Obama gaat ISIS toch wel vernietigen. Ooit

Geen categoriesep 11 2014, 10:15
Obama heeft eindelijk een soort van strategie tegen ISIS. Nou ja...
De afwachtende houding van president Barack Obama is een van de redenen waarom de genocideplegers van de islamitische terreurorganisatie ISIS zo machtig zijn geworden in Syrië en Irak. Obama zei een week geleden nog dat hij geen strategie had tegen ISIS. Na eindeloos veel kritiek - van links tot rechts - gaat Obama nu eindelijk iets doen tegen ISIS. Obama is leading from behind, zoveel is wel duidelijk.
Obama denkt radicaal anders dan de meeste Amerikanen. Obama gelooft bijvoorbeeld niet dat zijn land een uitzonderlijk land is. Ook gelooft hij niet dat de Verenigde Staten als supermacht numero 1 de plicht heeft om de orde te handhaven in de wereld (zelfs niet als het in het belang van de VS is). Er zit geen strategie achter Obama's buitenlandbeleid, of afwachten, toekijken en niksdoen moet een strategie zijn.
Onder grote druk gaat Obama toch iets doen. Vannacht (Nederlandse tijd) ontvouwde hij zijn anti-ISIS-'strategie' tijdens een speech (zie video hieronder): "Our objective is clear: we will degrade, and ultimately destroy, ISIL through a comprehensive and sustained counter-terrorism strategy." Klinkt goed... Nou ja, behalve dan dat Obama er nogal veel tijd voor neemt om ISIS te vernietigen: drie jaar. Als alles meezit. Obama's opvolger mag het dus oplossen. Laten we hopen dat zijn opvolger een Republikein wordt.
Maar goed, er is nu in ieder geval een strategie, toch? Nou ja, het is vooral slappe hap allemaal. Obama zegt bij voorbaat dat er geen Amerikaanse grondtroepen zullen worden ingezet om ISIS te vernietigen. Het blijft bij luchtaanvallen en het steunen van de gematigde oppositie in Syrië - of wat daar nog van over is. Zo speel je de vijand alleen maar in de kaart. Regel nummer één in de buitenlandpolitiek: een goede wereldleider houdt zijn kaarten tegen de borst; alle opties openhouden is strategisch gezien het slimst.
Nog zoiets: Obama beweerde gisteren in zijn speech dat ISIS niet islamitisch is. "ISIL is not 'islamic'. No religion condones the killing of innocents, and the vast majority of ISIL's victims have been muslim." Tja. De realiteit is dat ISIS wél islamitisch is. Als Obama dat gewoon zou erkennen, dan zou hij de aantrekkingskracht en de ideologie van ISIS beter begrijpen.
Samenvattend: ik geloof niet dat Obama ISIS als hoogste prioriteit heeft. Obama neemt ISIS niet serieus en dat is een groot probleem. Ik denk dat ISIS de komende maanden en jaren alleen maar machtiger wordt. De Islamic State gaat een safe haven worden voor islamitische terroristen en ja, daar ondervinden wij straks de gevolgen van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten