Nederland moet belangrijke rol spelen in flitsmacht

Foto:

Er is zowaar een belangrijke rol weggelegd voor Nederland. 

Als het idee voor een nieuwe NAVO-flitsmacht in de praktijk wordt gebracht zal Nederland daar volgens De Telegraaf een bijzonder belangrijke rol in spelen.

- Gespecialiseerde Nederlandse krijgsmachtonderdelen gaan een cruciale rol spelen in de nieuwe NAVO-flitsmacht die razendsnel op bijvoorbeeld Russische dreiging moet reageren. Die interventie-eenheid zal vooral bestaan uit luchtlandingstroepen, transport- en gevechtshelikopters, special forces, onbemande vliegtuigen en conventionele onderzeeërs. Parlementariërs van de deelnemende landen verwachten vandaag tijdens de NAVO-assemblee in Londen te worden bijgepraat over het Britse plan.

Hoewel er de afgelopen jaren – en eigenlijk decennia! – bijzonder veel is bezuinigd op defensie is Nederland wat speciale teams betreft nog altijd één van de sterkste landen van Europa. We kunnen onszelf niet verdedigen als we worden aangevallen, maar bij internationale avonturen kunnen we wel degelijk een rol van formaat spelen. 

Nederland heeft in dat opzicht nog steeds flink wat te bieden: 11 Luchtmobiele Brigade, luchtverdedigings- en commandofregatten, Chinook- en Apachehelikopters en zelfs vier onderzeeërs van de Walrus-klasse. Als je het moederland ermee wilt verdedigen heb je een probleem, maar als deel van een speciale flitseenheid die snel moet kunnen ingrijpen bij internationale problemen zijn dit soort wapens buitengewoon handig en effectief.

Godzijdank dat we op deze manier nog steeds iets van een belangrijke internationale rol kunnen spelen – en dan ook nog eens met behulp van onze krijgsmacht. Misschien dat dit het respect voor het leger zal vergroten en direct dan wel indirect tot een hoger budget zal leiden. Want ja, dat kan defensie nog altijd bijzonder goed gebruiken.

Tegelijkertijd zal een flitsmacht Nederland en andere Europese landen ook minder afhankelijk maken van de VS, wat alleen maar is toe te juichen. Europa had dat jaren geleden al moeten doen. Het is heel mooi dat Amerika Europa tegen zichzelf beschermde, maar op een gegeven moment moet het oude continent dat toch echt zelf durven doen. We kunnen er niet elke keer op vertrouwen dat de Amerikanen ons komen redden als, zeg, Rusland landjepik speelt. We moeten dat toch ook echt zelf durven en kunnen doen.

Door deze flitsmacht wordt West-Europa sterker en is het in staat om snel militair in actie te komen als de nood daar om vraagt. Dat is op zich al een prima ontwikkeling, maar het is nog mooier omdat Nederland er zowaar een belangrijke rol in kan spelen. Opzetten dus – het liefst vandaag nog.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!