Maatregel om paspoort jihadi’s in te trekken is zinloos en de regering weet het

De Nederlandse overheid wil jihadi’s aanpakken, maar neemt het kabinet wel de juiste maatregelen? Als we willen voorkomen dat jihadi’s uitreizen naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij de islamitische terreurorganisatie ISIS, dan moeten we eerder en harder ingrijpen. Maar hoe?

Het kabinet wil van jihadi’s die twee nationaliteiten en dus twee paspoorten bezitten het Nederlandse paspoort afpakken. Dat lijkt sympathiek, maar dat betekent dat de jihadi’s gewoon met hun andere paspoort naar Turkije en vervolgens Syrië kunnen afreizen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich er – terecht – druk om. Hij zit het kabinet op de hielen als het om het tegengaan van jihadisme gaat. Tot zover mijn introductie. Nu is het woord aan Omtzigt zelf.

Frank Verhoef

Drie weken geleden presenteerde de regering stoer een maatregelenpakket tegen jihadi’s. Die mogen niet meer reizen naar Syrië of Irak en daartoe nam de regering deze maatregel:

15. Bij gegronde vermoedens van uitreis worden de reisdocumenten gesignaleerd ter vervallenverklaring of weigering (inclusief identiteitskaarten).

a. Paspoorten worden vervallen verklaard op basis van artikel 23 van de Paspoortwet bij gegrond vermoeden dat iemand in het buitenland handelingen zal verrichten die een bedreiging vormen voor Nederland.

b. Het reizen met een Nederlandse identiteitskaart buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) wordt onmogelijk gemaakt door een uitreisverbod voor betrokkene wiens paspoort om deze redenen is geweigerd of vervallen verklaard.

Het punt onder b is nieuw zei de regering. En het dichtte een lek. Want met een geldige identiteitskaart kun je naar Turkije reizen. Vandaar kun je de grens met Syrie of Irak oversteken en dan ben je er. Het was dus tijd om de identiteitskaarten in te trekken.

Dat klinkt streng. Maar er is een probleem: de overgrote meerderheid van de jihadi’s heeft een dubbele nationaliteit en dus een dubbel paspoort. Zij kunnen kiezen of ze op het Nederlandse paspoort reizen of op het Marokkaanse, Turkse of Amerikaanse paspoort, dat zij ook bezitten.

In het debat over IS(IS) kreeg ik geen antwoord op de vraag of er afspraken zijn met Marokko en Turkije over het tegelijk blokkeren van paspoorten en identiteitskaarten. Daarom diende ik deze motie in, op 10 september:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening dat de maatregel om een paspoort in te trekken van potentiële jihadisten, ook wanneer zij twee paspoorten hebben, effectief moet zijn;

constaterende dat velen met een dubbel paspoort uitgereisd zijn, ook afgelopen week;

verzoekt de regering, binnen twee weken aan te geven, indien nodig vertrouwelijk, op welke wijze alle paspoorten tegelijk vervallen verklaard worden,

en gaat over tot de orde van de dag.

Omtzigt

En toen gebeurde er iets speciaals: het kabinet (Timmermans) durfde hier geen mening over te geven. Hij zei dat Opstelten heel snel een mening zou geven. Ondanks een aantal herinneringen (informeel) hebben we nog steeds geen brief ontvangen of dit mogelijk is en of de regering dit wenselijk acht.

Wat het CDA betreft is het zeer wenselijk dat bij mensen met twee paspoorten beide paspoorten vervallen verklaard worden als je die wilt beletten om te reizen om ergens anders mensen te onthoofden of mee te doen aan genocide. Anders is dit een totaal loze en zinloze maatregel.

Gezien het feit dat er sinds eind augustus (bekend worden van deze maatregel) velen zijn uit gereisd, vrees ik het ergste. Opstelten en het kabinet moeten nu echt actie ondernemen en niet maatregelen die alleen voor de bühne van de regeringspartijen werken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. harrybr

  Verdacht van jihadgang: NL pas intrekken, uitkering, subsidie, studiebeurs enz per direct intrekken, bezittingen veilen tot schuld is terugbetaald en dan op het vliegtuig zetten naar het andere land, waar men de nationalitiet van draagt. Wil ik graag financieel aan meedragen.

  Ben benieuwd of the Marokkaanse regering ook hun onderdanen naar IS laat gaan. Turkije speelt al maanden onder hetzelfde hoedje met IS, El Nusra enz , dus jammer dan.

  EEN heel groot voordeel: ze komen nooit meer terug de EU in.

 2. nog_1

  Wat Omzigt wil is ivm internationale verdragen onmogelijk. Dat is ook de reden waarom we de paspoorten van bekeerlingen niet intrekken en dit alleen willen doen bij mensen die meer dan één paspoort hebben.

   

  Je kunt er trouwens nog meer dan twee hebben, maar dit terzijde.

   

  Overigens kan het allemaal veel gemakkelijker (en effectiever). Als Nederland IS de oorlog verklaart kan iedere Syrieganger alsvijand beschouwd worden en zonder proces voor onbepaalde tijd als krijgsgevangene vastgezet worden. 

 3. Two Ravens Black Kettle

  Frank is van mening dat halsafsnijders in het weerloze NL moeten blijven ipv. dat ze gaan hemelen in Syrië of Irak.

  Ik ben benieuwd of hij dezelfde mening blijft toegedaan als hier de eerste Nederlanders op straat worden onthoofd.

 4. locke

  Ik mag toch aannemen als het paspoort/ID wordt ingetrokken dat je dan ook je staatsburgerschap kwijt bent ,als men dan met het andere paspoort vertrekt is NL van het individu verlost en ligt  de verantwoordelijkheid daar waar het individu voor heeft gekozen .

  Zou de persoon in kwestie zich bedenken is dat niet meer mogelijk, hij krijgt  per direct  de status persona non grata ,zo moeilijk kan dat toch niet zijn .

  Het harde ingrijpen daar hoeft men zich verder geen zorgen over te maken laat het denken ook eens aan het land van de 1e staatsburgerschap over,  hun oplossingen  passen zeker beter in het straatje van het individu . Waarom voelt men zich altijd geroepen  haantje de voorste te zijn met oplossingen die meestal  knuffel technisch gecompliceerd zijn en hoge kosten met zich mee brengen. Ik zie daar het probleem niet ,wat heeft het voor zin iemand gegijzeld te houden tegen zijn wil ,  dan stel je bewust de samenleving bloot aan zaken waar je de verantwoordelijkheid niet over kunt dragen ,dan lijkt mij de oplossing toch voor de hand liggend .

   

 5. Twan 21

  Kan Nederland een buitenlandspaspoort laten vervallen dan?

 6. tipo

  Ja, het lijkt me inderdaad logischer om IS als (vijandige) Staat te erkennen, waar ons Koninkrijk en de bondgenoten van ons Koninkrijk mee in oorlog zijn.

   

  Dan vervalt (ex artikel 15 van de Wet op het Nederlanderschap) automatisch het Nederlanderschap van hen die in krijgsdienst van IS vechten en meerdere nationaliteiten bezitten. Ook bij terugkomst. Dan verblijft zo een persoon hier illegaal en dient deze uitgezet te worden naar het land waar deze persoon nog wel een paspoort van heeft. Of kan zo iemand krijgsgevangene worden, totdat er een vredesaccord met IS is gesloten (wat nooit het geval zal zijn). Daar hoeft geen wet voor veranderd te worden. Alleen de erkenning van IS als Staat en de erkenning dat we er mee in oorlog zijn van onze regering.

   

  Degenen die er dan van verdacht worden om uit te willen reizen naar IS kunnen dan ook vastgezet worden, totdat een vredesaccord met IS gesloten is. (Dus krijgen uitreizigers naar IS waarschijnlijk levenslang, wat een prima maatregel is). Dit geldt ook voor Nederlanders met enkel 1 paspoort bij terugkomst.

   

  Hoe moeilijk is het, als zelfs wij het verzinnen kunnen?

 7. Johannes N

  Telkens maar weer die krampachtige pogingen om die lui binnen te houden. Schop. ze. er. uit! Met hun hele extended familie erbij. En nooit meer terugkomen. Ze willen het nota bene zelf!

   

  Zo gauw er maar een zweempje van dreiging is wordt het hele EU-bestuur extra beveiligd, maar wij schijnen met dat tuig te moeten samenleven zonder zelfs maar het recht op een wapen te hebben.

 8. fredvdB

  Het probleem is nogal Gordiaans ingewikkeld, vandaar dat enige effectieve maatregel niet bestaat. Eerst maar het probleem. De arabische lente was aangebroken. Assad moest ook weg. De Syrian National Council te Ankara werd erkent. Maar het rebellenleger van de SNC werd kleiner, er kwamen meer radicalen, de US vertrok uit Irak, en IS was geboren. Ondertussen reisden EU-Islamieten al tijden -met goedkeuring- naar dat gebied om tegen Assad te strijden. Nu even niet dus. Eerst IS platgooien, dan verder met “Assad weg” (dan kan uitreizen weer wel dus) en “de stabiele coalitie regering” in Irak bouwen. 

   

  Antwoord op vragen:

  Exacte gegevens laten op zich wachten. De uitreis maatregel is overigens naar verwachting van tijdelijke aard en het betreft daarnaast nauwelijks significante aantallen.

  en gaat over tot de orde van de dag,

  Het kabinet.

     

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 9. Two Ravens Black Kettle

  Overigens zouden ook zware criminelen met dubbele paspoort gedenaturaliseerd moeten worden, voor lichtere vergrijpen zou je kunnen denken aan het Amerikaanse systeem Three-strikes-and-you’re-out.

  Daarna Schengen terug en een migratiestop van migranten en asielzoekers met denkbeelden die haaks staan op de westerse 

  Binnen no time wordt NL weer fleurig en relaxed. Daar moet toch zelfs de meest verstokte hippie ‘happy’ van worden.

 10. fredvdB

  @Two Ravens Black Kettle 07:54

   

  Voorlopig ziet de zaak er m.i. niet goed uit. Irak is een puinhoop, maar door de olieinkomsten is het daar wel redelijk toeven.

  Syrie is anders. En die SNC, die zogenaamde democraten, zijn natuurlijk een dekmantel om de zaak te Islamiseren. Kijk je op de website van de SNC, en.etilaf.org, dan zie je dat ze samen met Erdogan Islam aan het promoten zijn, door het stichten van de Islamkampen:

  http://en.etilaf.org/coalition-components/syrian-scholars-association.html

  Ook blijkt de Zionistische haat (van de “Turkmen`):

  http://en.etilaf.org/coalition-components/national-blocks/turkman-component-of-the-syrian-national-coalition.html

  De wanhoop van de christenen, die meewerken om te kunnen wijzen op hun vervolging:

  http://en.ado-world.org/

  De afwezigheid (lees uitsluiting van) de Koerden, die meewerken door afwezigheid:

  http://en.etilaf.org/coalition-components/national-blocks/kurdish-national-council.html

   

  Dat alles met medewerking van onze EU, de US en onze sunnibroeders Erdogan en de golfstaten. Ik denk eerder dat er binnenkort niemand Schengen meer binnenkomt als hij Jood, democraat of christen is.

   

 11. oudgediende

  Het intrekken van het paspoort en  verliezen van de Nederlandse nationalitieit:  geen uitkeringen meer, wel weg maar niet meer terug Nederland inlaten.

  Jammer genoeg kunnen ze binnen de Schengen zone dan toch ongecontroleerd rondreizen maar dan in ieder geval zonder ons geld.

 12. V.K.

  -Over grondwet gesproken, kan iemand mij vertellen wat de grondwet van Issis® heeft niks met de islam te maken™moet op het boekenplankje van de voorzitter van de 2e kamer.

 13. tipo

  Als je een vijand hebt, lijkt het me onontkoombaar dat je die erkent. Door heel hard te roepen dat IS geen Staat is, speelt de hele wereld verstoppertje met hun vijand. 

   

  IS heeft een grondgebied onder hun controle, ze heeft een leiding, een leger en een grondwet en ze heft belastingen en olie-inkomsten. Dan ben je gewoon een Staat. Dat IS claimt het kalifaat te zijn, dat hoef je niet te erkennen. 

   

  Noord Korea wordt door Nederland ook als land erkend, zonder te erkennen dat het een ‘Democratische Volksrepubliek’ is, wat Noord-Korea zelf wel claimt te zijn.

 14. Mar

  @tipo

  IS als (vijandige) staat erkennen betekent dan tegelijkertijd het IS kalifaat erkennen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.