Massademonstratie voor onafhankelijk Catalonië

Geen categoriesep 12 2014, 9:28
Prima.
Het is vervelend voor Spanje zelf, maar als liberaal kan ik dit alleen maar van harte steunen: hoe kleiner staten zijn, hoe beter.

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona hebben donderdag honderdduizenden mensen betoogd voor een afsplising van het (relatief rijke) gebied van Spanje. Volgens de stedelijke overheid namen 1,8 miljoen mensen aan de optocht deel. De burgemeester van Barcelona, Artur Mas van de nationalistische partij CiU, is één van de grote pleitbezorgers van de Catalaanse onafhankelijkheid. De demonstratie vond plaats ter gelegenheid van de 300ste “nationale feestdag” van de noordoostelijke Spaanse regio.

Opvallend dat steeds meer regio's voor onafhankelijkheid kiezen - of, beter gezegd, aangeven onafhankelijk te willen worden. Schotland, Catalonië, nog even en Friesland eist ook een referendum.
Het aparte hieraan is dat de meeste regio's wél weer lid willen worden/blijven van de Europese Unie. Misschien dat ze juist door de EU de moed hebben om onafhankelijkheid te eisen; het geeft ze rugdekking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten