Het weghonen van Barack Obama is schadelijk

Barack Obama heeft het weer zwaar moeten ontgelden na zijn opmerking dat hij ‘nog geen strategie’ had om aan de onthoofdingen van Amerikaanse journalisten door jihadisten van ISIS het hoofd te bieden. Hij zou als een in zichzelf verzonken pilaarheilige ogen en zwakte uitstralen.

Misschien. Mij bevalt dat telkens weghonen van de Amerikaanse president, nog altijd de leider van de westerse wereld, helemaal niet. We hebben al te veel westerse leiders gezien die door allerlei betweters aan de zijlijn werden bespot. George W. Bush was een sukkel die er niks van kon en Amerika met de rampzalige war on terror en de inval in Irak had opgezadeld. Maar zo’n onnozelaar was Bush niet. Kijk eens naar deze beelden van Fox News, waarin de verguisde president een zeer accurate voorspelling doet over wat er zou gebeuren als de Amerikanen zich uit Irak zouden terugtrekken, wat toen door velen – waaronder de Iraq Survey Group – werd aangeraden. Irak zou bij zo’n aftocht volgens Bush een chaos worden en ten prooi vallen aan Al-Qaida, wat ook voor Amerika gevaarlijk was. Het kon ertoe leiden dat Amerika opnieuw zou moeten ingrijpen. Bush legde de aanbevelingen voor terugtrekking naast zich neer, zond extra troepen naar Irak en wist het tij te keren. De surge bleek zo succesvol dat zijn opvolger die strategie na lang aarzelen voor Afghanistan overnam. Om de Amerikaanse troepen in een later stadium zowel uit Irak als Afghanistan terug te trekken.

Nu staat Obama er hulpeloos voor. Hij geeft zelf toe in het ISIS-geval – een kanker volgens hem –  ‘nog geen strategie’ te hebben. Wat voor zijn binnenlandse critici het gelijk van zijn voorganger bevestigt. Bush wist tenminste van aanpakken en zat nooit om een militaire strategie verlegen. We moeten echter niet vergeten dat Bush in 2007, toen het werkelijk erop of eronder was, weinig steun genoot. Hij ging af op zijn gut feeling, dat hem ook weleens in de steek liet. De president heeft de surge er tegen de adviezen van de buitenwacht (die Irak al had opgegeven) doorgedrukt. Bush analyseerde de toestand beter dan al die raadslieden aan de zijlijn, misschien ook omdat hij de directe verantwoordelijkheid voelde. Opmerkelijk, want Bush gold niet als een intellectueel en liet zich vooral voorstaan op zijn vastberadenheid. Soms ook tegen beter weten in. Aan het eind van zijn tweede ambtstermijn had hij al zijn politiek krediet verbruikt en werd hij door Obama – de anti-Bush – afgelost.

Ik heb nooit zo geloofd in de magische kwaliteiten die Obama bij zijn aantreden werden toegedicht. Erger, ik had er een hard hoofd in. Maar dat er vroeg of laat een president zou opstaan die Amerika wilde verlossen van de militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan, stond bij voorbaat vast. Dat heeft Obama ook gedaan en tot op de dag van vandaag is Amerika oorlogsmoe en heeft niemand zin om in nieuwe avonturen in de moslimwereld verstrikt te raken. Geef ze eens ongelijk. Zo succesvol waren die oorlogen in Irak en Afghanistan niet en het mondiale prestige van Amerika is er lelijk door beschadigd geraakt. Mij lijkt het dan ook niet zo gek dat Obama zegt dat hij nog geen goede strategie heeft om de jihadisten van ISIS te bestrijden. Die strategie is er namelijk niet, terwijl de jihadisten die wél hebben: het uitlokken van een Amerikaanse militaire interventie op hun terrein (al zegt de beul bij elke onthoofding dat die een vergelding is van elke aanval van Obama op ISIS-gebied). Een uit de tent lokken wat de mannen van Al-Qaida met de aanslagen van 9/11 waarschijnlijk ook beoogden. Daarin is Osama bin Laden toen briljant geslaagd.

Obama moet dus oppassen en heeft bovendien meerdere fronten waarover hij zich bezorgd moet maken. De intimidatiepolitiek van Vladimir Poetin in Oekraïne bijvoorbeeld. Het Westen (de NAVO) stelt zich daar terughoudend op, mede omdat de Russen in de strijd tegen het moslimterrorisme nog weleens nodig konden zijn. Dat veronderstelt dat het Kremlin in deze strijd aan dezelfde kant als het Westen staat. Maar is dat wel zo? Na de aanslagen van 9/11 was Poetin er als te kippen bij om duidelijk te maken dat het Kremlin niet achter de aanslagen zat. Rusland had er ook alle belang bij om daarover geen enkel misverstand te laten ontstaan. Moskou leverde zelfs logistieke steun bij de interventie in Afghanistan, waar de Russen hun eigen (bittere) ervaringen hadden. Maar met de wijsheid achteraf moeten we concluderen dat het vooral Poetin was die van de Amerikaanse oorlogen heeft geprofiteerd, vooral die in Irak. Waar Bush en Blair en nu weer Obama werden beschadigd, steeg de ster van de Russische president, die ook in West-Europa zijn verdedigers heeft. Die Poetin-apologeten weten meteen te vertellen dat het Westen zich niet moet bemoeien met Oekraïne, waar ‘fascisten’ in Kiev een coup hebben gepleegd, maar alle aandacht moet richten op vernietiging van het kalifaat van ISIS, hoewel niet te zien hoe dat moet of wat daar precies tegen kan worden gedaan. Het zal zeker tot het verwijt leiden dat de ‘kruisvaarders’ alleen maar geïnteresseerd zijn in christelijke levens (Yezidi’s en westerse journalisten). Obama, die beloofde oorlogen te beëindigen en geen nieuwe te beginnen, zal er nog meer door afgebladderd raken. En ook de handen van zijn opvolger zullen door nieuwe militaire avonturen gebonden zijn. Alleen Poetin, die het Westen overal treitert en uitdaagt, heeft daar echt belang bij.

Roep dus niet te snel dat Obama een lulletje Rozenwater is die er niks van kan. Dat hebben we na Bush, Blair en Balkenende wel genoeg gehoord. Als eerste zwarte president van de VS werden aan Obama aanvankelijk magische kwaliteiten toegedicht. Het kwam het geschonden imago van Amerika in de wereldopinie enorm ten goede, maar van dat herwonnen prestige is niks meer over. Vakkundig gesloopt door Teheran, dat zijn uitgestoken hand in 2009 afsloeg, en door Moskou, dat niet inging op de door Washington beoogde ‘reset’ in de relaties met Rusland. Daardoor staat Obama er nu als mislukkeling op, als een president die geen verstand heeft van internationale politiek en helemaal niet van de niet-westerse wereld waar zijn grote kracht had moeten liggen. Nog erger dan Jimmy Carter in 1980, die zich ook al in Teheran en de Russen vergiste. De kritiek is deels terecht. Obama vertrouwde te veel op zijn eigen charisma en had nooit een terugvalstrategie voor het geval zijn verzoenende initiatieven zouden doodvallen. Maar veel kritiek is ook inktzwarte propaganda, in stilte aangemoedigd door sinistere krachten die het liefst een falend Amerika zien. Daarin meegaan is geen onschuldige zaak. Mijns inziens verdient elke Amerikaanse president het voordeel van de twijfel, dus ook Obama. Met hem moeten we het doen. Het is bovendien veel beter dat Obama bedachtzaam blijft en zich niet onder druk van kwaadsprekers tot een nieuw (en halfhartig) militair ingrijpen laat verleiden in een vijandige regio waar Amerika er nooit goed uitziet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

31 reacties

 1. Jonas

  Ik vind dat Obama wat betreft het islamfascistische vraagstuk niet goed aanpakt. Een miskleun om zogenaamde “gematigde rebellen” in Syrie van wapens te voorzien is/was een slechte zaak. Goed dat Rusland daar een stokje voor stak.Assad is een dictator maar onder hem zijn de christenen en de alavieten nog beschermd. We dienen deze man te steunen in het bestrijden van die islamterreurgroepen die zogenaamd voor meer vrijheden en democratie zijn. De islam kent geen vrijheden en democratie. Hij moet eigenlijk SA  en Turkije bekritiseren omdat zij islamfundamentalisme steunen Erger ze bevoderderen het islamfascisme. Hij doet weinig als het om bescherming van christenen gaat in die landen waar islamterroristen hen afslacht etc.zoals in Nigeria.Ik vind hem vaag in het veroordelen van de uitwassen van de islam. Want de grootste groep dat wereldwijd wordt vernederd,vervolgd en vermoord zijn de christenen door deze haat en geweldadige islamfascistische groepen.Daar moet hij keihard tegen zijn en dito maatregelen nemen. Want die islamfascisten-terroristen zijn uit om de wereld te veroveren om ONS gedwongen de wrede sharia op te leggen. Obama moet zorgen dat de olieproductie ergens anders dan een islamland vandaan wordt gehaald. Zodat hij niet zo afhankelijk is van bijv. schurkenstaat SA. Busch was duidelijker met de as van het kwaad. Bij Obama weet je niet goed waar de man staat omdat dat hij de islamterreur over de wereld niet goed aanpakt.Net als in NL en Europa. Die wegkijken en de kop in het zand steken als het om islamgeweld en -haat gaat. Daarvoor in de plaats gaan ze joden,christenen en de niet-moslim bashen.Pak die moslimfunda’s aan omdat de democratie en vrijheden worden misbruikt door deze lui.

 2. Makker

  Obama of vader en zoon Bush de republikeinen of de democraten.

  Mijn geheugen laat me niet in de steek, we mogen blij zijn dat Obama er zit en er voorlopig geen republikeinen (olieboeren) in het witte huis komt.

 3. EternalVigilance

  Barack Obama is totaal incapabel als leider van de vrije wereld en we zullen nog decennia lang last hebben van zijn wanbeleid op internationaal gebied. Een must-see analyse van Obama, ‘President Coward’, door de briljante Bill Whittle: 

   http://www.billwhittle.com/firewall/president-coward

   

 4. jwhueting

  Ik heb een paar vraagtekens bij deze column.

   

  Allereerst de titel: ‘weghonen van Barack Obama is schadelijk’. Voor wie dan? Voor Barack Obama? Voor het imago van de VS? Voor de macht van de VS? Dus we mogen geen kritiek hebben op deze man, want daarmee verzwakken we de positie van het Westen. Allen in het gelid, schouder aan schouder achter de grote leider, en liever geen kritiek (of niet teveel in ieder geval). Maar de man maakt er een puinhoop van! Minder dan 40% van de Amerikanen keurt zijn beleid nog goed. 

   

  Maar dat er vroeg of laat
  een president zou opstaan die Amerika wilde verlossen van de militaire
  aanwezigheid in Irak en Afghanistan, stond bij voorbaat vast.’

   

  Nee, dat stond niet vast. De Republikeinen hadden kunnen winnen. Zelfs McCain, toch echt geen droomkandidaat, kwam nog zeer dicht in de buurt met overigens een waardeloze campagne. Er was in 2008 al twijfel over de capaciteiten van Obama, het was geen landslide. De blanke kiezer stemde in grote meerderheid voor McCain, Obama kon alleen winnen dankzij een enorme opkomst onder de zwarte/hispanic minderheid. Dat was knap gedaan van de Democraten en Obama is natuurlijk ook een community organizer.

   

  ‘Mij lijkt het dan ook niet
  zo gek dat Obama zegt dat hij nog geen goede strategie heeft om de jihadisten
  van ISIS te bestrijden.’

   

  Misschien is dat ook niet zo gek. Maar wat gek is, is dat je ten overstaan van de hele wereld ook zegt. Kun je je voorstellen dat Reagan in de jaren ’80 zei: we hebben niet echt een strategie om de SU te bestrijden? Dat zeg je toch niet???

   

  ‘Daardoor staat Obama er nu
  als mislukkeling op, als een president die geen verstand van internationale
  politiek heeft en helemaal niet van de niet-westerse wereld waar zijn grote
  kracht had moeten liggen.’

   

  Hij is ook een mislukkeling, zonder verstand van internationale politiek. Bedenk wel: deze man had geen bestuurlijke ervaring toen hij president werd. Community Organizer, advocaat en senator: dat was zijn ervaring. Om zijn hoofd leeg te maken (zo zegt hij zelf) brengt hij belachelijk veel tijd door op de golfbaan. Hij zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op om stemmen te winnen. Zijn buitenlands beleid: tja, wat is zijn beleid eigenlijk? De staatsschuld is geëxplodeerd (ja, ik weet: het tekort is als % flink teruggelopen, maar daar koop je weinig voor). De arbeidsparticipatie is in 40 jaar niet zo laag geweest. Hij weigert bepaalde wetten uit te voeren en verandert andere wetten als het hem belieft. De man is bij grote delen van het Amerikaanse volk diep gehaat. Dan doe je toch echt iets fout. En krediet had hij zat aan het begin van zijn presidentschap, ook van mensen die niet op hem gestemd hadden.

   

  ‘Mijns inziens verdient
  elke Amerikaanse president het voordeel van de twijfel, dus ook Obama. Met hem
  moeten we het doen.’

   

  Die fase zijn we allang voorbij. Nu telt nog maar één ding: de schade beperken de komende twee jaar en ons hart vasthouden.

   

   

   

   

   

   

   

   


 5. Dirk-Jan van Baar

  Weghonen is geen kritiek. Het is wat het woord zegt: weghonen.

   

  Wie nu al een balans van Obama denkt te kunnen opmaken, vergeet dat hij nog meer dan twee jaar president is. Bovendien is de rechtse kritiek op hem zeer onheus, minstens even erg en giftig als de linkse afkeer van Bush.

   

  Maar goed, hiermee herhaal ik mezelf. Zoals ook al die critici van Obama zichzelf herhalen.

   

  Over herhaling gesproken: ik vond dit vorig jaar ook al: http://watchingamerica.com/News/220895/obamas-plan-to-do-something-is-not-convincing/?SHOW_ORIGINAL_TEXT

   

  Verder zou het goed zijn  als al die critici eens precies zouden aangeven hoe het dan wel moet. Ik geef toe: een valse vraag, want ze hebben het antwoord ook niet.

 6. Ben Van Herwijnen

  Voor de negatieve commentaren op Obama:

  Zolang Nederland zelf nog geen President heeft is het totaal misplaatst om in naam van Oranje de President van een ander land te gaan zitten kleineren en te proberen hem/haar als een doetje of onbenul neer te zetten.

   

  Nota bene de President van het land, dat de President uitvond in 1789.

  Ga zelf eens voor de Republiek en President van Nederland.

   

   

 7. Lieftinck fan

  Lang dacht men dat de dictators het fundamentalisme zouden voeden, ongeveer de theorie dat Wilders het brandstof is voor radicale Islamitische groepen. Ook ik zag wel wat in het implementeren van een democratie in Irak, maar achteraf gezien moet ik erkennen dat Saddam Hoessein van alle kwade het minst erge was.

   

  Al die dictators bleken dijken voor grote minderheden, alhoewel sommige minderheden (de Koerden in Irak, of de Shiïeten) soms de pineut waren. Echter, nu is geen enkele niet Soenietische minderheid veilig in Irak c.s.

   

   

  Helaas ontdek je dat pas als het te laats is.

 8. Jessica

  door de zelfbenoemde politiek correcte goeemeente vond ik wel stuitend.

 9. Jessica

  kwaad spreken over Barack Obama. De man deugt en doet zijn best. Hij kan ook geen ijzer met handen breken.

 10. Jan Gajentaan

  Tja, Obama, wat moeten we ervan vinden. Zelden heeft een Amerikaanse president meer de gunfactor gehad (zeker in Europa) maar zo langzamerhand roept hij bij mij haast alleen nog maar ergernis op.
  Zelfs een blinde kip kon drie maanden geleden aan zien komen dat het falikant misliep met het oprukken van ISIS in Irak en elders. Obama wist dit al een jaar aangezien hij informatie krijgt van zijn Veiligheidsdiensten. Dan zorg je toch dat je als de wiedeweerga een strategie uitstippelt?

  Verder het gestuntel met Obamacare, het gedraai en gelieg.

  Onder de leiding van Obama wordt Amerika steeds meer een overheidsgestuurd land, zeg maar een soort Argentinië, in plaats van het vrije land dat het ooit was. Ik citeer uit een eerder artikel van mij: 

  “Volgens de 2014 Index of Economic Freedom, een publicatie van de Heritage Foundation in samenwerking met Wall Street Journal, staat de USA niet meer in de top 10 van meest vrije economieën. Het land dat ooit beschouwd werd als de bakermat van de vrijheid is tussen 2007 en 2014 gezakt van de 5e naar de 12e plaats. De Top 3 wordt nu gevormd door Hong Kong, Singapore en Australië. Chili staat als enigst Zuid-Amerikaans land in de Top 10 (7e plaats).

  De USA scoren steeds slechter als het gaat om eigendomsrechten, verspilling van overheidsgeld en corruptie. Belastingen worden er steeds hoger en de bureaucratie neemt toe. De maakbaarheid van de samenleving, dat is het geloof of misschien de illusie die door politici in zowel de USA als de EU gebruikt wordt om steeds meer economische vrijheden af te pakken. Sectoren als de gezondheidszorg of de bankensector worden steeds meer aan banden gelegd. In sommige opzichten misschien terecht, maar de rekening hiervoor gaat naar burgers en bedrijven”. (einde citaat)

  In de EU zien we iets soortgelijks gebeuren, een toenemende bureaucratisering en een soort van corporatistisch systeem (een almachtige elite bij overheid en bij grote bedrijven die zichzelf verrijkt, ten koste van gewone burgers en ten koste van het MKB).  Ik vraag me steeds meer af in hoeverre we de USA en de EU nog moeten betitelen als het “vrije Westen”.

  Natuurlijk is Rusland niet een lichtend voorbeeld, integendeel, ook daar gaat het helaas hard achteruit met de vrijheden die zo cruciaal zijn (de trias politica, de persvrijheid, het recht van de oppositie om voor hun mening uit te komen, etc.).  Daar is dus veel kritiek op mogelijk, maar als die kritiek komt van de USA en de EU, denk ik dat ze ook wel eens in de spiegel mogen kijken.

  Helaas profiteert de radicale Islam van deze zwakke en onzekere Amerikaanse president, maar ik denk niet dat het een oplossing is om Obama nu maar kritiekloos te gaan benaderen, vooral niet omdat hij heel veel verkeerde beslissingen neemt en daarnaast twijfelt en af en toe richtingloos lijkt.

 11. Janbert

  Vermoedelijk zal Obama de geschiedenis ingaan als de president die het nog slechter heeft gedaan als Jimmy Carter.  Zowel op binnelands gebied maar vooral op buitenlands gebied.  Door het (gebrek aan) beleid van Obama heeft Obama een vacuum laten ontstaan waar andere (zoals ISIS, Putin,etc) zijn ingesprongen.

   

  Obama toont geen visie en geen leiderschap.  Dat was  eigenlijk ook te verwachtten van iemand die maar alleen maar twee jaar in de Senaat heeft gezeten en helemaal niets “geleid” heeft in zijn leven.  

   

  De media hebben Obama gepromoot als het antwoord op zowat alles; dat is dus volkomen onterecht geweest.

   

  The Madness of 2008
  A nation became unhinged by trivialities like “hope and change.” It has now awakened.

   

  http://www.nationalreview.com/article/386218/madness-2008-victor-davis-hanson

 12. Henk Y

  Welke vorm de socialisten/communisten/fascisten deze keer weer aannemen, is irrelevant: ze moeten weggehoond voor hun schade onoverkomelijk wordt. Pas dus maar op Dirk-Jan 😉

 13. Makker

  Wat een geweldige bijdrage levert u hier zeg!

  Socialisten, communisten en fascisten…waar het hoofd vol van is….

 14. fanof43

  @Dirk-Jan, U hebt zelf talloze malen George W. weggehoond. Welke briljante oplossingen heeft ú dan aangedragen?

 15. kees rudolf

  Kritiek op Obama deels terecht, deels inktzwarte propaganda. Dat lijkt mij wel juist. En zoiets komt meer voor. Kritiek op Netanyahu, deels terecht, deels inktzwarte propaganda. Kritiek op Poetin, kritiek op Rutte, kritiek op Wilders, noem maar op. In al die gevallen kan het ook gebeuren dat goed onderbouwde kritiek vanuit opbouwende bedoelingen munitie en/of koren op de molen kan zijn van propagandisten met boosaardige bedoelingen. Moet je, om het risico te vermijden dat je boosaardige propagandisten munitie levert, je onthouden van goed onderbouwde en terechte kritiek? Moeilijk, niet iedere situatie is hetzelfde. In het geval Poetin zijn er bijvoorbeeld zoveel mensen die wel bereid zijn de verdediging van Poetin op zich te nemen dat het m.i. geen kwaad kan om telkens weer zo goed mogelijk te beargumenteren waarom hij niet deugt. In het geval Obama hebben we te maken met een president van een land dat we als bondgenoot beschouwen of waarmee we, samen “het westen” zijnde, belangen delen, en die er nog twee jaar zal zitten. Is het in ons belang als in de hele westerse wereld zijn prestige naar nul daalt, zelfs al zou hij, alles goed overziende,  niet meer prestige dan nul verdienen?@jwhueting zegt: “nu rest ons nog maar een ding: de schade beperken en de komende twee jaar ons hart vasthouden”. Maar de vraag is dan: hoe beperk je de schade het best? Door ons uiterste best te doen dat er op zo kort mogelijke termijn niets meer over is van het prestige van deze Amerikaanse president? 

  Met Obama neem ik bij mezelf wederom zo’n bedenkelijk irrationeel trekje waar als ik,toen ik 7 of 8 jaar oud was, 

  ooit met Hitler had: ik hoorde overal zo veel slechts over die man, en iedereen leek het zo roerend met elkaar eens dat Hitler zo slecht was geweest, dat zich bij mij de neiging ontwikkelde argumenten ter verdediging van Hitler aan te voeren, zoals dat het toch maar erg gemeen was van al die geallieerden om samen tegen Duitsland alleen te vechten, konden ze wel, met z’n allen tegen een. Door het bedenkelijk kijken van mijn ouders werd die neiging snel de kop in gedrukt, maar ik herinner het mij nog goed. En nu hoor ik zoveel slechts over Obama, en hoor en lees ik zoveel mensen die het zo roerend erover eens zijn dat Obama een lulletje rozewater is, dat ik bij mijzelf de neiging bespeur om argumenten te gaan zoeken om te kunnen zeggen dat het toch heus wel meevalt.

  Maar ja, misschien valt het niet mee. Hitler viel ook niet mee.

 16. Johanna

   Wéér vuil spel NAVO. Die zelf geen wapens kan leveren aan de fascistische West Oekraïeners maar wel zegrt dat de lidstaten dat zelf kunnen uitmaken. Wie staat wéér bovenaan de lijst om meteen wapens te leveren aan de fascisten en neo-nazi’s.  De Verenigde Staten!  Saceur generaal Philip Breedlove doet goed zijn best  voor eigen land.

 17. Wilhelmson

  Obama is zwart en bicultureel wordt beweerd , zwarte vader en blanke moeder. Zwart vanbuiten en wit in het hart als een negerzoen. Zo blijkt dat Ras en Cultuur, voor velen 2 blijkbaar moeilijk uiteen te halen eigenschappen zijn. Om dan nog maar niet te spreken van zijn linkse ideologie. Obama is zeer ideologisch links Noord Amerikaans .

  Ras , cultuur en ideologie , Obama leek met zijn zwart zijn , Amerikaans zijn en linkse ideologie wel de nieuwe Jezus of Messias voor onze politiek correcte goegemeente. Haleluja ! Maar ja ……

  . . De Laatste Zoen

  De zoen van negers en van negerinnen
  Is hier zo zwart gemaakt dat naar het schijnt
  De negerzoen uit Nederland verdwijnt
  Al is zo’n zoen wel lekker wit van binnen.

  Dus moet ik maar iets anders lekkers zoeken.
  Gelukkig viel mijn oog op jodenkoeken.

  Driek van Wissen

 18. de_mol

  En waarom je geen leugens bloot zou mogen leggen is me een godsraadsel:

  Obama Claims Kosovo Had a UN-endorsed Referendum… It didn’t!

   

  Maar nogmaals, een McCain, de oude kandidaat van de conservatieven is geen haar beter:

  Guy Calls for John McCain to be Arrested and Tried for Treason

   

  Syrian Woman Rips Into McCain At Town Hall For His Support For Bombing Syria 9 5 2013

   

  Amerika heeft geen democratie meer, maar wordt geregeerd door grootbankiers die de kandidaten op de post van President zet, onder voorwaarde dat ie doet wat ze hem opdragen. En zo financieren ze beide kandidaten. Haha, wat een schooiers he:

  To rob a country own a bank

 19. harrybr

  Sorry, maar, de EU is de sterkste economische macht ter wereld, met ca 10% meer inkomen als de USA, 500 mln inwoners ipv de USA 300 ml, ligt op 2000 km van het conflictgebied ipv de USA 6000 km verder, en wat kan die EU presteren: helemaal niets, noppes, nix, nada, niete.

  En dan moet de president van een ver weg liggend land niet alleen het voortouw, doch tot bijna het eindtouw nemen, om te regelen, wat er in de EU’s achtertuin gebeurt, net als toen in Kroatie, Bosnie, Kosovo ( ja, zijn we nog met de tent en caravan op vakantie geweest, ik meost aan mijn kinderen utileggen,w at IK gedaan had om dat meisje, jongen, die naast onze caravan gestaan had te helpen behalve vrij naar Simonis:  “Ich have es nicht gewusst” ), Lybie ( krijgen we nu al die bootvluchtelingen door).

  Denk aan Polen, met haar spreekwoordelijke “Poolse landdag” = samenraapsel van eigenbelang nastrevende locale politici, ieder parlementslid vetorecht, die dus Polen vanaf 1500 in een continue neerwaartse spiraal hebben gebracht tot een bezetting ( 1772-1807 en 1814-1918 )

 20. de_mol

  En de lunatik John Kerry doet onder Obomba vrolijk mee. Die koppelt tegenwoordig de islam aan de opwarming van de aarde:

  John Kerry Bible Commands America To Proctect Muslims From Global Warming

   

  Werkelijk, ze worden met de dag gestoorder.

 21. Moria de Quéribus

  Wat maakt Obama eigenlijk tot een zwarte (en daarmee de eerste zwarte VS-) president?

 22. Johanna

  Het weghonen van Obama is niet gevaarlijk. Het feit dat de regering van Obama geen antwoord  heeft op de enorme fouten die al zijn voorgangers hebben gemaakt, dat is gevaarlijk.   Wereldheerschappij, macht en invloed aan een Staat  een man/vrouw  ( NAVO-VS-Obama), dat is levensgevaarlijk. We hoeven   over Obama  (VS) niet  te spotten maar hem  (VS) zo veel als mogelijk  de feiten onder ogen brengen.

   

  Hoe het dan wel moet?

  Amerika moet  stoppen met haar machtspolitiek. Dat heeft   al zoveel ellende gebracht , ( oorlogen). Als de volgende president  en NAVO op dezelfde voet doorgaan en EU daarop niet gaat reageren.Dan zal er helemaal niks veranderen, tenzij de Russen  stevig  blijven  ageren.

 23. Lieftinck fan

  @hhermanus

  Obama
  was ook niet objectief over de Islam. Het was niet ‘de Koran’ maar ‘de holy
  Koran’ Dat heeft hij wel tien keer geroepen.

   

  De
  Koran is net zo holy als Mein Kampf van Adolf Hitler.

   

  Verder
  mogen de Christenen hun God op hun blote knietjes danken dat Obama niet zijn
  zin heeft gekregen.

   

   Google
  maar eens op: ‘Assad must Go, Obama says’

   

  Met
  zijn vriendje Erdohan kondigde hij nog aan dat Assad afgezet moet worden.

   

  http://live.wsj.com/video/obama-and-erdogan-syria-assad-must-go/A714C6EE-C4BA-4FCF-B9BF-57567F1026B6.html#!A714C6EE-C4BA-4FCF-B9BF-57567F1026B6

   

  Hier zoent hij Erdohan, kijk maar:

  http://pamelageller.com/2014/07/islamic-state-isis-turkey-paved-way-us.html/

   

  Mag ik zeggen dat Obama de meest moslimvriendelijke president is die Amerika ooit gehad heeft? 

   

  Volgens Barack Hoessein Obama hebben we de tijd van verlichting en vooruitgang te danken aan het geloof van zijn vader, de Islam.

   

  Citaatje van Barack Hoessein Obama

  the president said that Islam “carried the light of learning through so many centuries, paving the way for Europe’s Renaissance and Enlightenment,”

   

 24. hhermanus

  Het grootste faalsucces van Obama blijft zijn reset naar de islam in The Cairo Speech.

   

 25. V.K.

  -Waarom wordt in dit stuk Ronald Reagan niet genoemd, hij was het welke (onder druk van de publieke opinie?) zijn troepen uit Libanon haalde na de aanslag op , na ja vul maar in, inclusief gegijzelde journalisten.

  -Vreemd dat er nu wordt gejengeld tegen een president welke het terugtrekken van z’n troepen als verkiezings item heeft gebruikt, en nu zegt dat hij eigenlijks geen plan heeft?

  -Wie bedonderd wie ?

 26. de_mol

  Nee, kandidaat 1 is slecht, nee kandidaat 2.

   

  Iedereen die nog denkt dat er nog democratie is, en dat de President in de VS het land leidt weet niet waar ie het over heeft. Het zijn allemaal puppets, eigenlijk kon je dat al zien door de slip of the tong van Hillary, waar ze zei dat ze blij was met het ‘advies’-instituut om de hoek in Washington dat haar zou vertellen wat te doen. Maar goed, iedereen die een beetje verder kijkt ziet dat het de grote bankiers zijn die de kandidaten geld geven om voor President te gaan, etc, en die leiden het land. Zoals ook al duidelijk is omdat, anders dan de beloofde ‘change’ van Obama, toevallig dezelfde mensen werden gekozen op de sleutelposities in het land, oa. de leiding van de FED.

   

  Zie ook:

  To rob a country own a bank

 27. Henk Y

  Tja, makker of kameraad, zoals de communisten elkaar plachten te noemen, je voelt je blijkbaar aangesproken en/of ontmaskerd zoals Obama. Zelf niet verder komen dan inhoudsloos becommentarieren richting Bush 1 en Bush en olieboeren en mijn bijdrage sarcastisch proberen weg te werken door niets inhoudelijks op te merken. Daarvoor hebben we Joop.nl.

 28. ronzor

  Knap.

 29. de Bourgondiër

  Barack Obama: unfit for command

 30. jantje

  Is een tak van de moslim brotherhood. Het zijn dus de vriendjes van Obama. In eerste instantie zijn ze ook gefinancieerd door de VS om Assad uit de weg te ruimen.

  Helaas voor Obama zijn p.r. ruimen ze zeer grondig op en wordt hij nu met de werkelijkheid geconfronteerd.

  Obama kent de moslims uit zijn Indonesische tijd. In die tijd waren moslims nog niet zo geradicaliseerd in Indonesië.

  De radicalisatie van de moslims is gekomen door andere vriendjes van de V.S., Saudi-Arabië. S-A besteed vermogens om het wahabisme te exporteren naar het westen. Ze hebben een onuitputtelijke hoeveelheid geld.

   

 31. Bes Tolen

  Democratie in de Verenigde Staten? Het is een oligarchie. Een geschikte spreker, mooiprater, als behartiger van de belangen van de oligarchie wordt president. Het belangrijkste waarmee Obama binnenslands bezig is, is om stapsgewijs miljoenen illegalen aan legalisatie te helpen. Daarvoor moet ook de Obamacare dienen. Wat de kliek oligarchische politici wil. Democraat of republikein maakt niet uit. Ze zijn bijna allemaal Rooms katholiek of lid van een nieuwbakken Amerikaanse rare christelijke uitwas. En nog wat joodse lieden. Er zitten vrijwel geen lieden meer onder uit de oude protestantse kerken en ook geen ongelovigen onder. Maar toch. Nu kunnen ze nog allerlei voorgenomen beleid tegen houden. Maar er verandert steeds meer de verkeerde kant op. Vrijheid op economisch terrein? De één wordt er veel meer aan banden gelegd dan de ander. Dat wil zeggen: lieden uit sommige groepen mogen meer dan anderen. Maar waar maken we ons druk om? De maffiosi uit Latijns Amerika met name Mexico rukken op. Straks komen ze ook naar Europa. Daar is straks geen verweer meer tegen mogelijk waar de voedingdbodem in Amerika al is gelegd. Het is in ieder geval de hoogste tijd voor Europa om veel meer op haar hoede te zijn. Uit zelfbescherming uiteraard.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.