waarin hij pochte met zijn talenkennis. Hij kreeg niet voldoende stemmen en liep de Europese topfunctie mis.

Alles wat koning Midas aanraakte, veranderde in goud. Overal waar Timmermans zijn oog op laat vallen, gaat steevast aan hem voorbij. Timmermans werd eventjes genoemd als de mogelijke opvolger van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, maar die functie is naar de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini gegaan.

Overigens is één ding Timmermans wel gelukt: hij is minister van Buitenlandse Zaken in Rutte II. Maar daar is hij kennelijk ook alweer klaar mee. Hij wil naar Brussel, dus wordt hij door het kabinet naar voren geschoven als de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris, schrijft de Volkskrant:

Dat zeggen betrokken ambtenaren in Brussel en Den Haag. Den Haag wil dat Timmermans vicevoorzitter van de Commissie wordt, maar premier Rutte kreeg zaterdagavond geen zekerheid daarover van de nieuwe Commissievoorzitter Juncker. Rutte moet uiterlijk deze week een stevige portefeuille voor Timmermans veiligstellen, volgende week presenteert Juncker namelijk zijn team.

Als Juncker geen mooie portefeuille voor Timmermans heeft, dan stuurt het kabinet alsnog minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen naar Brussel. Wat zou Ploumen, overduidelijk een tweede keus, vinden van die strategie? Maar goed, wat mij betreft gaat Timmermans lekker naar Brussel om daar te pronken met zijn talenknobbel.

Ik heb niks met minister Timmermans. Timmermans’ “prachtige speech” (dixit alle media) over het stelende tuig dat toesloeg na de crash van de MH17 was gebaseerd op een leugen, zijn ego is veel te groot voor Nederland, en hij stelt niet de juiste prioriteiten als het gaat om het conflict tussen Israël en Hamas. Nee, wat mij betreft gaat ‘ie vandaag nog weg.

Het zou natuurlijk kunnen dat Timmermans wéér een mooi baantje misloopt. Maar laat het kabinet het maar proberen. Timmermans wil al zo lang weg. Gun hem die kans. Ik zal hem missen als kiespijn.

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!