Parlementariërs kritisch over troonrede

Politieke stokpaardjes

 

Na de uitgesproken troonrede van Koning Willem, die in feite de regeringsboodschap voor het komende jaar is, kwam er natuurlijk direct al weer kritiek van verschillende politieke partijen.

Niet alleen van SP leider Roemer, die het kabinet verweet veel mooie woorden te bezigen over werk en zorg, maar dat niet vertaalde naar beleid. En natuurlijk was daar ook ‘gedoger’ Pechtold, die het kabinet vooral een gebrek aan visie en korte baan schaatsen verweet. Pechtold:

“Troonrede: mooi, die blik naar buiten, maar waar was blik op de toekomst? Helaas niks nieuws gehoord.. En dat is niet vanwege het lekken..:) Duurzaamheid, energiegebruik, ik heb er eigenlijk helemaal niets over gehoord. Het was een ‘dingetjeslijst’ waarin niets nieuws werd uitgesproken. Een beetje btw, beetje dat, beetje dit, onderwijs zat er wel redelijk in. Maar echt een samenhangende visie, een blik op de toekomst die ontbrak voor mij.”

Misschien moet Pechtold zich realiseren dat mensen niets hebben aan loze praatjes over toekomstvisies, maar dat ze werk en inkomen willen behouden. Pechtold doet net alsof zijn partij al in de regering zit, maar dat is toch echt niet het geval.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Jan Gajentaan

  @Jean je hebt gelijk, het is enigszins genuanceerd van mij om te stellen dat Rutte helemaal geen visie heeft, Zoals Rutte zelf uit de doeken heeft gedaan in zijn H.J. Schoo-lezing van 2013, heeft hij geen visie, maar wél beginselen, Vanuit die beginselen wil hij pragmatisch regeren. Misschien dat de beginselen van Rutte neo-liberaal zijn, maar aangezien hij rekening moet houden met de beginselen van de PvdA, krijg je dus een soort mengelmoesje van pragmatisch beleid op basis van zowel neo-liberale beginselen als sociaal-democratische beginselen. De bezuinigingen die ermee gepaard gaan hebben dan weer deels te maken met EU-discipline, deels met de eigen Nederlandse wens en gewoonte om de tering naar de nering te zetten. Waar op zich wel wat voor te zeggen valt.

  Nu gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat het ook slechter zou kunnen. Ik denk dat Rutte een beter beleid voert dan de Franse president Hollande, om maar eens iemand te noemen. Toch blijf ik het huidige beleid een soort hutspot vinden, dat niet echt tot een structurele uitweg uit de crisis zal leiden.  

 2. Jean Wanningen

  Rutte heeft wel degelijk visie: en wel een neo-liberale visie. Overheidstekort omlaag, begrotingsevenwicht nastreven, geen Europese vergezichten omarmen, economische groei bewerkstelligen en -vooral- banen creëren. Alleen is de door hem gekozen weg daar naar toe heilloos. Sterker, contra-productief. Maar dat kan ook niet anders als je inzet op het slaafs volgen van Duitsland en haar Europese politiek. Rutte heeft het lef niet om een zeer valide oplossing voor de eurocrisis bespreekbaar te maken in Brussel. Het land verdient beter. En over Pechtold gesproken: die heeft in mijn ogen een buitengwoon anti-democratische visie over waar het met Nederland heen moet, te weten, als betaalprovincie van Brussel. Tja, dát is pas visie.

 3. Jessica

  heb ik toch liever Rutte dan Pechtold. 

 4. nog_1

  Rutte heeft best wel visie…televisie

 5. Jan Gajentaan

  In dit geval heeft Pechtold gelijk want Rutte heeft inderdaad geen visie. Sterker nog, hij wíl die helemaal niet hebben, want hij gelooft niet in het regeren op basis van een visie.
  Overigens wil dat niet zeggen, dat we beter af zouden zijn met Pechtold als premier. Je kunt namelijk nog altijd beter geregeerd worden door iemand zonder visie, dan door iemand met de verkeerde visie…………. 

 6. Bob Fleumer

  Het is te hopen dat Pechthold nooit het roer van het schip van staat in handen krijgt, dan loopt het geheel binnen de kortste keren op de klippen. Ik begrijp niet waar die man de energie vandaan haalt om elke keer weer zoveel onzin te verkondigen en daar, mag ik aannemen, nog in te geloven ook!

 7. Jan Gajentaan

  sorry, ik bedoelde, het is ONgenuanceerd van mij etc…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.