Nederland mag niet tegen ISIS vechten van Obama?

Nederland is nog niet gevraagd aan te haken bij een internationale ‘Core Coalition’ die als doel heeft het omverhalen van ISIS. Vanwaar dat Nederland zo geschoffeerd moet worden?

Even zo weinig subtiel als altijd legde Hans van Baalen gistermiddag bij TROS Kamerbreed nog even de vinger op de gevoelige plek:

Nederland wil volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen gewoon meedoen aan de internationale coalitie die de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wil bestrijden.

Hij heeft begrepen dat premier Mark Rutte (VVD) heeft gezegd daaraan te willen deelnemen. Van Baalen kan niet verklaren waarom ons land dan nog niet is gevraagd, zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

De opmerking van de liberale politicus was uiteraard kalmerend bedoeld, maar het geeft eigenlijk juist te denken. De Verenigde Staten willen zoals gezegd dus een coalitie vormen om het onlangs opgerichte ISIS-kalifaat weer met de grond gelijk te maken. Tot zover helemaal prima, totdat je ziet welke landen er op de deelnemerslijst staan: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canada en Australië. Kortom, de fin-de-fleur van de Westerse wereld, aangevuld met het islamitische Turkije.. en er was zelfs plaats voor het kleine Denemarken (nog geen 6 miljoen inwoners).

Vooral het feit dat dat laatste landje wél mocht meedoen, maar Nederland (bijna 17 miljoen inwoners) niet is pijnlijk. Waarom zouden onze troepen niet goed genoeg zijn om de islamitische mensenslagers een kopje kleiner te maken?

Het antwoord moeten we waarschijnlijk zoeken in 2010, toen de PvdA de Nederlandse militaire reputatie ten grabbel gooide door een uitnodiging voor een militaire missie in Uruzgan uitlokte, om het daarna met veel misbaar te kunnen verscheuren in een poging zich los te weken uit een mateloos impopulair kabinet met het CDA. Na die actie is Nederland een hele tijd naar de marges van de internationale arena verbannen. We mochten niet meer aanschuiven bij de G20, Obama heeft de langst mogelijke tijd gewacht voordat onze nieuwe premier Rutte bij hem op bezoek mocht.

En het ettert dus nog steeds door. Andere landen vertrouwen Nederland evident nog steeds niet met militaire missies. Voor je het weet, redeneren ze, haakt Nederland weer op het laatste moment af.

Dus zijn we er waarschijnlijk niet bij, in Irak tegen ISIS. Geweerd bij een missie die tot doel heeft het bestrijden van datgene waar we óók in Nederland veel last van hebben. Een regelrechte vernedering, uitgelokt door de PvdA in 2010 – destijds geleid door o.a. Wouter Bos en Bert Koenders – waar we nog steeds last van hebben. Bedankt, hoor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

28 reacties

 1. coolscan5

  Ik vind het best hoor, laat onze jongens en meiden maar fijn hier, waarom zouden “wij”  mee moeten vechten voor Obama’s Olie? Want daar gaat het toch om en niks anders. En laten we in eigen land intussen schoon schip maken en als we dan toch bezig zijn dat magistraal dure contract voor die nieuwe vliegtuigen die niet willen vliegen, opzeggen en toestellen hier in Europa kopen, dan vallen we beslist wel weer een keer op in het witte huis. Maar het blijft natuurlijk uitermate lomp om ons land niet eens te noemen, we zijn immers al zolang bezig om het braafste jongetje van de klas te zijn.

 2. Caroline

  Ik vind het helemaal niet erg (laat staan een vernedering) dat Nederlandse jongens en meisjes hun leven niet in de waagschaal hoeven te stellen voor het ‘bestrijden’ van een bende losgeslagen huursoldaten van het Westen (gedenk Syrië vorig jaar, een Libië 2,5 jaar geleden).

   

  Wel zou ik er sterk voor zijn indien Rutte c.s. (Timmermans mag nog net mee) zich in de voorste linies verdienstelijk zouden mogen maken. Als bekend maakt de US graag gebruik van huurlingen, dus mogelijkheden te over.

   

 3. Rob30

  Tja.. de keuze om niet overal aan mee te doen hebben we volgens mij ‘zelf’ de afgelopen jaren al gemaakt. 

   

  Hoe verhoud het Deense leger zich eigenlijk tot dat van ons?

 4. Ongemakkelijk

  Het is allemaal puur speculatie wat Tim doet. Zolang Nederland nog het noorden van Zuid Amerika afschermt met onze marine, hebben wij een streepje voor in Washington.  Op Aruba is een VS basis. De argumenten dat we door een faux pas niet meer meetellen, kan je  niet hard maken. Het zou ook vreemd zijn na ruim zestig jaar trouw Navo lidmaatschap en met de uitzondering dat wij modern Amerikaans spul mogen bezitten, zouden we dan door eens een keer wat onhandig optreden meteen onze goede naam verliezen? Zeer onwaarschijnlijk. Het betoog van Tim is een oratio pro domo.

 5. philippine

  Wil Nederland echt zo graag meedoen met Obama’s Wehrmacht?

 6. Breinbrouwsels

  De laatste keer dat ik ander nieuws over onze soldaten hoorde dan over minder meer bezuinigingen was toen ze ergens iets heel belangrijks met legopoppetjes moesten doen.

 7. jantje

  Kan dan mooi in de schilderswijk beginnen.

 8. Moose

  Links maakt meer kapot dan je lief is…

 9. Lieftinck fan

  De coalitie van de willing hebben gelijk. Misschien kan de media Wouter Bos om commentaar vragen?

   

  Die heeft immers dat Kunduz aangegrepen om een politiek slaatje eruit te slaan.

 10. gvi1966

  Het kalifaat opruimen is een nobel streven. Het is een gerechtvaardigde oorlog zoals WOII dat ook was. Of Nederland nu wel of niet meedoet zal mij eerlijk gezegd een worst wezen. Maar misschien mogen ‘we’ wel deelnemen aan de veldtocht naar moskou om Putin een lesje te leren. Van Napoleon mochten er ook Nederlanders mee en later was Onkel Adolf zo vriendelijk Nederlandse Waffen SS’ers in te zetten op russische bodem. Dat een oorlog tegen Rusland beginnen volstrekt onzinning en onnodig is doet niet ter zake. Heroïek, ein frischer fröhligen Krieg, dat willen we!

 11. Johanna

  Laat politici zelf  in islamitische landen  een jaartje  deelnemen aan het front    voordat ze zich bij de politiek kunnen aansluiten.Laten we met de Amerikaanse politici beginnen. Zij voeren graag oorlog. Ze moeten wel zelf alle  asielzoekers opvangen en niet linea recta  naar Europa sturen.

  P.s. als eerste Hans van Baalen, Frans Timmermans en Quy Verhofstadt die zijn erg goed in omverwerpen.

 12. Cathja

  Nou, dan gaan we toch niet? Ik zou er geen nacht minder goed om slapen!

 13. nog_1

  Onze hulp was dus niet meer nodig.

 14. Sjipke

  Kijk dat wordt nog eens gezellig. Koenders mede verantwoordelijk voor het isolement waarin de BV Nederland is geduwd door dat struikel kabinet waar hij deel van uit maakte, is nu de beoogd opvolger van onze vliegende repeorter die meer uren doorbrengt op facebook dan dat voor het landsbelang wenselijk is, Frans Timmermans.

   

  Goh wat zijn het toch bijde handjes daar in het Haagse!!!

 15. MS

   

  Sorry ik moet het toch even zeggen. Het is ‘fine fleur’ en niet ‘fin-de-fleur’.

  Als je een Frans woord gebruikt doe het dan goed.

 16. V.K.

  -Laat Nederland dan maar achteraf vaststellen dat er geen sprake van genocide is, ik bedoel maar, wat moeten onze jongens nu vooraf voorkomen wat achteraf pas is vast te stellen?

  -Man, het zijn toch echt de NL machtshebbers welke zich in allerlei bochten hebben zitten wringen om toch vooral maar niet in te grijpen.

 17. Johannes N

  Waarschijnlijk heeft de coalitie al genoeg dekens en zaklampen, ongeveer het beste wat Nederland kan bijdragen. Geen reden voor paniek dus!

 18. WW

  De vliegtuigen die nog inzetbaar zijn staan nu in de baltische staten.

 19. Rijkvv

  @WW Die paar kisten die nog inzetbaar zijn zullen echt het verschil niet maken.

   

  Inderdaad, hier zien we waar links toe leidt: vernietiging van de krijgsmacht en het wegnemen van internationaal vertrouwen.

 20. katja

  Wij hebben genoeg  aan het te lijf te gaan van onze eigen slapende IS cellen, moet je maar denken. De concentratie in ons dichtbevolkte  land zal groot zijn. Overal waar ook maar 1 moskee staat zal het bingo zijn. En heus wel meer dan 1000. Vergeet ook vooral de zwijgende meerderheid niet.

   

  En Hi, hi, ik lach me dood, al die BN-ers die “alles beangstigend” vinden. Wie waren er nou bang voor de Islam? Zij toch niet? Alleen PVV-ers en ander dom volk waren dat toch?

   

  Oh, als het niet zo treurig was…..ik vermaak me kostelijk. Lees elke dag in de krant Wilders gelijk. Die partij kan zichzelf dan eervol opheffen, in de trant van: op het hoogtepunt moet je stoppen! Ik zie er inderdaad ook nog van komen dat alle dubbele (Nederlandse) paspoorten worden ingenomen, uitkeringen gestopt en het gespuis oprot naar hun kalifaat. Wat velen allang dachten maar daar niet vooruit durfden te komen.

   

  En de smoes om vanwege de kinderen die gezinnetjes tegen te houden: zeur niet zo,  het zijn hun kinderen. Weg, ga heen, vermenigvuldgt u en geniet van jullie beloofde paradijs. Krijg je niet weer dat gedonder dat zo’n kind tegen hun zijn in een kafir pleeggezin terecht komt. Of leef je uit in de strijd tegen je medebroeders, maar laat ons met rust. Komt er voor ons ruimte en geld vrij voor onze chronisch zieken en ouderen.

   

   

   

 21. WW

  De nederlandse luchtmacht mag niet meedoen omdat ze te goed zijn. Ze zouden ISIS zomaar eens een zware slag kunnen toe brengen. Sinds de genocide begonnen is heeft de VS constant alles vertraagd. Wanneer ze echt willen, hadden ze ISIS allang een grote slag kunnen toebrengen. Tot nu toe alleen een paar speldeprikjes.

 22. CDlogo

  Uh…misschien omdat de Amerikanen weten dat onze piloot met een griepje in bed ligt en zijn kist net in de hangar staat om met wat onderdelen van de sloop weer opgelapt te worden ?

 23. cmsuijkerbuijk

  Volkomen terecht natuurlijk, dat we niet “uitgenodigd” worden. Men is het onderhand wel eens zat, dat Nederland allerlij voorwaarden, beperkingen en met mitsen en maren komt, wat ook nog eens zeeën van tijd kost, want iedereen moet zijn of haar zegje doen en er zonodig gepolderd moet worden, zodat de “bijdrage” van Nederland totaal verwatert.

  Ik geef het niet graag toe aan Obama, maar: Groot gelijk!

 24. Caroline

  En dat Van Baalen nog niet begrepen heeft dat hij beter de komende 150 jaar zijn mond kan houden, tekent de man op een manier die met geen spotprent is te overtreffen.

   

  Geestig trouwens hoe sekseverschil de reacties lijkt te verdelen, de mannen technisch aan het praten en de vrouwen, rationeel als mensen wezen kunnen, vinden dat de mensen die zo graag een ander laten sneuvelen, dat vooral eerst zelf moeten doen.

   

  Nederland was 3e bij de wereldkampioenschappen voetbal, dat moet voorlopig maar even mooi genoeg zijn.

 25. mart

  Waarschijnlijk geen behoefte aan een ”fietsende brigade”.

 26. Gerben

  Nederland heeft niets meer. We zitten in Mali. En we hebben F-16’s in de Baltische landen. En we doen transport van goederen naar Iraq. En we hebben pas 100 man vrijgemaakt voor een snelle reactiemacht. Misschien hebben we nog een paar schepen, maar dan heb je het wel gehad.

 27. Breinbrouwsels

  Nederland heeft al genoeg gedaan, kijk naar al die tranen en gebroken stemmen van Timmerfranz die zich volledig voor Oboema offerde. Die heeft daardoor straks zijn Verkiezingsoorlog en Nederland een leuk baantje voor een van haar artiesten.

 28. corjova

  Om Pim Fortuyn maar eens aan te halen, toen hij het over moslim immigratie had. ISIS is een europees export product, ontstaan omdat in Europa politiek correcte mensen de macht hebben. Het kwaad komt uit Europa en de agenten van het kwaad zijn in Europa opgegroeid, door de demonen die de ISIS aanhangers ophitsen hebben in de giftige sfeer van Europa hun slag geslagen.

  Wij hoeven dus niet ver weg om ISIS te vernietigen, dat kan gewoon thuis, in ons eigen land. We hoeven onszelf alleen maar te bevrijden van het politiek correcte kwaad, dan hebben wij de handen vrij om die walgelijke moslims aan te pakken.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.