The battle of Britain

Geen categoriesep 11 2014, 9:29
Het moet niet veel gekker worden: British Petroleum waarschuwt de Schotten om 'NEE' te stemmen tegen onafhankelijkheid.
Niet eerder trokken een regering en het grootkapitaal zo eensgezind op tegen de wens van vooralsnog een meerderheid van een bevolking om tegen de onafhankelijkeid te pleiten.
Nadat eerder de Britse premier Cameron met een trits ministers van zijn kabinet de Schotten probereerden te overtuigen dat het toch wel heel slecht was om het Verenigd Koninkrijk te verlaten ('don't rip our family apart'), heeft nu ook oliemaatschappij BP zich tegen die afscheiding gekeerd. In een gisteren uitgebrachte verklaring stelde de maatschappij, die een grote investeerder is in Schotland, dat de winning van gas en olie in de wateren voor de Schotse kust beter gedijt in de huidige situatie waarbij het land onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Sure. Bob Dudley, ceo BP verklaart:

"BP has been in the UK North Sea for 50 years and we hope to operate here for many years to come. However, the province is now mature and I believe Sir Ian Wood correctly assesses its future potential. The opportunities today are smaller and more challenging to develop than in the past. We also face the challenges of extending the productive life of existing assets and managing the future costs of decommissioning. Calling for a “realistic view” of what is left, he added: “As a major investor in Scotland – now and into the future – BP believes that the future prospects for the North Sea are best served by maintaining the existing capacity and integrity of the United Kingdom.”

Wiens belang spreekt hier? Wie zijn de aandeelhouders van BP? Zou Black Rock er weer bij zitten? Right! Maar ook de ceo van Shell, Mr. Ben van Beurden is tegen. Je verwacht het niet. Van Beurden:

"Much of the UK North Sea’s remaining oil and gas – which is yet to be discovered and developed – is in isolated or hard-to-reach areas, which are potentially uneconomic without sharing of existing infrastructure and improved tax incentives.”

Het moge duidelijk zijn dat noch Londen, noch de sharks van Black Rock zitten te springen om de rijke olie- en gasvoorraden rondom de Schotse wateren zonder slag of stoot over te hevelen naar het nieuwe land. De Engelse en Nederlandse Kroon zullen we er maar helemaal buiten laten.
Het is wel grappig te moeten constateren dat BP benadrukte dat winning in het gebied zeer kostbaar is en dat de huidige markt staat voor vele uitdagingen en dat volgens het oliebedrijf de onzekerheid die kan ontstaan door een mogelijke onafhankelijkheid van Schotland de noodzakelijke investeringen voor de oliewinning in gevaar brengen. Natuurlijk, alsof BP de enige concessiehouder of gegadigde is.
Zorgerlijker is dat er kennelijk opeens krachten optreden die de wil van een volk overstijgen en zaken losmaken, waarvan men zich kan afvragen wat dat nog met een democratisch proces te maken heeft. Ik zou zeggen: laat de Schotten gewoon beslissen: yes or no. En dat besluit vervolgens respecteren.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten