UKIP gooit het Tory-feestje in duigen

Vandaag is de partijconferentie van de Britse Conservatieven, maar het feestje is bij voorbaat al verpest door UKIP die wéér één van de parlementsleden van David Cameron overnam. O ja, en er was een genant seksschandaal.

Normaliter zijn de conferenties die alle Britse politiek partijen traditiegetrouw jaarlijks organiseren één groot PR-feestje. De partijen claimen een hoop media-aandacht, laten zich van z’n beste kant zien en formuleert de meest populaire delen van diens boodschap nog eens kort en bondig. De partij verbroedert, en het land overweegt een stem op ze.

Dat is althans de theorie. Want dit jaar gaat het wat anders dan andere jaren. Allereerst was er de Labour-conferentie die een beetje in mineur eindigde, omdat de speech van de leider van de partij – Ed Milliband – bijzonder tegenviel. Analytici spraken van het verknallen van diens laatste kans vóór de verkiezingen van mei aankomend jaar om zichzelf premierwaardig te tonen.

Maar omdat het bij Labour slecht gaat, wil dat niet zeggen dat de Tories het allemaal fantastisch doen. Integendeel: vandaag begint de conferentie van de Conservative Party, maar de sfeer is gisteren al grondig verpest. Niet alleen vanwege een seksschandaal rond een onderminister van de partij, maar ook omdat ze voor de tweede keer in slechts enkele weken tijd een parlementslid verliezen. Het is Mark Reckless uit Kent, en de Tories raken dus wederom iemand kwijt aan UKIP.

David Cameron kan op de conferentie straks dus de speech van z’n leven maken, maar alle aandacht zal alsnog uitgaan naar het schandaal en de blamage met de overstapper naar Farage’s onafhankelijkheidspartij.

De enige partij waarvoor momenteel alles er wél zonnig uitziet, is dus datzelfde UKIP. Over iets meer dan een week wint de partij hoogstwaarschijnlijk diens eerste parlementslid in Clacton, nadat in mei ook al de Europese Parlementsverkiezingen werden gewonnen. Ze hebben door Mark Reckless uitgerekend vandaag zijn overstap bekend te laten maken ook bewezen over gevoel voor timing te beschikken, want een beter moment om positieve PR voor de Conservatieven te vergallen was er immers niet geweest.

Reckless laat overigens de keus aan de z’n constituency of hij z’n termijn mag uitdienen namens UKIP. Polls zijn er nog niet, maar als blijkt dat UKIP ook hier een parlementszetel in de wacht kan slepen heeft UKIP alle momentum om ook op de algemene parlementsverkiezingen in mei een klinkende overwinning te noteren.

Wie van spannende politiek houdt, moet zeker Groot-Brittannië in de gaten blijven houden de komende tijd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Hilterman

  Ne,e dat referendum staat voorlopig als een huis. Of er gerommeld is zoals beweerd wordt is nog niet aangetoond.

  Het referendum had meer kans van slagen gehad wanneer de plannen voor onafhankelijkheid beter uitgewerkt waren.

  Wat te doen met het EU lidmaatschap, wat voor munteenheid, en nog flink wat andere praktische vragen die niet beantwoord werden.

   

  Schotland hangt vast aan Engeland maar verschilt net zo veel als Vlaanderen van Nederland.

  De huidige koningin zou het waarschijnlijk niet overleefd hebben, Schotland uit het VK.

  Dan is ze haar favoriete buiten kasteel Balmoral ook kwijt. Dat wordt natuurlijk genationaliseerd door de Schotten.

   

  De tijden van de Borderers met Pringle gaan weer herleven.

 2. Sherman

  Is het referendum van Schotland al ongeldig verklaard?

 3. Islamitisch UKIP-lid loopt over naar Conservatieven: geen man over boord – De Dagelijkse Standaard

  […] vindt dan politieke idealen. Als zijn idealen überhaupt ooit in lijn waren met die van UKIP, natuurlijk. Bashir was namelijk tot 2014 lid van de Conservatives maar stapte kort voor de […]

 4. Two Ravens Black Kettle

  Net als in NL heb je in Engeland twee opties; of je stemt op UKIP, voor het behoud van Albion, voor het behoud van de waarden van de Verlichting, voor vrijheid, voor soevereiniteit, voor je eigen lotsbeschikking of je stemt op de Engeland-vijandige eenheidsworst-EUSSRslavernijpartij der Libdemcons.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.