Rutte: ‘Stem PvdA!’

Nog genanter wordt het niet.

Rubberen Rutte – de premier van ons land én hoegenaamd de leider van de liberale VVD – is maar wat te spreken over coalitiepartner PvdA. Sterker nog, zijn liefde voor de sociaaldemocraten gaat zo ver dat hij linkse kiezers feitelijk oproept om massaal op hen te stemmen.

Zie deze citaten op Nu.nl:

Toch verwacht hij dat de peilingen zullen bijtrekken. “De PvdA zal aantrekken, omdat ook hun achterban zal zien dat ze er zijn als schild voor de zwakkeren”, stelt Rutte. 

PvdA levert

“Ze zullen zien dat de voorzieningen er zijn voor wie ze nodig hebben en dat de kostenstijging in de zorg is beperkt, maar de kwaliteit volledig overeind is gebleven, zo niet is verhoogd. Mensen zullen zien: de PvdA levert.” 

De PvdA levert? En dan niet qua liberale ideeën, maar qua socialistische plannetjes (die de economie, de zorg, het onderwijs, en ga zo maar door uiteindelijk schaden)? En meneer de liberale premier is daar blij mee en adopteert de sociaaldemocratische logica van de PvdA om dit punt te maken?

In het verleden verdedigde hij Rutte I ook, maar dat deed hij door te stellen dat hij graag een meerderheid wilde behouden in de Tweede Kamer, niet door het christendemocratische evangelie opeens te verkondigen. 

Als gezegd is dit buitengewoon genant. Je kan pragmatisch zijn als politicus en blij zijn met je coalitiepartner, maar tegelijkertijd je afstand tot hem bewaren omdat je er op ideologisch vlak heel andere gedachten op nahoudt. De VVD regeert met de PvdA, maar dat betekent niet dat Rutte de oplossingen van die partij ineens met hart en ziel moet verdedigen; het is een compromis, niet meer dan dat. Juist een liberaal zou moeten geloven dat de plannen van de PvdA op lange termijn niet voor minder, maar voor meer problemen zorgen voor lagere inkomensgroepen.

Rutte is de grootste kameleon die er rondloopt in de politiek. De man heeft totaal geen eigen ideeën. Dat wisten we al. Maar als leider van de VVD doet hij er verstandig aan om op zijn minst net te doen alsof hij het liberalisme daadwerkelijk onderschrijft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Moose

  Waar stond de VVD ook al weer voor…?

   

  Gelukkig ben ik daar weg..

 2. G. Gevers

  Hoezo tegenwoordig? De VVD is al decennia lang een sociaal democratische partij. Alleen geharde VVD stemmers zien dat niet.

 3. L. van der Schoot

  De VVD in PVDA kleren. Hoe diep kun je zinken. Rutte is voer voor psychologen.

  Hoe moet men dat karakter omschrijven? Toch geen eigenschappen voor een premier!

 4. E. Bleeker

  Rutte zit er alleen voor de macht. Tijdens zijn studie heeft hij al gezegd dat hij de volgende VVD premier zou worden. Met principes was hem dat nooit gelukt.

 5. corjova

  daarom beschouw ik deze oproep van Rutte als een aanloop naar fusie. Wel zo duidelijk als partijen die hetzelfde zijn ophouden met allerlei kletsverhaaltjes die verschil suggereren. Kunnen de kiezers voortaan echte keuzes maken tussen verschillen die wel serieus zijn. Goed dat Rutte ophoud met het ‘wij zijn anders’ spelletje, ik stem dan ook op geen van beide partijen, er bestaat gelukkig nog een andere keuze mogelijkheid, namelijk de PVV.

 6. witwas

  Rutte kijkt niet verder dan de eerstvolgende verkiezingen en in de peilingen daarvoor staan de regeringspartijen samen met de neppositie van D’66, CU en GL op het randje van de afgrond. Als er geen meerderheid gehaald wordt is het einde oefening voor het kabinet. Logisch dus dat Rutte gaat proberen om SP-stemmers over te halen om toch maar PvdA te stemmen.

 7. reageerbuis

  Met zijn laatste zin roept Van de Galien op tot schijnheiligheid.

 8. Springer

  Waar bemoeit hij zich mee? Een VVD leider die stemadvies gaat geven aan de kansloze en profiteurs van deze samenleving. Door dit soort uitspraken diskwalificeert hij zich opnieuw.

   

  Ziet u het al voor zich dat Samsom, Pechtold of Roemers ons een stemadvies gaan geven?

 9. Bob Fleumer

  Ik begin zelfs te twijfelen aan dat rubber van Rutte ik denk dat er op de plek van de ruggegraat van de “beste premier” van na de oorlog een gapende leegte zit.

  Hij doet zo dom dat ik echt een hekel aan die man heb gekregen.

  Wanneer wordt de VVD wakker? Laten ze zich door hun eigen premier naar de slachtbank leiden?

   

 10. drnomad

  Dit klinkt als een oproep aan voormalig PvdA kiezers die naar de SP zijn overgelopen, en wellicht andere partijen (D66, PVV, 50+), om naar de PvdA terug te keren. De PvdA is de zwakste schakel voor de PSEK15.

 11. Two Ravens Black Kettle

  In Nederland heb je vier partijen; de PVV (soc-econ links maar cult-(en dit is van de grootste importantie) conservatief) SP (Mao ahoi) PvdD (Shamu ahoi) en de anti-Nederlandse VVD-GL-PvdA-D’66-CDA-SGP-CU-combi

  Ik laat bewust de zoveelste scheet van team Jan Nagel eruit.

 12. Jan Gajentaan

  Ik ben het he-le-maal eens met Michael. Het wordt steeds genanter, de richtingloosheid en het opportunisme van Rutte, de verbroedering van  VVD en PvdA bewindslieden (kijk ons eens), de lachebekjes van de VVD die om de slimme jongens van de PvdA (Dijsselbloem, Asscher) heen dartelen alsof het verliefde pubers zijn.

   

  De enige topper in de VVD waar ik nog steeds een beetje hoop in stel is Halbe Zijlstra, die is in ieder geval wat stugger en principiëler, hij plaats hem in ieder geval niet in de categorie lachebekjes. Maar ja, wat kan die man in zijn eentje, zolang de partij-basis van de VVD geen duidelijk signaal geeft?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.