Rusland moet over de brug komen als het weer vriend van het Westen wil worden

Ineens wil Rusland dat het allemaal weer pais en vree is met het Westen. Een prima streven van Moskou, maar het zal toch echt iets moeten prijsgeven als het terug wil naar vriendschappelijke betrekkingen.

Als kennelijke donderslag bij heldere hemel kondigde Poetins minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vandaag aan uit te zijn op een ‘reset 2.0’ in de betrekkingen met het Westen:

Moskou wil zijn banden met Washington verbeteren en is niet geïnteresseerd in een doorlopende ‘sanctieoorlog’ met het Westen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag gezegd in een interview met Channel 5 TV.

De relatie tussen de VS en Rusland is toe aan een ‘reset 2.0’, aldus Lavrov.

Die verhoudingen hebben – zoals u weet – ernstige averij opgelopen door het constante gebeuk van Rusland op de oostelijke grenzen van Europa. Na een oorlog in Georgië en het complete economische en militaire destabiliseren van Oekraïne – waarbij zelfs een deel van het land werd ingelijfd en een vliegtuig vol Westerlingen pardoes uit de lucht geknald – heeft Europa logischerwijs Poetin een pakket vol sancties meegegeven.

Voorzichtig lijken die resultaat af te werpen, want investeerders zijn een stuk minder happig met geld in de Russische economie pompen. Ook stijgen de voedselprijzen daar.

Uiteraard voelt Rusland nu dus nattigheid. Economische instabiliteit wordt namelijk maar al te vaak politieke instabiliteit. En in een poging het Poetinregime steviger in het zadel te installeren probeert Lavrov zich nu dus onder die sancties van Europa en Amerika uit te wurmen. Dat is uiteraard zijn taak als minister van buitenlandse zaken, maar dat betekent natuurlijk niet dat het westen Lavrov en Poetin nu huilend in de armen moet vallen.

Rusland moet niet alleen willen pleiten voor een ‘reset 2.0′, maar ook echt laten zien dat het een ommezwaai wil maken. Kortom: Poetin moet, als hij van die sancties af wil, de daad bij het woord voegen. Rusland moet dus alle steun aan de Oost-Oekraïense terroristenbeweging stoppen, diens medeplichtigheid in de dood van bijna 200 Nederlanders erkennen en wellicht is het ook wel zo fair als Rusland gaat meevechten in Irak en Syrië. De IS is immers net zo’n bedreiging voor het christelijk-orthodoxe Rusland als voor het judeochristelijke Europa.

Pas dan kunnen we praten over een normalisering van betrekkingen tussen het westen en Rusland. En niet eerder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. dezer

  Caroline bedankt voor de link en Johanna bedankt voor de tip om de reacties te lezen. Prachtig om te lezen dat van Baalen door de Duitse lezer genadeloos wordt gefileerd.Hoop dat hij zelf ook zo moedig is om ze te lezen.

 2. cruzio

   

  Oekraine betaalt Rusland gas voor de halve winter vooruit en betaalt ook ca. 2 miljard van de oude nog uitstaande schuld ,beide onder garantie van de Europese Unie….Wie is hier nu slim………Zo slecht onderhandelen de Russen volgens mij niet . Zij krijgen geld , ons kost het geld…en wie hebben nog altijd een grote muil…wij  de betalende sukkels.

 3. locke

  Rusland moet helemaal niks.

 4. Caroline

  Ach zo.

 5. Henk

  Als Rusland zijn medeplichtigheid in de dood van 200 Nederlanders moet erkennen, lijkt het me tijd worden dat Engelbart zijn medeplichtigheid in de dood van Pim Fortuyn moet erkennen. Heeft ie vast niks mee te maken, maar waarom zou Rusland wel medeplichtigheid moeten erkennen in iets waarvan niet vast staat dat ze er een aandeel in hebben en Engelbart niet?

 6. Caroline

  Engelbart verkeert in goed gezelschap: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/09/28/eu-abgeordneter-behauptet-eu-und-nato-haben-beweise-fuer-russische-truppen-in-der-ukraine/

   

  Van Baalen dus, die wel over bewijzen rept, maar geen bewijzen overlegt.

 7. Breinbrouwsels

  Als Genist van het 41 Gnbat te Seedorf lag ik met de pik* vastgevroren in de grond van de Laagduitse Hoogvlakte het Vaderland te verdedigen bij een plank over een sloot van 50 centimeter tegen de Roojen die toen uit het Oosten dreigden te komen om onze mannen en jongens te neuken en breipatronen met onze vrouwen uit te wisselen. De verdediging van het Vaderland stond precies beschreven in het Rooje Boekje waarin precies stond hoeveel meuk en waar geplaatst je nodig had om de zooi de lucht in te jagen. Daar hadden we dan ook houten blokjes, de springstof, voor meegekregen. Elke ochtend werd de verdediging even opgeheven omdat de boer en met z’n koeien overheen moest, over die plank dan. Wij hebben dus ons leven gewaagd om te voorkomen dat die Russen over die brug kwamen die zelfs op onze commandopost in het klein was nagebouwd en onze heldhaftige verdediging met Legopoppetjes werd aangegeven. Toen al. En nu wil Tim ze over onze brug laten komen. Weet jij wel, Tim, hoeveel mineurs en sappeurs nu jammerend naar hun pik grijpen als ze dit lezen?

   

  *Je werd overigens als dienstplichtige pas liefdevol ‘pik’ door het kader genoemd als je met je pik vastgevroren had gezeten ter plaatse van een plank over een sloot.

 8. louis-portugal

  Je lijkt Obama wel bij de V.N. afgelopen woensdag.

  Ik sta ervan te kijken dat die Lawrow niet is opgestapt na die onbewezen beschuldigingen.

 9. peterdeRuyter

  Ik ga dit soort te ver benedenmaatse stukkies maar eens een tijd niet meer lezen,zelfs de koppen niet meer. Rusland moet verdomme van jou helemaal niks, Engelbart.

 10. Johanna

  Caroline 15:27 De reacties waren wél leuk.

 11. Johanna

  Misschien moet Poetin  met  de vrienden van Obama omgaan,  bijvoorbeeld  fundamentalist Erdogan, mensenrechtenschender Abdoellah en de absolute monarch  emir -Tamin bin Hamad   uit  Qatar en niet te vergeten zijn nieuwe vriend in Oekraïne, de miljardair Petro Porosjenko  : De moordenaar van zijn eigen volk, Hij  heeft in een paar maanden tijd  praktisch het hele Oosten  platgebombardeerd met duizenden doden. De pro Russen  hadden een wens ze wilden gaag bij de Russen horen, een zelfbeschikkingswens. Toen  werd Petro boos en heeft bijna alle pro Russen uitgemoord.  Toen hij dat had gedaan mocht hij een kopje thee komen drinken bij Obama.Nu zijn ook zij vrienden.

  Poetin mag niet komen. Hij is de slechterik

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.